Viatza in Germania (cap. 64)
Raspunsuri - Pagina 15
DidiAlex spune:
Cristina, fetita ta a facut 2 ani intr-unul?
sau am io amintiri eronate..
Camelia, cat timp saptamanal petreceti cu rom?
multzam
Alina spune:
Ziua buna,fetele!
Cele cu 2-3 copii,cum vorbesc intre ei?
Eu zic ca fiica-mea vorbeste destul de bine romaneste,citeste si romaneste destul de bine(are citeva carti serioase citit din care a invatat o gramada de cuvinte)insa mi-as dori ca ai mei copii sa vorbeasca romaneste intre ei,daca nu mereu,macar cind sunt eu cu ei sau romani in preajma.Ziceti,imi doresc prea mult sau nu sunt realista?
Acum fiica-mea vorbeste romaneste cu Stefan(15 luni)insa mai are scapari si deocamdata el nu prea vorbeste.
La toti din jurul meu,chiar cu parinti romani sau ma rog,vorbitori de limba romana,vad vorbind fratii numai in germana,f rar sau deloc in romaneste.Stiu ca le vine mai usor dar de ce nu le-ar veni usor si in romana,mai ales daca stiu si inteleg aproape tot?
Fug la balet cu fiica-mea,trebuie sa ajungem mai devreme ca probam RAD Charakterrock .Mai vin io!
helbi spune:
Alina, Bianca nu are frati/surori. Insa, cu verisorul ei de 4 ani jumate vorbeste cel mai mult in germana Daca suntem noi prin preajma si intervenim, o "vireaza" pe romaneste. Bianca mai repede, ala mic ar vorbi numai pe germana, desi pina anul trecut nu prea scotea multe cuvinte in limba asta.
La scoala romaneasca, in pauze vorbesc germana, desi sunt 20 si ceva de copii venitzi sa invete limba romana Stam cu gura pe ei, dar, le e cred, mult mai usor, pt ca in limba asta o au ce amai activa in cap.
Camelia spune:
DidiAlex, eu am lucrat cu fiica-mea cam de 2-3 ori pe saptamana cate o jumatate de ora. Am insistat mult pe citit in romana si, in plus, am exploatat maxim timpul petrecut in U-Bahn sau S-Bahn, in drum spre diversele activitati extrascolare, pentru a mai da explicatii sau a face cateva exercitii de comunicare sau joculete didactice.Acum citeste si scrie fluent in lb romana, chiar daca mai face mici greseli.Trimite scrisori sau carti postale in romaneste bunicilor ei din Romania.Eu sunt destul de multumita de cat am facut impreuna.Sigur, e loc si de mai bine dar nu prea ne ajunge timpul.Totusi, germana are prioritate si am insistat ca si in lb germana sa se descurce cat se poate de bine.Deocamdata sunt foarte multumita de cum se descurca in ambele limbi.
Christel spune:
Si la mine fetele intre ele tot numai in germana vorbesc, dar cand vorbesc cu mine o trec pe romaneste.
In romana face inca greseli gramaticale si trebuie sa insistam; anul trecut faceam de 2-3 ori/saptamana cu ea dictari si lectii la romana, apoi am lasat-o si am facut doar cand avea chef, dar acum de ceva timp ne-am propus amandoua sa facem in fiecare zi macar 1 ora, sa vedem cat ne tine. Noi pe gramatica, compuneri trebuie sa insistam, de citit citeste bine, la fel dupa dictari scrie binisor, cate o greseala ici colo, mai ales unde se scrie cu cratima.Nu prea stie sa povesteasca(text, poveste) pentru ca atunci cand povesteste incerca sa traduca cuvintele din germana(asa cum le are in cap) in romana, dand intelesuri care nu suna bine.
Cristina si eu vreau sa rog pe cineva din Rom sa ne cumpere cartile de romana si culegerea aceea, cum le trimite sub forma de pachet sau intr-un plic A4? ar incapea 2 carti? Si cam cat e transportul? Noi ajungem abia la anul in primavara si ma gandeam sa le avem pana atunci.
Intreb si eu fetita ta a facut 2 ani intr-unul de e in clasa a 4-a? Stiu ca ele sunt cam de aceeasi varsta si a mea e a 3-a, avea 6,4 ani cand a inceput clasa 1. E inscrisa inainte de 6 ani?
Christel spune:
Ce vreau eu sa va intreb, cele care aveti copii scolari cum stati la capitolul prostii(oare) specifice varstei si daca sunt ascultatori?
Pe mine m-au zapacit, sunt fete cu varste apropiate(2,4 ani intre ele), cea mica abia la anul merge la scoala si de multe ori n-o lasa pe cea mare sa invete, o deranjeaza, seara le apuca sa se alerge, sa tipe si sa faca galagie.
