PRIETENE FARA TITLU (69)
Raspunsuri - Pagina 20
LunaNoua spune:
La subiectul de homeschooling .. e .. o discutie neterminabila. Vorbeati de facultati. Aici e un aspect important. Homeschoolingul se refera la studiile PREuniversitare, deci .. facultatea nu intra in discutie pentru homescholling. Cand vb de homescholling vorbim de studiile de la gradinita pana la terminarea liceului. Bineinteles, ca se poate face si doar partial, din diferite motive.
In legatura cu invatatul la scoala, eu TOT ce am invatat am invatat datorita studiului individual, ori acasa singura, ori cu meditator. Ideea e ca in timpul orelor de clasa, zau daca se lipea ceva de mine. Si eu am fost un elev cu note bune, dar ... note "vanate", cate nu aratau de fapt ca eu nu ramaneam cu nimic in cap. Invatam lectia in pauza de dinainte de ora, exact atat cat sa vanez o nota buna, doar atunci cand stiam ca "ma asculta", sau atunci cand stiam ca nu am nota, si ca daca ridic mana ma va asculta. Iaca asa am avut eu note bune la toate materiile, dar invatatura .. doar din doi in trei. La materiile pe care le invatam acasa, individual, mergeam si la olimpiade, concursuri, dar aceasta invatatura nu o dobandeam la ORE, ci prin studiul meu acasa. Mie imi placea matematica atat de tare in generala, incat ieseam afara cu cate o problema de matematica din culegerea pentru olimpiade, si daca nu se intampla nimic interesant printre copii, eu stateam si rezolvam problema cu cea mai mare placere. Uneori implicam si copiii mai mari carora le ceream ajutorul, si era tare frumos. Nu era o invatatura care mi se preda la ore, ci era o invatatura acasa. Spiritul de competitie ma sacaie la maxim. Si atunci, si acum ma sacaie sa intru in competitie, si nu am facut nimic doar de dragul de a fi mai bun decat altcineva. Apreciez o colectivitate care se incurajeaza si se sprijina reciproc, dar asta nu se gaseste in scolile publice, din pacate. Mai degraba exact pe invers se intampla.
Eu la scoala imi amintesc de dormit cu capul pe banca, de numarat minutele pana cand trece ora, imi amintesc de spaima si de frica notelor mici, de tremuratul dinainte de lucrari, de tipat de profesoare, de scandaluri cu profesoare, diriginti, directori, parinti, etc. Nu imi amintesc sa fi invatat ceva, orice. Imi amintesc in schimb de problemele de matematica pe care le rezolvam afara, de problemele pe care le faceam la meditatii, imi amintesc de temele pe care le discutam la meditatii, si imi amintesc cu drag de acei profesori cu care faceam meditatii. Am facut meditatii la mate cu o profa nesuferita de majoritatea elevilor de la scoala. Era de fapt o foarte mare doamna, si o profesoara de nota zece, dar nu se putea manifesta corect in scoala. La scoala era o zbira. In particular, era ca o mama desteapta de la care sorbeam tot si se prindea tot. Meditatii la romana am facut cu profesoara de teatru de la clubul copiilor. Ea m-a meditat gratis, caci ii era drag de mine, intr-o vara, astfel incat atunci cand am intrat in clasa a viii-a deja stiam la perfectie toata materia de examen. Am luat cea mai mare nota pe judet la romana, la examenul de la liceu. 9.90. La mate am luat 9.75 datorita unei clipe de neatentie, cand am pus un nimic ceva aiurea.
revin .. ca tre sa fug la pictura cu daria
LunaNoua spune:
Denisa, ce sa inteleg ca mamele care fac HS nu sunt active ?? Cum adica tu nu poti sa faci HS pentru ca esti activa si nu vrei sa renunti la asta? Adica .. mamele care fac HS sunt plafonate si uitate in casa pe vecie ??? Mie nu mi se pare absolut deloc asa. Mi se pare ca HS iti da o foarte mare libertate de miscare, asta bineinteles daca vrei sa iti petreci timpul cu copiii tai. Evident ca nu vei avea slujba de manager care iti ocupa tot timpul, dar de ce inseamna asta ca nu mai esti activ ? Vei avea alte activitati interesante, si nu mai depinzi de ore, de vacante, invoiri... poti sa mergi oricand in Hawai Si mai e un lucru. Nu a zis nimeni ca MAMELE trebuie sa faca scoala cu copiii Poate au un tata doritor, sau o matusa, sau le poti angaja invatator, supraveghetor, meditator .. sau cum i-o zice. Nu trebuie neaparat ca mama sa renunte la cariera si la slujba de manager dorita In plus, este clar ca HS nu este pentru toata lumea. Sunt persoane care prefera sistemul clasic de invatamant. Nimic rau in asta .. foarte bine. Sunt persoane, cum as fi eu, care ar prefera HS (cel putin pana in acest moment), si nu ma consider deloc o persoana inactiva si scoasa din uz.
