Aspirante optimiste!Felicitari Roxibarbu!!!(596)
Raspunsuri - Pagina 3
PaulaFrida spune:
O sa iau incepand cu Z 1 tinctura de branca ursului+extract din mladite de zmeur
bineinteles ca o sa mergem si la dr in Ungaria
In fiecare zii tot mai aproape de minunea noastra
Dr.Seuss
www.ticker.7910.org/an1cxJA0g410010MjEyODc2c3wxMDAwOTk4c2F8V2UgaGF2ZSBiZWVuIG1hcnJpZWQgZm9y.gif" target="_blank">Marriage Ticker
Trying To Conceive
TTC blinkie
In The 2 Week Wait
mikado spune:
Paula, imi pare rau pentru test, sunt alaturi de tine ...te imbratisez cu drag
eu sunt mai noua si nu stiu ce probleme ai tu ...mai poti lua vit E, 10 zile/luna si evnning primrose
bebeluvreau si eu in listuta aspirantelor
http://www.fertilityfriend.com/home/mikado
http://picasaweb.google.ro/valinusescu/PapaBun#
PaulaFrida spune:
mikado multumesc pt recomadari
cred ca o sa iau si vit E
In fiecare zii tot mai aproape de minunea noastra
Dr.Seuss
www.ticker.7910.org/an1cxJA0g410010MjEyODc2c3wxMDAwOTk4c2F8V2UgaGF2ZSBiZWVuIG1hcnJpZWQgZm9y.gif" target="_blank">Marriage Ticker
Trying To Conceive
TTC blinkie
In The 2 Week Wait
luiza77 spune:
Buna ziua dragele mele.....o zi buna va doresc ....la noi este soare si foarte frumos, eu sunt mai bine, raceala mi-a trecut si sunt bucuroasa ca m-am saturat de ea.
Pe 1 noiembrie mi-am facut programare la medicul ginecolog, abia astept, sper de data asta sa imi pot vedea "fasolica" crescand....sunt super emotionata si ma rog la Dumnezeu ca totul sa fie bine, eu in afara de sanii mariti si durerosi, mai ales seara, pofta de mancare si somnolenta ....alte stari nu am....si doar uneori un pic de greata dar fara varsaturi.
Sper ca totul sa fie bine...sincer nu prea mai am rabdare si imi fac o mie de ganduri.....
Va pupacesc pe toate si va tin pumnii stransi fetelor care urmeaza sa se testeze ....bun venit si noilor aspirante si sedere cat mai scurta ...pipici multi tuturor...
6+
gabyv spune:
Salutare si de la mine , ieri am avut o zi plina ... dar am citit tot din urma.
Stiu ce intreba cineva daca poate sa-si ia temp seara, pt ca e prea mult dimineata si teste si TB. Intrebarea e ca, de ce faceti teste de ov. dimineata, la mine pe prospect scrie ca ori la inceputul dupa-amiezei (ora 14) ori dupa ora 18.
eu am aproape o luna de naprasnic, dar iar spusese cineva ca se ia pana la ovulatie si apoi nimic, eu luna trecuta am luat toata luna si apoi pauza la CM.
Paula, imi pare rau...
www.fertilityfriend.com/home/30fde4" target="_blank">TTC
Will you love me in the December as you do in May, Will you love me in the good old fashioned way? When my hair has turned all gray, Will you kiss me then and say, That you love me in December as you do in May?
mikado spune:
Nike, ce bebe frumos ai sa-ti traiasca!
Luiza, Gaby
temperatura se ia la aceeasi ora, dimineazta inainte sa te dai jos din pat si dupa minim 3 ore de somn iar OPK-urile intre orele 10.00 si 20.00 si trebuie diminuat aportul de lichide cu 2 ore înainte
http://www.fertilityfriend.com/home/mikado
http://picasaweb.google.ro/valinusescu/PapaBun#
gabyv spune:
da, mikado, la asta ma refeream, Miha zicea ca nu ar putea face dimineata testele, dar ele nu sunt obligatoriu sa le faci dimineata si nu se fac sub nici o forma cu primul pipi
www.fertilityfriend.com/home/30fde4" target="_blank">TTC
Will you love me in the December as you do in May, Will you love me in the good old fashioned way? When my hair has turned all gray, Will you kiss me then and say, That you love me in December as you do in May?
