Copil ambidextru- dreptaci sau stangaci?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Sa stii ca e cam devreme pentru a eticheta un copil ca fiid dreptaci, stangaci sau ambidextru. Pana pe la 6 ani isi poate schimba de mai multe ori preferintele pentru o mana sau alta. Am observat asta la ambii mei copii. Cred ca de fapt experimentau sa vada cu care "parte" se simt mai confortabil. Eu nu i-am incurajat nici spre dreapta nici spre stanga, ci i-am lasat sa le foloseasca asa cum vor ei. Acum, baiatul (scolar in clasa a doua), este dreptaci. Fata, care are 4 ani, de curand a inceput iarasi sa foloseasca mai mult stanga, dupa o perioada de "dreptacenie" .
In concluzie, nu ai cum sa procedezi. Las-o sa simta singura cu care mana se descurca mai bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nykolmaria spune:

sunt noua pe acest forum si am vazut intrebarea ta....am avut un vecin care era exact ca fetita ta...si akm are 25 ani si foloseste in egala masura ambele maini...doar ca e geniu...stie orice...se zice k copilul ambidextru e ffff inteligent!nu te speria!!!las-o pe ea sa decida ce mana foloseste,iar daca le foloseste pe amandoua mai bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui asi
Mediajust poate e un avantaj sa-si poata folosi amble maini dar oare va ajunge la o dexteritate buna cu ambele?

Ei sunt norocul meu : Razvan si Maria
Cand Dumnezeu iti inchide o usa , intotdeauna iti deschide o fereastra.

Pentru unele activitati da, pentru altele va avea mana "specializata".
Fiu-meu (14 ani) taie mai bine cu stanga, foloseste invers cutitul si furculita. In schimb, supa o mananca cu dreapta. Cu foarfeca taie la fel de bine cu amandoua. Deseneaza cu stanga (inclusiv figurile geometrice de la matematica), dar scrie cu dreapta. Ar putea scrie inteligibil si destul de frumos si cu stanga, dar nu la fel de repede (chiar daca in primele 3 luni de clasa I numai cu stanga scria). A invatat acum sa coasa nasturi - tot cu stanga, dar racheta de tenis o tine in dreapta.
Nu stiu cum ar fi la picioare - nu joaca fotbal si nu patineaza, doar merge pe role unde nu stiu daca are importanta.

Eu il "invidiez" sincer pentru ca sunt eminamente dreptace - doar cu mana stanga nu pot face aproape nimic (nici paharul nu-l pot duce cu viteza si precizie) - nu mai vorbesc de taiat, cusut, scris.
La momentul acela (deci cu 9-10 ani in urma) am consultat un psiholog si un neurolog (ni se parea ca are gesturi ciudate, pentru ca erau pe dos fata de ce suntem obisnuiti sa vedem) si am inteles din explicatiile lor ca este o chestiune de organizare a emisferelor creierului, deci nu putem influenta acest lucru decat prin exercitii chinuitoare si inutile. Nici nu ne-am mai batut capul cu asta dupa aceea, am lasat lucrurile sa curga natural.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

Da' de ce e important sa fie mai degraba dreptaci, sau mai degraba stangaci?
sunt doar curioasa, ai mei sunt amandoi momentan stangaci, de fapt ambidecstri, i-am invatat sa spuna, daca cineva le cere sa foloseasca io anumita mana, ca folosesc mana stanga, la gradinita am rugat sa-i lase liberi sa foloseasca ce mana doresc.

eu sunt dreptace si ma gandesc doar ca nu-i voi putea ajuta deloc sa scrie, pentru ca am o perspectiva diferita a scrisului. dar in rest ??? nu inteleg unde-i problema.
de ce sa incurajam dreapta?

c & andrei-ardei 14.11.2005 & cireshik anais 07.05.07

FEBRUARIE thing-a-day

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabi_fer spune:

Chiar aseara discutam cu educatoarea baietelului meu( 4 ani si 6 luni) ca imi pare putin cam indecis in ceea ce priveste scisul. Am observat ca muta creionul dintr-o mana in alta. Am incercat sa-l incurajez sa scrie cu stanga dar nu doreste, Doamna le spune sa scrie cu mana care mananca. El mananca cu dreapta. Cum sa-l conving sa incerce cu stanga, pare cam nesigur pe dreapta, parca nu reuseste sa tina creionul corect in mana dreapta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

pai cred ca ar trebui sa-i spui doamnei sa-l lase sa scrie cu ce mana doreste (si sa manance tot cu ce mana doreste) si sa-l lasi acasas a decida el cu care mana ii vine mai usor.

c & andrei-ardei 14.11.2005 & cireshik anais 07.05.07

FEBRUARIE thing-a-day

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dorali_sv spune:

Mediajust parca ai vorbi de copilul meu. baiatul meu are 13 ani si foloseste la fel de bine atat stanga cat si dreapta. De scris scrie cu dreapta mai mult iar de desenat mai mult cu stanga.Chiar scrie mai frumos cu stanga. E la fel de indemanatic cu ambele maini.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CamiSol spune:

Readuc si eu in discutie subiectul, pentru ca ma confrunt cu o problema cu baietelul meu . El are acum 4 ani si 9 luni, foloseste ambele maini la mancat , la desenat, colorat, dar de cele mai multe ori dreapta. Nu l-am influentat niciodata ce mana sa foloseasca. De vreo jumatate de an , face tenis. A jucat doar cu mana dreapta, dar si eu, si antrenoarea am observat ca nu prea are forta in mana dreapta . La ultimul antrnament i-a propus sa foloseasca mana stanga si a fost mult mai bine.
Acum nu stiu cum sa fac sa-mi dau seama daca e stangaci sau dreptati...sa-l las sa deseneze, sa scrie, sa manance cu dreapta, si sa joace tenis cu stanga?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns paullina spune:

Buna ,vreau sa iti spun ca am avut si eu doi colegi (frati gemeni),unul era stangaci celalalt dreptaci.stangaciul mai folosea si dreapta si era foarte destept...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bebe Beca spune:

Citat:
citat din mesajul lui asi

Multumesc de raspunsuri.
Fetita nu este stangace si eu nu vreau sa o fortez sa foloseasca mana dreapta.Ea foloseste ambele maini aproape la fel si intrebarea mea e daca ar trebui sa fac eu ceva in sensul asta?
E clar ca nu as forta-o sa faca ceva impotriva firii ei.

Noua ne-a spus medicul ca trebuie sa lasam copiii in pace, ca mana stanga este condusa de emisfera dreapta, mana dreapta de emeisfera stanga. Daca noi incercam sa determinam copiii sa foloseasca mainile altfel decat le dicteaza creierul se poate ajunge la nu mai tin minte ce situatii. Asta este cam tot ce am retinut, am ramas doar cu esenta: copiii folosesc ambele maini si se vor orienta singuri catre una dintre ele.

Mergi la inceput