Copiluti maricei de mai-iunie 2005 (13)

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Tudorei nu-i plac filmele de groaza, nu se uita deloc, nici macar la desenele sau la filmele in care apare cineva urit sau vreo vrajitoare. Nu cred ca a vazut vreodata Alba-ca-Zapada mai departe de momentul in care regina se transforma in baba urita. Acum nu-i mai este chiar atit de frica, dar nu-i plac lucrurile de groaza. A fost numai printesa la Halloween, anul acesta este prima data cind vrea sa fie pisicuta neagra.

Agata, in schimb, daca s-ar putea uita numai la din astea, ar fi bine. A vazut tot ce poate vedea un copil pina pe la 14 ani asa... Nu o sperie nimic, o fascineaza, vrea sa stie cum au jucat, cum au fost machiati... Nu va spun de cite ori imi cere sa vada Thriller si Ghost al lui Michael Jackson. E fascinata de vampiri, de castele vechi, de tot ce tine de acest subiect. De fapt, enigmele si vampirii sint singurele lucruri despre care citeste... Si le vede de cind era mica, la 5 ani deja vazuse cam tot ce se poate din aceasta categorie, inclusiv Aliens. Stie foarte bine diferenta dintre fictiune si realitate, dar citeodata, mai are si dubii, inainte intreba daca exista in realitate, acum intreaba daca au existat vreodata, daca autorul/regizorul s-a inspirat din realitate.

Socializarea merge si la noi mai incet. Dar Tudora e smechera, s-a prins de mult timp ca, daca se aseaza linga copii si nu intr-un colt, si se joaca linga ei, dar separat, e lasata in pace. Trebuie sa fii un bun observator ca sa-ti dai seama ca practic ea se joaca rar cu copiii, in majoritatea timpului ea se joaca cumva pe linga copii, dind senzatia ca e cu ei... In parc, nu prea isi gaseste copii cu care sa se joace, desi acum o vad ca face eforturi si se supara citeodata ca nu se joaca nimeni cu ea. Numai atunci o incurajez sa socializeze, numai cind o vad ca sufera. In rest, o las in pace... asta e firea ei.

Asa e si sotul meu, eu vind din partea cealalta, unde sint si Agata si Lisandru. Dar am inceput sa inteleg ca nu toata lumea are nevoie de atit de multi oameni in jur ca sa se simta bine, unii se multumesc cu mult mai putini.

Sa aduci cite un copil sau doi acasa, daca parintii sint de acord, mai ales cei mai populari, nu ar fi rau. Numai ca nici eu nu cred in socializarea fortata. Daca sufera la after-school, desi ati hotarit deja, eu i-as lua babysitter daca mi-as permite. Numai sa fie cineva de incredere... cu rabdare si pe care Maya sa o placa. Cred ca mai mult decit socializare fortata, fata voastra are nevoie de teren securitar si desprinderea sa se faca fortata.

Chestia cu te urasc mi-e cunoscuta si trece, cind va intelege ca si cuvintele ranesc. Dar aia cu va omor... m-ar ingrijora un pic. De unde i-a venit ideea? Va bat, va dau afara, plec eu... hai, sa zicem ca sint normale sa le spui la nervi, dar va omor nu mi se pare normalul unui copil atit de mic. Din experienta cu Agata, pot sa spun ca trebuie demontata ura aceasta, chiar daca ar fi sa o lasi mai moale cu cearta, cu cicaleala, cu rastitul la ea... nu e bine sa fie lasata in ea. E mai mult de povestit aici, Maya pare destul de asemenatoare cu Agata, de mica a fost...

Iar cea cu agatatul de profesoara ar trebui analizata un pic... Din punctul meu de vedere, un copil de nici 6 ani ar trebui sa caute compania copiilor, chiar daca nu se joaca neaparat cu ei, sa stea pe linga ei, si nu a unui adult. Nu spun ca e neaparat o problema, dar mie imi spune ca Maya nu se simte chiar in siguranta, are nevoie de confortul pe care i-l ofera atentia unui adult. Si cind se poate e in regula, dar cind e respinsa, ea nu poate sa vada motivele obiective, ci doar refuzul... si sufera.

