Copil ambidextru- dreptaci sau stangaci?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns diana_jors spune:

Eu sunt ambidextra. Scriu cu dreapta (asa am fost "indrumata" cand am fost mica), mananc cu dreapta (la gradinita am fost certata des cand mancam cu stanga, pentru ca deranjam cu cotul colegul de langa mine) dar am o multime de activitati pe care le fac cu stanga - deschisul usilor, al ferestrelor, al robinetilor, al dopurilor/capacelor etc.
Probleme (mai degraba amuzante) am la surubelnita - pot sa o folosesc cu oricare mana, am forta egala in ambele, dar ma mai incurc la sensuri adica, ce strang cu dreapta desfac cu stanga, convinsa ca inca strang
Lasati copiii sa faca fiecare activitate cu care parte a corpului se simt mai stapani Am avut probleme serioase inainte de BAC, cand trebuia sa dau la sport saritura la groapa cu nisip, si desi o repetasem de n ori cu bataia pe piciorul drept, m-am trezit brusc cu vreo luna inainte de examen ca nu mi se mai potrivesc pasii la bataie si am tendinta sa bat de fapt pe stangul; cum eram neantrenata in acest fel, am fost gata sa ratez bacul din cauza asta (in final am ales alta proba!)
Eu nu vad absolut nici o problema in a manca o supa cu lingura mana dreapta, dar inghetata tinuta in mana stanga

Diana de Alex (23 aprilie 2007)
Alerg 42 pentru o sansa
"When you cross that finish line - no matter how slow, no matter how fast - it will change your life forever." (Dick Beardsley)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns boticelina spune:

Nu stiu daca e cazul sa faci ceva ca sa "fixezi" odata si bine lateralitatea. Eu mi-am dat seama ca infanta e stangace inca de la 4-5 luni cand a inceput sa apuce jucariile. A preferat clar mana stanga. Acum le foloseste pe amandoua cu o usoara inclinatie catre mana stanga dar nu e inca definitivata lateralizarea.

Oricum, eu mi-am facut temele. I-am cumparat produse de papetarie (adecvate varstei) indicate pt stangaci (creioane colorate cu sectiune triunghiulara si niste adancituri pe ele, cand ii mai fac eu carticele de colorat din pagini printate i le spiralez sus, nu la mijloc, o sa ma milogesc de cineva sa-mi aduca de afara foarfeca pt stangaci - pt dreptaci avem deja. Daca trebuie sa-i arat ceva, stau in fata ei astfel incat demonstratia e facuta "in oglinda". I-am tradus in romana si adaptat o coala laminata A3 care se fixeaza pe masa de lucru cu instructiuni pt directia de scriere a cifrelor si literelor plus inclinatia corecta a paginilor pentru stangaci astfel incat sa nu mazgaleasca si nici sa nu faca mana carlig. Trebuie sa mai "trainuiesc" un pic educatoarele de la gradi ca sa o ajute sa si le insuseasca corect (sunt fete tinere si se vede ca n-au nicio experienta cu indrumarea la scris a stangacilor).

Daca ea va alege sa schimbe mana asta nu e treaba mea, asa e organizat creierul ei si io nu pot avea niciun cuvant de spus.

Am o dilema de cum sa fac cu mouse-ul calculatorului, daca sa o invat sa-l foloseasca cu stanga dar cu functionalitatea butoanelor neschimbata, sa le mapez invers sau s-o invat sa-l foloseasca cu dreapta. Problema e ca eu nu pot folosi soarecele decat cu drepta... vom vedea, deocamdata n-o pasioneaza computerul...

Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jasmin012 spune:

Si Lucas (3 ani si 7 luni) foloseste ambele maini cand face diverse chestii. Nu i-am dat atentie acestei chestiuni pana cand cineva ne-a intrebat daca este stangaci. L-am observat si am constatat ca intr-adevar unele lucruri le face cu stanga altele cu dreapta. Nu ne ingrijoram si nici nu insistam in vreun fel sa foloseasca doar mana dreapta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cleo78 spune:

si fiica mea e stangace. Nu stiu daca am vazut-o de 10 ori incercand ceva cu dreapta. La fel ca voi, m-am informat - intreband educatoare, psiholoage (nu am acordat mare importanta, dar socrii ma faceau cu capul, ba venisera cu ideea sa i tina mana stanga la spate; mara si acum se opreste din mancat, si zice: "nu e bine, lingura invers" - si isi muta in dreapta lignuraaa). Raspunsul a fost simplu: de 20 ani, sistemul de invatamant s-a schimbat, si accepta copiii sa scrie cu ce mana vor. Inainte, regula comunista era sa fim toti uniformi, la fel, asa ca minoritatea de 10% stangace, trebuia sa sufere cumplit- schimbarea fiind contra naturii.

Un caz care m-a uimit: filmul King speech. POvestea e reala. Cumplit e, ca, dupa ce am vazut filmul - am identificat prototipul si la o cunostinta - stangace - fix cu aceeasi reactie in public.

Mergi la inceput