succesiune
Salutare,
Am si eu o rugaminte sa ma ajutati cu niste informatii va rog frumos!
Lucrurile stau cam asa.
Soacra mea a murit de 2 luni, a ramas un apartament cu 3 camere la Targu Mures, o casa a parintilor ei la tara si niste teren.
Sotul meu sunt 3 frati.
Teoretic e simplu sau asa pare, totul se imparte la 3, doar ca lucrurile is mai complicate.
Apartamentul a avut loc de parcare de la primarie, doar ca soacra mea l-a vandut acum 3 ani, cumnatului meu , acte facute la notar.Noi am aflat acum dupa deces, cand s-au cautat niste hartii.Este legal ce a facut ea, atata timp cat apartamentul si locul de parcare era pe numele ei si al socrului, acesta a decedat acum 7 ani si nu s-a facut succesiunea dupa el.
Soacra a afacut un garaj mobil pe el, dupa care a vandut garajul si locul cumnatului meu, fara ca noi sa stim si nici sa semnam nimic cum ca sotul si cumnata ar fii de acord.
Noi mai avem 3 proprietati in Romania , asa ca nu suntem interesati sa avem parte in acest apartament, vrem banii lichizi.I-am spus cumnatului sa ne cumpere partea, dar el nu vrea si nici sa mai lase din pret ca sa il putem vinde cat de repede, iar noi nu suntem interesati sa il intabulam si pe noi.
Ce ma sfatuiti sa facem?
Cum se v-a rezolva problema cu garajul, e legal ce a facut soacra mea, sa vanda fara semnaturile celorlati 2 frati?
Multumesc pentru orice raspuns
Raspunsuri
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui olim Salutare, Am si eu o rugaminte sa ma ajutati cu niste informatii va rog frumos! Lucrurile stau cam asa. Soacra mea a murit de 2 luni, a ramas un apartament cu 3 camere la Targu Mures, o casa a parintilor ei la tara si niste teren. Sotul meu sunt 3 frati. Teoretic e simplu sau asa pare, totul se imparte la 3, doar ca lucrurile is mai complicate. Apartamentul a avut loc de parcare de la primarie, doar ca soacra mea l-a vandut acum 3 ani, cumnatului meu , acte facute la notar.Noi am aflat acum dupa deces, cand s-au cautat niste hartii.Este legal ce a facut ea, atata timp cat apartamentul si locul de parcare era pe numele ei si al socrului, acesta a decedat acum 7 ani si nu s-a facut succesiunea dupa el. Soacra a afacut un garaj mobil pe el, dupa care a vandut garajul si locul cumnatului meu, fara ca noi sa stim si nici sa semnam nimic cum ca sotul si cumnata ar fii de acord. Noi mai avem 3 proprietati in Romania , asa ca nu suntem interesati sa avem parte in acest apartament, vrem banii lichizi.I-am spus cumnatului sa ne cumpere partea, dar el nu vrea si nici sa mai lase din pret ca sa il putem vinde cat de repede, iar noi nu suntem interesati sa il intabulam si pe noi. Ce ma sfatuiti sa facem? Cum se v-a rezolva problema cu garajul, e legal ce a facut soacra mea, sa vanda fara semnaturile celorlati 2 frati? Multumesc pentru orice raspuns |
Sunt cateva lucruri in neregula aici.
Nu stiu cum ar fi putut avea in proprietate loc de parcare de la primarie. Ai vazut tu acest titlu de proprietate? Spun asta pentru ca, de regula, parcarile de pe domeniul public nu se vand - ci se concesioneaza sau se inchiriaza. Prin urmare - nu stiu ce ar fi putut vinde, atata vreme cat eu am dubii ca acolo a fost proprietate. Acelasi lucru este valabil si pentru constructia "mobila" (presupun ca este vorba despre o constructie provizorie - pentru care primesti doar autorizatie de constructie exact asa, pe termen limitat, si trebuie sa-ti iei cosmelia la cererea proprietarului terenului. Daca erau proprietari de teren, faceau o constructie definitiva).
Acestea sunt argumentele pe care ma bazez cand spun ca nu cred ca acolo a fost proprietate.
Daca ma insel in rationamentul anterior, oricum nu avea cum sa vanda aceasta proprietate dupa decesul socrului inainte de succesiune.
In legatura cu apartamentul. "Parte" inseamna ce va revine din succesiune. In urma dezbaterii, veti primi un certificat de mostenitor in care va fi inscrisa cota-parte a fiecaruia (adica cate o treime) si veti deveni coproprietari. Dupa aceea - ori va intelegeti cum impartiti (fizic, vindeti tot si impartiti banii, va cumparati partile unii de la altii), ori ajungeti in instanta si se hotaraste acolo cum iesiti din indiviziune. Nimeni nu va poate obliga sa ramaneti coproprietari, dar nici nu poti obliga pe nimeni sa-ti cumpere partea, nu poti opta pentru bani sau impartire fizica inainte de emiterea certificatului de mostenitor.
Deci intai trebuie facuta succesiunea, trebuie sa accepti mostenirea - si abia apoi vedeti cum o impartiti fizic. De intabulare nu ai cum sa scapi - fara ea, nu poti vinde nimanui, nici macar celorlalti doi coproprietari.
Altfel - poti sa renunti la momentul dezbaterii, si atunci se va imparti numai la ceilalti doi.
Daca ai o copie dupa vanzarea aia de parcare de care eu ma indoiesc, trimte-mi-o si mie s-o vad. Daca chiar s-a intamplat asta, atunci vei cere in cursul dezbaterii aducerea la masa succesorala a acestui bun (vedem cum - functie de ce-i acolo).
olim spune:
multumesc pentru ajutor.
locul de parcare a fost concesiune pe 99 de ani de la primarie.
soacra a contruit un garaj prefabricat, si apoi l-a vandut cumnatului.
incerc sa fac rost de actul de vanzare, si ti-l trimit, e la cumnata mea in Romania.
multumesc incaodata
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui olim multumesc pentru ajutor. locul de parcare a fost concesiune pe 99 de ani de la primarie. soacra a contruit un garaj prefabricat, si apoi l-a vandut cumnatului. incerc sa fac rost de actul de vanzare, si ti-l trimit, e la cumnata mea in Romania. multumesc incaodata |
Concesiunea nu este proprietate, nu se vinde, deci terenul este in continuare al Primariei, asa ca nu exista act de vanzare-cumparare.
Despre garaj - este posibil sa-l fi vandut. Pentru a-l aduce acum la masa succesorala ar trebui sa dovediti in instanta ca este o donatie simulata (adica nu s-au dat efectiv banii). De asemenea, ar trebui evaluat (si va fi nimica toata, dat fiind ca nu are teren si este o constructie usoara). Nu stiu daca merita sa blocati succesiunea pana va judecati, s-ar putea sa coste mai mult decat valoarea cosmeliei - dar numai voi stiti.
Mai este posibil ca garajul sa fie cedat la pachet cu concesiunea - si atunci asta este, nici macar nu este vanzare, nefiind proprietate (parerea mea este ca asa s-a intamplat, nu cred ca s-a vandut obiectul ala, in conditiile in care nu era facuta succesiunea).
Oricum, trimite-mi ce act ai, si ne lamurim imediat. Dar daca fratele va dovedi ca nu este donatie simulata (ceea ce la valoarea asta nu-i greu), atunci este pierdere de timp blocarea succesiuni pentru aducerea la masa succesorala.
olim spune:
multumesc pentru raspuns
nu ne intereseaza valoarea econimica a garajului, doar vrem sa stim daca soacra mea a procedat legal sa ii vanda o proprietate care nu era a ei, atat timp cat socrul era decedat si succesiunea era facuta
noi credem ca au fost facute presiuni sa il vanda, actul de vanzare cumparare la notar este facut de 4 ani, noi am aflat doar acum dupa moartea soacrei cand au aparut brusc mai multe acte.
noi niciodata nu am stiut de aceasta vanzare, si credem ca aici e cumnatu cel mai vinovat, oricum el a primit cel mai mult si tot el este cel mai nemultumit, adica nevasta-sa.
cand am hartia ce o astept de la mures ti-o trimit.
inca ceva, poate cunosti un avocat serios la Targu Mures, eu am scris cateorva, dar nici unul nu s-a deranjat sa imi raspunda pana acum, macar sa imi spuna ca nu ii intereseaza cazuloare chiar asa mult este de lucru in Romania, sau e prea puta mostenirea
multumesc incaodata
Mediajust spune:
Astept, sa vedem si actul.
Repet, nu cred ca este vorba despre o vanzare - ci despre o cedare de concesiune - situatie in care n-ai ce invoca.
