Prefer modul romanesc de a privi lucrurile ...

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Citat:
citat din mesajul lui My_Lady0091

mie mi-e deja scarba sa imi mai dau cu parerea,

Si totusi, ti-ai invins scarba.

Ruxandra, ea spunand asta:

"Numai cand ma gandesc la contactul zilnic cu realitatea romaneasca, imi dau seama ca as innebuni a doua oara daca ar trebui sa traiesc in Romania de azi. Este atata indiferenta in tara asta, de vina pentru tot ce se întampla este si indiferenta populatiei."

cred ca nu aduce nici o jignire de fapt tarii sau romanilor.Este adevarat ca romanii sunt mai indiferenti ca popor decat altii.Uite-te ce se intampla cu manualele de istorie, nu zbiara aproape nimeni, lumea o ia ca pe un dat , uite-te ce se intampla cu vanzarea diferitelor obiective nationale strainilor doar pentru ca banii sa intre in buzunarele unora si alte sute de exemple zilnice.

Asta nu te impiedica sa iubesti Romania, dar sigur te face sa nu te intorci decat in vizita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui desprecopii

Bird - ai atins un punct pe care as dori sa il reluam. Si eu am concluzionat la un anume punct ca doar luzerii nu se adapteaza si se intorc cu coada intre picioare in Romanika. De fapt, procentul e destul de mare. Si totusi, nu e cazul Hertei - nu putem sa o clasam luzerita pentru ca e un om cu Nobel.
Si sunt si alte ilustre modele care s-au realizat peste mari si tari si au continuat sa iubeasca pur Romania. Poate, doar dintr-un sentiment de gratitudine divinitatii pentru ca le-a ales locul nasterii. Sau cel putin pentru asta.

Mesajul mea a fost un raspuns STRICT la mesajul lui Maminuta, nu la subiectul de fata. Evident ca fiecare individ poate sa iubeasca si sa-si exprime iubirea fata de ce doreste. Pe mine m-a deranjat cand a venit cineva sa vorbeasca in numele romanilor plecati. Ma deranjeaza sa mi se spuna cum plange sufletelul in mine de dorul Romaniei si ce dorinta dureroasa trebuie sa am, etc. Inteleg tentatia, adica poate traiesc romanii de afara in civilizatie, respect, curatenie, siguranta, etc dar cat sufera saracutii de ei de dorul nestavilit sa vina sa se uneasca cu spiritul romanesc.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maminuta spune:

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Daca spunea: oriunde merg in lume mi-e dor de Romania, etc, era ok, fiecare are parerea lui. Dar sa declari asa pompos si exaltat pentru toata lumea ca orice om nascut in Romania, oriunde s-ar duce in lumea asta, ramane cu dorinta aia nestapanita sa se intoarca si sa se contopeasca cu spiritul romanesc, mie personal mi se pare ridicol. Mi-ar place sa nu se mai scrie asa in numele tuturor, mai ales cand cineva care poate nici nu a trait afara din Romania vine si isi da cu parerea despre ce simt si isi doresc cei plecati. Eu nu am prieteni romani care sufera dupa Romania, e adevarat ca sunt oameni realizati, stabiliti, cu cetatenie si situatie, nu din cei plecati ilegal sau la capsunit. Perspectiva asta melodramatica despre Romania am intalnit-o in general la cei care nu au o situatie stabila si traiesc de pe o zi pe alta.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Draga Bird,nu ma deranjeaza absolut deloc orice ai fi avut de comentat decent la adresa postarii mele. O postare cu hohote de ris,la un asa subiect...deplasat .
Vad ca in ultimul mesaj continui sa jignesti.Draga mea,nu vorbesc nici de pe pozitia omului fara o situatie stabila,nici a celui care n-a iesiT mai departe de granite.Intimplator am sora,cumnata,prieteni o gramada stabiliti peste hotare,toti din categoria oamenilor "cu cetatenie si situatie",care pe unde sunt au realizat absolut orice au dorit:profesional,familial,material,etc.Si nu sunt nici capsunari-pentru care tot respectul .
Am trait 16 luni la Berlin unde am facut un stagiu.Sa stii ca fara exceptie,toti romanii pe care i-am intilnit pe alte meleaguri in afara tarii,Praga,Roma,Berlin,Bruxelles,etc,tinjesc dupa spiritul romanesc.Si cind spuneam de revenire...nu am spus repatriere...era o referire spirituala a ideii ....
Cit despre Herta Muller,am avut privilegiul de a o cunoaste personal in casa Parintelui Constantin Mihoc,Dumnezeu sa il odihneasca,preot paroh la Parohia Ortodoxa din Berlin la acea vreme.Chiar am discutat mult despre Romania si "dictaturile " trecute si prezente.Nu devenise inca asa mediatizata .Desi fiziceste nu era tentata maxim de Romania,spiritual ne-a marturisit ca e mai legata decit si-ar fi inchipuit.Si in acest sens ne-a istorisit o gramada de intimplari.
Herta Muller nu se considera romanca.S-a nascut in Banat, in satul timisean Nitchidorf, intr-o familie de nemti, a scris numai in limba germana, dintr-un bun inceput, si a fost, practic, exilata in Germania in 1987.Insa cu toate astea,marturisea ca securitatea a marcat-o intr-atit incit fizic nu poate fi legata de Romania,insa spiritual mai mult decit si-ar fi putut imagina.
Revenind la spiritul romanesc,refuz sa cred ca orice roman plecat in orice colt din lumea asta,macar in preajma unei sarbatori nu este cuprins de nostalgie cind aude un colind romanesc,cind simte mirosul ala de cozonac ,etcIn fond,cind am spus spirit romanesc,la asta faceam referire:datini,obiceiuri pur romanesti.Si ideea revenirii la acest spirit,in sensul acesta o subliniam.De 4 ani,impreuna cu sora mea,vin 2 familii de canadieni de Craciun pentru ca pur si simplu s-au indragostit de traditiile noastre din Ardeal.