felicityhope spune:
gaby pina la urma ti-a raspuns cineva la intrebarea ta destre cum ne-am anuntat rudele apropiate ca ne gindim la un bebe ? Am vrut sa raspund acum o saptamina, dar nu am mai avut timp.Nici eu nu am spus la nimeni din prima.Dar la mine in familie au venit sau vin bebeii pe banda anul asta si anul viitor.Vorbind cu mama mi-am dat seama ca ea e f sovaitoare in raspunsuri cind intrebam de sanatatea gravidelor de acasa.Si asta m-a facut sa fiu franc si sa spun simplu mamei ca si eu incerc sa fac un bebe,si am rugat-o sa faca o rugaciune si pt mine ca sa imi iasa si mie-intotdeauna cind s-a rugat mama mea la ceva pt mine s-a implinit!!( si mi-a iesit dar nu a fost sa fie- asta nu o sa ii mai spun - am numa o sora care stie ce mi s-a intimlat).
mamutz spune:
Anticorpii antifosfolipidici (AAF)
Anticorpii antifosfolipidici sunt o familie care cuprinde aproximativ 20 de membri. Multe date din literatura au aratat ca pacientele care au avut avorturi repetate sau nu au obtinut o sarcina dupa fertilizari repetate in vitro au avut in mod frecvent niveluri crescute ale anticorpilor antifosfolipidici circulanti. S-a emis ipoteza ca acesti anticorpi ar actiona direct asupra tesutului trofoblastic, impiedicand implantarea normala sau provocand ulterior tromboze placentare. Totusi, rolul AAF in fiziopatologia reproducerii este controversat. Se considera ca un individ oarecare ar avea 64% sanse de a avea un test de depistare pozitiv pentru unul dintre acesti anticorpi. Pentru anticoagulantul lupic si anticorpii anticardiolipinici (subclasele Ig G si Ig M, dar nu si Ig A), s-a demonstrat semnificatia lor clinica, in timp ce altii au o importanta mai mica. In sarcina ar fi necesara determinarea anticorpilor specifici si pentru fosfatidiletanolamina si fosfatidilserina, fosfolipide cu rol important si in adezivitatea celulor din structura trofoblastului. Rezultatele unor studii recente sugereaza ca AAF nu sunt legate direct de esecul implantarii, mai curand pot fi folositi pentru identificarea po****tiei cu risc si ca de fapt celulele "Natural Killer" (NK) activate, prin eliberarea accentuata de "embriotoxine", sunt principalele vinovate.
Anticorpii antitiroidieni (AAT)
Din aceasta clasa au fost studiati mai ales anticorpii anti-tiroidperoxidaza si anti-tireoglobulina, in 1990 Stagnaro-Green demonstrand printr-un Studiu prospectiv valoarea determinarii lor la sarcinile cu risc. S-a sugerat ca AAT pot servi ca marker periferic pentru functionarea anormala a celulelor T si ca astfel ar exista o relatie intre AAT si infertilitate. S-a raportat o dublare a ratei nasterii prin fertilizarea in vitro prin administrarea intravenoasa de gammaglobuline la pacientele cu AAT prezenti. Terapia cu gammaglobuline trebuie inceputa inainte de initierea tratamentului cu medicamente ce tintesc fertilitatea si trebuie administrate si dupa ce sarcina a fost diagnosticata. In alte studii se arata ca peste 50% dintre femeile cu AAT prezenti au, de asemenea, si testul pentru celulele NK activate pozitiv. Riscul esecului implantarii la femeile cu testul AAT pozitiv pare sa fie limitat la cazurile in care AAT coexista cu celulele NK activate.
Anticorpii antinucleari (AAN)
Anticorpii antinucleari formeaza un grup de anticorpi ce reactioneaza cu anumite componente ale nucleului celular. AAN sunt folositi ca instrument de screening pentru o varietate de boli imunologice, dar au fost raportati si la po****tia normala. Subseturi mai specifice de AAN sunt folosite pentru diagnosticul mai exact al unor boli imune specifice. Rolul lor in reproducere este neclar, insa dupa unele studii sunt crescuti la femeile cu infertilitate sau sterilitate. De asemenea, este cunoscut faptul ca femeile cu lupus eritematos sistemic au o rata de avorturi spontane mult mai mare decat in po****tia generala.
