-25%,Cum ne redistribuim cheltuielile?

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns libelula spune:

Edip: "Libelula, de cand decent inseamna sa iesi la restaurant? Tot ce ai enumerat tu acolo sunt chestii care trebuiesc castigate cu munca, educatie si multe altele.. Cand eu va spun ca romanul a luat-o razna si crede ca decent inseamna nivelul mediu european si pe deasupra i se cuvine.... In plus nimeni nu se mentioneaza in limita decentei sa poti sa pui un ban deoparte de pensie, dar de restaurante, vacante si alte cele e plin subiectul..."

exact, aici scriu oameni care muncesc pe rupte, deci ar trebui sa aiba acces la aproape tot ce am enumerat. nu am vazut pe nimeni cu mana intinsa, din contra, nici cu doua joburi nu se descurca. pana la urma, pentru ce am ajuns traim? ca sa ne satisfacem doar cateva nevoi de baza - locuinta, mancare, haine? ce perspective oferim copiilor nostri? noi ca parinti, mai intai? pentru ca ei sunt in primul rand, raspunderea noastra. apoi, a societatii.

corect, in schimb, in limita decentei inseamna sa sa pui deoparte. pentru pensie, eventual pentru o asigurare privata de sanatate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui libelula
numai ca tu ai facut referire la un salariu pentru LOW MIDDLE CLASS, in timp ce ea spunea ca venitul de 2000 eur/familie este FOARTE mare. deci nu m-ai convins cu exemplele date.

Nu pot sa-i conving pe cei care nu VOR sa accepte cifrele reale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioanadara spune:

Nu am spus ca este "foarte mare" in alte tari ci am spus ca poate fi "chiar foarte bun" pentru doi bugetari sau pentru doi angajati la patron" adica, ei sunt multumiti.
Este o diferenta.
Am spus ca este foarte mare pentru Romania si mentin, pentru ca se punea mai sus la indoiala "bunatatea" unui salariu de 1000 de euro in tara.Asta m-a socat.

Selene, nu am pomenit eu de bugetari romani ce au 1000 de euro (desi din nefericire sunt unii nesimtiti ce iau chiar mai mult stii bine) am spus doar ca daca ar avea 1000 de euro pe luna un angajat nu ar avea de ce se plange in Romania. Pentru ca vorbind de unii ce iau de fapt 400 de euro si carora li se vor taia si 25 % din ei, au aparut persoane ce sustin ca nu iti ajung 1000 Eu in Romania sa traiesti decent.
Si am facut intradevar comparatia cu bugetarii din alte parti ce totusi traiesc din 1000 eu de persoana la niveluri de cost mult mai mari ale vietii.
Dar, pentru ca scriu repede cred ca nu ma fac inteleasa.

Mergi la inceput

am uitat sa mentionez. intrebarea daca plateste impozite pe meditatii, in timp ce fata saraca tocmai spusese ca nu mai poate plati rata la banca pentru ca nu ii ajung banii de mancare, mi se pare absolut deplasata.

poate o invatati voi si de unde sa mai taie ca sa plateasca impozitul???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

Citat:
citat din mesajul lui libelula

Edip: "Libelula, de cand decent inseamna sa iesi la restaurant? Tot ce ai enumerat tu acolo sunt chestii care trebuiesc castigate cu munca, educatie si multe altele.. Cand eu va spun ca romanul a luat-o razna si crede ca decent inseamna nivelul mediu european si pe deasupra i se cuvine.... In plus nimeni nu se mentioneaza in limita decentei sa poti sa pui un ban deoparte de pensie, dar de restaurante, vacante si alte cele e plin subiectul..."

exact, aici scriu oameni care muncesc pe rupte, deci ar trebui sa aiba acces la aproape tot ce am enumerat. nu am vazut pe nimeni cu mana intinsa, din contra, nici cu doua joburi nu se descurca. pana la urma, pentru ce am ajuns traim? ca sa ne satisfacem doar cateva nevoi de baza - locuinta, mancare, haine? ce perspective oferim copiilor nostri? noi ca parinti, mai intai? pentru ca ei sunt in primul rand, raspunderea noastra. apoi, a societatii.

corect, in schimb, in limita decentei inseamna sa sa pui deoparte. pentru pensie, eventual pentru o asigurare privata de sanatate.

Degeaba muncesti pe rupte.. daca unul sapa un sant ( munca grea) si nimeni nu are nevoie de el nu primeste bani oricat de greu a muncit el...si asta se intampla in Ro.

