Prefer modul romanesc de a privi lucrurile ...

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Citat:
citat din mesajul lui maminuta

tarele, rigiditatile, complexele, aerele si frustrarile romanesti eventual ii incurca creindu-le gafe culturale;

Ana,te superi daca detaliezi te rog cu exemple?Ai fost protagonista unei astfel de situatii?

Maminuta, da, am fost (si sunt) protagonista, si s-a lasat cu frustrari si nemultumiri (din partea mea) si cu nedumeriri (din partea localnicilor); consider ca romanismul din mine (pentru ca sunt romanca, dar nu consider nici binecuvintare nici rusine faptul) imi creeaza inca dureri din cap; as prefera sa nu-l am, as prefera sa pot fi canadianca pentru ca traiesc intre canadieni; e oarecum situatia copiilor adoptati mai marisori pe care familia adoptiva, oricite le-ar oferi nu reuseste sa-i integreze, si vina nu-i a nimanui, e doar bagajul cu care vin din familia naturala de care nu toti au puterea sa se debaraseze;
editez sa spun ca asta nu ma face nici sa-mi fie rusine ca sunt romanca (nu sunt responsabila de locul unde m-am nascut, si putea fi mai rau, in Somalia sau Afganistan), dar ma face-sincer mai nefericita decit daca as fi fost nascindu-ma aici
sper ca totusi topicul sa revina la Herta Muller

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:

tarele, rigiditatile, complexele, aerele si frustrarile romanesti eventual ii incurca creindu-le gafe culturale;

Ana,te superi daca detaliezi te rog cu exemple?Ai fost protagonista unei astfel de situatii?

Eu inteleg perfect ce zice Ana, dar e greu de explicat . Cred ca felul in care suntem invatati de mici, ca romanii sunt cei mai destepti, viteji, spirituali, magnifici, superiori, educati, etc ne creaza un sentiment din asta de superioritate nefondata dar in acelasi timp si un fel de gandire foarte inflexibil. Eu vad romanii foarte nesiguri pe ei (spiritual vorbind), le este mult mai greu decat altor natii sa lase noul peste ei. Romanii trebuie sa stea legati de tot felul de traditii, sentimente si ritualuri, se agata disperati acolo si le este frica sa-si dea drumul. Ca sa poti sa te adaptezi cu succes in alta tara sau cultura trebuie sa ai capacitatea de-a risca, de-a da drumul la aceste legaturi si de-a te deschide la experiente noi. Romanii au tendinta sa creada ca numai colidele romanesti si sarmalutele pot fi o traire spirituala si ignora in general restul lumii.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Bird,eu nu ma refeream la continutul mesajului,ci strict la exprimarea "mesajul este ridicol".A 2-a oara ai spus bine:"mie personal mi se pare ridicol",e o diferenta si eu asta am vrut sa subliniez.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maminuta spune:

Off topic last time...Admin,multumesc.

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Eu inteleg perfect ce zice Ana, dar e greu de explicat . Cred ca felul in care suntem invatati de mici, ca romanii sunt cei mai destepti, viteji, spirituali, magnifici, superiori, educati, etc ne creaza un sentiment din asta de superioritate nefondata dar in acelasi timp si un fel de gandire foarte inflexibil. Eu vad romanii foarte nesiguri pe ei (spiritual vorbind), le este mult mai greu decat altor natii sa lase noul peste ei. Romanii trebuie sa stea legati de tot felul de traditii, sentimente si ritualuri, se agata disperati acolo si le este frica sa-si dea drumul. Ca sa poti sa te adaptezi cu succes in alta tara sau cultura trebuie sa ai capacitatea de-a risca, de-a da drumul la aceste legaturi si de-a te deschide la experiente noi. Romanii au tendinta sa creada ca numai colidele romanesti si sarmalutele pot fi o traire spirituala si ignora in general restul lumii.

[/quote]

Bird,permite-mi sa nu fiu de acord cu opinia ta .Este corect ca trebuie sa te adaptezi unor noi culturi,traditii,cind locuiesti in alta tara,insa a-ti nega originile,este o chestiune foarte grava din punctul meu de vedere.Romanii nu ignora restul lumii in detrimentul colindelor si al sarmalutelor.Gresesti profund.
Ba chiar am curajul sa afirm ca fata de alte natii,avem acea capacitate extraordinara de a ne hrani cu spiritualitate internationala fantastic de rapid.Vezi petreceri adoptate gen"Haloween","Valentines Day",etc
Cit despre modul de gindire inflexibil....zau ca nu stiu cam ce aspecte vizezi...

