Prefer modul romanesc de a privi lucrurile ...

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Eu nu am urechiat-o, ea m-a urechiat pe mine, ca roman. E om public, cu voia ei, prin scrierile ei si prin replicile ei date in public.

Eu sint om care se pierde in multime, multimea aceea judecata din afara, intr-o singura oala. Dar sint cititoarea ei, am rog, a unei mici parti din scrierile ei... fara mine si altii ca mine, cartile ei ar ramine nedeschise. Asadar, in calitate de cititor, consider ca am dreptul sa fiu sau sa nu fiu de acord cu punctul ei de vedere...

Este dreptul meu de a spune ceea ce simt si gindesc la fel de bine cum este si al tau de a-l spune pe al tau, atit timp cit nu-l ataci cu intentie pe al meu. Eu pe tine nu-mi permit sa te trag de urechi si imi place sa cred ca nici tu pe mine, sintem doi romani care simt si gindesc diferit, atit. Nu sintem in arena. Ei doi, cei la care ne-am uitat mai sus, da! Si atunci cind ai un talent iesit din comun si devii scriitorul unei natii, ai intrat in arena daca nu stai in casa sa scrii pentru posteritate.

Si acolo, ori esti tare si spui ce ai de spus cu orice risc, ori nu esti si te pierzi printre condeie, iar posteritatea nici nu va sti despre tine. Dar daca ai apucat sa o faci, sa te faci reprezentat al condeielor dintr-o anumita parte a lumii si vii pe scena si faci declaratii, nu toate demne de scrisul tau, atunci, eu, cititorul si romanul despre care ai scris si pe care il tragi de urechi, sint datoare sa-mi spun parerea despre tine, e dreptul meu la replica.

Tras de urechi a fost si Liiceanu, la vremea lui, cind l-am prins in ofsaid. Mai ales pe el, ca-mi este mai aproape de romanismul din mine(si nu numai!) decit Herta Muller. Dar de data asta sint de partea lui si a celor care si-au permis sa nu fie de acord cu ea, asta-i tot.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Eu n-am nici un punct de vedere (inca), pentru ca tot nu gasii cablul ala responsabil cu sunetul. (E aglomeratie sub birou).
In caz ca ai dubii, nu te urechez. Am notat doar ca si tu o urechezi pe ea, pentru faptul ca ea urecheaza Romania (daca am inteles corect).
Nu gasesti ca-i chiar mai interesant sa-i citesti pe cei care gindesc diferit fata de tine?

Mergi la inceput

Nu, nu am spus ca nu ma urechezi, dimpotriva, am spus ca noi doua nu avem cum si de ce sa ne urechiem, nu sintem in arena, avem experiente si trairi diferite.

Doar sa-i citesti? Si sa nu te implici in ceea ce citesti, sa nu interiorizezi, sa nu rasfringri asupra experientei tale de viata? Nu, nu mi se pare interesant, ci plictisitor de-a dreptul.

Dar da, sint de acord ca poti avea un dialog, cu contraargumente la argumente, purtat in limitele bunului-simt, nu sa vii imediat cu ... Dar nici cu aplauze numai pentru ca suna bine ce auzi, iar vocea apartine unei persoane pe care o respecti pentru talentul ei... chiar daca simti ca te-a atins pe undeva. Si poate ca nu era chiar in masura sa atinga, astept sa vina nenea cu sonoru'... ca sa intelegi ce spun.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

LOL, ce lozinca-i asta "eu citesc, eu nu gindesc?" Gindesc, dezbat - nu ce ar trebui sa gindeasca scriitorul, mai degraba ma intreb de ce gindeste asa si nu altfel. Incerc sa-l inteleg, nu sa-l schimb. Chestie de nuanta.
Astept sa vina sotul sa intre sub birou, sint nerabdatoare sa aflu mai multe despre "modul romanesc de a privi lucrurile".