Avocatii vor avea intotdeauna de lucru - dar acesta nu este, deocamdata, un caz - sunt doar niste supozitii, niste presupuneri pe care nimeni nu sta sa ti le deznoade fara bani.
ale1212xa spune:
buna ziua
am si eu o intrebare, mama sotului a murit si mostenitorii vor sa deschida succesiunea, este posibil ca sotul meu sa imi faca mie o procura sa ma pot ocupa in numele lui de toate acetele? El lucreaza foarte de dimineata pana seara si sincer nu vad cum ar putea sa gaseasca timp sa ajunga la notari de cate ori o sa fie nevoie iar eu fiind in CIC as avea mult mai mult timp sa ma ocup. Am inteles ca ar exista o procura succesorala de reprezentare in forma autentica, prin care eu as putea sa ma ocup in numele lui de succesiune. Este corect ceea ce zic? Se poate face la orice notar?
Multumesc
-----------------------------------------
Dragos-Andrei(08.01.2010)...un bebic mic si pitic facea baie intr-un ibric
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ale1212xa buna ziua am si eu o intrebare, mama sotului a murit si mostenitorii vor sa deschida succesiunea, este posibil ca sotul meu sa imi faca mie o procura sa ma pot ocupa in numele lui de toate acetele? El lucreaza foarte de dimineata pana seara si sincer nu vad cum ar putea sa gaseasca timp sa ajunga la notari de cate ori o sa fie nevoie iar eu fiind in CIC as avea mult mai mult timp sa ma ocup. Am inteles ca ar exista o procura succesorala de reprezentare in forma autentica, prin care eu as putea sa ma ocup in numele lui de succesiune. Este corect ceea ce zic? Se poate face la orice notar? Multumesc ----------------------------------------- Dragos-Andrei(08.01.2010)...un bebic mic si pitic facea baie intr-un ibric |
Corect.
Da, se poate face la orice notar.
daniela_b spune:
Sper ca intrebarea mea merge aici, la subiectul asta...
Tatal socrului meu a murit acum citiva ani, in Italia.
Socrul meu este roman, nascut in Romania, recunoscut de tatal sau (italian) la acea vreme chiar daca acesta nu era casatorit decit la biserica ( catolica) cu mama socrului meu.
Pe scurt, socrul meu are un ceritificat de nastere completat cu numele tatalui sau.
Dupa foarte putin timp, tatal socrului meu a plecat in Italia unde s-a recasatorit din punct de vedere religios ( nu stiu ce relevanta ar avea asta dar socrul meu insista ca are) tot la Biserica Catolica dar si la primarie si a mai facut un baiat.
Socrul meu si tatal sau nu au mai tinut legatura ( socrul meu ii scria scrisori la care el nu raspundea, nu a raspuns niciodata) pina in 1986 cind socrul meu l-a vizitat timp de citeva zile si a fost primit cu raceala.
In tot acest timp, nu a primit absolut nimic de la el ( pensie alimentara sau altceva) si nici nu i-a fost solicitat ( deci nu a mai existat nicio alta actiune judecatoreasca in acest sens).
Acum ar vrea sa deschida un proces de succesiune dar habar nu are de unde sa inceapa dpdv legislativ.
Fratele sau nu doreste sa fie contactat si refuza orice fel de dialog ( este avocat, banuiesc ca si-a facut un plan bun).
Deocamdata, fiindca lucrurile se misca greu a primit un raspuns din partea MAE privind un memoriu prin care socrul meu a solicitat sprijinul misiunilor diplomatic e si oficiilor consulare, din luna aprilie a anului trecut si in care i s-a spus sa solicite o lista cu avocati italieni ( lucru pe care l-am si facut deja printr-un e-mail adresat Ambasadei din Roma)
Intrebari:
-ce sanse credeti ca exista ca socrul meu sa-si redobindeasca macar o parte din mostenire, in situatia data?
-nu exista vreo forma de judecata care sa se desfasoare pe teritoriul Romaniei in aceste situatii, chiar daca ele privesc legi italiene sau internationale? Chiar cum se judeca, dupa legea italiana sau dupa cele internationale?
-ce alte forme de a-si dobindi un drept la mostenire mai exista decit sa-l dea in judecata acolo, in Italia?
-exista avocati romani care se ocupa cu astfel de cazuri? ( adica sa intermedieze printr-o casa de avocatura ceva...ca banuiesc ca nu exista drept de practica in Italia a unui avocat roman)
-cunoasteti pe cineva care m-ar putea indruma?