Ana,sincer ma asteptam sa vii cu niste exemple concrete...pentru ca afirmatia ta suna tare grav...cu gafa culturala...Ca si in cazul lui Bird,nu iti impartasesc opinia...si apropo de Somalia sau Afganistan...nu era absolut nicio problema daca te nasteaia colo.Era tara ta natala..si iti oferea cu siguranta un bagaj spiritual cu care sa poti pleca oriunde in lumea asta.

Ma indoiesc ca a te fi nascut roman poate fi un motiv de mandrie sau de rusine. Este un dat, la care niciunul dintre noi nu a avut vreo contributie, deci pentru care nu suntem nici raspunzatori, nici nu purtam vreun merit.

E ca si cum am fi mandri sau ne-ar fi rusine ca suntem barbati/femei, ca avem o anumita culoare naturala a ochilor sau a parului.

Putem fi insa mandri sau ne putem rusina de cum am ajuns sa definim poporul roman si spiritualitatea romaneasca de pe alte meleaguri. Iar aici nu mai vorbim despre un dat, ci despre ceea ce stim sa facem cu datul.

Sa va fie bine oriunde v-ati afla!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Mi se paruse doar putin ciudat sa faci ceva de care declari ca ti-e scarba dar acum am inteles, My_Lady0091

Cine a citit Telerama din 27 octombrie, poate ne spune mai pe larg la ce s-a referit Herta Muller cand a spus asta , spicuirea facuta de Evenimentul nu este suficienta cred.
Cat despre romanii de afara , eu cred ca depinde de fiecare in parte.Pe mine de exemplu exact anumite traditii ma ajuta sa-mi fie indiferent locul unde traiesc. Adica, din punctul meu de vedere, ori ca sunt in Somalia, in Germania sau in America, atat timp cat nu imi pierd credinta nici nu ma deranjaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Aici e , dar eu nu pot citi atat de mic :

http://www.journaux.fr/telerama_generaliste_art-et-culture_84676.html

Edit: "feuilleter cette revue" si pagina 26.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

Citat:
Si ideea revenirii la acest spirit,in sensul acesta o subliniam.De 4 ani,impreuna cu sora mea,vin 2 familii de canadieni de Craciun pentru ca pur si simplu s-au indragostit de traditiile noastre din Ardeal.

Canadienii merg peste tot in lume... stiu familii care merg in America de Sud, Mexic, Asia etc... Unul din comentariile care m-au surprins ar fi ca merg ca e ieftin si sa arate copiilor ce rau o duc altii...asa copii pot aprecia mai bine ce "noroc" au avut ca s-au nascut in Canada... Ultima chestie de genul asta am auzit-o de la niste amici care au fost in Haiti sa ii ajute pe aia dupa cutremur... si au fost de 3 ori de cand s-a intamplat catastrofa... Nu zic ca nu e un loc frumos dar nu ca s-au indragostit de locul acela... Asa cum au zis Ana sau bird, asta e mentalitatea noastra ca suntem cei mai buni, destepti etc si interpretam in stilul nostru... motivele lor sunt altele si faptul ca sunt politicosi asta e altceva... Plus ca ii fascineaza cum oamenii mai pot trai si alte conditii decat sunt ei obisnuiti. Cati s-au mutat in RO? ( in afara de cativa oportunisti de afaceri care la primul esec ar zbura imediat pe alte meleaguri) Si mie imi place Mexicul, dar zau ca nu m-as muta pe acolo... intelegi ideea?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giulia71 spune:

Nu vreau sa starnesc polemici, dar eu nu-nteleg de ce nu acceptam si faptul ca alte persoane gandesc altfel si trebuie sa le respectam modul de a gandi dar si sentimentele.

Daca bird, sau oricine altcineva ar spune nu vreau sa ma intorc in Romania sau urasc Romania sau orice altceva de ce sa nu-i fie respectata opinia. Pur si simplu, fara s-o demontam sau s-o facem sa gandeasca ca noi.
Zic si eu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Am citit si eu ce ati scris, am citit si ce a spus Herta Muller cam in toate interviurile date. Desi subiectul merge din nou spre romanismul din noi, cei ramasi sau cei plecati, eu as vrea sa raminem la aceasta scriitoare, care cred eu ca merita un pic de atentie.

Nu am citit tot ce a scris, doar citeva notite aubiografice si romanul Tinuturile joase. Mi-ar placea sa citesc Calatorie într-un picior, care este exact despre noi, imigrantii sau emigratii, depinde de unde privesti lucrurile...

Imi place stilul ei, este o scriitoare completa si foarte complexa, e aparte. Te pierzi in rindurile ei, este atit de fireasca cind scrie, chiar daca o citesti in traducere (de altfel, destul de bune spun eu)... Are o capacitate extraordinara de a te transpune instantaneu in imaginile pe care le creeaza imbinarea cuvintelor si sa simti imediat ceea ce este printre rinduri. Mi-ar placea sa stiu germana ca sa o citesc in original, cred ca as iesi mai bogata dupa o asemenea lectura.

