"Sa nu stie copilul cati bani au parintii"?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nemora spune:

eu fetelor mele vreau sa le dau o educatie financiara. sa stie ca noi mergem la serviciu, ca avem un salariu cu care facem aia si aia, ca atata vor avea bani de buzunar, ca banii nu se arunca pe geam, ca a -ti dori ceva este perfect normal, si putem visa in fata vitrinei, dar asta nu inseamna ca tot ce ne place putem si cumpara (chiar daca ne-am permite).
adica sa cunoasca valoarea banului, cum se obtine, si ce se face cu ei. si sa devina responsabile vizavi de bani.
iar daca ar intreba cat castig, le-as spune. dar le-as spune exact si ce se face cu banii familiei.


Perlutele mele: Karolina Maria (10.06.2007) si Eszter Maia(14.05.09)

Niciodata nu mai poti fi atat de aproape de un copil ca atunci cand l-ai alaptat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Eu cred ca teama asta (daca ii spun copilui ca nu ne permitem un ferrari va spune ca e vina mea) este una absurda. Cred ca e inutil sa te zbati sa cumperi ce nu-ti permiti doar pentru ca adolescentul (pentru ca aia e perioada critica) sa nu se simta frustrat. Baiatul meu are 6 ani si stie de acum ca unii oameni au multi bani, altii mai putini, iar altii nu au nici ce sa manince. Ii explic pe intelesul lui de ce nu ne permitem o casa mare cu piscina (asa cum a vazut el ca au unii amici), ii explic si cum am strins bani sa mergem la Disneyland, stie ca lucrurile se obtin cu efort si cu munca. Mi-ar placea ca la virsta adolescentei, sa simta ca vrea mai mult si precum baiatul lui Maru sa spuna ca vrea sa faca o facultate buna pentru a-si atinge scopul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

hai sa iti povestesc o scena vazuta de noi la putin timp dupa venirea aici:
eram intr-un mare mall in mall (sears, cine cunoaste magazinul intelege de ce zic ca e mall in mall) si ne uitam dupa ceva oferte. O mama cu fiica adolescenta era in aceeasi zona. Fiica probase niste haine si isi facea socoteala la bani. Pentru noi tare curios, pentru ca de, noi parintii platim nazurile copiilor fara sa cracnic. Fata isi tot facea socotelile, si numara banutii. Mama ei ne-a vazut fetele mirate si ne-a zis: a primit niste banuti de ziua ei si vrea musai o bluza. Eu ii cumpar ce are nevoie, dar luxul si-l cumpara singura.
Mama ce am mai judecat-o pe mamaia cu mintea noastra de proaspeti aterizati. Acum insa procedam la fel. Ii cumparam lui Andrei ce are nevoie basic: pantofi, pantaloni, tricouri etc, dar daca isi doreste un anumit brand de adidasi, si-i cumpara din banii lui. Acu na, al nostru nu e f pretentios la haine, dar ii plac jocurile de wii, si appsurile pentru iPod. Si le plateste cu banii lui. Pana acum 2 saptamni a avut un mic job cu care si-a platit laptopul. Noi platim notele bune. El da inapoi la notele rele.

OK, inteleg ca in Ro nu merge sa zici ca daca inveti bine ajungi la o facultate buna cu expectanta unui job bun. Dar stiu ca daca inveti bine ai sansa sa prinzi bursa la o facultate in strainatate, nu?


Citat:
citat din mesajul lui Lo_li_Ta

In Romania se intampla.
Multumesc pt raspunsuri! Asa cum banuiam, e un subiect incalcit.
Maru, e f frumos cum gandeste fiul tau Dar la noi, puteti spune cu mana pe inima unui copil ca daca invata va avea aproape tot ce-si doreste? Asta imi aminteste de un coleg de-al ei care imi spunea ca i-ar placea sa fie profesor, da' ce e prost? Mai bine incearca sa fie doctor, macar ia spaga.. Sau o fata cu "n-as refuza un Irinel".
Ceea ce a spus Marius ma macina si pe mine, "Daca pot, de ce sa nu fac?" De fapt, sunt tentata mereu s-o fac, sa ma zbat, pt ca e un copil bun si cu picioarele pe pamant. Per ansamblu, asa cum ziceti, tine de educatia primita pana acum si n-ar trebui sa am emotii, dar nah, stiti cum e. In plus, e cam prima oara cand a parut preocupata.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

nu editez pentru ca alta e ideea:
cum naiba poseta de 2000 de dolari?

