Toxiinfectie alimentare de la gradinita !!!
Buna
Dragi mamici!
Nu stiu daca a-ti mai patit asa cu copilasii vostrii, dar eu sunt tare revoltata pentru ceea ce se intampla in gradinite, de felul cum li se serveste masa de pranz micutilor.
Fetita mea, la gradi fiind, in grupa pregatitoare este "terorizata" de felul cu li servete masa. Adica in aceeasi farfurie ambele feluri de mancare. Ca la "porci". Ma mir ca nu le pune si desertul tot acolo. (Cand am spus unei mamici de lata gradinita, a zis vai cum asa, copilul fiind cu ea la intrebat cum ei la ei cu masa Copilul a sus "Da mami in aceeasi farfurie mancam si ciorbita si felul doi"). De altfel de doua zile ne-am inzestrat cu o oribila infectie deoarece la gradi le-a pus in "troc" legume congelate, pe care copilul nu le prefera de fel, dar doamna nu a lasat-o pana nu le-a mancat (ca de fiecare data). A venit copilul acasa spunand ca ii este greata si de atunci ii este rau. Desi acum sta acasa sub tratament, am avut ocazia sa ma intalnesc cu educatoarea care mi-a afirmat "nu stiu de la ce sa-i fie rau ca au mancat toti copiii".
Eu sunt tare revoltata pe acest sistem oribil care se desfasoara in gradinite si de abia astept sa termine anul si sa mearga la scoala. Acolo oricum intalnim alte probleme de alta natura.![]()
Raspunsuri
gabitza2005 spune:
Eu zic ca ar trebui sa vorbesti cu educatoarea si sa o intrebi despre cum este servita masa si sa-i atragi atentia sa nu mai forteze copilul sa manance ce nu-i place. Oricum toxinfectie nu cred ca faci de la ceva ce nu-ti place , mai degraba de la ceva stricat.
La noi ciorbita este servita in cani metalice si felul doi in farfurie.
Dimineata le puneau feliile de paine direct pe fata de masa si am rugat-o pe educatoare sa le puna pe servetel si acum asa face.
Laura25 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui mgabi pe care copilul nu le prefera de fel, dar doamna nu a lasat-o pana nu le-a mancat (ca de fiecare data). ![]() |
E datoria ta savorbesti cu educatoarele si ingrijitoarele sa nu iti indoape copilul. Explica-le ca scopul si menirea lor in gradinita nu e sa forteze copii sa manace tot din farfurie, ci sa ii educe si sa ii respecte. Eu am avut cam 2-3 discutii in fiecare an cu educatoarele, asistenta, ingrijitoarea si le-am explicat calm ca fata mea nu mananca orice si nu mananca mult. Nu vreau sa o forteze si sa insiste in nici un fel, pt ca ajunge sa refuze total mancarea (am trecut prin asta de cateva ori). Le-am demonstrat ca daca o lasa in legea ei, mananca mai mult si mai cu pofta decat daca o "inghesuie" cu mancarea. Acum stiu si ele, dimineata cand este iaurt, ei ii aduc ceai, cand este ficatel sau mamaliga nu se asteapta nici sa guste, dar ii dau, daca cere, a doua portie de ciorba.
Oricum, nu e deloc in regula ce se intampla la masa, ar trebui sa discutati deschis cu educatoarele si sa va spuneti punctul de vedere.
Si tu poti intinde o mana - Actiunea 3 sate
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Lali spune:
Toxiinfectia alimentara e un diagnostic pus dupa niste analize. Nu cred ca poate sa faca un singur copil din gradinita si mai ales nu se poate tine sub tacere asta. Probabil ca a facut o indigestie.
Eu cred ca nu este OK sa o oblige sa manance ceea ce nu ii place si sa se serveasca totul din aceeasi farfurie. Ai vorbit cu educatoarea sa nu o mai oblige sa manace ce nu ii place?
Totusi nu se poate generaliza, nu este asa in toate gradinitele, probabil ai nimerit o gradinita cu obiceiuri ciudate.
Androix spune:
De-atunci de cand? De ieri, de doua saptamani? Oricum este o mare diferenta intre toxiinfectie alimentara si faptul ca se simte rau ca a fost fortata sa manance ceva ce nu i-a placut.
Uite ia sa intreb si eu care e faza cu farfuriile la noi la gradi, insa acum pe bune, nu mi se pare neaparat un capat de tara. La noi la gradinita este o sala de mese pe etaj, nu cred ca incap mai mult de 2 grupe. N-or avea timp sa spele farfuriile intre felurile de mancare, daca nu or avea suficiente. Ma rog, nu sunt aceleasi conditii ca acasa, nu neaparat conditii de igiena cat de timp si raport intre numarul celor care servesc la masa si copii. Insa daca nu se amesteca farfuriile nu mi se pare ca mananca chiar ca porcii.
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Blogul grasei
www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii! ![]()
anya spune:
Referitor la conditiile igienice sau nu in care se ia masa - poti face o sesizare la Sanepid si vor face un control. Din cate stiu nu e voie sa se serveasca doua feluri in aceeasi farfurie si nici macar sa se utilizeze aceleasi farfurii, evident spalate, la seria a doua de copii - daca se mananca in serii.
Strict legat de faptul ca fetita a fost obligata sa manance ceva ce nu ii place, va trebui sa discuti cu educatoarea/ingrijitoarea in cauza. Exista parinti care insista ca copiii sa fie fortati sa manance (am auzit eu la gradi la copiii mei). Eu am discutat cu ele si nu am avut probleme de acest gen.