Eu as lasa-o sa fie ce vrea de Halloween. Agata a fost printesa doar la doi ani, in rest doar vrajitoare, stafie, vampira, acum va fi dracusoara... Zici ca a acceptat deja sa fie altceva, dar la anul as lasa-o sa-si aleaga costumul dorit, e clar ca are ceva de spus prin asta.

Tudora nu stie sa se lege, Agata a invatat in ziua cind a implinit 5 ani, i-a placut sa stie. Dar nu cred ca e o problema, pastreaza-i pe cei care au siret pentru cind iesiti impreuna si la scoala ia-i unii cu scai, are ea timp sa invete si sa lege sireturi.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Androix, eu stiam pozele, le mai vazusem. Nici mie nu mi se pare ca te-ai schimbat prea mult, tot o duamna bine erai si acolo asa cum esti si acum. Mai fumezi?

Gabitza, cum e in noul apartament, mai vrea Raducu sa plece acasa?

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Pe 31 martie 2009 a fost ultima data cand am fumat in toata viata mea

Revin mai tarziu

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Blogul grasei
www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitzam spune:

Nelia, ne obisnuim incet-incet. Dar cum zice si Andrei, inca ma simt "ca la hotel" :) Stiu acum cam pe unde sunt 99% din lucruri, dar nu am inca sentimentul de "acasa". Raducu in continuare cand e suparat de ceva zice ca vrea acasa

Astept sa vina si bucataria noua sa terminam cu deranjul. Am despachetat tot mai putin o cutie cu jucarii, pe care tare as face-o pierduta, ca deja calc din nou pe ele.

Astia mici alearga la greu prin toata casa asta mare, sau se dau "pe gheata" pe parchetul nou si pe gresie. Cei de la firma de curatenie le-au dat cu ceva gen ceara si aluneca rau, trebuie sa fiu atenta mereu sa nu fac un spagat.

Andrei a inceput sa doarma singur in patul nou, in camera lui, desi inca ii este cam frica.

Olga, Andrei al meu nu stie sa se lege la sireturi singur, eu fac chestia asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns omustata spune:

Nelia-multumesc de raspuns. Maya nu se tine de profesoara pentru ca are vreo problema. "Problema" ei principala este ca vrea mereu sa fie in centrul atentiei, i se pare ca toata lumea se invarte in jurul ei si ea vrea sa aiba atentia "autoritatilor" a persoanelor importante. Cumva copiii nu sunt atat de importanti pentru ea. Cand avem musafiri sa vezi ce bine "socializeaza" cu adultii. Vrea sa vorbeasca cu fiecare, chiar daca nu are nimic de spus , dar trebuie sa fie inclusa cu orice pret in conversatie. Din cauza asta nici nu mai invitam lume acasa, pentru ca efectiv nu putam sa avem o conversatie decenta, fara sa se bage ea in ciorba. Nu-mi dau seama daca asta face parte din sindromul copilului singur la parinti, sau asta este firea ei. De mica am avut probleme cu ea ca nu vroia sa se joace singura deloc. Si de fapt ii place compania copiilor, dar a celor mai mari ca ea. Vecina noastra are 10 ani si Maya este innebunita dupa ea. Daca fetita asta vine la usa sa o cheme afara, lasa totul, indiferent ce facea pana atunci, si iese cu ea.
In plus, partea ei favorita la scoala este cand au "reading buddies" si "writing buddies". O data pe saptamana, timp de jumatate de ora fiecare, se intalnesc cu copiii mai mari (fiecare copil din Kindergarten are desemnat un copil, mereu acelasi, unul pentru citit si altul pentru scris) si petrec timpul asta impreuna. Imprumuta carti de la biblioteca si citesc, scriu si deseneaza impreuna, etc. Mayei ii place la nebunie chestia asta. Si exact ce spuneai de Tudora. De multe ori sta pe langa copii, dar nu se joaca cu ei, se joaca singura.