Si da, poti sa ai si 3 joburi si abia sa te descurci daca esti necalificat ( la necalificat includ toate facultatile facute asa de fite in Ro ca sa ne etalam hartii). Si nu, decenta nu inseamna asigurari private si nici pensii private, nici restaurante si nici masina. Decent pentru mine inseamna ca un om care munceste sa aibe un acoperis (nu proprietate), sa aibe ce manca (nu ceea ce vrea, ce isi permite) si sa aibe acces la un sistem de sanatat ( nicidecum privat). De acolo in colo cat te duce capul.... Cu parere de rau dar cine castiga in ro sub 500E pe luna acum cred ca nu are nici cea mai mica calificare. Lasati-ma cu profesorul are 7 milioane.. Aia ii da statul dar nu il tine nimeni sa nu lucreze intr-o scoala privata, sau sa isi schimbe profesia. Asta e valabil pentru orice profesie... Si ceea ce enumeri tu pe acolo e cam pe la clasa de mijloc( si aici cei de sus de fapt) in US.. Deci inca odata, doar ca Ro e in UE nu aduce si bunastare...

Mergi la inceput

Am spus asa:

Lumea munceste pe rupte ...., pe bani de rahat .... munca in sine este ineficienta in final, nu isi scoate costul pe piata .

Nu am zis ca exista lume ce sta degeaba si nu munceste, ca sunt angajati ineficienti.Sigur ca sunt insa eu ma refeream , culmea, exact la opusul lor: la cei ce "muncesc pe rupte" dar sunt platiti prost.
Si asta se intampla si in anumite firme nu doar la stat din nefericire dar nu muncitorii sunt de vina ci patronii ce stiu bine ce fac. Muncitorii bineinteles ca isi fac treaba pentru ca altfel sunt dati afara dar, ceea ce ei fac de fapt nu este neaparat necesar insa se comanda proiectul si se executa de catre angajati bineinteles pentru ca patronul firmei (sau consiliul ) ridica o suma foarte mare de bani de la platitor (statul in genere sau CE prin programe de finantare ce nu pot fi integral controlate din afara) .La aceste firme infiintate pentru miscare de fonduri(fara cunostinta lucratorilor in general ce sigur ca isi fac treaba) ma refeream cand spuneam ca munca lor din nefericire nu isi scoate costul pe piata.

Deci, pentru el, pentru muncitor salariul este nesimtit de mic insa raportat la valoarea muncii pe piata este nesimtit de mare oricat ar fi el, pentru ca fondurile sunt deturnate pentru ceva inutil.

Renunt dinainte la explicatii, sunt sigura ca nu o sa se inteleaga ce am vrut sa spun.

Mergi la inceput

chestia cu munca in zadar merge doar la stat. la patron, daca nu esti eficient, adica daca nu aduci profit, cam zbori. mai ales in firmele mici, unde, daca cineva nu isi face treaba, se vede imediat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Edip, "Cu parere de rau dar cine castiga in ro sub 500E pe luna acum cred ca nu are nici cea mai mica calificare"

Adica?

Iubi a facut Facultatea de Nave, este inginer proiectant instalatii navale. Asta nu e calificare? La firma asta la care este acum, lucreaza din septembrie 2008. Daca ar fi ramas la firma veche, unde s-au facut restructurari, s-au dat oameni afara si/sau au fost trimisi in alte departamente, ar fi avut acelasi salariu ca la firma noua, 1.600 de RON. Adica 400 de EUR.

Acum face un curs de inspector resurse umane. Costa 500 de RON, cel putin asa i s-a spus cand s-a inscris. Prima rata i-a platit-o maica-sa.

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Pantofiori de vanzare - noi, frumosi!

Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui ioanadara

Vorbim dude daca vorbim despre alte tari de fapt.
25% se taie in Romania din salariu , nicaieri altundeva am impresia.
Si in Romania, nuj poate sustine nimeni ca nu se traieste normal cu 2+1 daca ai 2000 de euro in mana.

Faptul ca eu personal cunosc in afara tarii familii (mai ales de romani) ce traiesc din 2000 de euro si sunt multumiti, constienti fiind ca pe aceeasi munca ar fi luat in tara cel mult 500 de euro nu are nici o importanta la subiectul asta.

Dar eu nu am zis ca in Ro nu poti trai bine cu 2000 euro(EURO) de familie( 2+1). Sigur ca poti, cu conditia sa nu ai rate de 1500 euro lunar

Iar in afara Romaniei, tarile din vest, 2000 de euro NU reprezinta venit foarte bun, cum ai zis tu. Este un venit , sa zicem acceptabil, bun, de care o familie poate fi multumita.

Mergi la inceput

Deci, din greseala am editat singura propriul meu mesaj in loc sa dau un raspuns nou.
Acum, stai de pricepe...

Mergi la inceput