Cea mare ma tot ruga cu ceva vreme in urma sa o las sa vina singura de la scoala, ca ea e mare si stie sa vina singura(e aproape scoala face 5-10 minute, are de traversat 2 strazi cu semafor iar la alta fara semafor o asteptam eu), vreo 2 saptamani a fost bine, pana intr-o zi cand n-a mai aparut la ora cand trebuia sa vina, ce spaima am trans vreo 2 ore, am mers la scoala, nu era, a sunat directoarea la invatatoare, pe la colegi pana a aflat de la un copil de la hort ca a auzit ca dupa ore merge la o colega care sta langa scoala, acolo am gasit-o, era linistita si n-avea nicio treaba, iar eu eram speriata de moarte. Si am atentionat-o in nenumarate randuri ca de la scoala sa vina mereu acasa sau sa-mi spuna. Acum bineinteles ca n-o mai las singura, merg si dimineata si la pranz dupa ea.
Alta faza, ia bani din pusculita ei si ii da colegului de banca, plus ii da mai mereu din pachetul ei sa manance, ca zice ca el are sandwich mic. La faza cu mancarea am trecut cu vederea, dar la faza cu banii m-am suparat, pentru ca nu mi se pare normal; anul trecut a mai facut o faza ca asta, cumpara bomboane(lua bani din pusculita sora-si, ca ea era mica si nu stia sa numere )cumpara bomboane si guma de mestecat si dadea la toti copii, zile la rand pana a observat invatatoarea de la hort si ne-a spus. Ea era in centrul atentiei si cu toti copii buluc pe ea.si fericiti.
Ai vostri fac prostii, nazbatii? Eu imi dau toata silinta sa le educ cat mai bine, ca sunt si fete, dar se pare ca cu cat insist mai mult cu atat prostiile sunt pe masura.
Voi ce ziceti?
tinatache spune:
hihi, noi pe drum spre balet ca e singurul cu S-Bahn verificam temele de la scoala. Ai mei stau pana la 4 si-si fac temele acolo.
Apropo de deranjat unul pe altul, cand isi faceau temele acasa se mai certau, dar ii desparteam in 2 camere diferite si gata. Uneori era suficient sa stea la 2 mese diferite ca o data ce se concentreaza uita de restul lumii. La propriu, ca la fata tb sa strig de 2 ori sa ma auda, daca citeste ceva.
Da, a facut 2 ani intr-unul, de aia sunt asa de stresata cu Gymn ca tb sa am cu cine discuta in caz ca iar se plictiseste.
So, in alte ordine de idei, am avut aseara sedinta cu Übertritt si s-au prez. scolile din jur. Ce mi s-a parut fain a fost ca directoarea de la Gymn. de la noi a prez toate Gymn. din tot Landkreisu' cu avantajele fiecaruia. Mi s-a parut fair-play. e clar ca si-a facut si reclama, dar a spus ceva si de celalalte scoli.
Am pus si eu o intrebare tipei de la noi de la scoala (e beratungslehrerin si invat. fetei da ma gandeam ca ma ignora) si ea "Ja Frau tache, Ihre Tochter... blablabla", imi venea sa ma bag sub scaun Nu a fost negativ, dar m-am simtit ca un "bunter Hund" cum zice neamtu. Mda, deci a fost ok.
