-25%,Cum ne redistribuim cheltuielile?

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny
Zici de 1.500 lunar, mancarea, OK, raman 500 de lei, din astia platesti toate facturile, plus cheltuieli de gradinita/scoala, plus imbracaminte/incaltaminte, plus ce am mai scris eu acolo???

Citeste cu atentie ce am scris. Am scris ca 1000 Euro pe luna ajung pentru mancare foarte buna, intretinere confortabila, educatie privata, imbracaminte si altele la calitate medie (deci nu SH, china, tarabe), vacante.
Cu 2000 lei se poate trai rezonabil, dar fara educatie privata, fara asistenta medicala privata, fara vacante, calitate mai jos (sh, china, tarabe), mancare mai "vegetariana" (in jur de 1000 lei 2+2).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Citat:
Zici de 1.500 lunar, mancarea, OK, raman 500 de lei, din astia platesti toate facturile, plus cheltuieli de gradinita/scoala, plus imbracaminte/incaltaminte, plus ce am mai scris eu acolo???

Citeste cu atentie ce am scris. Am scris ca 1000 Euro pe luna ajung pentru mancare foarte buna, intretinere confortabila, educatie privata, imbracaminte si altele la calitate medie (deci nu SH, china, tarabe), vacante.
Cu 2000 lei se poate trai rezonabil, dar fara educatie privata, fara asistenta medicala privata, fara vacante, calitate mai jos (sh, china, tarabe), mancare mai "vegetariana" (in jur de 1000 lei 2+2).

Am inteles acum. Da' raspunde, totusi, punctual la intrebarile alea, de la 1 la 5, poate mai invat sa economisesc.

Edit: n-avem 1.000 de EUR lunar.

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Pantofiori de vanzare - noi, frumosi!

Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii

Mergi la inceput

Uite cum va tin eu noaptea la calculator si-apoi dati vina pe mine ca platiti mult la curent din cauza asta.

Mergi la inceput

Citat:

Uite cum va tin eu noaptea la calculator si-apoi dati vina pe mine ca platiti mult la curent din cauza asta.

Eu am ganduri, de asta nu pot sa dorm. Sotul este in somaj tehnic pana la 1 noiembrie, cu risc de dat afara din serviciu tot de atunci. Noaptea mai cautam joburi si mai trimitem CV-uri.

Mergi la inceput

Citat:
Da' raspunde, totusi, punctual la intrebarile alea, de la 1 la 5, poate mai invat sa economisesc.

Iti raspund altfel. Renunti la multe, lasi pe lista mancarea buna doar pentru copii, cauti reducerile, haine mai sh, tragi de ele cat poti, transport in comun doar strict servici. Nu se poate sa nu te incadrezi. Iar in timpul asta va concentrati sa gasiti locuri de munca mai bine platite pentru a reveni la un standard de viata confortabil.
Toate se leaga in lumea larga. Standard de viata ridicat <- venit ridicat <- munca <- pregatire profesionala continua <- incredere in fortele proprii <- optimism <- reorganizarea vietii

Mergi la inceput

Citat:

Citat:
Da' raspunde, totusi, punctual la intrebarile alea, de la 1 la 5, poate mai invat sa economisesc.

Iti raspund altfel. Renunti la multe, lasi pe lista mancarea buna doar pentru copii, cauti reducerile, haine mai sh, tragi de ele cat poti, transport in comun doar strict servici. Nu se poate sa nu te incadrezi. Iar in timpul asta va concentrati sa gasiti locuri de munca mai bine platite pentru a reveni la un standard de viata confortabil.
Toate se leaga in lumea larga. Standard de viata ridicat <- venit ridicat <- munca <- pregatire profesionala continua <- incredere in fortele proprii <- optimism <- reorganizarea vietii

Pai SH luam de mult... Haine, adica... Eu si bebelina, sotul nu a fost nevoie...

Am spus ca naveta zilnica, Braila-Galati si retur, pe o luna, costa cam 5 milioane. Plus 4 milioane chiria, din salariul lui de 16 milioane, 9 milioane s-au dus.

Mergi la inceput

Citat:
Am spus ca naveta zilnica, Braila-Galati si retur, pe o luna, costa cam 5 milioane. Plus 4 milioane chiria, din salariul lui de 16 milioane, 9 milioane s-au dus.

Nu comentez situatia ta. Din contra, va doresc sa va reveniti financiar cat mai repede.

In general vorbind insa, cine plateste mai mult de cativa zeci de lei transportul trebuie sa-si schimbe urgent fie serviciul, fie casa. Eu nu as da nici macar un milion de lei vechi pe transport decat daca patronul ma plateste regeste. Sau imi plateste el transportul.
Cu chiria lucrurile stau iarasi cam asa. Cine nu-si permite sa plateasca chiria fie isi cauta un job mai bun, fie se muta intr-un bloc mai la periferie, cu chirie de 1-2 milioane.