Celulele Natural Killer (NK)
Exista o clasa speciala de celule NK, si anume celulele NK(CD16-, CD56+), care ajuta implantarea oului si contribuie la supravietuirea sarcinii. Exista insa si un alt grup de celule NK, si anume celulele NK (CD16+, CD56+), care daca devin active secreta anumite toxine ce distrug celulele trofoblastice si pot provoca pierderea sarcinii. Cresterea activitatii citotoxice a celulelor NK in sangele periferic este inregistrata atat la femeile cu avorturi, cat si la cele cu esec al fertilizarii in vitro. Dupa ovulatie si la inceputul sarcinii, celulele NK reprezinta mai mult de 70% din po****tia de celule sangvine albe (leucocite) de la nivelul mucoasei uterine. Acestea produc o varietate de hormoni locali, unii cunoscuti ca citokine Th1. Eliberarea excesiva de citokine Th1 este foarte toxica pentru trofoblast si celulele endometriale, conducand la moartea lor programata (apoptoza) si, in consecinta, la insuccesul implantarii. Celulele NK sunt activate anormal si produc citokinele Th1 in urmatoarele situatii: - cand atat barbatul, cat si femeia prezinta asemanari ale ADN-ului HLA-DQ. In aceste situatii, problema este de obicei pierderea repetata a sarcinilor, si nu sterilitatea; - la paciente care au concomitent afectiuni pelviene si testarea AAF anormala; - in jumatate din cazurile cand femeile au autoanticorpi antitiroidieni. Celulele NK secreta si factorul de necroza tumoral (TNF), care are si el efect distructiv asupra trofoblastului. Celulele NK activate pot trece din mucoasa uterina in sangele periferic, unde toxicitatea lor poate fi masurata. Totusi, nu exista inca o dovada a corelarii dintre po****tiile de celule NK din sangele periferic si cele care activeaza in uter. Terapia cu gammaglobuline, inceputa cu mai mult de o saptamana inainte de transferul embrionului in cazul FIV, poate stapani celulele NK activate, reducand astfel riscul esecului implantarii.
Limfocitele T helper
Acest tip de limfocite, prin intermediul secretiei de citokine, ar fi implicate in procesul de implantare si de dezvoltare placentara. Citokinele Th1 si Th2 sunt produse de limfocite T helper (CD4) diferentiate pentru fiecare tip. Daca in raportul Th1/Th2 predomina Th1, acest lucru ar fi asociat cu avortul sau esecul repetat al implantarii la FIV, astfel incat se poate afirma ca depistarea acestui lucru ar indica etiologia imuna a unora dintre avorturi.
Limfocitele citotoxice CTL
Toxinele eliberate de limfocitele citotoxice (perforine si granzime), ca si citokinele Th1 distrug celulele trofoblastice. Limfocitele citotoxice si celulele NK activate regleaza si controleaza gradul in care trofoblastul invadeaza peretele uterin, ca si toleranta si acceptarea de uter a transplantului fetal strain (alogrefa). Sunt studii care au aratat ca femeile cu pierderi repetate de sarcina au niveluri semnificativ crescute atat al numarului de celule CTL si NK activate, cat si al concentratiei de citokine Th1 (asa-numitul factor embriotoxic), la nivelul mucoasei uterine ca si in sangele periferic. Prin rolul lor in reglarea balantei intre Th1 si Th2, ambele tipuri de celule CTL si NK activate regleaza gradul in care trofoblastul invadeaza peretele uterin ca si tolerarea de uter a "transplantului fetal".
Compatibilitatea HLA
O sarcina trebuie sa fie recunoscuta ca straina pentru a declansa mecanismele imunologice corespunzatoare. Sistemul antigenelor umane leucocitare HLA joaca un rol important in aceasta recunoastere. Daca complexul HLA al tatalui este foarte asemanator cu cel al mamei, atunci aceasta recunoastere nu se mai face si rezultatul este un avort spontan sau un esec al implantarii. HLA-G este un sistem unic ce este exprimat de celulele citotrofoblastului. Izotipurile HLA-G sunt vitale pentru toleranta materna pentru fat si functioneaza ca imunosupresive. Cu alte cuvinte, HLA-G actioneaza ca un mecanism de aparare pentru a proteja placenta si embrionul de celulele NK materne. Aceasta creeaza posibilitatea de a determina sansele de implantare ale fiecarui embrion in cadrul FIV. Prezenta nivelurilor crescute de HLA-G are o valoare predictiva pozitiva mai mare de 70% la femeile cu varsta sub 39 de ani si peste 50% la femeile cu varste intre 39 si 44 de ani. Antigenele embrionare de origine paterna regleaza exprimarea trofoblastica a HLA-G, care mentine eliberarea echilibrata de Th1/Th2 de limfocitele T CD4. In lipsa acestor antigene de origine paternala, proliferarea anormala a trofoblastului si implantarea embrionului nu pot avea loc. Daca unele antigene HLAHLA, B, C, DR, DQ sau DP ale progenitorilor sunt identice, apare o intrerupere in semnalizarea citokinica HLA-G si, in consecinta, un dezechilibru in balanta Th1/Th2, cu predominenta citokinelor Th1. Acest lucru duce frecvent la insuficienta trofoblastica de implantare progresiva sau brusca, ce se manifesta prin pierderi recurente de sarcina.
