-25%,Cum ne redistribuim cheltuielile?(2)
Raspunsuri - Pagina 15
chris27 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui chris27 Recunosc ca pentru mine perioada de criza a inceput atunci cand am fost nevoita sa fac alegeri mari.Eu asa le numesc si mi le asum.Viata mea a devenit mai grea in momentul in care am decis sa vindem apartamentul cu 3 camere din oras si sa cumparam o casa la rosu intr-o comua vecina.Ne-am dorit asta pentru copii in primul rand si apoi pentru noi.Am avut o luna si jumatate termen sa ne mutam din apartament.Am pus repede ferestrele,am turnat sapa ,am depus actele pentru bransament la curent si apa si.... - Ne-am dat seama ca a sta in gazda nu este o optiune pentru noi.Am preferat sa investim banutii aceia in 2 sobe tip cizma cu care se ne incalzim.Una avem sus si alta jos.Daphne avea 3 luni si Albert 5 ani.A durat 4 luni pana am avut curent si apa in casa.Pleca al meu dimineata cu un felinar din acela care se incarca la curent,il ducea la lucru sa avem lumina seara.Vasele le spalam la pompa din curte,fiind singura acasa eu pompam si eu spalam ...Am cazut de acord cu sotul sa alegem calea cea mai scurta si cea mai anevoioasa pentru a evita bancile.Apa potabila aducea la bidonul de 5l,de la fantana din sat.Ne spalam intr-un lighean mare cu apa incalzita pe sobe. -Am avut intr-adevar avantajul de a fi in acea perioada acasa sa pot pune lemne pe foc. -Am facut lucrarile pe etape pentru a nu fi nevoiti sa ne imprumutam la banci.Am vrut sa dormim linistiti noaptea.De abia vara asta am reusit sa punem gresia pe jos.Au trecut 3 ani si inca nu am tras gazul.Extinderea de retea costa 100 si ceva de milioane vechi,speram ca in primavara... -Ne imbracam aproape exclusiv de la SH. -Am ramas de cateva ori fara butelie,am facut focul afara si am gatit la ceaun.Mi-a facut placere...Avem experienta calatoriilor cu cortul. -Naveta e gratis.Facem 20 km zilnic cu bicicleta ,indiferent de vreme.Se stie ca sportu-i sanatos... -Carne cumpar direct de la producatori,am avantajul de a ma putea opri unde vreau eu...Am 2 rucsaci de-o parte si de alta a roatei de bicicleta,am scaunel pentru Daphne s-o iau de la gradinita in drum spre casa.Detergent si alte produse iau chiar si de la zece km departare,caut cea mai buna oferta la kg cat mai multe. -Nu am bona,nu am menajera.Nu am avut niciodata.Am abonament 3in 1,tinem legatura cu Albert cand vine de la scoala.Are 8 ani si am invatat sa am incredere in el.Am avantajul ca in drum spre casa nu traverseaza strazi circulate.Mancarea i-o lasam pregatita in microunde,nu are voie sa umble la aragaz. -Pe timp de vara,vasele care nu sunt murdare cu grasime ,le spal cu apa rece.Detrgentul e vase e Fairy.Cred ca degreseaza cel mai bine.Pentru ca folosim centrala pe gaz ,butelie cu GPL pentru apa calda si se consuma mult mai mult decat daca am avea gazul tras,am cumparat ieri o masina de spalat vase clasa A SH.Canile paharele si ce nu-i unsuros voi spala in continuare cu apa rece,sau poate voi incalzi pe soba daca-i focul aprins _Mancam ce ne dorim,cand ne dorim,gatesc in casa,am facut dulceata si am pus muraturi. -Avem becuri economice. Si acum ,unde consider ca am pierdut mult... -Nu ne-am mai permis sa mergem la dentist...Asta-i rau de tot... -Nu am mai plecat nicaieri in concediu... -Masina-i beteaga si fara asigurare si verificare in fata casei si cand am cumparat-o visam atat!... -Au fost momente cand imi venea sa ma dau cu capul de pereti...dar nu destul cat sa regret! -Maica-mii ii e cam rusine cu mine,zice ca nu ma respect destul,ca nu ma imbrac elegant si nu am podoabe zornaitoare...ca nu traiesc cum trebuie...Dar nu-mi pasa de lucrurile astea.Am alte preocupari acum si sunt impacata cu alegerile mele.Desi e greu,pentru mine e bine si nu-mi pare rau .Sunt grele drumurile care duc departe si nimic nu se obtine fara sacrificiu.Si cu cat mai greu e sa obti un lucru cu atat mai fericit vei fi! Luati din postarea mea doar ce vi se pare bun...Eu nu m-am referit la criza,consider criza mai mult o scuza folosita atunci cand alegerile pe care le faci nu sunt bune...La mine oricum era criza! Album foto | Slideshow excursie www.sonia.as.ro/" target="_blank">ajutati o fetita minunata! casuta noastra |
Probabil la postarea asta te-ai referit...Nu mi-e rusine de nimic din tot ce-am trait...viata nu-i mereu roz!La vremea aceea imi era tare greu si mi-as fi dorit sa ma incurajeze cineva,sa-mi arate cat de puternica pot sa fiu!
