Greva foamei de 63 de zile?(2)
Raspunsuri - Pagina 6
ioanadara spune:
Eu nu aveam sapte sertare pline la lada frigorifica pe vreama lui Ceasca (de fapt nici lada frigorifica nu aveau ai mei..) insa recunosc si eu ca intr-o tara ca Romania, la nenorocirea la care s-a ajuns trebuie regandita educatia din temelie.
Unul din motivele pentru care s-a ajuns aici este faptul ca generatie dupa generatie calitatea invatamantului a scazut.Nu privit ca si cumul de cunostinte ci din punctul de vedere al aplicabilitatii studiului in societate si a ideii de modelare impreuna lucratoare parinte-profesor .
Cred si eu desi nu sunt profesor ca un venit mult mai mic decat al altor categorii profesionale platite din bugetul statului ca si invatamantul este un venit ce duce la degradarea actului pedagogic.
Adica, nu se poate ca un profesor sa ia 1000 ron si un politist cu aceeasi vechime si grad echivalent sa ia 1000 euro. Nu e normal daca nici unul nu are vreo functie de exemplu.
Nu discut de faptul ca se poate trai si cu 1000 ron si cu 1000 euro ci de faptul ca este frustrant.
Asta nu inseamna insa ca sunt de acord cu acest mod de protest .Mi se pare o barbarie inutila.Omul sanatos nu are dreptul din punctul meu de vedere sa-si imbolnaveasca trupul pentru o ambitie.
Si , asa dupa cum toti stim, nu va reusi nimic.Oare dumneaei nu stie? Cum poti astepta ca un guvern ce te-a dezamagit asa de tare sa sara acum sa te salveze, eu nu inteleg.
Edip spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ioanadara Eu nu aveam sapte sertare pline la lada frigorifica pe vreama lui Ceasca (de fapt nici lada frigorifica nu aveau ai mei..) insa recunosc si eu ca intr-o tara ca Romania, la nenorocirea la care s-a ajuns trebuie regandita educatia din temelie. Unul din motivele pentru care s-a ajuns aici este faptul ca generatie dupa generatie calitatea invatamantului a scazut.Nu privit ca si cumul de cunostinte ci din punctul de vedere al aplicabilitatii studiului in societate si a ideii de modelare impreuna lucratoare parinte-profesor . Cred si eu desi nu sunt profesor ca un venit mult mai mic decat al altor categorii profesionale platite din bugetul statului ca si invatamantul este un venit ce duce la degradarea actului pedagogic. Adica, nu se poate ca un profesor sa ia 1000 ron si un politist cu aceeasi vechime si grad echivalent sa ia 1000 euro. Nu e normal daca nici unul nu are vreo functie de exemplu. Nu discut de faptul ca se poate trai si cu 1000 ron si cu 1000 euro ci de faptul ca este frustrant. Asta nu inseamna insa ca sunt de acord cu acest mod de protest .Mi se pare o barbarie inutila.Omul sanatos nu are dreptul din punctul meu de vedere sa-si imbolnaveasca trupul pentru o ambitie. Si , asa dupa cum toti stim, nu va reusi nimic.Oare dumneaei nu stie? Cum poti astepta ca un guvern ce te-a dezamagit asa de tare sa sara acum sa te salveze, eu nu inteleg. |
pe aici un politist incepe cu dublul salariului unui profesor de scoala generala. asa ca idee...
ioanadara spune:
Politistul care nu are studii universitare obligatorii si este platit din buget suta la suta incepe cu dublul salariului unui invatator care are obligatoriu 4 ani de universitate in urma si care de asemeni este platit din acelasi buget?
Grila de salarizare a unui bugetar este aceeasi(ma rog, teoretic in Romania este totul ca practic stim bine ca se fura si se merge pe cunostinte de fapt ) - depinde pe ce treapta de salarizare esti, nu este negociabil salariul asa cum este la patron. Adica, mai clar , banii se iau pe hartii depuse.Daca invatatorul are facultate(si are ) automat trebuie sa fie initial pe treapta mai mare decat politistul din colt care nu a trecut prin Universitate.Daca isi ia grad, urca iar .Daca politistul in schimb face ce scrie la ei acolo ca trebuie sa faca pentru a urca in grad, va incepe bineinteles sa urce salarizarea inaintea profului.