Mergi la inceput

Pai, ma miram si io ca ai putea spune asa ceva. Dar cind e vorba despre maestrii ai condeiului devin tare sensibila... astia sint mentori, nu io trebuie sa-i intele si sa-i schimb pe ei, ei trebuie sa o faca cu mine! Ai inteles?

Mergi la inceput

Uitasem sa zic ca ar fi trist sa se autocenzureze scriitorul ca sa-ti faca pe plac si sa scoti din buzunar $10 pentru o carte. Cu atitea carti cite se publica in lumea asta se gaseste pentru toata lumea (macar) un autor care sa-i fie pe plac.
Cititorul nu-i trestie-n vint sa se schimbe dupa gindurile fiecarui scriitor. De ar avea asa putere ar deveni cu totii niste mici dictatori.

Mergi la inceput

Nu cred ca vorbim despre acelasi lucru, sper ca ceea ce ai scris ai scris in general, pentru ca eu nu am scris nimci de autocenzura, grava si din punctul meu de vedere,chiar foarte grava si din partea scriitorului, dar si din partea cititorului cind isi exprima parerea. Ea a spus ce a spus (nu a scris, a spus, cind a venit la circ!!! E o diferenta, in rest am scris de bine despre scrisul ei), eu am spus ca nu sint de acord! Atit!

Mergi la inceput

Cind ai spus ca fara tine si altii ca tine cartile ei ramin nedeschise, eu am vazut asta ca pe un fel de amenintare.
Ne-au mai aliniat altii sa gindim la fel si in alte vremuri...

Mergi la inceput

Ah, la asta te refereai... Nu asta a fost intentia, ci faptul ca atit timp cit citesc ceva, am dreptul si sa-mi exprim parerea despre ceea ce citesc, cel putin acelasi drept pe care il are si scriitorul sa scrie parerea lui.

Dar da, recunosc ca eu il consider pe cititor important in relatia scriitor-cititor. Am pretentii de la scriitor, adica imi plac cei care scriu si se gindesc de ce o fac, pentru cine o fac, ce mesaj ajunge la cei care vor citit rindurile scrise de el... Scrisul e intim si il faci pentru ca ai ceva de spus, dar imi place sa-mi imagineze un dialog intre cel care scrie si cel care citeste, dialog care incepe inca din momentul in care apare ideea in capul scriitorului. Altfel, daca scrii fara nici un scop, se poate si asa... si nu te gindesti la cel pentru care scrii... nu-ti publici scrierile, le tii in sertar si lasi sarcina aceasta posteritatii. Daca le-au publicat, inseamna ca ai nevoie sa fie citite si daca au fost citite, inseamna ca exista pareri... ca scriitor as fi incintata sa le aud, mai mult as avea nevoie vitala de ele... si sa discut cu cititorii mei, indiferent daca imi spun de bine sau de rau sau mai ales cind e e de rau...

Hai, ca am ramas doar noi doua...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Nelia, sint perfect de acord cu tine: si mie Herta Muller mi se pare duplicitara in foarte multe privinte. Bine, eu nu rezonez cu ea nici ca scriitor, nu e foarte aproape de sufletul meu, dar nu prin prisma asta o judec aici. Am tot citit/ascultat interviuri cu ea si de fiecare data imi da aceeasi senzatie, ca priveste cumva de sus auditoriul, ca nu scapa ocazia sa critice lipsa atitudinii unora in perioada comunista, ca e revoltata de securisti si turnatori (cine nu e?), dar pe de alta parte il tine pina la sfirsit in brate pe prietenul ei Oskar Pastior dovedit a fi informator... Inteleg, iti sustii prietenii pina la capatul lumii, dar securistii nu-s buni si rai, mai bine taci si ramii filosof!
Eu n-am intrat in discutie la inceput pentru ca alunecase pe panta sarmalelor si romanismului, ma bucur ca ai adus-o tu si pe panta asta!

Mergi la inceput