Acum sunt sigura ca ai scris cu ironie!Nu-i nimic...
Nici un om nu seamana cu altul si diverse sunt drumurile pe care le alegem in viata!Ne-am intersectat putin...avem inca multe alegeri de facut.Imi vine in minte subiectul cu "suntem multi...e normal sa nu ne intelegem".Contributia(sau ne-contributia) mea se opreste aici!Pentru ca am impresia ca nu se doresc solutii ci doar incurajare in complacere.Si pentru ca nu imi plac despartirile urate,asta-i pentru voi:http://www.youtube.com/watch?v=3hSDDiCVyqY
Asta va doresc eu!Indiciu... Ferestrele suntem noi!
Album foto | Slideshow
excursie
www.sonia.as.ro/" target="_blank">ajutati o fetita minunata!
casuta noastra
Selene_Bunny spune:
chris27, tu ai descoperit ca poti fi puternica luand decizii radicale. Daca am retinut bine, v-ati mutat in casa cea noua, "in rosu", pe cand fetita ta avea 3 luni. Nu aveati curent, nu aveati gaz. Eu recunosc cinstit ca NU as fi putut face asa ceva. Nici la 3 luni si nici la 3 ani, cu atat mai putin cu doi copii.
Criza sau cum sa-i spun ti-a fortzat mana. Mult. Si inca ti-o fortzeaza.
Repet, eu nu as putea, pentru ca as ceda psihic. Si nu i-as mai fi de niciun folos copilului meu.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Pantofiori de vanzare - noi, frumosi!
Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii
Alizee spune:
Ma intreba cineva cum pot sa fac o pizza cu 15 lei ? Pai faina este ieftina, uleiul nu f scump, drojdie, piept de pui, suc de rosii si cascaval ras...si gata pizza cu 15 lei.
Azi, am facut placinta cu mere. Mi-a iesit o tava mare si fara prea multa cheltuiala. Zilele urmatoare, voi mai coace placinta cu branza si cu carne si gata mancarea de dupa amiaza ( masa nr 3 ). Seara, copilul isi bea laptele cu cereale boabe.
Pt a face economie de bani, trebuie sa depui mai mult efort fizic si sa ai multa imaginatie.
E usor sa zici : eu am nevoie de ....samd....
Tot ce se gaseste de mancare in magazine, se poate gati si acasa.
La tot ce este f scump i se poate gasi alternativa ieftina; incepand cu haine, medicamente si terminand cu mancarea gata preparata sau semi-preparata.
Chris27, ai toata simpatia si consideratia mea; esti o adevarata luptatoare.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
Alizee spune:
http://www.lalena.ro/37-reteta-pizza-cu-piept-de-pui-si-ciuperci.html
Important este blatul, care, in aceasta reteta e f usor de facut. Deasupra, se poate pune : suc de rosii, cascaval ras si un piept de pui.
Este greu pana inveti.
Succes !
