Indemnizatie maternitate cand pleci din Romania

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Vauva spune:

Nu e vorba de alocatie ci de indemnizatia de crestere a copilului ce o primeste mama.

In Austria sigur nu o sa primesti, deci e bine sa te informezi amanuntit daca poti sa beneficiezi in continuare de cea din RO. In fond tu ai cotizat, normal nu ar fi sa o primesti chiar daca pleci de acolo temporar?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LAlexandra spune:

no, eu nu mai inteleg
Pt ca am nascut aici in Italia, mi-au cerut din tara acte prin care sa dovedesc ca nu primesc aici alocatie. Eu am act prin care rezulta ca stau cu sotul aici -act facut cand inca lucram in tara, dar mai veneam si stateam aici anumite perioade, le-am dus si pe acelea, si mi-au spus ca e totul in regula, mi-au si virat banii apoi.
Cu indemnizatia, am inteles, ca se acorda in schimbul a ceea ce am lucrat in tara, eu am contractul de munca suspendat in Romania, pt crestere copil.

Cel mai bine sa intrebi atunci la cei care le acorda, ca sa stii ce sa faci.

Mami de printisor Alessandro - 15.04.2010

Mergi la inceput

Mi-am amintit, ca stiu ca exista conventie intre Romania si italia, si se poate lua din ambele tari, dar asa cum am explicat, se ia suma ce mai mica in tara respectiva si apoi diferenta daca in cealalta tara e mai mare. Sau, cel mai simplu, se ia dintr-o singura tara, valoarea integrala, in acest caz, in Italia, ca aici e mai mare.
Eu am ales sa iau din Romania, deoarece, angajatorul sotului nu vrea sa ii dea, deoarece el trebuie sa isi recuperez apoi banii la sf anului de la stat, si nu ii convine. Ca sa cerem direct statului, aveam o gramada de umblat, si ii primesti poate si peste un an-doi.
Cand am dus actele in tara, mi-au sugerat chiar ei sa cer aici diferenta de alocatie, si mi-au explicat cum sa fac.

Mergi la inceput

Indemnizatie nu are cum sa iti dea alt stat, atata timp cat nu ai lucrat la ei in tara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

E vorba si de alocatie si de indemnizatie, autoarea are doi copii, unul de 3 ani si unul de o luna.

alexandra, dar statul plateste alocatia, nu angajatorul...noi o primim aici direct de la Asigurarile Sociale, nu are alocatia nimic de a face cu angajatorul sotului sau al meu...alocatia asta o primesti indiferent daca noi, parintii, lucram sau nu. Cred ca e ceva necurat acolo la angajator...adica nu inteleg eu cum e in Italia, poate e diferit de cum e aici. Si in Ro alocatia mergea pe un cont al copiilor la posta sau asa ceva, nu avea nici o legatura cu salariile noastre...

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

www.talentedenazdravani.ro/" target="_blank">talentele nazdravanilor

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DanutaD spune:

Guys, multumesc pentru lamuriri.

Sunt de acord si cu unii si cu altii, dar discutia voastra ridica noi intrebari:

-ca nu e obligatoriu sa declari in Austria ca te-ai mutat zice Mihaela parca (intrebarea mea este: si daca nu declari, deci nu existi pentru statul austriac, atunci cum ai putea beneficia de servicii medicale de exemplu?)

-pentru Marius: nu ma princep f. bine la legi, dar inteleg ca nu mai e obligatoriu sa ai resedinta sau domiciliul in Romania, deci practic tu imi spui ca pot beneficia de indemnizatia de maternitate din partea statului roman, in baza contributiei mele anterioare nasterii. Corect?

Merci

D

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

E vorba si de alocatie si de indemnizatie, autoarea are doi copii, unul de 3 ani si unul de o luna.

alexandra, dar statul plateste alocatia, nu angajatorul...noi o primim aici direct de la Asigurarile Sociale, nu are alocatia nimic de a face cu angajatorul sotului sau al meu...alocatia asta o primesti indiferent daca noi, parintii, lucram sau nu. Cred ca e ceva necurat acolo la angajator...adica nu inteleg eu cum e in Italia, poate e diferit de cum e aici. Si in Ro alocatia mergea pe un cont al copiilor la posta sau asa ceva, nu avea nici o legatura cu salariile noastre...

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mihaela, nu, nu, aici asa e. Angajatorul iti da banii la salar, si apoi la sf anului ii recupereaza de la stat. Daca doresti sa iei direct de la stat, se poate, dar dureaza foarte mult pana o primesti, nu o vei primi lunar. Asa e legea aici, gasesti informatii si pe siteul ambasadei si asa e, mi-au explicat si cei din Romania.
Dar, vezi tu, voi aveti domiciliul acolo, noi suntem cetateni romani, si doar lucreaza sotul aici. Atat. Si sunt doar anumite drepturi pe care le avem.

Mergi la inceput

Nu, eu am spus ca nu trebuie sa declari in Ro ca pleci din tara. In tara in care ajungi e clar ca trebuie sa declari, daca doresti sa fii asigurat si sa primesti alocatia pentru copil. Cel putin la inceput, sau daca stii ca te intorci in Ro. Nu stiu, uite ca alte fete spun ca trebuie sa anunti pentru alocatie...eu va spun clar ca nu am spus in Ro nimic, statul suedez a anuntat ca noi domiciliem aici, a trimis formularele completate de ei si au primit raspuns de la statul roman. Eu inteleg ca e chestie intre state, asa scrie si in formularul E411, ca se completeaza de autoritatea tarii care urmeaza sa plateasca mai departe alocatia(adica tara noua de domiciliu).

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DanutaD spune:

Si pentru Alexandra:

Da, e cum zice Mihaela:

intrebarea e pe 2 fronturi:

-despre indemnizatia mea -pe care cred ca statul roman in mod logic mi-o datoreaza, ca doar in RO am platit taxe in ultimii ani

-despre alocatia copiilor (pentru cel mic nici macar nu am depus inca, pentru ca dureaza 1 luna pana ne dau certificatul de nastere. Cred ca se nasc prea multi copii in Bucuresti si nu au timp sa scrie certificate

40+

Mergi la inceput

Alexandra inteleg, intrebam doar sa nu fi fost ceva nelamurire. Si noi suntem cetateni romani, nu avem acte suedeze, mai avem doi ani pana le primim(cetatenia suedeza adica si implicit actele) si stam de trei ani aici. Dar din momentul in care am primit numarul personal suedez(CNP-ul cum ar veni) am primit toate drepturile de asigurati, chiar daca la inceput numai sotul muncea. Domiciliul nu il avem trecut nicaieri in acte, e complicat sa traducem acte din suedeza in romana, nu avem cand umbla pe la Politie in Ro dupa acte si chiar nu ne intereseaza. Stiu ca e cumva ilegal, s-a mai discutat asta pe aici, dar nu afecteaza pe nimeni. Pe mine aici in Suedia ma legitimeaza peste tot cu pasaportul romanesc si cu hartia primita de la asiguratorul de stat unde mi-e trecut numarul personal suedez. Altfel ma cred astia pe cuvant cnad le spun numarul personal pentru ca totul merge prin sistemul de date si apare automat numele si adresa de domiciliu de aici. In ro nu mergem decat in vacanta si nu avem nevoie de acte, decat de pasaport la intrare in tara. Si la iesire.

fii alaturi de Mihaita

vorbe de copil...

Hobby

calator de profesie

Mergi la inceput