Toxinfectie nu face un singur copil - daca au fost mai multi atunci cu atat mai mult e bine venit un control al Sanepidului.
geniest spune:
Fiindca am trecut de gradinita, pot spune ca am o idee conturata despre ce si cum se intampla pe acolo.
Ce pot sa spun este ca foarte multe nemultumiri ale parintilor vin si se amplifica din lipsa de comunicare. Nu suntem obisnuiti sa spunem ce ne deranjeaza public, in mod deschis, pe un ton natural.
Vorbim pe bisericute, comentam, ne dam cu parerea si atat.
Sfatul meu este sa mergi si sa-ti spui of-ul. Sunt convinsa ca discutia cu educatoarea/educatoarele (chiar directoarea) iti va rezolva problema.
S-ar putea sa fi facut indigestie din cauza ca a mancat mai mult si fortat decat era obisnuita sa manance.
Succes !!!
cristinamh spune:
strict legat de farfurii, in aproape toate gradinitele din bucuresti exista la ora actuala o problema, cu lipsa de personal, si posturile blocate.
la noi in gradi au plecat mai toate, a ramas doar buctareasa si cateva ingrijitoare, si nu vreti sa stiti ce artificii se fac ca sa nu se inchida unitatea, desi functioneaza mult sub limita admisa. sunt peste 260 de copii, va las sa va imaginati cum (nu) se descurca bucatareasa.
pentru ca nu are cine sa spele vase, am trecut pe farfurii de unica folosinta la felul doi, lucru care mi-a dat tot bugetul peste cap. la noi nu le-a putut da doua feluri intr-un recipient, pentru ca supa vine in canute.
am vazut ca esti din bucuresti, de aceea am comentat. poate si la voi e aceeasi situatie, si jongleaza cum pot. noua ni s-a spus clar, daca pleaca bucatareasa (ceea ce si vrea saraca, ca are 450 roni), gradinita va functiona cu program scurt.
acum sa aleaga parintii... program scurt sau farfurii multifunctionale?
dar ca o paranteza, daca ai analize de toxiinfectie alimentara, sanepidul ii inchide instant.
Cristina
Atelierul de creatie Biblioteca Nazdravanilor Naz si Ani, eroi de poveste
www.talentedenazdravani.ro/concurs_desfasurare.htm" target="_blank">Concursul saptamanii
Dorsilia spune:
- faptul ca mananca felul 1 si 2 in aceeasi farfurie nu e groaznic...nici neigienic
- faptul ca e fortata sa termine mancarea sau sa manance un fel de mancare ce nu-i place, se poate rezolva punand in vedere educatoarelor sa nu insiste daca fata zice NU; eu asa am invatat copiii si am mentionat din prima zi cum a inceput anul ca: varza, orez, spanac, mamaliga, branza NU mananca nici acasa, asa ca daca refuza sa nu fie fortat; daca vrea el sa guste bine, daca nu, nu, sa-l lase sa roada putina paine si gata.
- toxiinfectia alimentara e ceva ce fac mai multi copii din aceeasi colectivitate avand o sursa comuna de hrana sau apa (la noi la gradinita au fost anul trecut cazuri multe de enterocolita, si destul de grave, a venit sanepidul, a luat probe, si pana la urma de vina s-a stabilit ca fusese apa din recipientele/butoaiele acelea mari de 20 de litri care se montasera pe holurile gradinitei ca sa aiba copiii apa de baut la discretie)
vezi care e starea altor copii, dupa simtome, mi se pare ca mai degraba fetita ta a facut o indigestie nu o toxiinfectie alimentara.
Ilinca_M. spune:
Ba mie mi se pare groaznic sa mananci ciorba/supa si apoi felul doi din aceeasi farfurie, eu ca adult (quasi)rational
nu pot face asta, mor de scarba, daramite un copil care se stie cat de sensibil poate fi la mancare. Cum ai putea sa faci, sa duci farfuria la gura si sa bei ciorba? Sa "incingi" cu paine pana nu mai ramane nimic in farfurie? Ca altfel sigur mai ramane ceva zeama in care- fleosc, se pune felul doi. Urat
. As prefera sa-i duc in fiecare zi doua farfurii si sa le inmanez alora de la gradi, sa-i puna mancare cum trebuie (dar atunci ar fi discriminatoriu fatza de ceilalti copii siliti in continuare sa manance "amestecatura"
).
Cat priveste titlul topicului, e clar ca nu e vorba de nicio toxiinfectie, nu asa se manifesta o toxiinfectie, a fost o indigestie, precis n-a fost tare placuta nici aia, dar toxiinfectie nu e.
mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
17 luni
Manole forever
Sovata
elaga spune:
Mi se pare inadmisibil sa fie fortata sa manance, in primul rand si modul in care i se serveste mancarea, in al doilea rand. Cum adica, nu o lasa pana nu mananca tot? Dar educatoarea, daca ar fi fortata sa manance pana la ultima inghittura dintr-o mancare nu tocmai pe gustul ei, ar fi incantata? Copiii au un apetit variabil, ca si adultii de altfel. Fortand-o sa manance, nu face decat sa-i creeze probleme de alimentatie. Eu as vorbi la modul cel mai serios cu ea. In cazul in care nu e dispua sa-si schimbe comportamentul, as discuta cu directoarea, inspectoratul scolar. Este de neconceput.