In fine, v-am plictisit destul cu povesti despre copilul meu. Inca una si gata . Trebuie sa raportez cu mandrie ca, dupa saptamani de incercari, fata mea a reusit sa-si lege singura sireturile! Operatiunea pentru ea este mult mai complicata decat ar trebui sa fie, adica ea isi leaga sireturile intr-un fel care mie mi se pare extrem de complicat, dar rezultatul final conteaza. Are copilul asta o ambitie de necrezut. Daca isi pune in cap sa invete ceva, pana nu ii iese, nu se lasa.

Mai am intrebari, daca nu va plictisesc. Le mai dati voi sa manance in gura? Eu sunt vinovata de faptul ca mai fac asta din cand in cand, mai ales cand mananca supa, sau ceva care murdareste rau. Ii mai dai si cand ne grabim si ei ii ia o vesnicie sa termine masa. Stiu ca este rusions la varsta asta, insa stiu ca stie sa manance singura. Dar de aici vine si a doua intrebare: Copiii vostri mananca ceva la gradinita/scoala? Maya nu mananca mai nimic si asta s-ar putea sa fie consecinta faptului ca acolo nu-i da nimeni in gura, ma gandesc, desi acasa mananca si singura deseori.

Va las acum ca scriu mesajul asta in timpul serviciului si mai trebuie sa si lucrez. Aveti tema de meditatie , asa ca sper sa fiti mai active (eu vorbesc!!).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabitzam spune:

Olga, tot eu iti raspund Da, recunosc ca ii mai dau sa manance in gurita. La gradinita mananca singur, acasa se mai rasfata, sau e ocupat cu joaca si atunci n-am eu stare sa stea cu orele la masa si ii bag eu rapid.
La gradinita mananca aproape toate mesele. De micul dejun nu sunt f sigura, ca el mananca si acasa o tura de cereale. Dar gustarile si pranzul le mananca sigur.

Mergi la inceput

Olga, eu ii dau Tudorei sa manince. Nu tot timpul, ci asa, din cind in cind, cind e lenea mai mare. Si fac asta pentru ca am ajuns la concluzia ca ei ii este pur si simplu lene sa manince. Nu e o mincacioasa, nu e pofticioasa si de aceea, pentru ea, a minca este un efort si nu-l face atunci cind i se pare prea mare (adica supe, ciorbe, lucruri care necesita un pic de atentie cind maninci). In Romania toata lumea se mira: cum, ii dai ei sa manince, la virsta asta? Si Lisandru maninca singur? Da! Pentru ca Lisandru este un mincacios si jumatate, ar minca si cu picioarele daca ar putea, in plus e mic inca si nu conteaza cum maninca... in timp ce Tudora, daca se murdareste sau nu se simte in stare sa manince frumos in public, dar chiar si acasa, prefera sa nu mai manince.

Dar la scoala maninca singura. Ii dau pachetel, doua gustari si un prinz, nu mult, ca stiu ca nu maninca, masa de baza e la 4.30 cind i aduc pe toti acasa, dupa parc si sint rupti de foame... sau daca au activitati sau stiu ca stam mai mult in parc sau plecati, le iau si facem picnic (le place mult sa facem asta si maninca mai cu pofta in natura) si apoi le mai dau seara un bol de supa.

Mi se pare lung timpul cit sta Maya la scoala fara sa manince. Stiu ca ai spus ca maninca bine acasa, dar sare peste mese si maninca mult o singura data, ar fi mai bine daca ar minca macar o data la scoala, orice... La scoala nu au cantina/bufet? Poate daca i-ai face un abonament acolo, ar minca mai bine decit ce-i dai de acasa.

Noi avem, dar eu nu-l las decit pe Lisandru sa manince, adica si pe fete le-am lasat, dar la gradinita. E mincare simpla si buna, gatita acolo sau in colegiul de alaturi. La scoala au amindoua, desi e cit de cit acceptabila, nu au chiar prostii, eu nu am incredere. Prefer sa manince ce le dau eu, macar stiu ce am pus, stiu ce le place la fiecare, stiu cit maninca. Desi, in fiecare dimineata cind sint in intirziere, imi spun in gind: de luna viitoare le platesc la toti, sa manince acolo unde duc.