Este economie libera. Nimeni nu ne tine de glie nici cu casa, nici cu serviciul. Nu serviciul bun si casa ieftina trebuie sa vina la Mahomed, ci Mahomed trebuie sa mearga sa caute serviciul bun si casa care-l multumeste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Poate socotelile tale, Capcaune, ar fi corecte pana la un punct.
Dar 1000 de euro nu ajung pentru ce spui tu - nici macar de educatie neprivata pentru un student, de exemplu, care studiaza in alta parte decat acasa.
Am in apropiere o familie cu fiica studenta. Loc in camin n-a gasit (cei de anul I nu primesc) - sta cu o colega in gazda, jumate din 250 de euro chiria plus restul de cheltuieli (este drept, nu-i Ferentari, dar nici Calea Victoriei - dar mai bine nu mananc decat sa stiu ca bantuie in astfel de mahalale). Mai pune transport (in/de la scoala - nu stiu cat costa, spre/de acasa - 300 de km, 240 de lei/luna).
Daca mai adaugi mancarea (cantina la facultate nu-i, n-are pricepere/timp/chef sa gateasca si cumpara gata preparata), ceva carti si poate o iesire saptamanala la suc - cred ca am ajuns la cateva sute de euro.
N-am intrebat niciodata la leu cat ii trimite, dar imi spune ca toata leafa ei (e functionar intr-o institutie) se duce direct pe cardul tinerei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ana l spune:

Eu am becuri economice, clasa A, toata casa. Si factura la lumina vine 150 lei, ce-i drept la 2 luni, si la 6 luni mai vine inca una de suma asta plus cea obsisnuita. Deci la 6 luni am 3 facturi de 150 lei plus una de reechilibrare care e tot cam atat. Intretinerea afisata pe luna august e de 120 lei, iar pe iulie a fost de 200 lei, ca am platit reparatia liftului. Gazul vara am platit cam 50 lei lunar.
Cablul e cel mai ieftin abonament, in pachet cu netul si cu 1 telefon si e 60 lei, iar mobilul 50. Astea sunt constante.
Pina acum am dus copilul la gradi cu program de 4 ore,sa economisesc 200 lei pe luna. Noroc de bunici ca-s pensionari. Tare as dori sa-mi permit acum sa platesc un after school, nu un invatamint privat.
Eu nu sunt la limita saraciei, nu platesc chirie, nu am rate la banca, nu platim naveta. Am un overdraft si fara el nu as putea sa fac fata cheltuielilor cu facturi si mincare.
Eu zic ca mie mi-ar ajunge 3500 lei pe luna, ca sa fac fata la plati iarna. Ca iarna ma omoara, ca trebuie sa inchid centrala in casa sa ma incadrez intr-o anumita suma la gaz, dar ma incarca cu caldura pe casa scarii. Asta-i alta poveste.
Banii astia i-as da doar pe mincare, facturi si strictul necesar de haine si papuci la copii si rechizite pentru scoala.
Dar repet, eu nu am masina, nu am nevoie sa pun benzina si sa platesc alte taxe anuale gen asigurare si taxa de drum si revizie si mai stiu eu ce. Iar concediul, a devenit un lux cu siguranta.

Nu cred ca cineva de aici se plinge ca nu poate trai cu banii pe care ii are, nu cred ca cineva de aici e cersetor sau toti suntem bugetari. Cu totii muncim, unii si la privat, unii avem afaceri de familiei din care ne cistigam traiul decent. Ce nu pricepem noi cum de s-a ajuns sa o ia razna asa mult preturile la mincare si utilitati si a cumpara o carte la copil ni se pare un lux. Traim in Rominia, unde nici bibliotecile nu sunt dotate, sa poti imprumuta de acolo carti .

Si ca tot veni vorba mai sus de ortodoxism, ce te faci cind mai vrei sa faci un praznic pentru un parinte mort, dar constati ca asta te da complet peste cap cu bugetul pe 2 luni chiar. Si sa mergi la o nunta, la o cumatrie, cred ca-s lux de-acuma. Ajungem chiar sa ne gindim bine daca facem acasa un party pentru copil, ca in oras sa inchiriem undeva, iarasi nu ne permitem.Sau sa nu-l mai facem deloc.

Si vad ca in situatia mea suntem multi. Suntem multi care dorim si cautam sa gasim o rezolvare. Sa speram ca rezolvarea nu va consta in a ne vinde un organ sau a duce copiii la orfelinat pina ne revenim financiar. E trist, e ironic, dar cum stau treburile in tara noastra, nu ma mira.

Ii "invidiez" pe cei care au emigrat. Poate nici acolo nu e roz, dar nici asa negru nu e.

hainute de vanzare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bee spune:

Capcaunul, cred ca se referea la educatie privata la prescolari, nu la studenti sau elevi de liceu.
Si eu una sunt perfect de acord cu el, desi la noi situatia e diferita: nu locuim in oras, dar facem naveta la oras. Sotul are transportul asigurat, eu nu, insa programul nostru de lucru nu coincide. Asa ca fac si eu naveta cum pot si nu ma costa foarte mult (e drept ca uneori e chinuitor, dar mi-am asumat riscul asta de multa vreme). Una peste alta pe mine naveta ma duce cam la 1 milion pe luna, cu tot cu abonamente de metrou si RATB in Bucuresti. E drept ca as putea fi o doamna si sa merg cu masina mea si m-ar costa cca 4 milioane pe luna naveta. Calculele imi spun, ca domnia mea nu merita!
Selene, statistica nu-ti pune tie blidul pe masa, dar o statistica e un calcul rece, care da informatii reci si reale. SI lumea traieste cu bani putini! Cum traieste, fiecare stie situatia lui. SI da, cred ca frigiderul vechi e un mare consumator de energie. SI becurile daca le aveti de la fostul proprietar, e posibil sa consume mult si sa nu fie econimice! Eu am numai becuri economice in casa si se simte la factura mult. Lumina mi s-a parut foarte chioara la inceput cand am trecut de la becurile normale la cele economice, acum ne-am obisnuit. Cu SH, nu sunt foarte de acord, decat pentru anumite lucruri: acum o sa iau niste salopete groase de fas pentru copii. Haine si incaltaminte cumparam numai la reduceri si numai ce avem absoluta nevoie. Ce nu striga, nu se cumpara. Si o alta posibilitate sa reduca sotul tau banii de naveta, trebuie sa existe. Oricum, imi pare rau ca va e greu.

Mergi la inceput