Copil ambidextru- dreptaci sau stangaci?

Copil ambidextru- dreptaci sau stangaci? | Autor: asi

Link direct la acest mesaj

Maria are 3 ani si 5 luni si inca nu are preferinta pentru o mana sau alta.Eu o incurajez sa scrie si sa manace cu dreapta dar foloseste si mana stanga.Cu stanga e mai putin indemantica dar o foloseste.La ce varsta se definitiveaza preferinta pentru folosirea unei maini sau a alteia?
A mai fost cineva in situati asta?Cum ati procedat?

Ei sunt norocul meu : Razvan si Maria
Cand Dumnezeu iti inchide o usa , intotdeauna iti deschide o fereastra.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lulu77 spune:

Luca foloseste ambele maine, dar...cel mai mult si cel mai bine stanga. La gradi o foloseste pe stanga fff des. Nu insist deloc nici ptr stanga nici ptr dreapta.

Alina, mamica lui LUCA GABRIEL (20.08.2007)

Concurs Cilpe de vara lul-1 si lul-2
Am produse la bazar umanitar

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns SoriLea spune:

Off topic - scz
Asi Razvan al meu e mai mic, dar de cand s-a nascut, el face majoritatea lucrurilor cu stanga (si cu dreapta, dar predomina stanga), intinde prima data mana stanga, pune prima data piciorul stang, intinde mana stanga dupa lingurita...etc Le face la fel de bn si cu dreapta, dar eu dupa cum il vad e stangaci
Nu stiu sa-ti raspund, e drept nici nu m-am documentat, dar nici nu-mi fac probl din asta. Am colegi la serviciu, care fac lucrurile cu stanga ff bn si nu-i deranjeaza cu nimik, asa ca eu dc as incerca sa-l corectez daca asa e el de la natura?
Poate gresesc, dar asa gandesc acum.
pt Mariuca si Razvan pt tine

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
SoriLea - Mamica fericita a ingerasului RAZVAN - IONUT (11 MAI 2009)

http://b2.lilypie.com/GcAYp3.png

Lucrul important este acesta...sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai, pentru ce ai putea sa devii. Charles Dubois

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns asteryaro spune:

Asi,
si noi avem aceasta situatie, eu am spus ca ma mosteneste pe mine.
Dar, pt. ca vine vremea cand cel putin teoretic ar trebui sa hotarati cu care manuta va lucra (desena, colora), parerea mea este ca ar trebui sa va indrume cineva priceput (un psiholog de copii, chiar si un logoped sunt sigura ca are cunostinte in materie).
Cred ca ar fi bine sa faceti un tabel cu 2 coloane (suna cam plastic, dar...) si acolo sa notati ce face si cat face cu ambele manute. La final, facuta suma si aflat care manuta predomina.
Mult succes!

www.dropshots.com/asteryaro7" target="_blank">(PHOTO)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andra28 spune:

Din cate am citit eu,a hotara parintele ce mana sa utilizeze copilul, este ceva impotriva naturii. Persoanele stangace au centrul nervos respectiv in emisfera cerebrala stanga in loc de emisfera dreapta, iar a obliga copilul sa faca altfel decat ii permite "constructia" sa nu face altceva decat sa/l chinuie inutil.
Cred ca varsta fetitei tale este prea mica pentru ca tu sa-ti faci probleme.Tu poti sa o incurajezi sa foloseasca mana dreapta, dar nu face din asta un tel care trebuie atins cu orice pret. Stangacii nu au nimic deosebit fata de dreptaci, iar din punctul lor de vedere, normalul este sa scrie cu stanga.

Andra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Zina spune:

Si baietelul meu de 4 ani tot stangaci este, cu toate ca mai foloseste si mana dreapta la scris sau la joaca.
Nu este bine sa intervii, daca asa si-a ales el, asa trebuie sa fie. Multi copii au devenit balbaiti din cauza ca parintii i-au obligat sa scrie cu dreapta, si asta este un fapt dovedit.
O prietena de-a mea profesoara a avut un caz, unde fetita nu putea sa scrie. Mi-a spus ca s-a chinuit intr-o zi s-o invete litera A, dar fetita respectiva pur si simplu scria cu mana dreapta in loc de A, litera V. Ei in acel moment prietena mea si-a dat seama ca este stangace, i-a pus pixul in mana stanga si fetita a scris corect A-ul. Mama ei nici nu a stiut ca este important sa-i spun aprofesoarei ca este stangace, a crezut ca este vorba de altceva, de nu putea sa scrie.
Concluzia: cum va scrie, cu ce mana, nu este important, important este sa se simta el/ea bine asa, si in plus stangacii parca sunt mai interesanti....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackpanterro spune:

Aidan e stangaci de cand si-a "descoperit" mainile

Adriana mami de Isabelle Marie - 1 luna si Aidan Alexander - 5 ani
A ticket to hell has never been funnier

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Daca-i ambidextru, nu-i nici dreptaci, nici stangaci.
Fiul meu folosea ambele maini cu aceeasi usurinta cand era mic. Nu i-am corectat niciodata mancatul sau desenatul cu stanga. Cand a inceput scoala, parca cu stanga scria mai repede si mai frumos, dar avea un mare dezavantaj: mazgalea "in urma". Asa ca a renuntat si scrie cu dreapta - dar taie cu stanga, deseneaza cu stanga.
Eu cred ca este un avantaj sa-ti poti folosi cu acelasi succes ambele maini.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexandra spune:

Fetita mea e dreptace la maini si stangace la picioare. Am descoperit chestia asta cand s-a apucat de patinaj. Toata lumea aterizeaza pe piciorul drept, mandra mea pe stangul. O punea antrenoarea sa se invarta intr-un sens, ea schimba in celalalt.
La maini nu mi-am dat seama pentru ca nu am fortat-o niciodata sa manance sau sa scrie (deseneze) cu mana dreapta.
Cred ca trebuie lasati sa-si foloseasca mana cu care le vine mai usor, nu impusa ca pe vremuri folosirea mainii drepte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns asi spune:

Multumesc de raspunsuri.
Fetita nu este stangace si eu nu vreau sa o fortez sa foloseasca mana dreapta.Ea foloseste ambele maini aproape la fel si intrebarea mea e daca ar trebui sa fac eu ceva in sensul asta?
E clar ca nu as forta-o sa faca ceva impotriva firii ei.

Mediajust poate e un avantaj sa-si poata folosi amble maini dar oare va ajunge la o dexteritate buna cu ambele?

Astery buna ideea cu tabelul.Pupam tizul si pe mami lui.

Ei sunt norocul meu : Razvan si Maria
Cand Dumnezeu iti inchide o usa , intotdeauna iti deschide o fereastra.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cornelia_laura spune:

La noi e cam asa: Eduard(6 ani) e stangaci clar (mananca, deseneaza, scrie numai cu stanga si la sport foloseste intai piciorul stang). Eric (4 ani) foloseste ambele maini dar nu e stangaci. Cred ca l-a imitat pe Edi si asa a ajuns sa manance si sa coloreze si cu stanga. Eu nu am intervenit pana acum cu nimic, o sa vedem la scris cum o sa fie. Dar cred ca e un avantaj sa poti folosi ambele maini.

Off-topic: asi, ma bucur sa te "revad".

Mergi la inceput