Cind a spus ca prefera modul romanesc de a vedea lucrurile s-a referit strict la limba, parerea mea. Are un limbaj atit de diferit fata de cartile contemporane, incit eu cred ca nici cele doua limbi nu-i ajung ca sa se exprime. Chiar ea spus, ca nu exista cuvint pentru orice... Unde o limiteaza germana, ii ofera romana spatiul corespunzator, care este o limba latina, cu o logica mai complicata decit germana (cred, ca multi o spun, eu nu stiu germana), ceea ce te face sa gindesti mai intortocheat si, deci, sa exprimi si gindurile si sentimentele mai greu de exprimat. Sint romanca, tind sa-i dau dreptate, mai ales ca ea le stie pe amindoua si isi permite sa faca aceasta comparatie.

Pe de alta parte, ea a spus si lucruri in inteviurile date care, cel putin in ochii mei, o face un pic duplicitara. In primul rind, de ce in secret? E nemtoaica nascuta in Romania, ar putea foarte bine sa spuna ca simte si romaneste... deschis, nu in secret. Secret fata de cine?

Apoi a spus ca srisul este un act intim, pe care il faci intre patru pereti si ca orice altceva e circ. Cred ca s-au simtit multi atinsi aici de vorbele ei, pentru ca multi ies si in lume dupa ce termina de scris intre cei patru pereti... Dar acelasi lucru l-a facut si ea, acceptind premii, care fac parte din circ si care de multe ori sint numai circ, pentru ca multe nu sint neaparat si meritate, altele sint interesele si ea sigur stie acest lucru. Sint scriitori si oameni mari in lumea asta care au mers pina la capat, refuzind premiile pe care le considerau circ, ea le-a acceptata, deci a iesit dintre cei patru pereti in timpul vietii, nu a asteptat posteritatea sa o premieze.

Si sint multe lucruri care m-au atins, ca roman, in declaratiile ei. Inclusiv faptul ca le-a reprosat intelectualilor si scriitorirol si ca nu au fost dizidenti pe timpul lui C. (nici ea nu a fost, i s-a interzis o carte, scrisa in germana, si a plecat) si a au ramas in tara... nu mai stiu cine i-a raspuns, Liiceanu sau Cartarescu sau Plesu cam ceea ce am simtit si eu citind acest repros: pai, noi nu aveam o tara de rezerva!

Ca sa inchei, ca as avea multe de spus, o admir, imi place cum scrie si as vrea sa citesc tot ce a scris, o consider cu adevarat un mare talent literar. Dar eu, personal, ca simplu cetatean, vorba stim noi cui, care am trait in Romania lui Ceausescu, apoi cea a lui Iliescu, si am plecat la un moment dat cind am considerat ca alta solutie nu am (eu personal), m-am simtit atinsa de judecatile ei facute in general la adresa romanilor si asupra situatiei de dinainte de '89 si dupa. Si daca eu cea plecata am simtit nodul in git, imi imaginez ca cei care inca mai sint in tara au simtit si amareala lui.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
Bird,permite-mi sa nu fiu de acord cu opinia ta .Este corect ca trebuie sa te adaptezi unor noi culturi,traditii,cind locuiesti in alta tara,insa a-ti nega originile,este o chestiune foarte grava din punctul meu de vedere.Romanii nu ignora restul lumii in detrimentul colindelor si al sarmalutelor.Gresesti profund.
Ba chiar am curajul sa afirm ca fata de alte natii,avem acea capacitate extraordinara de a ne hrani cu spiritualitate internationala fantastic de rapid.Vezi petreceri adoptate gen"Haloween","Valentines Day",etc
Cit despre modul de gindire inflexibil....zau ca nu stiu cam ce aspecte vizezi...

Eu nu am vorbit niciunde de a nega originile. Este o mare diferenta intre a nega si a te desprinde suficient sa poti imbratisa ceva nou. Spui ca ai trait o vreme in afara tarii, nu pari sa o fi facut ca emigrant ci mai degraba ca vizitator. Nu ai trecut prin procesul ala: de azi sunt australian, canadian, etc nascut in Romania, sunt parte din comunitatea de aici si ma voi stradui sa ma integrez si sa fiu o persoana care aduce beneficii acestei comunitati. Haloween si Valentine's sunt niste sarbatori introduse in Romania in scop comercial, nimic mai mult. Ce legatura au cu spiritualitatea? Si in afara de tinerii care au mai gasit un motiv sa faca o petrecere, cine altcineva din Romania se 'hraneste' cu genul asta de spiritualitate?

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput