Sezatoarea canadiana (197)

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Doloress spune:

Si eu vreau in clubul cu portugheza!! Imi place la nebunie, din pacate cred ca la pensie mai reusesc sa fac si eu ceva in sensul asta, acum sunt fericita daca citesc 3-4 pagini pe zi dintr-o carte, cateodata am impresia ca o sa-mi amorteasca creierul.
Noroc cu fiu-meu ca a intrat in perioada De ce? si trebuie sa-mi pun mintea la contributie permanent.

SIMONA - felicitari pentru Radu!

DANA super simpatica ai fost cu familia Pitt-Jolie

DIANA – si voi cu Fireman Sam, asta e desenul preferat al lui Patrick, e innebunit, si la noi arde mereu ceva prin casa, are si un extinctor mic, si pompieri, si bariere din alea care opresc circulatia. Si lui Mos Craciun i-a cerut un camion mare cu scara si cu pomipieri.

Despre parastaste si pomeniri - e foarte important, pentru unii oameni, sa respecte anumite ritualuri, ajuta foarte mult sa faca doliul mai suportabil. Este important, sa avem motiv sa plangem, sa ne-aducem aminte, sa jelim. De aceea in societatea nord-americana, unde se incearca sa se termine totul cat mai repede – gata a trecut, viata merge inainte, bye, sunt mai multe depresii in urma pierderilor, bineinteles rezolvate rapid de doctori cu pumnul de antidepresive, sau ma rog – alcool, droguri, tot felul de abuzuri. Unii oamenii au mare nevoie de ritualuri, de a da un sens mortii, de o explicatie simbolica. In lipsa lor, omul incearca sa faca ce i se spune, sa uite, in ciuda a ceea ce simte.

Mami de pitic Patrick(29.04.2008) si 25+ Kevin
Victoria, fetita frumoasa si curoajoasa, te iubim!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simi spune:

Simo felicitari lui Radu, dar si tie pentru munca si implicare! Bravo!

Nelia te inteleg cu pisicuta si cu focul. In prima zi cind am adus-o acasa, adica acum o saptamina, a trebuit s aplec pentru 2-3 ore. Ce emotii aveam, ma gindeam la cele mai horror scenarii, vedeam casa facuta scrum, pisica electrocutata, etc. Acum m-am mai calmat, am realizat ca lasata singura nu face altceva decit doarme pe pervaz, acolo unde-o bate soarele si-i cald

Dragaica ce pui curajos aveti voi acolo! Insanatosire grabnica! Poate reusim si noi sa ajungem la biserica, mi-ar place tare mult!

Fetelor cu scoala, toata stima si admiratia mea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Eu nu i-as da o explicatie atipica, gen tara bebelusilor, pentru ca ei mai vorbesc si intre ei, si dupa aia vine si te intreaba de ce i-ai zis asa. Apoi, cred ca e necesara o versiune relativ credibila, ca sa aiba acoperire in timp. Nu merge sa vii peste 2 ani si sa ii spui cu totul altceva.
Noi am avut diferente pana si in explicatiile cu Mos Craciun sau Mos Nicolae, iar mai nou cu Zana maseluta, si ea a venit si mi-a spus ca fetelor de la scoala, zana le aduce bani, si ca ei i-a adus jucarii. Altii au primit numai la primul dinte, noi i-am pus ceva sub perna la fiecare dintisor, dar nu m-am gandit ca o sa ii cada 2 dinti intr-o luna, asa ca am invatat sa fac stoc, n-aveam cand sa ii iau cate ceva, si ea a gasit stocul, si cauta atunci explicatii.... Acum imi dau seama ca era mai simplu sa vina zana doar o data sau sa aduca numai bani.... (insa majoritatea dintilor i-au cazut aici, si jucariile o bucurau, noi n-am adus foarte multe din tara, asa ca mi-am zis sa impusc doi iepuri... si na ca am ajuns sa ma impusc pe mine)
PiEs: avem niste cunoscuti foarte credinciosi, care au spus copiilor ca scopul Craciunului este religios, ca e nasterea lui Iisus, si ca Mos Craciun e o inventie... Si ca ei sarbatoresc Nasterea Pruncului, etc. Drept sa spun, nu am nici un chef ca al meu copil sa fie informat de varianta asta, nitel... divergenta sa spunem. Ca eu, chiar daca sarbatoresc si Nasterea lui Iisus, nu vreau deloc sa rapesc copilului meu bucuria de a primi cadouri in cel mai ne-religios mod posibil....

