Bucatarie spaniola "Ce si Cum"
Buna tuturor!
Desi pana acum nu am intrat in discutii, va citesc de multa vreme si imi sunteti deja foarte aproape de suflet.
Acum aproape patru ani am descoperit bucataria spaniola si, desi la inceput a fost un pic mai greu, eu neavand experienta pe acest teritoriu, am invatat, m-am obisnuit si mi se pare foarte buna, sanatoasa si nu in ultimul rand, usoara. Am descoperit astfel o pasiune.
Si mi-am zis... de ce sa nu le spun eu prietenilor mei despre "ce si cum" in bucataria spaniola, poate gasesc vreo idee buna pentru iesirea din impas... in diferite situatii.
Asa ca am adunat cateva retete "clasice" si usoare... iar de bune... veti vedea...
Cartofi Ali-Oli
Ce: 5-6 cartofi, 1-2 bobi usturoi, ¼ l maioneza, sare si patrunjel
Cum: Cartofii se fierb in coaja, pana cand se pot strapunge usor cu furculita, dar fara sa se sfarame. Cand s-au racit se curata si se taie in cuburi potrivite care se sareaza dupa gust. Separat se prepara sosul, din 1-2 bobi de usturoi batuti bine, amestecati cu maioneza (de preferat ceva mai moale). Se pune sosul peste cartofi si se amesteca cu grija. Se decoreaza cu patrunjel tocat.
Se poate servi ca garnitura sau ca aperitiv.
Variante: sosul se potriveste foarte bine si la cartofii prajiti. Depinzand de preferintele fiecaruia, i se poate adauga smantana sau iaurt.
Cartofi “Bravas”
Ce: 5-6 cartofi, sare, 100ml sos de rosii, 2 linguri mustar.
Cum:Cartofii se cuarata si se taie in cuburi mari. Se prajesc intai la foc mediu iar spre sfarsit la foc iute ca sa se aureasca. Se scurg si se sareaza. Separat se pregateste sosul, amestecand sosul de rosii incalzit, cu mustarul pana se omogenizeaza. Se serveste intr-un vas alaturi de cartofi sau se varsa peste acestia. Se poate combina si cu maioneza (separat).
Variante: mustarul picant ii da un gust deosebit (pentru cine prefera sosurile mai “vii”) iar in lipsa sosului de rosii se poate folosi ketchup.
Croquete de pui
Ce: 2 cepe potrivite, 250g carne de pui (fiarta sau chiar resturi de la friptura), 175g unt sau margarina, 175g faina, aprox. 1l lapte, 2 galbenusuri, faina, pesmet si ou pentru prajit.
Cum: Ceapa si carnea de pui se toaca marunt. Se caleste ceapa in unt si cand devine transparenta se adauga carnea de pui si faina si se lasa sa se coloreze putin (atentie ca se arde foarte usor). Cand e gata, se adauga laptele cald, putin cate putin amestecand incontinuu ca sa nu se faca cocoloase. Cand s-a incorporat tot laptele se sareaza si se lasa sa fiarba amestecand destul de des. Se stie ca s-a fiert cand se desprinde de marginile vasului atunci cand se mesteca. Daca e fiarta, se da deoparte si se adauga galbenusurile amestecand bine. Se acopera cu plastic alimentar ca sa nu se formeze coaja deasupra si se lasa sa se raceasca.
Cand s-a racit, se fac bile ca pentru chiftelute, se trec prin faina, prin ou batut si prin pesmet. Se prajesc in mult ulei din putine in putine (nu mai mult de 5-6 o data).
Variante: in lipsa de pui, acesta se poate inlocui cu peste, branza, cascaval sau sunca presata. Elaborarea e la fel.
Paine cu rosii si ulei de masline
Ce: paine de tara, 1-2 rosii bine coapte, ulei de masline, sare, usturoi (facultativ)
Cum: Painea se taie felii de aprox. 1cm grosime. Daca se alege varianta cu usturoi se bate acesta pana se obtine o pasta fina care se intinde pe feliile de paine. Se taie rosiile pe jumatate (pe lungime) si se freaca bine pe feliile de paine ca sa isi lase sucul si pulpa. Se pune un firicel de ulei de masline pe deasupra,si se sareaza dupa gust.
