Incident la joaca!

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

nu cred ca e bine sa aprofundezi in consiliu de familie incidentul, cel mai bine e sa ii oferi tu suportul informational si sa-i explici exact cu cuvintele ei ce sa faca atunci cand se afla la joaca printre alti copii. E adevarat ca tiganii au un comportament rudimentar insa puteau foarte bine sa faca acelasi lucru si niste "albi"...si atunci ideea de baza e ca ea sa fie avizata despre faptul ca uneori copiii se poarta prosteste si fac lucruri prostesti, insa ea se poate pazi de asa situatii fiind atenta si cerand ajutorul tau, imediat, si mai bine evitand prezentele obraznicilor, joaca impreuna cu ei, etc. Iar tu asigur-o ca esti cu ochii pe ea si ca nu se va mai intampla sa se repete incidentul.

Discutia cu tine si cu tatal ei e suficienta, lasa la latitudinea ei sa povesteasca si bunicii si educatoarei si cui mai vrea ea. Important nu e sa se victimizeze ea intruna ci sa se traga o concluzie constructiva, sa stie sa ia atitudine, sa inteleaga ca nu e singura, ca va are pe voi s-o paziti si indrumati

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Desi nu ma caracterizeaza deloc o atitudine politically correct cand e vorba de tigani, genul asta de interactiune intre copii nu este deloc rara printre copiii de nicio natie. Asemenea 'agresiuni' intre copii sunt foarte frecvente in colectivitatile de copii, de exemplu la gradinita.

Insa intrebarea 'cum invatam copilul sa reactioneze?' este foarte buna. Eu nu cred in puterea explicatiilor, dar cred in puterea exmplului personal. La noi a functionat. Atat eu cat si sotul avem un spatiu personal la care tinem chiar si daca este vorba de copii. Momentele de afectiune si joaca sunt o exceptie, dar in rest, atunci cand copilul ne 'calareste' si ne ia aerul nu ezitam sa ne aratam sufocati si sa punem niste limite. Deasemena atunci cand copilul ne supara nu inghitim tacuti ci reactionam. Nu conteaza care este motivul supararii. Daca ma zgarie, ma ciupeste, se aseaza cu mana pe parul meu...reactionez. Daca tipa de ma dor urechile la fel. A reactiona inseamna de exemplu a spune 'Au!' sau 'lasa-ma!' sau 'hai termina!' asa cum ai spune-o unui adult. A spune 'vaaaai...uite vezi...m-ai zgariat...pe mami o doare' intr-un mod prea explicativ nu este o reactie sau nu este o reactie din care copilul sa invete ceva. Interactiunea in lumea reala are o cu totul alta dinamica si copilul este bulversat de diferenta intre ceea ce se intampla acolo si 'teatrul dramatic' de acasa. Eu am observat-o pe fetita mea ca isi face loc sa iasa din orice 'inghesuiala' (la aproape 3 ani). Un baietel cu intentii prietenoase i-a pus mana pe dupa gat si ea s-a eliberat 'discret' desi chiar sunt prieteni de joaca, deci nu era un necunoscut. Nu zic ca era musai, dar daca ea s-a simtit inconfortabil a facut foarte bine sa puna o limita acolo. Si sunt in continuare foarte buni prieteni. Atunci cand copiii nostrii nu reactioneaza in anumite situatii ar trebui sa ne uitam in primul rand la noi...au avut oare de la cine sa invete sa reactioneze? Suntem autentici in relatia cu ei sau lumea de acasa e de plastic?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Inbox E foarte bine ca te-ai intors. Si e foarte bine sa mergi in continuare cu fetita la locul respectiv de joaca. Si sa te adresezi respectivilor copii cand ii intalniti. Dar fara teama! Nu te duci la razboi cu micuta. Sunt doar niste copii si ei. Da, sunt imprevizibili, sunt needucati. Dar niste copii. Iar tu - un adult

Lasa fetita sa spuna cui vrea, nu povesti tu, ca pe ceva extraordinar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Inbox, nu te speria :).
In anumite medii, atingerea zonelor intime a copiilor mici e un semn de simpatie.
Am vazut cu ochii mei scene din astea, cu gesturi exact ca cel de care a avut parte fetita ta...
Pentru noi e ceva de neconceput, barbar, oribil etc. Ei gandesc altfel.
Degeaba ai fi dojenit copiii aia (mai bine ca nu i-ai mai gasit), sunt aproape sigura ca nu au vrut sa-i faca un rau fetitei tale.
Asa cum ti-au spus si alte mamici, e mult mai bine sa vorbesti cu fetita ta, sa ii explici despre "altfel" si sa o inveti cum sa se descurce in situatii din astea.