ok, vine mama aici si ne ducem in mall. Vreau sa imi iau niste sandalute, undeva la 50 de dolari. Le tot probam si nu ma hotaram. La care mama zice: mama, da's ieftine rau! Cumnata-ta fara de 300 de euro perechea nici nu discuta. (cumnata, sotia fratelui, fiind in Romania)
Acu na, stiu si eu cum sunt preturile in Ro, dar totusi, posete de 2000 de dolari?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Eu nu am Iphone, de ce ar avea copilul? Nici nu mi-as lua, btw
Nu am telefon de fite, mi se pare suficient ca un telefon sa sune, sa poti vorbi si sa aiba alarma pentru trezire dimi - de ce copilului i-ar trebui mai mult? Ca au altii? Ca sa trimita SMS in timpul orelor?
Nu i-as lua eu masina copilului. Ar putea sa isi ia singur daca va munci, chiar nu e imposibil (chiar si in Romania e posibil, de ce nu?)
Nu i-as aniversa niciodata ziua la restaurant. Nu sunt convinsa ca trupa de vreo 8- de insi sau 100, care ar intra intr-un restaurant i-ar fi cu adevarat prieteni. O sa o invat sa isi selecteze prietenii si sa imparta momentele astea cu prietenii adevarati. Chiar daca asta va presupune sa ii inchiriez o cabanuta la munte. Dar nu un restaurant in oras. Poate cand se va marita, asta.
Eu ii spun "nu am bani pentru asta", nu pentru ca nu am deloc, ci pentru ca nu am PENTRU asta, ci pentru altceva. Incerc sa o invat prioritatile, si sa aleaga lucrurile pentru utilitatea lor. "Iti trebuie cu adevarat?" "Pai imi place" "Mai ai inca 5 la fel acasa, iti trebuie?" "Pai nu, dar imi place" Deci nu-i trebuie. Punct.

Dar ce te faci daca copilului ii va fi rusine? Tu ii comunici ca ai o mie de euro pe luna, bani al naibii de multi, ti-e si rusine sa spui ca ai atata banet fata de unii, in schimb, fata de cei care dau 2 mii pe o poseta, tu esti o copilarie cu mia ta de euro... N-ajunge de o poseta, ce? asta e salariu? Pentru Romania, discutia mi se pare alunecoasa tare, asa ca mi-ar place sa aflu cum au rezolvat-o unii care au trecut deja de etapa asta.

Maru - super exemplul tau, cu fata, si cat de adevarat!
50 de dolari sandalute? cam scump

Aici e de fapt problema, multe ati spus cum vreti voi sa invatati copiii, sa aiba o scala de valori, sa aprecieze utilitatea... Dar realitatea sta ca la liceu la sora Lolitei, si unde multor copii le va fi rusine ca nu au mai mult. Ca asa e in viata reala din pacate in Ro, unde o scoala mai inalta nu iti asigura o pozitie mai buna (decat da, daca e intre alte granite, cu o bursa, cu eforturi mari financiare, etc..) Altfel, vedem o generatie unde scopul este un "irinel" sau altceva de genul asta...

Eu ma bucur ca traiesc intr-o lume unde valorile stau drepte, si nu de-a-ndoaselea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

anka, ai dreptate, scumpute: de aia ma si foiam pe langa ele, sa le iau sa nu...


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nemora spune:

ankalaura, ca sa nu le fie rusine copiilor ca nu au mai mult, parintii trebuie sa-i ajute
cand ai iubire de la parinti, intelegere, niste parinti veseli care te lasa sa-ti faci si cate o suvita blonda si sa te imbraci mai trasnit, eu cred ca te poti descurca. copilul vrea haine si telefoane ca sa fie cineva, ori parintele poate sa-si ajute copilul sa fie cineva si fara lux.



Perlutele mele: Karolina Maria (10.06.2007) si Eszter Maia(14.05.09)

Niciodata nu mai poti fi atat de aproape de un copil ca atunci cand l-ai alaptat.

Mergi la inceput