!!!!! In Spania se serveste la micul dejun sau ca gustare pe la 11:00h.
Sfarsitul primei parti.
Sper sa va placa...
Pe curand,
Mirela
Raspunsuri
Lauraa spune:
Mirela, bine ai venit la DC!
Multumesc pt. retete, poate mai pui si altele, retete traditionale,dulciuri,etc.
Nuumai bine,
Laura
Taty spune:
Bine ai venit, Mirela!
Ma bucur pt. ca mai este inca o "spanioloaica" aici pe forum si mai ales care stie retete faine!Pupice!
Tatiana
pomeanm spune:
Buna!
In primul rand multumesc tuturor pentru primire! Sper ca acest inceput timid sa devina cu timpul o colaborare fructuoasa.
Si dupa cum se spune, promisiunea facuta e datorie curata, iata-ma cu alte "mostre" gastronomice...
Pisto (pt. 2 persoane)
Ce: 2 rosii curatate, 1 ceapa, 1 dovlecel, 1 ardei rosu, 1 ardei verde, ulei de masline, sare si piper.
Cum: Se curata si se taie in cubulete toate ingredientele. Intr-o tigaie destul de adanca se aureste ceapa, se adauga ardeiul. Cand s-au facut putin se adauga dovlecelul si rosiile. Se potriveste gustul cu sare si piper si se lasa sa scada la foc mic. (aprox 15-20 min).
Se serveste cu orez alb si oua ochiuri. Orezul alb este orez fiert cu o lingura ulei de masline,1-2 bobi de usturoi intregi, dafin, sare si piper.
Tortilla -- Omleta cu cartofi (pt. 2 persoane)
Ce:5 oua, 3-4 cartofi si o ceapa potrivita (optional).
Cum: Se curata cartofii si se taie feliute fine (rondele sau dati pe jumatate –asa se taie mai usor) dupa care se pun la prajit in uleiul incins. Se adauga ceapa taiata fideluta si se lasa la prajit la foc mic, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda. Retetele oficiale spun ca rondele se prajesc si se scot intregi insa din proprie experienta si din a altora, cele mai bune tortilla sunt acelea in care cartofii se sfarama fara sa ajunga sa devina crocanti. Cand sunt bine facute fara sa prinda culoare, atat cartofii cat si ceapa se scurg de ulei si se rezerva.
Separat se bat ouale intr-un vas mai mare, se condimenteaza dupa gust si se adauga cartofii si ceapa, amestecand ca sa se distribuie uniform.
Se incalzeste o tigaie cu 1-2 linguri de ulei si se toarna compozitia, niveland bine deasupra si pe margini. Se prajeste la foc mic intepand-o cu furculita ca sa patrunda bine caldura. Cand este gata pe o parte, se pune un capac deasupra, sau in lipsa acestuia, o farfurie intinsa dar mai mare decat tigaia si se rastoarna pe aceasta, dupa care se lasa sa alunece din nou in tigaie sa se rumeneasca si cealalta parte.
Se poate servi atat calda cat si rece, ca orice fel de mancare sau garnitura. Aici e “aperitivul” nelipsit de la nici o ocazie.
Un mic secret:
Cand nu am prea mult timp, pun cartofii la cuptorul cu microunde, vreo 5-6 minute la capacitate maxima, ii curat si ii zdobesc cu furculita, dupa care ii amestec cu ouale batute si continui procesul ca mai inainte.
E o metoda indicata si in cazul celor care tolereaza mai greu prajelile.
Chiftelute de mere (desert)
Ce: 4 mere, 3 linguri zahar, 2 linguri stafide, 1 lingura nuci sau alune maruntite, 2 oua, 5-6 linguri biscuiti sfaramati, unt si un pic de apa.
Cum: Se curata merele si se taie in cubulete. Se fierb impreuna cu zaharul in apa numai cat sa le acopere. Cand s-au fiert, se paseaza ca sa devina un piure, se amesteca cu stafidele, nuca sau alunele maruntite si 2 linguri cu varf cu biscuiti maruntiti, ca sa se obtina o pasta omogena din care se fac chiftelute care se trec prin ou si prin restul de biscuiti maruntiti si se prajesc in ulei amestecat cu unt (pentru gust).
Se servesc reci cu zahar pudra deasupra.
Pe curand,
Mirela