Pentru parinti, de dragul copiilor

"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Parerea mea e ca tiganusii s-au vorbit intre ei sa o atraga in mijlocul lor si sa o agreseze. Din pura rautate !
Tigancusa de 10 ani stia foarte bine ce face.
Cel putin, nu i s-a intamplat fetitei tale nimic mai rau decat o sperietura.

Pe viitor, nu mai merge in acel parc. Nu mai sunt si alte parcuri in imprejurimi ?
Invata-ti copilul sa nu se joace cu copiii rai, iar daca unul incearca sa ii faca rau, sa urle cu toata forta : " Ajutor, mami ! "

Fetita ta este inca micuta pt a stii sa se apere, asa ca fii cu ochii pe ea la locurile de joaca.

Imi pare rau de trauma prin care treceti, mai ales ca esti intr-o perioada de sensibilitate exacerbata.

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Eu nu cred ca e vorba de vreo simpatie, e un gest urit si daca tot e sa vb de rromi, a caror tinere tre sa fie virgine si neatinse la maritisul timpuriu, ba din contra, zona respectiva e si mai tabu, nu e atinsa uite asa de vecini si necunoscuti. Fetita avea 10 ani nu 4.Nu as explica nicicum fetitei mele ca e o nimica toata ba chiar a fost gest de simpatie! Si daca data viitoare e un baiat de 15 ani si asa mai departe? Si la fel la piept cind is si mai marisoare?Plus ca a fost strinsa pina a plins de durere.Haideti sa nu facem din orice povesti dragalase.Si stiu de la educatoarele copiilor mei de la gradi ca intr-un incident intre copii care a adus un copil la o situatie inconfortabila, incorecta, frustranta ori ceva de gen, mai ales intre copii mici si copii mai mari, cind cei mici se simt mai neaparati si nu-si pot inca exprima clar nemultumirile, ori se simt intimidati ori nesiguri sa o faca, e f important ca unui astfel de copil sa i se dea sansa sa-si zica oful in fata celulalt. Sa zica nu mi-a placut, nu a fost frumos, nu vreau si la fel de important e ca celalalt sa vina iar la stadiul de egalitate ca intre copii indiferent ca-i mai marisor, ori tocamai de aia, si sa-si ceara scuze. Am asistat la asa ceva la gradinita si la scoala si noi adultii am stat deoparte, nu ne-am bagat cu morala, doar un educator i-a luat deoparte dar doar pt a le asigura cadrul unei mici discutii departe de ceilalti copii si ei bine alea 2 minutele fac bine copilului atacat.Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eseea spune:

Citat:
citat din mesajul lui allinta

Parerea mea e ca tiganusii s-au vorbit intre ei sa o atraga in mijlocul lor si sa o agreseze. Din pura rautate !
Tigancusa de 10 ani stia foarte bine ce face.
Cel putin, nu i s-a intamplat fetitei tale nimic mai rau decat o sperietura.

Pe viitor, nu mai merge in acel parc. Nu mai sunt si alte parcuri in imprejurimi ?

allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

sunt perfect de acord cu Allinta aici, si eu cred ca a fost rautate intentionata. Si eu stiu de gestul asta de a prinde fetita de..."cu dragoste" dar fetita a spus clar ca au inghesuit-o si ca a durut-o f tare! Fetita ta Inbox e doar cu putin mai mare ca a mea si stiu ca a mea ar fi suferit f mult. Bineinteles ca nu e vina ta, cum sa crezi asa ceva?? Dar nu mai tb lasata sa se joace cu ei.

intreba cineva daca poate face abstractie de etnie? pai la ce bun? in alte conditii ar fi mers la parintii fetei si ar fi discutat cu ei dar credeti ca aici merge sa se duca sa bata in poarta si sa discute cu parintii??? si ar avea curaj??

Mami de fetita si de baietel

participam la "Clipe de vara"

ess-1.jpg si ess-2.jpg

Everything is hard before becoming easy...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inbox spune:

LadyJ conteaza pentru mine ca sunt tigani in masura in care, eu ca adult trebuia sa-mi dau seama ca acei copii pot avea un comportament diferit, imi pare rau ca nu am putut sa anticipez cumva, imi pare rau ca din dorinta de a lasa copilul sa interactioneze si sa nu indepartez de ei tocmai pe motivul ca sunt rromi s-a intamplat asta. Daca ar fi fost un copil de alat natie la fel as fi reactionat, poate imi faceam procese de constiinta ca nu am observat mai bine copilul respectiv, poate as fi discutat cu parintii daca erau acolo...nu stiu ce as fi facut, insa gestul in sine la fel ma bulversa, iar pe fata mea la fel...

accept92 eu recunosc ca in general cand sunt in afara familiei au tactica "daca nu-mi convine plec" si de cele mai multe ori daca s-a intamplat ceva i-am spus copilului sa plecam de acolo, mai ales cand vezi ca nu ai cu cine sa te intelegi. In familie insa ne spunem pe sleau toate cele, nu ne luam cu lugu lugu unii pe altii. Cu copii cu care ne jucam noi de obicei, la scara, si fata mea reactioneaza, isi cere singura drepturile, sau ma striga sau cere ajutorul parintilor care sunt la banca, problema e cum reactioneaza la necunoscuti .