Grupul de risc
Deoarece problemele imunologice pot conduce la insuficienta de implantare, este important sa se evalueze corect femeile cu factori de risc, cum ar fi:
- sterilitate si infertilitate inexplicabile;
- antecedente heredo-colaterale de boli autoimune (artrita reumatoida, lupus eritematos, hipotiroidism);
- esecurile fertilizarii in vitro inexplicabile sau recurente;
- endometriozele.
Investigatiile de laborator cuprind:
- determinarea titrului de anticorpi blocanti;
- determinarea anticorpilor antifosfolipidici:
- Anticorpi antifosfoglicerol Ig G, Ig M, Ig A;
- Anticorpi antifosfoserina Ig G, Ig M, Ig A;
- Anticorpi antifosfoetanolamina Ig G, Ig M, Ig A;
- Anticorpi anti-acid fosfatidic Ig G, Ig M, Ig A;
- Anticorpi antifosfoinozitol Ig G, Ig M, Ig A;
- VDRL.
- determinarea titrului de anticorpi antinucleari:
- anti-dsDNA;
- anti-Sm;
- anti-Ro (SS-A);
- anti-La (SS-B);
- anti-RNP.
- determinarea titrului de anticorpi antihistona;
- determinarea anticorpilor antitiroidieni:
- anti-tiroidperoxidaza;
- anti-tireoglobulina.
- dozarea embriotoxicitatii;
- imunofenotiparea reproductiva;
- dozarea celulelor NK;
- analiza cromozomiala;
- dozarea imunoglobulinelor;
- teste de coagulare:
- anticoagulant lupus-like;
- timpul de tromboplastina partiala activata;
- antitrombina III;
- factor V Leiden.
- tiparea complexului de histocompatibilitate major (HLA):
- antigenele A, B, C, DR, DQ si DP.
mamutz spune:
Posibilitati terapeutice
Imunizarea cu limfocite paterne
Ideea introducerii terapiei cu limfocite a fost de a imbunatati toleranta imuna materna in ceea ce priveste fatul, prin cres- terea titrului de anticorpi blocanti. Aces- tia, blocand antigenele mostenite pe linie paterna, ar preveni activarea celulelor NK (CD16+, CD56+). Imunizarea mamei prin administrare de concentrate leucocitare paterne amplifica semnalul HLA si astfel creste sinteza de anticorpi blocanti. Nivelul anticorpilor blocanti trebuie masurat la 3-4 saptamani de la imunizare incepand cu cea de-a doua administrare. Exista insa mari semne de intrebare privind beneficiile unei astfel de terapii, in plus fiind vorba despre un preparat scump, cu efecte adverse uneori serioase, incluzand reactii transfuzionale, soc anafilactic sau transmiterea unor infectii. In SUA, aceasta terapie poate fi administrata numai in cadrul unor studii de cercetare.
Terapia corticosteroida
Terapia cu steroizi este de rutina in cele mai multe programe de fertilizare in vitro. Utilitatea lor s-ar datora efectului imunodepresiv sistemic prin inhibarea raspunsului imun celular. Unii sustin folosirea zilnica a prednisonului, metilprednisolonului oral sau a dexametazonei oral, incepand cu 10 zile inainte de a initia stimularea ovariana cu gonadotropine si continuand pana la diagnosticarea sarcinii. Pacientele insarcinate continua tratamentul de-a lungul primului trimestru. La cele la care nu s-a obtinut sarcina, terapia cortizonica se intrerupe dupa o scadere progresiva a dozelor timp de 7 pana la 10 zile. Sunt insa studii care contesta eficacitatea lor.