Poate la voi acolo nu este acelasi buzunar ce plateste? Poate sunt altfel distribuite fondurile si au autonomie de plata la MI de exemplu..
Nu stiu , era doar un exemplu cu politistii.Medicii, administratia financiara, etc.Aceeasi situatie,.
In Romania ar trebui sa functioneze la bugetari ceea ce se numeste " grila unica de salarizare" poate in Canada nu e asa.
beshter spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ioanadara Cred si eu desi nu sunt profesor ca un venit mult mai mic decat al altor categorii profesionale platite din bugetul statului ca si invatamantul este un venit ce duce la degradarea actului pedagogic. |
Eu nu cred asta. Nu cred ca actu' 'pedagogic' se degradeaza. Intru-n vorba si-n studiu cu studentii mei cu la fel de multa placere si cu 1400 si cu 1200 si cu 1000 de roni. Si daca mi s-ar dubla acu' salariu, n-as vedea cum mi s-ar imbunatati actele pedagogice de la asta. Actele mele pedagogice sunt extraordinare oricum.
Se degradeaza actu' de cercetare - aia da. Cata vreme nu-ti poti cumpara carti de specialitate si nu poti fi abonat la reviste de specialitate online si nu poti merge la conferinte (ca n-ai bani de avion si de hotel si nimeni nu le deconteaza) nu poti face cercetare. Faci un fel de aflat in treaba si violezi cu sarg drepturi de autor, xeroxand tot felul de minuni sau dand jos de pe gigapedia.
Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz
viviana spune:
Ioanadara, asta cu degradarea actului pedagogic din cauzele scrise de tine... nu e un motiv real. Asa mi se pare mie.
Mai cred ca majoritatea celor care scriu impotriva profesorilor nu ajung cu nemultumirile pana la cei din facultate. Acolo deja s-a facut o triere.
Nemultumirea mea fata de anumiti profesori a luat nastere din cauza neputintei unora de a reusi sa pastreze disciplina in ore sau de a-si face materia atractiva.
Cu toate astea sunt constienta ca tine si de educatia copilului si de parinte.
Dar, sunt situatii in care parintele nu este instiintat de indisciplina copilului, scoala arogandu-si dreptul de a se descurca singura.
Nu exista o comunicare in timp real scoala-parinte.
In ceea ce o priveste pe invatatoarea respectiva, caci de la ea a pornit subiectul... Gestul ei mi se pare oarecumn lipsit de logica. In timp, a fost deturnat politic si doamna a intrat intr-o hora din care nu stie, nu vrea, nu poate sa se desprinda.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
ioanadara spune:
Viviana, eu sunt de acord cu tine, de aceea m-am ferit cu orice pret sa ajung cu copiii pe mana profesoruilor si educatorilor romani care si-au pierdut in general multe din calitatile unui dascal, insa daca nu se schimba ceva asa va fi situatia si peste 50 de ani.Poate, daca ii faci sa aiba o anumita dorinta de a fi dascali (chiar si remunerandu-i macar la fel ca pe functionara de la primarie) se va schimba ceva.Comparatia cu cel de langa este greu sa fie evitata.
Un om ce se simte nerasplatit, nu va avea mult timp dorinta de a ramane drept. Asa-i omul, imperfect.Mihaelka, mie imi place ce spui tu dar daca vorbesti cu mamele de pe aici, nu mai sunt multi profesori in Romania care sa gandeasca asa.
In legatura cu exemplul pe care l-am dat cu politistii (vedeti ca acum am scris la comparatie functionara...) m-a lamurit omul meu intre timp: este cea mai nefericita idee a spune ca exista vreun cadru MI fara toata scoala posibila terminata..Ei au scolile lor a spus(inclusiv universitare) si intr-un an ii poate da titlul de N.U.(nivel universitar) deci va fi remunerat de catre stat in consecinta, plus ca din momentul angajarii dupa liceu curg pe hartie si studiile odata cu vechimea.Deci, recunosc nu era buna comparatia.