Cat despre romana, copiii mei vb numai germana intre ei, f rar rom. cand se intorc din Rom sau e buni la noi. Cu noi si cu buni vb rom. dar si noi o mai dam pe germana cand e ceva de explicat si vreau sa fiu sigura ca au inteles bine ce vreau sa zic Eu sunt multumita de cum vb ei romaneste, chiar f multumita. Ma gandesc ca eu am inceput engleza intr-a 6-a si o vb fluent, asa ca la ei nu-mi fac probleme. Germana am invatat-o la 30 ani Ei se fac intelesi bine, au o baza si ca gramatica si ca vocabular, e perfect pt varsta lor. La Gymn. o sa invete inca 3 limbi straine ... cu cele 2 de acasa ... ohoo, e mult mai mult decat am invatat eu ca si copil si "uite ce mare am crescut". Au si pian, si balet/fotbal si inca multe alte chestii pe langa scoala... enough is enough
Christel, cu prostioarele in general... si noi le avem, dar datorita faptului ca lucram amandoi 40h/sapt(cel putin, de fapt e open end) cand vb serios cu ei ii fac sa si inteleaga ca e serios. In plus, sunt niste zgarciti amandoi, manca-i-ar mama lor, nu-si iau nici pt ei daca nu e neaparat necesar. Fata are si acum banii de la comuniune din mai, destul de multi, dar pt ca n-a gasit ceva care intr-adevar sa merite, nu-i cheltuie. Se jucau la un moment dat cu PIN-urile noastre, se uitau cu coada ochiului cand scoteam bani si faceau intrecere cine vede si retine mai bine, destul de tare ca auzeau toti de acolo. Atunci le-am explicat ca nu e de joaca, ca daca cineva afla si-mi fura cardul nu mai avem nici de mancare. Au facut ochii mari dar au inteles si de atunci vad problema altfel. Ca exemplu... Ii invat sa fie independenti si sa stie ca orice actiune de-a lor are consecinte. Alt ex.: cand vin singuri acasa stiu ca la ora X eu sun sa vad daca au ajuns si ca daca nu sunt deja acasa imi fac griji. Ultima data a plecat pitzu in papucii de casa de la scoala si a tb sa se intoarca, am sunat, nu erau, m-a sunat andra cand au ajuns si a zis ca-i pare rau ca a intarziat 10 min., stie ca-mi fac griji, dar... si mi-a povestit tot. Pe vremuri se obtineau asemenea efecte cu ciomagul acu ne-am mai desteptat. Si cu temele e la fel, ii controlez dar respons. este a lor nu a mea. Clar ca eu stiu exact ce au facut si cum, ii verific zilnic, dar ei tb sa aiba impresia ca sunt pe picioarele proprii.
Christel, nici nu-mi vine sa ma gandesc prin ce-ai trecut cand n-ai gasit fata, dar sa mergi cu ea din cauza asta nu mi se pare o idee buna. Las-o sa invete din greseli, zi-i ca greseala ei a fost nu ca a vrut sa mearga la o prietena ci ca nu te-a anuntat ca merge. Zi-i ca voiai sa mergi la politie, ca ai crezut ca s-a pierdut sau ca a avut un accident si a ajuns cine stie pe unde la spital, explica-i ca unui om mare. Si asta e adevarul, nu?
Mancarea o mai impart si ai mei si e ok, daca ei considera ca asa e bine, e hotararea lor. La un moment data pitzu lua extra mai mult sa-i dea si nu stiu cui. I-am dat, i-a trecut. Cand o sa le fie foame n-o mai impart Dar cu banii... hihi, nu cred ca am sa ajung ziua aia. Cu luatul de bani din pusculita e minciuna ca sa nu-i zic furt. Stie ce e ala furt? Daca nu, explica-i si o vreme nu-i mai da bani de buzunar ca sa vada cum e sa nu-i mai ai, ca si cum ti i-ar fi furat cineva.
Am o colega de servici care-mi zice cand imi fac tot felul de idei ca poate sunt prea severa cu copiii (are 2 frati mai mici si au crescut fara tata, le-a fost tare greu cu banii): "naja, das Leben ist kein Wunschkonzert".
Astea fiind zise, va urez o zi buna, ma duc la treburi
Alina spune:
Christel,fiica-mea se duce singura la scoala(are cam 10 minute de mers)si de adus,o aduc uneori eu ca tot merg sa-mi plimb baietelul.Stie si ea ca ma panichez tare si nu zaboveste pe drum,in plus,noi avem programul fff bine stabilit,martea,miercurea si joia avem activitati.
Martea si joia face balet si face la o scoala cu traditie care e "sora"cu Royal Dance Academy London(apropo,in martie cind au avut spectacolul,au primit un premiu pt cea mai veche scoala de balet din München si zona Mü,au mai bine de 44 ani),profa e f exigenta si trebuie la fiecare sedinta sa fie ca scoasa din cutie(frizura perfecta si costumul impecabil)asa ca necesita timp sa o aranjez.Eu am dat-o pt spass si de multe ori exigenta mi se pare ca intrece spass-ul insa mergem mai departe pt ca ea isi doreste enorm lucrul asta,in vara a dat examenul pt grad 1 si a luat un punctaj f mare cu o mentiune speciala(au pus-o sa faca niste exercitii care nu erau in program) si e f motivata sa mearga mai departe,zicea ea pina la grad 7 .
Miercurea merge la pian de la 16 asa ca aproape toata saptamina e plina.
Isi face lectiile,in general,inainte de activitatile astea dar uneori nu termina si mai face si dupa.
Prostioare acasa nu prea face,singura chestie care ma "enerveaza" pe mine e ca citeste enorm,cum are 10 min libere e undeva cu o carte,nu aude sau se face ca uita ca e timpul sa plecam sau sa faca patul sau sa manince.Tot timpul ii spun"lasa cartea si fa aia",uneori i le mai si iau cind gluma se ingroasa.