DELPHIN - a nu, nu am scris bilet la scoala ca sa cer socoteala, ci am intrebat in ce context s-a intamplat evaluarea, ca nu imi place sa o stiu nedisciplinata. Eu o vad si la inot, are momente de neatentie, si e chiar periculos. In clasa e altceva, au bancute individuale, dar la inot se tot gaseste sa trancane cu cineva... Azi m-a sunat profesoara si mi-a spus, fusese o evaluare, saritura in lungime, push-ups, ridicari de trunchi... clar ea nu prea e capabila de astea, si daca nu ii iese din prima, renunta. Si asta s-a si intamplat, eu stiu ca nu e perseverenta, deci profesoara a avut dreptate evaluand astfel la un test. Daca era o evaluare care ar fi cuprins comportamentul ei pe 6 saptamani, parca nu as fi fost convinsa ca ar fi meritat putin. Ea e un copil ascultator si colaboreaza frumos. Dar la termene scurte, evaluari punctuale in sport, da rateuri. Ma bucur ca m-a sunat profa, acum stiu clar cum sta situatia, si stiu si unde sa ii fac fie-mii morala.

MEPHALA - am avut si noi etapa asta. I-am zis sa ne urmareasca, sa vada, imbatranim? A doua zi am intrebat-o, ti se pare ca suntem mai batrani ca ieri? Nu. I-am aratat poze facute cu 2-3 luni inainte. Ti se pare ca aratam mai batrani? Nu. Si tot asa, pana s-a lamurit ca nu imbatranim chiar asa, si la un moment dat a depasit faza. Avea aproape 6 ani.

NELIA - pfu ce experienta! Treaba asta cu focul ma cam sperie aici.
Dar drept sa zic, in cazul tau, cu tot regretul pentru matza, cre' ca ma ofticam pentru restul din casa, ce naiba faci, si daca ai asigurare, sa zicem, pe bunuri, dar ce naiba faci, ramai in fundul gol la zero grade?
Voi nu puteti inchide caldura cand nu sunteti acasa? Eu o inchid, desi am scurtat perdelele cat sa nu vina peste sursa de caldura, am luat niste precautii, dar tot inchid cand plecam.

DIANA - aia e, ca nici eu nu stiu, la litere m-am edificat, dar a mea nu face matematica la scoala inca (asta e un specific la primul trimestru in primul an de accueil), si de-aia ma preocupam, cum sa ii explic, pentru ca eu vin prima cu explicatia, si n-am chef sa ii spuna profei ca "mama face altfel"...
Barbatu-miu s-a apucat sa ii explice cu "tabla adunarii", sa vada ca adunarea cu 1 da nr consecutive, cu 2 da nr din 2 in 2, fie pare, fie impare, samd. Si adunare cu acelasi nr, 1+1, 2+2, 3+3, sa vada ca merg din doi in doi, sa faca asociatii in felul asta.
Acuma va dati seama ca eu sunt filologul in casa, iar el e inginerul, dar cum amandoi facem lectii cu copilul, sa ne fi vazut aseara cum faceam noi brain storming despre 1+2 si cum tebuie asta explicat...
Daca Eliza ar fi fost cls I, nu imi bateam capul, dar cum o sa intre direct a 3-a, informatia e multa, si nu vreau sa o comasez pe toata in primavara, e evident ca profesoara va face selectiv anumite chestii...
Din punctul asta de vedere, mi se pare ideal sa se emigreze cand copilul are 5 ani sau 8 . Sa vina din Ro fara sa stie sa scrie, si sa intre direct intr-a doua, sa invete si limba, si literele, si toate astea, ca sa se trezeasca intr-a treia.... Plus ca au notiuni destul de vaste inca dintr-a-ntaia, gen, numar, sinonime... Cam greu sa faci sinonime intr-o limba pe care nu o cunosti... Clar ca se adapteaza, dar nu e usor. Eu am noroc, a mea are destul tupeu, se descurca, dar noua nu ne e usor deloc, in abordarea asta a temelor. dar deh, suntem si pretentiosi...

CRIS - good point cu explicatia care nu ar trebui sa fie in romana. Uite ca la asta nu m-am gandit

Limba mea preferata, in afara de franceza, e italiana.

CRISANDRADA - apai te-ai nimerit fix in mijlocul discutiei... Vad ca ti-a zis Cris cate ceva despre Ontario. Sa iti zic eu despre QC.
In Quebec sunt clase speciale unde invata limba pe langa celelalte materii. Asta daca e scolar. Daca citesti si ultimele 2 pagini de la capitoul trecut, vezi experienta noastra. No need de ore suplimentare, nu nu nu. Uite www.csdm.qc.ca/Secondaire/OrganisationScolaire/CalendrierScolaire.aspx" target="_blank">structura anului scolar In scoli sunt consilieri, ortopedagogi, tot felul de persoane auxiliare, dar nu neaparat pentru imigranti.
Fie-mea si-a petrecut intreaga vara in engleza, din septembrie e "imersata" in franceza si deja se descurca brici, mult mai bine decat ma asteptam eu!

DIANA - revin la tine, am citit din urma sa vad cu literele. Noi am luat o carte, recomandata de Nelia, care e excelenta pentru lucru acasa! Uite www.librairiepantoute.com/livre.asp?id=isdugbwsaabjuab&/toute-ma-maternelle-n-e-/colette-laberge/9782896423071" target="_blank">exemplu. Cred ca exista si ceva cu tout mon préscolaire sau asa ceva, noi am luat deocamdata maternelle (acum 6 luni, cand am venit), si in august am luat toute ma première année. Luam IIème année prin februarie probabil.
Literele nu cred ca se invata inainte de maternelle. In cartea asta vezi exact ce cuprinde materia. Se gasesc si la Walmart sau Maxi, dar numai la inceputul anului, acum inca sunt in magazine.
Eu una n-as lucra litere inainte, ci mai degraba restul tipurilor de exercitii (asociatii, diferente in imagini, multimi, tot soiul de chestii care ii antreneaza, exercitii de motricitate fina, etc). Litere fac asa: intai de tipar, neatasate, in maternelle si cls I, si apoi litere atasate, cam cum le faceam noi la scoala, in cls II.

Gata, scuzati mesajul cat o placinta, dar nu cred ca mai apar pana pe vineri ca am un program infernal

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Da, Anka, dupa aceea m-am gindit la casa si dupa aceea mi-a stat inima gindindu-ma la temeeeee!!! Pai, muncesc de doua saptmini la patru teme, la care si asa bat pasul pe loc, daca ardeau... bunica le mai lua de la capat. Dar cit am alergat acel kilometru pina acasa nu am vazut decit pisica arsa si atit! Eram si cu Lisandru si Tudora si desi eu nu am spus nimic, doar alergam cu stresul cit casa pe care mi-o imaginam arzind cu tot cu coana Ritza, Tudora a inceput sa plinga, daca e focul la noi, pe pisi cine a salvat-o!?!

Eu mai am un stres legat de mitza... masina de spalat sau de uscat. Am scos de vreo trei ori hainele din ele sa o caut, ca se ascunde pe unde nu te astepti si cind le dau drumul, intii o caut prin casa.

Eu sint anchilozata de spate, abia ma misc, nu m-a durut niciodata atit de rau. La un moment dat mi-am simtit si miinile amortie si mi-a trecut prin cap ca as putea paraliza... si apoi m-am distrat singura, ca mi-a trecut prin cap imaginea mea, adica cu deshtele paralizate,d deci fara posibilitatea de a fugi pe taste si limba la fel, deci in imposibilitate de a vorbi... Ptiu, ar fi grav!

Gluma, gluma, dar ma cam ingrijoreaza durerea asta, e altfel decit cea obsinuita pe care o am la spate.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Nelia - soacra-mea a infasurat o data matza in plapuma, strangand patul, nu si-a dat seama ca matza doarme acolo, iar matza, obisnuita cu foiala, nu a comentat. Ulterior, o fi mieunat ea, dar soacra-mea nu mai era in zona, asa ca a stat matza acolo cateva ore bune, si a gasit-o soacra-mea aproape sufocata.
Matza mea intra sub cada, ma scotea din sarite asta. Si mai intra sub canapea si ne sarea la picioare, ea se juca, dar eu ma speriam ingrozitor! Ma mai si intepa.
(daca mai povestesc mult, imi intaresc convingerea ca nu mai vrea matza in casa).

Cu temele... eu sunt de groaza. Nu sunt in stare sa lucrez 2 saptamani la o tema, si nici sa ma apuc, sa o mai las si sa o reiau. Nu, eu trebuie sa o fac dintr-o suflare, dar suflarea aia imi ia 3 zile in continuu, in care nu fac altceva Sunt complet ineficienta, uneori ma uit la o margine cate 5 minute, si pana nu aliniez eu totul perfect nu o las. Trebuie sa iasa perfect, dar perfect, exemplul trebuie sa fie exemplul perfect, virgula, samd Deci sunt total ineficienta ca nu merge asa domne!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Doloress spune:

Nelia ai vazut asta : http://www.matin.qc.ca/article_culture.php?id=63438§ion=quebec

Si noi era sa prajim pisica, o inchideam in bucatarie, cand era micuta, ca nu puteam dormi cu ea noaptea, avea chef de joaca. Intr-o seara am lasat-o cu 4 ochiuri de la aragaz deschise, toata noaptea, inchisa intr-o bucatarie de 2 m patrati! A iesit dimineata pisica pe 7 carari si a cazut jos, uda leoarca. Ne-am cam speriat, insa n-a patit nimic.
Apoi a doua seara, stateam cu totii in sufragerie, in cealalta parte a casei. Pisica si-a adus singurica cu dintii culcusul (avea doua pernute si o paturica) din bucatarie pana in sufragerie. Cate una, cate una, cate o paturica, o pernuta, pana le-a pus pe toate gramajoara intr-un colt, si-a ridicat niste ochisori rugatori la noi : MIAU! ca si cum - Nu mai vreau acolo in seara asta!
Ne-am topit cu totii, cred ca de-atunci am inceput s-o culcam cu noi in pat.

Mami de pitic Patrick(29.04.2008) si 25+ Kevin
Victoria, fetita frumoasa si curoajoasa, te iubim!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns _carmen spune:

Revin putin la subiectul anterior, legat de cum le explicati copiilor despre moarte. Tocmai am vorbit cu sora mea, care are 2 fetite gemene de 6 ani. De vreo cateva luni, fetele nu vor sa auda de accidente, boli, etc incep sa plaga daca te aud povestind ca lui X i s-a intamplat ceva. Nu suporta nici stirile de la televizor, isi pun mainile la urechi sa nu auda.
Ieri au rugat-o pe sora-mea sa le citeasc povestea cu "Vrajitorul din OZ" dar sa treac peste partea cu ... (nu mai stiu exact ce patise un personaj, ele vasusera deja desenele).
Eu i-am zis sa incerce sa le explice, dar nu vor sa asculte... Cu fetele cele mari (mai are doua fete una de 12 si una de 14 ani ) n-a avut astfel de probleme.
A mai patit cineva asa?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mikiion spune:

Nelia mi-ai dat emotii. Era cumva o cladire istorica? Ca am vazut o poza in ziar....