„Numai prin cultura noastra vom însemna si noi ceva în lumea asta mare. Cu armele Occidentului nu vom bate niciodata Occidentul si va trece mults vreme pâna vom înceta a mai fi o caricatura sau, în cel mai bun caz, o copie fara importanta a Apusului."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Citat:
citat din mesajul lui desprecopii

Bird - ai atins un punct pe care as dori sa il reluam. Si eu am concluzionat la un anume punct ca doar luzerii nu se adapteaza si se intorc cu coada intre picioare in Romanika. De fapt, procentul e destul de mare. Si totusi, nu e cazul Hertei - nu putem sa o clasam luzerita pentru ca e un om cu Nobel.
Si sunt si alte ilustre modele care s-au realizat peste mari si tari si au continuat sa iubeasca pur Romania. Poate, doar dintr-un sentiment de gratitudine divinitatii pentru ca le-a ales locul nasterii. Sau cel putin pentru asta.

Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook

eu nu vad legatura intre H.Muller si cei din diaspora care s-au intors/se intorc in Romania din varii motive; afirma scriitoarea undeva ca se intoarce sa traiasca in Romania? nu cred;

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui maminuta
Vad ca in ultimul mesaj continui sa jignesti.Draga mea,nu vorbesc nici de pe pozitia omului fara o situatie stabila,nici a celui care n-a iesiT mai departe de granite.Intimplator am sora,cumnata,prieteni o gramada stabiliti peste hotare,toti din categoria oamenilor "cu stare",care pe unde sunt au realizat absolut orice au dorit:profesional,familial,material,etc.Si nu sunt nici capsunari-pentru care tot respectul - nici plecati ilegal.
Am trait 16 luni la Berlin unde am facut un stagiu.Sa stii ca fara exceptie,toti romanii pe care i-am intilnit pe alte meleaguri in afara tarii,Praga,Roma,Berlin,Bruxelles,etc,tinjesc dupa spiritul romanesc.Si cind spuneam de revenire...nu am spus repatriere...era o referire spirituala a ideii ....

Nu inteleg unde am jignit, cu siguranta nu asta a fost intentia. Cred ca am explicat destul de clar, daca vorbesti in numele tau si al cunoscutilor tai este ok. Dar te rog nu vorbi in numele tuturor romanilor plecati, nu vorbi in numele meu si al familiei mele, prietenilor mei, nu ne explica noua ce simtim.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

maminuta, cei pe care i-ai intilnit tu nu inseamna toti, atmosfera si integrarea romanilor in Europa este extrem de diferita de cea din America sau Australia, si oricum ramine deplasata orice generalizare; daca ai vazut tu doua familii canadiene care s-au indragostit de spiritul romanesc, imagineaza-ti mii de romani care iubesc spiritul tarii de adoptie, si se simt bine acolo unde traiesc; si pe care tarele, rigiditatile, complexele, aerele si frustrarile romanesti eventual ii incurca creindu-le gafe culturale;

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Off topic:Bird,Ana,chiar nu mai simtiti urma de spirit romanesc ?Nu reveniti fie si pentru o vacanta de drag in Romania?De sarbatori,colindele lui Hrusca nu va trimit fie si pentru putin timp mental in copilarie?Nu retraiti momentul mersului cu plugusorul,c steaua?
Scuze,insa este pentru prima data cind aflu ca exista si astfel de persoane.Personal,nu am cunoscut pina acum romani stabiliti afara,nu neaparat familie...prieteni..si am periodic contacte cu oameni stabiliti afara-care sa fie deranjati de spiritul romanesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns My_Lady0091 spune:

Citat:
citat din mesajul lui ioanadara

Citat:
citat din mesajul lui My_Lady0091

mie mi-e deja scarba sa imi mai dau cu parerea,

Si totusi, ti-ai invins scarba.

si totusi nu-mi dadeam cu parerea referitor la sentimentele vis-a-vis de subiect!deci hai nu fi carcotasa..si eu incerc sa fiu diplomata de data asta!

Blackmoon Lady&lipishtocul
Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca

Mergi la inceput

tarele, rigiditatile, complexele, aerele si frustrarile romanesti eventual ii incurca creindu-le gafe culturale;

Ana,te superi daca detaliezi te rog cu exemple?Ai fost protagonista unei astfel de situatii?

Mergi la inceput

Bird,apropo de spirit romanesc in Australia.
http://www.spiritofromania.com/

Mergi la inceput