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
sanziana27 spune:
Si noi suntem prinsi in criza si am trecut la masuri economice:
-eu fac naveta 45 km si mi-am facut abonament iese mult mai ieftin decat daca faceam cu masina personala
- dimineata fac pachetelele de acasa pt mine si sot, eu beau si cafea si imi pun de acasa decat sa dau zilnic 1 leu x 5 zile=5 ron
- ne-am facut abonament la lapte si nu mai luam din magazin
-noi plecam dimineata la servicii si setam centrala pe 18 grade, pana seara cand ne intoarcem nu cupleaza
- am primit faina si fac paine in aparat pana termin sacul
-am un card de credit de 900 ron, daca pana acum nu prea respectam ziua scadentei acum sigur o respect pt ca nu mai vreau sa platesc 20 ron (rata rambursare intarziata)
Copiilor le-am facut in vara siropuri din mure, zmeura...pe care nu am dat banii si acum le fac cu drag sucuri in casa
nu sunt economii de pus la saltea, dar macar ne ajung banii de toate nevoile de baza.
Cand va trece perioda asta vom iesi din nou in oras, la spatiile de joaca unde se plateste, voi circula si eu cu masina, acum merg numai cu sotul (el are masina de firma si asa imi fac programul incat sa pot beneficia de traseele lui)
-eu nu depasesc niciodata minutele incluse in abonament
Mamica fericita de boboci de toamna:
Dragos Mihai (26 septembrie 2006) si David Gabriel (8 octombrie 2008)
Despre cei doi nazdravani
Androix spune:
citat din mesajul lui Ilinca_M. Esti grozava, chris27. Nici nu stiam ca exista Amish in Romania! mami de Sophia-Diana (Sophiphi) 17 luni Manole forever Sovata |
dar cer oficial un emoticon care bate obrazu'
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Blogul grasei
www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
daniela_b spune:
citat din mesajul lui chris27 Acum sunt sigura ca ai scris cu ironie!Nu-i nimic... |
Chiar ca nu-i nimic!
Chris, te rog, nu te supara! Sinteti frumosi si puternici! Bucurati-va de fericirea pe care doar lucrurile simple o pot aduce in viata omului!
Mie mi-a placut ce-ai scris ( si cu cit optimism!) si ai admiratia mea, cel putin ( si sint sigura ca si pe a altora).
Ilinca_M. spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Androix
dar cer oficial un emoticon care bate obrazu' www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Blogul grasei www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux Niste copii si toti copiii! |
Care-i problema? N-am stiut ca e o jignire sa fii Amish,care-i faza?!
Si in alta ordine de idei, sunt obligata cumva sa cad pe spate de admiratie fatza de dulceatza de porumbele sau alte chestii? Am zis si eu pe scurt, foarte sintetizat ce am gandit, unde-i crima?
mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
17 luni
Manole forever
Sovata
liliana83 spune:
Buna seara! A incercat sa citesc si eu acest topic( am zis"incercat" deoarece am sarit peste posturile pline de politica , de care sunt satula peste cap), deoarece suntem si noi in categoria romanilor care trebuie in aceste momente sa fie un pic mai cumpatati. La noi pot sa spun sa schimbarea a survenit brusc , o data cu nasterea copilului , astfel ca viata noastra s-a schimbat aproape complet .Din tinerii efectiv fara griji majore ( desi n-am avut niciodata o viata doar lapte si miere, am avut o viata normala) a trebuit sa devenim rapid adulti cu responsabilitati si griji .Astfel daca inainte de nasterea copilului, aproape toti banutii pe care-i castigam ii cheltuiam in mod iresponsabil(iesiri fff dese in oras cu prietenii sau la noi acasa, plimbari dese cu masina care consuma cam mult, sotul fumator dar in acea perioada la intalniri in oras fumam cot la cot cu el), aveam doua rate totusi, dar o duceam destul de bine,acum lucrurile s-au scimbat total : bebe avea necesitati care costau foarte mult, a cam fost bolnavicios si noi ca si parinti neexperimentati ne speriam de la temirice si fuga la doctor, astfel ca venituri noastre erau prea mici pentru a acoperi cheltuielile.Asa ca am inceput sa invatam sa economisim. In primul rand am renuntat aproape complet la iesirile in oras, si din cauza banilor dar si a faptului ca nu mai aveam practic cum, deci cumva aici am fost fortati de imprejurari, cumparaturile am inceput sa le facem de la un supermarchet unde diferenta de bani este simtitor vizibila, am inceput sa "vanam" ofertele, am descoperit cea mai ieftina farmacie din oras si doar de acolo luam medicamente sau lapte praf, la fel si cu scutecele. Cand eram chiar pe zero am fost nevoita sa fac paine in casa si-am vazut ca este net superioara celei cumparate , astfel ca acest lucru a devenit un obicei . Vara ne aprovizionam din piata cu toata "materia prima" si facem multe sticle de suc de rosii, zacusca , compoturi , legume puse in pungute la congelator cat fix pentru o mancare( sotul a fost cu ideea : decat sa luam amestecul mexican mai bine in facem in casa). Nu prea cumparam semipreparate(foarte rar) sau mancare deja pregatita, facem in casa proaspata , pe langa ca este mai ieftina este si mult mai sanatoasa. Avem prieteni un cuplu cu care ne intelegem foarte bine si cand mergem in excursii impartim totul, de la mancare la benzina, plus ca luam mancare de acasa , este mai ieftina decat in statiuni , la fel si berea, tigari , etc.