Dorsillaasta ma ingrijoreaza ca lucrurile astea se pot intampla oriunde, ma gandeam azi noapte ca ce o sa ma fac cand se va duce la scoala, ce ma fac atunci cand nu e cineva cu ochii non stop pe copii iar comportamente din aste pot aparea la orice copil rrom sau nu...

Da, noi oricum trecem printr-o perioada, delicata, am avut tot felul de discutii pe tema diferentelor intre sexe, de cand a aparut fratele ei ma tot intreaba de ce el are ceva si ea nu are asa, am avut si crize de gelozie si mai are inca reactii care pe mine ma bulverseaza si am simtit de multe ori ca am pierdut legatura cu ea ( adica am simti ca nu comunicam cum o faceam).

mamica de printesa Maria 15.11.2006 si bebe Mircea -25.09.2010

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel

Inbox, nu te speria :).
In anumite medii, atingerea zonelor intime a copiilor mici e un semn de simpatie.
Am vazut cu ochii mei scene din astea, cu gesturi exact ca cel de care a avut parte fetita ta...
Pentru noi e ceva de neconceput, barbar, oribil etc. Ei gandesc altfel.
Degeaba ai fi dojenit copiii aia (mai bine ca nu i-ai mai gasit), sunt aproape sigura ca nu au vrut sa-i faca un rau fetitei tale.
Asa cum ti-au spus si alte mamici, e mult mai bine sa vorbesti cu fetita ta, sa ii explici despre "altfel" si sa o inveti cum sa se descurce in situatii din astea.

Pentru parinti, de dragul copiilor

[font=Comic Sans MS]"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.[/font=Com

ic Sans MS]

Denizel, zau ca am cunoscut o gramada de tigani, le-am intrat si in casa, i-am avut si elevi, am avut si colegi, dar ce spui tu n-am auzit niciodata! Gestul fetitei a fost abuz si rautate! Si eu le sar in cap rasistilor, dar hai sa nu inventam scuze acolo unde nu sint! Sexualitatea la ei este precoce, vad ce copiii nostri nici nu isi imagineaza, dar nu e nimic de scuzat la asemenea oribilitate, iar tiganii nu se pipaie la organele genitale in semn de salut, nici maimutele nu o fac! Sint haituiti, frustrati si de multe ori rai din cauza asta. Pe o strada vecina este o casa de tigani care stau mai tot timpul in strada. Copiii scuipa trecatorii, asta o fi tot un fel de semn de simpatie?? Stiu foarte bine de ce se simt rau in prezenta romanilor, de ce inca de mici fac rele, vina nu e unilaterala, dar gestul ramine unul grav si fetita trebuie sa invete sa se fereasca de asemenea comportamente, sa stie ca nimeni nu are voie sa o atinga in zonele intime! Daca asta va insemna sa se fereasca de tigani, asta e. Stiu, e trist, dar nu-ti poti lasa copilul sa fie abuzat doar pentru a face experimente sociale!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui inbox

LadyJ conteaza pentru mine ca sunt tigani in masura in care, eu ca adult trebuia sa-mi dau seama ca acei copii pot avea un comportament diferit, imi pare rau ca nu am putut sa anticipez cumva, imi pare rau ca din dorinta de a lasa copilul sa interactioneze si sa nu indepartez de ei tocmai pe motivul ca sunt rromi s-a intamplat asta. Daca ar fi fost un copil de alat natie la fel as fi reactionat, poate imi faceam procese de constiinta ca nu am observat mai bine copilul respectiv, poate as fi discutat cu parintii daca erau acolo...nu stiu ce as fi facut, insa gestul in sine la fel ma bulversa, iar pe fata mea la fel...

Inteleg, eu te intrebasem cat de mult conteaza ca sunt tigani dpdv al reactiiei tale. Sa stii ca gestul cu pricina nu e ´´semnatura tiganeasca´´, il poate face orice copil de roman verde cu niste probleme de comportament.

Revin.

Mergi la inceput