Dar dimineata maninca bine? Ai mei maninca bine dimineata, in special lapte cu cereale si cu fructe uscat sau un sandwich si un pahar cu lapte sau cu suc. Apoi maninca pe la 9 un fruct sau un muffin sau ceva acolo, care se maninca rapid, la prinz au un fel doi si ceva desert (in special fructe sau piureuri din fructe), la 3 cind ii iau, le dau legume si fructe proaspete, au fiecare punguta lor cu de toate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns NewMami spune:

Repede, ca sunt super busy … vor sa stoarca astia si ultima picatura din mine inainte de vacanta .. dar imi place ca s-a animat subiectul cu ceea ce ar trebui sa fie .. despre copii, despre cresterea lor, metode, etc .. asa-mi place

Olguto , sa stii ca ieri m-am gandit o gramada la tine … gand cu gand la bucurie. Asa-I, cam aceleasi lucruri le fac si in scoala private si in publica (cel putin la Patrick). Inclusiv cea cu body reading cu copii din grate 4th . Cred ca ai dreptate, programele sunt la fel, dar la scoala private timpul alocat este mult mai mult ptr. copil. Nu stiu cat de mari sun clasele, dar si asta conteaza. Si nu in ultimul rand … sa nu uitam, Maya e la o scoala de gifted kids … pai ei prin din zbor .. cnu mai au nevoie sa lucreze si acasa?
La noi sunt teme, iar ie mi se par cam multicele sincera sa fiu .. doar n-are decat 5 ani! ..ii place sa se joace, si timpul lui se scurteaza … pot spune ca dιjΰ e full time job, scoala asta, dragutii de ei. Mi-ar place tare mult sa venim acasa si sa fie liber in fiecare zi … cel putin inca 2 ani de acum incolo .
Avem noroc ca macar 2 zile / saptamana il ia Frau Debby si se joaca cu el, vorbesc in germana dar e timp de joaca. Caci altfel sta in daycare dupa scoala, pana la 5 , chiar 6 si apoi ori avem innot, ori teme … deci mai prinde poate ½ hr max 1 hr de joaca si altele …
La anu sincer ma gandesc sa ii gasesc pe cineva si restul de 3 zile sa il aduca acasa 1 hr se joaca si 1 hr sa faca lectiile. Sa vad daca gasesc .. ca e cam greu, vreau pe cineva care sa aiba si habar cat de cat la teme, spelling, math nu doar de amorul artei!

Maya e o fetita foarte matura, eu nu vad nimic rau in faptul ca nu-I asa sociabila. Asta este unii sunt, altii mai putin. Patrick e exact invers … l-as putea numi "social butterfly" . mai nou in weekend-uri cand mergem undeva invitam si cate un prieten de-a lui. Pe de alta parte se joaca f.f.f frumos si singurel si chiar ore intregi, daca e interest de ceva.. Dar e f. sociabil, cred ca e unul din copii care e chemat peste tot ! … cum naiba sa fi fost altfel din doi parinti care sunt tot timpul pe duca, sau cu musafiri. Noi tot timpul avem companie … deci nu ma asteptam sa fie altfel asta mic, caci in acest mediu a crescut … cu f. multa socializare.