LunaNoua spune:
Si ca sa continui subiectul intrerupt ... parerea mea este ca la sistemul institutionalizat de invatamant (cel putin la cel de la noi din tara) se intampla urmatorul lucru. In primii ani copii sunt militariti sa invete la comanda, sa raspunda, si instruiti sa ia note mari. Spiritul de competitie isi face loc, dand nasteri deja la mici probleme de personalitate. Se nasc "stele", "tocilari", si restul. Pana la sfarsitul claselor gimnaziale, elevul este deja perfectionat in metode de vanare de note mari. Cunoaste metode de a insela sistemul pentru a obtine ceea ce doresc parintii, adica: notele mari. Vorbim de un copil care "s-a integrat" si "merge bine la scoala", cu care "nu ai nici o problema cu scoala". Sunt si altii mai rebeli si atunci apar dificultati la scoala, resimtite de parinti prin faptul ca trebuie sa faca teme cu ei, sa medieze probleme, etc. La fel se intampla cu profesorii. Isi lucreaza propriile metode prin care reusesc sa isi faca viata mai usoara, in jargon de cartier "nu se agita". Isi fac jobul doar pe hartie, rapoarte, etc. Toata lumea fericita. Elevii note mari, profesorii viata usoara. Vine bacul .. si .. se vad rezultatele Dar vine apoi si facultatea...care functioneaza poate la fel (la unele facultati), si toata lumea se intreaba ... de ce nu sunt absolventii competenti si bun de angajat. Iaca de ce
Mie, personal, nu mi se pare a fi o educatie pe care sa o doresc pentru copilul meu. De aceea sunt extrem de incantata de o alternativa. Sincer, nu stiu daca e cea mai potrivita, daca e usor de aplicat, daca e cea mai buna. Deocamdata, studiez alternativele. Am gasit o scoala in Anglia, care ofera tot suportul pentru HS, inclusiv programa si materialele de invatamant. Diploma obtinuta este acreditata si recunoscuta, si taxele nu sunt extraordinar de mari. Pentru clasele mici, (cred ca am inteles bine) este vorba de aproximativ 150 de lire anual, in care sunt incluse manuale, teste, tot. Taxa ajunge pana pe la 400 de lire anual la liceu. Mi se pare rezonabil, dar ... inca nu stiu chiar toate detaliile. Sunt extrem de multe scoli umbrela, fiecare cu sistemul propriu de invatamant, si cu metode proprii de testare, acordare a diplomei. Cred ca imi ia un an de zile sa le studiez pe toate ca sa stiu ce pot sa aleg Sunt scoli care iti accepta propriul tau sistem de invatamant, materii pe care le alegi tu, cu propriile tale metode de invatare. Daca copilul tau invata scaderea si adunarea alergand pe pietre de rau, nu e nici o problema Se pune
Ma rog .. prea multe nu stiu nici eu .. si .. daca pe voi nu va pasioneaza .. nu mai scriu .. ca ... nu are rost sa va umplu capul cu cautarile mele.
Pupici
Denisam spune:
DEEA- eu am vorbit pt mine, eu nu am sot capabil sa faca teme cu copiii pe termen lung, sau sub 7-8 ani, apoi nu am incredere in matusi sau rude,ci doar in profi cu experienta- din ce vb tu, ca eu sa pot sa le fa cpe toate,inseamna sa imi deschid un fel de scoala HS-pt asta ai nevoie de bani,ca sa platesti pe altul-deci ne rezumam in final la scoala privata, care inseamna cel putin 5h pe zi pt copil si in rest persoana angajata sa o duca la activitati-ca eu sa ma duc la alt job sa produc bani sa o platesc si toata lumea sa fie feiricita in final ca faci ce iti place.
Varianta ta e viabila pt mine dc as face cu copilul partea a 2-a de activitati, dimineata as mucni 4-5h si as avea o resursa de bani pt un profesor, si vacante si altele...Ma rog cand ai 2 copiii, socotelile sunt diferite, ca depinde cu ce te lupti si cat costa activitatile extra.
Solutia ta ar fi ideal intr-o lume aproape ideala.
Eu ma retrag din dezbatere ca sa nu aberez pt altii, si am ofer sa trimit materiale dc ai nevoie.