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui daniela_b Sper ca intrebarea mea merge aici, la subiectul asta... Tatal socrului meu a murit acum citiva ani, in Italia. Socrul meu este roman, nascut in Romania, recunoscut de tatal sau (italian) la acea vreme chiar daca acesta nu era casatorit decit la biserica ( catolica) cu mama socrului meu. Pe scurt, socrul meu are un ceritificat de nastere completat cu numele tatalui sau. Dupa foarte putin timp, tatal socrului meu a plecat in Italia unde s-a recasatorit din punct de vedere religios ( nu stiu ce relevanta ar avea asta dar socrul meu insista ca are) tot la Biserica Catolica dar si la primarie si a mai facut un baiat. Socrul meu si tatal sau nu au mai tinut legatura ( socrul meu ii scria scrisori la care el nu raspundea, nu a raspuns niciodata) pina in 1986 cind socrul meu l-a vizitat timp de citeva zile si a fost primit cu raceala. In tot acest timp, nu a primit absolut nimic de la el ( pensie alimentara sau altceva) si nici nu i-a fost solicitat ( deci nu a mai existat nicio alta actiune judecatoreasca in acest sens). Acum ar vrea sa deschida un proces de succesiune dar habar nu are de unde sa inceapa dpdv legislativ. Fratele sau nu doreste sa fie contactat si refuza orice fel de dialog ( este avocat, banuiesc ca si-a facut un plan bun). Deocamdata, fiindca lucrurile se misca greu a primit un raspuns din partea MAE privind un memoriu prin care socrul meu a solicitat sprijinul misiunilor diplomatic e si oficiilor consulare, din luna aprilie a anului trecut si in care i s-a spus sa solicite o lista cu avocati italieni ( lucru pe care l-am si facut deja printr-un e-mail adresat Ambasadei din Roma) Intrebari: -ce sanse credeti ca exista ca socrul meu sa-si redobindeasca macar o parte din mostenire, in situatia data? -nu exista vreo forma de judecata care sa se desfasoare pe teritoriul Romaniei in aceste situatii, chiar daca ele privesc legi italiene sau internationale? Chiar cum se judeca, dupa legea italiana sau dupa cele internationale? -ce alte forme de a-si dobindi un drept la mostenire mai exista decit sa-l dea in judecata acolo, in Italia? -exista avocati romani care se ocupa cu astfel de cazuri? ( adica sa intermedieze printr-o casa de avocatura ceva...ca banuiesc ca nu exista drept de practica in Italia a unui avocat roman) -cunoasteti pe cineva care m-ar putea indruma? |
Orice avocat roman membru al Baroului are drept de practica in statele membre UE, poate oferi consultanta si pleda in orice instanta (cu exceptia Greciei si Luxemburgului).
Nu exista "lege internationala" in aceasta materie (de fapt, nu exista in nicio materie legi internationale - sunt doar Directivele europene care se aplica in elaborarea si emiterea legislatiei proprii fiecarui stat). Prin urmare, aceasta cauza va fi gestionata DOAR dupa legea interna italiana, si DOAR in instantele din acel stat.
Referitor la sanse - sigur ca exista, atata vreme cat este fiu, ca si celalalt. Problema ar putea aparea poate din cauza timpului lung, probabil ca succesiunea s-a facut deja - nu stiu legislatia italiana, dar stiu ca au un sistem de drept stabil, asa ca mi-e greu sa cred ca asteapta ani de zile pana mai apare vreun mostenitor. Eu nu cred ca mai exista vreo cale amiabila - dar, repet, nu stiu legea italiana.
Referitor la avocat - unul din Romania ar fi foarte scump (in primul rand pentru ca are de citit, oricat de familiarizat ar fi cu legislatia din respectivul stat, apoi este vorba despre deplasari, mancat, dormit, cheltuieli de documentare, imobilizare pe zile intregi cat este acolo - deci bani pierduti aici, deci onorariu pe masura).
Eu as sugera angajarea unui avocat italian, dar numai tu decizi cine vrei sa te reprezinte, functie de ce este important pentru tine: comunicarea, banii, increderea etc.
Clar este ca in Romania nu poti face nimic, totul se va desfasura acolo, dupa legea statului. Nu stiu in ce masura te-ar putea ajuta MAE si Ambasada - poate doar cu informatii (eu am avut o situatie oarecum similara cu Franta, si mi s-a raspuns prin indicarea unor adrese de institutii - pe care oricum le gaseam pe net - si cu precizarea in materie civila nu e treaba lor).
daniela_b spune:
Multumesc Mediajust!
Asteptam lista aceea ( cu avocati) de la secretariatul Ambasadei si speram sa fie si vreun vorbitor de limba romana printre ei.
Cititnd raspunsul de la tine, totul mi s-a parut mult mai clar ( si mai usor), stiam eu ca daca discut cu cineva care e in tema mi se ordoneaza si mie gindurile, altfel..