mirela_lz spune:
Am dat de articolul asta de blog acum cateva minute si-am zambit, gandindu-ma cat de potrivit e pentru discutia de pe forum:
http://sethgodin.typepad.com/seths_blog/2010/10/pushing-back-on-professors.html
Marina spune:
ca si combatant pe subiect, oricum nu se mai discuta greva foamei mai vin si eu cu niste pitici care imi staruie in minte :
- doamnelor profesoare de aici le starnim un zambet in coltul gurii, si suntem mangaiati parinteste pe crestet , niste rauvoitori care nu pricep situatia. Singurul lucru scapat din ecuatie e ca rauvoitorii au trecut prin scoala, hai sa zic ca io mai batraioara fiind am facut scoala de mult, dar am un copil de scoala si unul care intra la anul, pana la urma sunt un consumator toretic al acestui serviciu si ar trebui sa am dreptul sa-mi exprim opinia.
- a doua liniuta are in vedere faimoasa lege a educatiei. Ce e atat de suparator in legea asta noua? Marturisesc ca nu am avut disponibilitatea sa o citesc dar toate comentariile spun ca problema majora este faptul ca li se recunoaste minoritatilor dreptul de a studia in limba materna, limba romana fiind tratata ca si limba straina. Apoi o cohorta de specialisti explicand cat de greu se vor integra oamenii aia pe piata muncii, cum nu isi vor gasi ei un serviciu nici macar la multinationala ca si acolo se vorbeste romaneste. Ce aduce bun legea asta daca exista ceva, ce inrautateste?
Laura25 spune:
Marina, mie personal mi se pare rau in actuala lege faptul ca vor sa bage grupa pregatitoare si cl. a 9-a la generala. De ce mi se pare rau? Pt ca nu au spatiu acum in scolile generale, nu au profesori/invatatori destui pt clasele noi. Sunt foarte curioasa sa vad normele de aplicare, de unde o sa aduca profi pt. cl. a9-a si invatatori pt pregatitoare. Si mai ales in ce spatii o sa ii puna.
Apoi mi se pare aiurea dorinta de a face obligatoriu invatamantul de 12 clase. De ce 12 clase? De ce nu lasa copiii aia care nu vor sau nu au capacitatea (materiala, intelectuala) sa faca o facultate, si care oricum nu au nici o specializare cand termina alea 10 clase sa se duca sa isi gaseasca ceva de lucru, sa se specializeze la locul de munca?
Si da, mi se pare si mie aiurea sa scoti copii cu 12 clase pe cheltuiala statului roman, in Romania, care sa nu stie sa scrie si sa citeasca in limba romana. ASa cum voi intrebati de ce nu pleaca profii daca nu le convine, ar putea si altii sa intrebe de ce nu e duc ungurii sau germanii in Ungaria/Germania sa invete carte, daca nu vor sa o faca in limba statului in care traiesc. Ma intreb in Canada sau in America, cati unguri/romani/polonezi/ chinezi invata in scolile americane /canadiene in limba materna.
Si tu poti intinde o mana - Actiunea 3 sate
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Edip spune:
Citat: |
ASa cum voi intrebati de ce nu pleaca profii daca nu le convine, ar putea si altii sa intrebe de ce nu e duc ungurii sau germanii in Ungaria/Germania sa invete carte, daca nu vor sa o faca in limba statului in care traiesc. Ma intreb in Canada sau in America, cati unguri/romani/polonezi/ chinezi invata in scolile americane /canadiene in limba materna. |
Nu cred ca ai facut o comparatie corecta.. Nu stiu USA, dar in Canada francezii sunt recunoscuti ca un fel de minoritate la fel ca ungurii in Romania... Si invata in limba lor in multe provincii. La fel englezii sunt recunoscuti ca si minoritate in Quebec si au voie sa invete in engleza.
ioanadara, s-ar putea sa ai dreptate si banii sa vina din diferite buzunare dar eu ti-am zis ca sunt si alte locuri unde profesorii sunt mai prost platiti decat politistii... In USA am auzit de niste salarii de profesori la nivel de vanzator la magazin in Canada... Nu zic ca e corect sau nu...iti spun doar ce mai vad si prin alte parti. De exemplu un profesor aici nu va ajunge nici ca director de scoala sa castige cat castiga un sudor.. si ala nu are decat 10-12 clase si vreo 4 ani de calificare la locul de munca cu scoala 2 saptamani pe an. Multi profesori abia de vor atinge salariul unui instalator... sau electrician... dar asta dupa multa vechime in sistem.