Halvita versus nuga?
In copilarie aducea un nene la scoala halvita, de vanzare, turnata in conuri de inghetata (comestibile) si mult mai moale si lipicioasa decat nugaua, nu prea se putea rontai din ea, de fapt o lingeai. Acum ma intreb ce diferenta exista intre halvita "mea" din copilarie si nuga, eventual daca aveti o reteta de halvita.
Am gasit una cu poze pe culinar:
http://www.culinar.ro/forum/continut/Retete-in-imagini/12111/Halvita-Almond-Nougat/
care, desi imi place, imi pare mai degraba nuga.
Parca cea din trecut nici nu era asa de dulce, isi aminteste cineva?
Inca o intrebare, se poate pune mai putin zahar/miere sau nu se leaga la fel???!
La tzara americana (poze)
Raspunsuri
EllaX spune:
ML, la Braila "halvita" era fix acelasi lucru ca si "nuga cu nuci". Era o spuma de albus cu zahar/miere si cu ce o mai fi fost, cu nuci prajite in ea (si acum imi place cea cu nuca, nu cu alune/migdale). Avea consistenta relativ crescuta - se putea taia bucati (mai lipicioase, asa). Nu avea intotdeauna foi de napolitana. Ii placea mamei, o stiu bine (si ii simt in minte gustul, consistenta, chiar si mirosul ). Cea mai buna se vindea in Centrul vechi, pe strazi cu multe dughene cu aspect de 1900 - se gasea acolo si chestie din aia crantz facuta din mieji prajiti de floarea-soarelui cu miere/zahar caramelizat si se mai gasea celebra prajitura Doina (cu foi de napolitana si o crema cu cacao, se topea in gura!). (mor de pofta!) Si braga - era sa uit braga!
EllaX cu Ana (30 iunie 2006)
EllaX spune:
Ca sa ramana mai moale, poate e de ajuns sa pui zahar mai putin sau sa faci siropul cu mai multa apa. Eu, de fapt, intotdeauna mi-am inchipuit ca halvita mai moale este pur si simplu una la care nu s-a reusit sa se bata albusurile spuma tare.
EllaX cu Ana (30 iunie 2006)
ML spune:
Ella, ce frumos descrii! Desi nu cunosc Braila vad cu ochii mintii Centrul tau vechi .
Si mamei mele ii placea cea cu nuca , mie mi s-a parut intotdeauna prea dulce si teapana, preferam sa-i scobesc nucile si sa le mananc singure. Dar uite, acum incep sa tanjesc dupa, daca nu am de unde lua (de fapt am gasit ieri la un magazin, evident americanii au o alta viziune asupra nugalei ), plus ca vreau sa guste si copiii.
Am sa-ti urmez exemplul (mai putin zahar si spuma mai moale), trebuie sa ai dreptate.
Ma intrebam de unde se trage halvita/nugaua, este desert turcesc, ai idee?
La tzara americana (poze)
EllaX spune:
Eu asa stiu, ca e desert turcesc - cu denumirea de halvita (ma rog, asta o fi "romanizata"). Stiu ca bunicul meu povestea despre halvita turcilor din Braila - si despre rahat cu apa rece - si despre sacul de cafea pe care-l lua stra-strabunicul toamna, din targ de la Braila (la sfarsit cu "a" din "baut"), ca sa-i ajunga toata iarna.
EllaX cu Ana (30 iunie 2006)
EllaX spune:
Pe ici-pe colo scrie de halvita. Uite (nerecomandat daca ti-e foame si n-ai de mancare la indemana):
http://www.culinar.ro/forum/continut-pagina/12315/Haideti-la-piata-cu-mine/pagina/160/
http://www.divers.ro/traditii_turci_ro
Acum merg la culcare.
EllaX cu Ana (30 iunie 2006)
ML spune:
Multumesc de povesti si foto, Ella (maine imi dau gata copiii si barbatul cu ele, astia stiu sa traiasca nu gluma ). Da, turceasca trebuie sa fie: nuga, baclava, halva, musaca, poate chiar si braga ar fi trebuit sa aiba aceeasi terminatie in romana .
La tzara americana (poze)