Denisa cu Emma Andrea 4,5 ani si Mark Alex 3 ani
LunaNoua spune:
Am fost dupa Daria la Palatul Copiilor la pictura. Sunt foarte multi copii, si orele sunt de cate 50 de minute, o ora saptamanal. Vroiam sa o rog pe doamna sa o primeasca de mai multe ori, dar nu indrazneam, caci am vazut ca e mereu sala plina. In aceasta seara am discutat nitel cu ea, si mi-a zis ca Daria face foarte bine, si ca are o viziune avansata asupra picturii fata de copiii din grupa ei, si ca daca vreau, pot sa o aduc la grupa cu copii scolari 1-4. Am indraznit atunci sa o rog sa o primeasca de mai multe ori pe saptamana in masura posibilitatilor (adica, daca sunt locuri neocupate la mese). Ne-a primit cu mare amabilitate, spre bucuria mea. I-am multumit calduros si i-am marturisit ca e prima care o primeste si pe Daria, chiar daca e mica, si inca nici 5 ani nu a implinit. Upppps... nah ca m-a scapat ca am "aburit un pic" la inscriere cand am zis ca e la pregatitoare A facut ochii mari, si a zis mirata: cum nici 5 ani ? Eu credeam ca are 6. I-am zis ca are 4 ani si 10 luni, si a fost si mai incantata de progresele Dariei. A zis ca negresit se va ocupa de ea, si ca o va primi de oricate ori vrem noi sa venim, ca va merita sa investeasca in ea Imi vine sa plang de bucurie. E prima oara cand gasesc si eu un profesor care sa nu se cramponeze de varsta ei, caci pana acum.. numai refuzuri am avut.
LunaNoua spune:
Denisa, e normal ca tu sa nu fii interesata de HS, pentru ca tu ai multe alternative educationale acolo in Canada. Ai scoli publice (bune banuiesc din spusele tale), ai scoli private, ai scoli cu metode speciale precum Montessori, Waldorf, etc. In Romania nu exista decat sistemul de stat si un surogat de Waldorf, strangulat de legislatie. Ce zici tu ca se poate doar intr-o lume ideala, nu este adevarat, ci o idee preconceputa. Acest sistem functioneaza in America de vre-o 20 de ani in forma in care este acum, dar are radacini mai adanci in istorie. Nu este o lume ideala si de basm. Este lumea din ziua de azi, cu oameni vii care practica HS in lumea imperfecta din zilele noastre. Chiar si in Romania, unde nu este legiferat si legal, exista familii care practica de aproape 10 ani. Si daca si aici este o lume ideala .. ce sa mai zic ?
monica70 spune:
Subiect nou aici: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=158278
DENISA nu plictisesti pe nimeni,dimpotriva mai aflam si noi chestii interesante din alte zari.
DEEA ma bucur ca ti-a acceptat-o asa profesoara aia pe Daria.Daria chiar arata fizic precum o fetita de 6-7 ani,iar de desenat deseneaza precum una de 8+
Legat de invatatul acasa cum il faci pe copil sa invete ce nu ii place defel? Sa zicem ca nu e defel genul constiincios si ascultator si atunci cu atat mai greu mi se pare sa invete prin metoda asta. Ca la scoala oricat fentezi ,tot ramai cu ceva de pe-acolo cred.Stiam o zicala cum ca , "cultura e ceea ce ramane dupa ce ai uitat tot". Asa mai patesc eu de multe ori,ca daca-s intrebata ceva raspund rapid fara sa ma gandesc si pe urma de multe ori ma intreb (tot eu ...) cum de stiam asta si de unde stiam
Sa ne mai zici ce mai depistezi in domeniu.De exemplu diplomele de absolvire de-afara prin metoda asta sunt valabile in tara? Materialele primite pentru a studia asa nu sunt in limba engleza? Cum faci atunci,ii predai in engleza?
Mie mi-a dat cosmeticiana mea o idee la care ma tot gandesc: fata ei e cam in clasa a patra cred la o scoala bine cotata din cartierul nostru - aflat la prima statie de tramvai de noi.Clasa la care e inscrisa e de limba germana.Fata nu stia o boaba germana cand a inceput clasa intai (nici parintii nu stiu deloc) si la ora asta in clasa se preda si se vorbeste cu "frau" exclusiv in germana ! Si fata e printre primii in clasa,chiar inaintea unora ce au limba germana materna ,ca ma gandesc ca sunt majoritari in clasa copiii de genul ala.Desi din cate stiu f.putini germani au ramas in oras ... dar sa stii limba germana iti ofera f.f.f. mari oportunitati pe piata muncii la ora asta ,pentru ca-s o multime de firme germane in oras si au nevoie de ingineri,economisti,contabili si alti specialisti care sa stie bine limba germana.Automat primesc salarii mult mai mari.
Ma tenteaza sa o inscriu la asa ceva,dar cel mai probabil n-am s-o fac pentru ca pe de alta parte mi-e cumva mila de ea sa o fortez sa invete asa intensiv o limba ca germana.Si nu doar sa o invete ci sa si i se predea toate materiile in limba germana !!! Pe una ca Diana careia nici macar engleza nu i se pare prea ispititoare
Voi ce parere aveti,i-ati inscrie la asa ceva?
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009)
www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla
ARADENCELE ALATURI DE MARIA_RUBI