Simona felicitari. Imi pare bine ca a iesit asa cum vroiai tu!!!!

Diana Victor are doar trei ani!!!! Stai incet cu literele..... Mai are doi ani pana la maternelle. Din ce am mirosit eu , exista diferente majore intre gradinite anglofone si cele francofone. In primul rand datorita modului diferit de a invata cele doua limbi. Stiu locuri unde la 3 ani incep serios alfabetul( o gradinita Montessori), stiu CPE unde nu fac nimic de genul asta. De fapt in programa oficiala nu este prevazut invatarea literelor inainte de maternelle. Cand se face ceva este initiativa gradinitelor ( in mare majoritate private). Uneori sunt educatoare in mediu familial care se ocupa, de ex. De fapt invatatul literelor, doar ca informatie nu ca sa scrie sau sa citeasca efectiv e nivel pre-maternel. Care nu e obligatoriu in Quebec. Si unele gradinite private au adaugat si titlul asta in numele lor. La cealalta problema, eu cred ca o sa merg pe varianta Simona, cea cu bebelusii. Dar Marc nu e asa filosof si nici foarte vorbaret..... Pana acum ne-a declarat ca el o sa fie gladiator cand o sa fie mare.... Asta ca sa intelegi ce orientare profesionala are.... Insa stie ca M e in numele lui, asa ca atunci cand trecem pe langa McDo , ne anunta ca acolo e numele lui

Eu am trei zile de congres, la Mtl, ma duc la celalat subiect sa ma confesez..... Ca dieta mea s-a dus naibii...

Revin, si eu sunt amatoare de muzica braziliana..... Va recomand filmul Bosa Nova: http://en.wikipedia.org/wiki/Bossa_Nova_(film)
Sunt peisaje si muzica superbe.
Va mai spun ca lucrarea mea de licenta era despre istoria Braziliei? Dar limba nu s-a prea prins de mine. Sotul insa o stie bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Mikiion, da, si eu am vazut-o in ziar. Era veche si din beton cred, de aceea peretii au ramas in picioare. Daca era ca blocul nostru, ardea tot, am vazut unul pe care l-au mistuit flacarile in nici o ora, nu au putut salva nimic pompierii. Atunci au fost si victime, acum nu, era notariat intr-un apartament si citeva camere de locuit, dar se pare ca au iesit la timp.

Doloress, stiu, am vazut., mersi. Dar la cit costa un bilet, nu cred ca voi vedea vreodata vreun spectacol de-al acestui circ.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simi spune:

M-ati omorit cu istorii despre pisicute ... Am pus o poza pe contul comun cu pisicutele mele.

Mie imi e dor de fete pe care nu le-am mai vazut demult pe-aici: mimitete, mQQm, Donia, Denisam, Khristin si multe altele pe care-mi facea placere sa le citesc

Nu stiu daca ati vazut, dar incet-incet apar decoratiile de Craciun prin magazine. Voi nu credeti ca-i cam devreme, totusi? Nici n-au cazut toate frunzele din pomi si au inceput cu gingle bells. Pai pina la Craciun n-i se ia de tot... In PVM, unde lucrez, luni dimineata erau deja globulete si beteala Ador Craciunul si spiritul lui, dar nu chiar de la 1 noiembrie.
Asta ma face sa ma gindesc la o nuvela a lui Heinrich Boll, -Nu numai de Craciun- unde era vorba de o matusica putin nebuna, care nu suporta ideea sa se stringa decoratiile de Craciun, asa ca familia facea tot ce-i statea in putinta sa mentina bradul verde si-n luna iulie, bomboanele de martipan crocante, etc. E frumoasa nuvela, daca aveti ocazia...

Va pup!

Mergi la inceput