Am zambit cand am citit despe taiatul tubului de pasta de dinti. Asta pentru ca eu am facut asa dintotdeauna , nu doar de cand e criza, mi se parea o risipa sa-l arunc asa stiind ca ma mai pot spala de cel putin doua ori pe dinti din el . la fel fac si la sampon , cand nu mai curge nimic, pun apa si mai spumez parul odata din el. Pana acum am cumparat apa imbuteliata , dar exista pompe cu apa de pucioasa chiar langa noi si probabil de acum vom lua de acolo.Plante pentru ceai are grija soacra mea sa stranga si sa ne aprovizioneze, dar recunosc ca si la mancare ne mai ajuta tot ea,adica face pentru cumnatul meu care este student si ne mai da si noua. Haine noi.... in afar de chiloti ,maieuri, sutiene .. cred ca pot sa numar pe degetele de la o mana cate mi-am luat in ultimul an, si nu sunt o persoana neglijenta cu tinuta mea , dimpotriva as putea spune. Dar, langa mine este un SH( unde de altfel ma duc sa ma si relaxez uneori) unde aduc lucruri foarte frumoase , multe noi, cu eticheta, de buna calitate , si uneori f ieftine. La incaltamite doar nu prea gasesc sa ma multumeasca si aici trebuie sa fac exceptie. Am noroc ca am un sot foarte intelegator in aceasta privinta , nu este pretentios, vrea doar bani pentru viciul lui , tigarile , pentru care cheltuie 10 lei la 3 zile, in rest lasa toate cheltuielile sa le gestionez eu. .Ne este greu uneori dar nu ne plangem cum aud peste tot in jurul meu , parca devine jenant la un moment dat.Am cumparat multe lucruri si de la bazarul Desprecopii si pe langa faptul ca am luat multe lucruri de calitate si frumoase am avut si satisfactia sufleteasca ca acei bani au fost folositi pentru a ajuta un copil cu probleme.
Mi-am mai amintit ca am inchis un balcon si am schimbat un geam pe unde se pierdea caldura, am inchis caldura intr-o camera pe care nu am folosit-o . Venituri noastre cumulate sunt sub 2000 de lei,cam 1800, a fost mai greu in primul an de viata al copilului dar acum nu mai este chiar asa groaznic , deoarece nu mai avem rate .Trebuie sa mentionez ca nu stam in chirie , avem casa noasta . Cel mai tare ma deranjeaza ca nu putem sa ne permitem de ex o excursie intr-o alta tara, dar un concediu la munte nu ratam pe an indiferent ce ar fi ( avem noroc ca avem si rude pe la munte , mare si ne mai cazeaza si ei).
Androix spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Ilinca_M.
Care-i problema? N-am stiut ca e o jignire sa fii Amish,care-i faza?! Si in alta ordine de idei, sunt obligata cumva sa cad pe spate de admiratie fatza de dulceatza de porumbele sau alte chestii? Am zis si eu pe scurt, foarte sintetizat ce am gandit, unde-i crima? mami de Sophia-Diana (Sophiphi) 17 luni Manole forever Sovata |
Eu nu incetez sa ma minunez la postarile tale pline de rautate gratuita si autosuficienta. Acum nu da ochii peste cap ca nu-i o jignire sa fii Amish ca si tu si eu si tot restul forumului stim exact ce-ai vrut sa zici tu, asa sintetizat cum te-ai priceput.
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Blogul grasei
www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!