Fetele,am niste nervi de mor.Din cauza locului la cresa.L-am inscris pe Stefan inca de cind era in burta,anul trecut am mai facut un anmeldung si sunt tot pe lista de asteptare,la nr 12.In sat e o singura cresa cu 12 locuri si cica numai 2 pt sugari,el e inscris si aici si la cresa din satul vecin dar situatia e aceeasi.Intii mi-au promis ca din sept,dupa ce nu o sa mai fie sugar,apoi din ian si acum imi zic ca numai printr-un noroc pot primi loc, pt anul viitor mai sunt inca 20 de copii pe lista de asteptare.Prioritate au copilasi cu un singur parinte sau cu parinti divortati,cei care au mai avut sau mai au sora/frate in cresa sau gradinita apartinatoare sau virsta copilului(ei au un plan,grupele trebuie sa fie omogene adica cam nr egal de baieti si fete si virstele sa fie cit de cit apropiate...).E o situatie de nedescris cu kinderbetreung aici ,la capitolul asta am citit ca Bayern-ul sta cel mai prost...
Nici macar loc la Tagesmutter nu am gasit,am gasit totusi o Kinderfrau care va veni acasa,de sapt viitoare,cite 4 ore/2 zile.
zi faina sa aveti!
helbi spune:
Christel, eu cred ca nu tzine neaparat de modul in care ne "educam" copii, faptul ca ei se lasa influentati, la varsta asta, de altzi copii. Eu am avut cu Bianca 2-3 exeperiente de genul ca nu a ajuns in timp util la Hort si m-au sunat ca nu stiau daca mai vine in ziua respectiva. Cind au auzit ca eu nu stiam nimic cum ca ea nu era in Hort, au plecat in cautarea lor (ca erau 3).
Altfel, ea merge singura din clasa a 2-3 ........nu am avut neplaceri.
Cu banii........ea mi-ar da si ultimul cent din pusculita, e f darnica. Insa, eu nu-s pt a imprumuta bani, dupa ce a avut o experienta neplacuta in Grundschule. I-a dat unei celege intr-o zi 0,80 Euro pt un suc. Colega fff bogata, imbracata numai de la firme de firme de pe göthe Straße din Frankfurt..........De ce spun asta?! Pt ca Bianca I-a "imprumutat" acesti bani, care erau din Taschengeldul ei, iar mama fetei i-a zis ca nu-i mai primeste inapoi pt ca ea i-a "dat" fetei banii
Si Bianca are un program f incarcat: lunea si miercurea e in Lernzeit pina la 15, martea are tenis, miercurea seara inot, joia mathe club,. simbata romana, iar curind va incepe miercurea odata la 2 sapt. cu un curs de "Blindschreibung". Mai vrea joi dupa amiaza Video-Clip Dance, dar inca nu am inscris-o. Mie mi se pare mult, insa face fata f bine. Azi a mers la runda 2 la mathe -olimpiada, fiind sigura fata, alaturi de 2 baieti din 151 copii de clasa a 5-a calificata. Exercitziile in general sunt ff grele, ..nu stiu ce s-a dat azi, insa, i-am explicat ca si numai faptul ca a reusit o runda mai departe si tot e un cistig pt ea.
Si ea vorbeste/scrie bine in RO. Face insa greseli ca de ex: "sau" "s-au"...."mi-am", deci, chestii din astea. Insa, de sapt. trecuta au inceput la scoala RO si cu gramatica. Au facut sinonimele si vor intra curind si in aceste "finetzuri".
tinatache spune:
Andreia, felicitari si bafta pt mate! ii tin pumnii! Ce nesi aia sa nu-i dea 80 centi copilului inapoi
Mai, cu tenisul tare le-a mai placut si alor mei, da' nu poa' sa mearga decat in vacante si atunci in alea mai mari... Pacat , e un sport tare frumos. Eu propun sa avem sapt de 4 zile si weekendu de 3, ca sa mai reusim si noi sa facem ceva cu timpu liber
Auzi, si fetele voastre viseaza la propriu cai verzi pe pereti? reiten, pony etc.?
Alina, da' de ce graba cu junioru? Incepi lucrul? Lasa ca noi lucram amandoi full si n-am primit locuri la Hort... alta minune bavareza Sa vedem poate se mai desteapta si baga Ganztagsschule ca salveaza multi parinti de tot tambalaul cu Kinderbetreuung. Succes cu bona, e romanca?
hai ca am revenit ca mi-a picat fisa: cartile nu le primesc prin posta, la mine vine cam de cateva ori pe an cate cineva si atunci ma "aprovizionez" cu ce am nevoie. Acum in dec. am vizita si mi le aduce. Apropo, ati observat ca s-au scumpit biletele de avion?? Pt anul viitor in febr. am dat 125€, pana acum luam cu 90€ din Bucuresti.