Heparina si aspirina
In anul 1995 s-a propus ca femeile cu teste pozitive pentru AAF sa fie tratate cu doze mici de heparina si aspirina, pentru a imbunatati implantarea mai ales in cazul FIV. Aceasta abordare s-a bazat pe cercetari care au sugerat ca heparina respinge AAF de la suprafata celulelor trofoblastice, favorizandu-le astfel dezvoltarea. Prin efectul anticoagulant, impreuna cu aspirina, care ar inhiba aderarea plachetelor sangvine la celulele trofoblastului abia format, ar putea preveni formarea trombilor in vascularizatia utero-placentara. Dupa introducerea acestui tip de terapie, s-au obtinut rezultate semnificative mai ales cand terapia a fost inceputa inaintea conceptiei, totusi nu toate cazurile in care au fost depistati AAF sau AAT rezultatele au fost multumitoare. Ulterior, a fost demonstrat ca terapia cu aspirina si heparina a imbunatatit rezultatele fertilizarii in vitro doar pentru femeile ale caror teste AAF au fost pozitive pentru alti anticorpi decat cele directionate impotriva a doua fosfolipide specifice fosfatidiletanolamina si fosfatidilserina. Femeile care au avut anticorpi anti-fosfatidiletanolamina sau antifosfatidilserina de tip Ig G/Ig M au castigat o imbunatatire semnificativa a implantarii prin fertilizare in vitro si a ratei nasterii numai atunci cand a fost initiata terapia intravenoasa cu gammaglobuline. Observatii recente sugereaza ca folosirea heparinei singura are aceleasi efecte ca atunci cand este combinata cu aspirina. Administrarea subcutanata de heparina (doza de 5.000 U de 2 ori pe zi la femeile cu sterilitate care urmeaza sa faca fertilizare in vitro, cu teste pozitive pentru AAF si negative pentru celulele NK activate) imbunatateste semnificativ rata nasterilor prin fertilizarea in vitro. Administrarea de heparina este oprita in ziua in care ovulul este recoltat pana la transferul embrionului, cand este reluata si continuata pana la 8 saptamani de sarcina.
Imunoglobulinele G, administrate intravenos (Igiv)
Se crede ca Igiv contracareaza efectele care se opun implantarii asociate cu deficiente imunologice ale reproducerii. Efectul terapeutic al imunoglobulinei G nu este inca stabilit clar, dar mecanisme posibile ar putea fi: scaderea celulelor NK activate din sangele periferic, contracararea activitatii celulelor NK la locul implantarii, reducerea activitatii celulelor CTL (producatoarele majore de citokine Th1), infuzia pasiva a anticorpilor blocanti, reducerea capacitatii celulelor B de a produce autoanticorpi AAF si AAT si, nu in ultimul rand, ca ar contine anticorpi anti-idiotip care contracareaza direct multe din efectele de agresionare a autoanticorpilor, cum sunt AAF, protejand astfel trofoblastul. Femeile cu testul AAF pozitiv si care au, de asemenea, testul pentru activitatea anormala a NK pozitiv par sa beneficieze de imunoterapie selectiva cu gammaglobuline intravenos. Mai mult de 75% dintre femeile cu AAF pozitiv si care au crescuta activitatea celulelor NK au de asemenea anticorpi anti-fosfatidiletanolamina si/sau antifosfatidilserina. Se recomanda tratamentul cu Igiv pentru cazurile in care, in ciuda unor transferuri numeroase de embrion de buna calitate, implantarea nu a avut loc si este asociata cu activarea celulelor NK si unde exista antecedente personale sau heredocolaterale de boli autoimune in asociere cu testul pozitiv pentru celulele NK activate. In cazurile cu esec aloimun al implantarii si activare izolata a celulelor NK activate fara a avea si contextul clinic, nu exista in sine o indicatie pentru terapia cu Igiv, deoarece anumite femei cu NK activate concep si continua sa aiba sarcini sanatoase fara terapie cu Igiv. Tratamentul cu Igiv va fi initiat cu cel putin 7 zile inainte de transferul embrionului/blastocistului. Doza de Ig este de 400 mg/kg/zi timp de trei zile consecutiv, lunar pana cand celulele NK devin normale sau pana la 28 de saptamani de sarcina. Folosirea selectiva a imunoterapiei da posibilitatea de a obtine sarcini la multe paciente care au avut anterior esecuri repetate ale fertilizarii in vitro (4 sau mai multe).
Inhibitorul factorului de necroza tumoral (TNF inhibitor) Prin aceasta terapie s-a incercat contracararea actiunii TNF si raspunsul citokinic tip Th1. In prezent, nu sunt disponibile date despre eficacitatea unei astfel de terapii. Avand in vedere interesul lumii medicale pentru acest domeniu, este de asteptat sa se dezvolte in Viitor noi strategii terapeutice. "