Despre filme de groaza, nici noi cei mari nu ne uitam, nu sunt genul meu, iar lui Patrick nu-I plac nici atata. Nu ma uit de obicei la ceva dur, iar cand sunt scene mai dure ... inchid ochii pana trec . Pana acum un weekend nici la Chucky Cheese nu vroia sa se aproprie de el … I se parea too scarry. El inca crede in Magic, ii place f. mult filmele cu magic, like Polar Express, Santa Clause, Disney Movies , Tinkerbelle, Stuart Little si cele cu animale. Chiar si la Polar Express are unde deruleaza cand e tipul ala pe tren si tot apare si dispare. La Wizard of OZ, inca deruleaza peste faza cu vrajitoarele, restul filmului ii place.
Duminica cand am fost la Orchard aveau si Halloween City amenajat.La inceput n-a vrut sa intre in niciuna din casute. A intrat sotul cu prietenul lui Garrett si una era chiar numai intuneric si cu stars, planete … deci nimic scarry… asa ca l-am convins si a intrat si aia i-a palcut. Caci e fascinate de space, planets si rachets. Stie tot systemul solar, ce se intmpla, cum se invart. Are si carti despre … asa mai pe intelesul copiilor si cerd ca dιjΰ le stie pe derost.
Anul acesta daca nu plecam chiar de Haloween ar fi fost Astronaut. Cum plecam l-am convins ca ptr. un singur party la scoala, poate merge cu costumul de anu trecut iar banii sa-I foloseasca in mexic sa inoate cu delphinii .

Obrazniciile lui Patrick sunt de genul raspuns inapoi, mai imi spune ca sunt mean … atunci cand nu-I convine ceva si cu asta vine de la scoala ca isi spun unii altora. Doamne iti multumesc altceva mai “greu” n-am auzit din gurita lui …
Ai incercat sa o trimiti in camera la ea sa se linisteasca , pana nu stie sa vorbeasca cum se cuvine?

De mancat mananca dimineata inainte de a pleca de acasa un mic dejun, un muffin cu iaurtel, fructe cu ceva .. apoi nu cred ca se omoara cu mancarea de la daycare, dar fructe, legume mananca caci le da lunch-ul inainte de a merge la scoala. Iar seara are dinner – mancare gatita. El mananca un singur fel la o masa. La daycare mananca singur, curatel .. acasa la dinner ii dau eu ca sa gatam mai iute si sa stiu ca a mancat .
Legatul siretelor nici n-am incercat ca n-avem nici o pereche cu sirete … no need. O va invata cand ii iau papuci cu sirete , deocamdata la ce folos?

Ma bucur mult Olguta ca ai mai scris si ca s-a mai animat subiectul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns omustata spune:

Hai ca imi place, v-ati mai trezit putin.

Nelia-la scoala are catering si de marti pana vineri mananca ce ii dau aia acolo. Numai gustarea o trimit eu de acasa. Deci nu prea pot sa controlez. Ea zice ca mananca, dar profesoarele ne-au zis ca se arunca foarte multa mancare (nu numai ea, toti fac la fel). Insa lunea, cand nu-i placea ce ofereau aia, ii dau eu pranzul de acasa si vine cu el aproape neatins. Cica nu a avut timp. Dar eu stiu ca au jumatate de ora special destinata mesei de pranz. Poate este prea putin, nu stiu.

Anca-poate m-am exprimat gresit. Nici noi nu ne uitam la filme de groaza, de fapt eu nu le suport. Ce am vrut sa zic este ca se uita la filme care au parti care pe alti copii ii sperie. De exemplu, Maya a vazut toate cele trei filme "Lord of the Rings". Alea au parti care pe alti copii i-ar speria, cel putin asa cred. Sau "The Wizard of Oz", ea s-a uitat fara probleme la tot filmul, desi o speria si pe ea putin la inceput partea cu vrajitoarea. Sau "Coraline", este un film foarte bun, a fost chiar nominalizat la Oscar, dar este mai degraba "creepy" decat "scary". In nici un caz nu as lasa-o sa se uite la filme de groaza.
Patrick al tau chiar este a "social butterfly". Maya este asa cu adultii.

Deci m-am mai linistit cu datul in gura. Pe aici ii lasa sa manance singuri inca de cand sunt foarte mici, dar eu cand ii vad cum umbla cu lista de bucate pe haine (eu am si colege de servici care umbla cu bluzele patate), nu suport. Asta cred ca mi se trage de la faptul ca am crescut in Romania. Numai acolo ma duc in parc si vad cum parintii nu-i lasa pe copii sa se joace cu mai nimic ca sa nu se murdareasca. Eu chiar asa nu fac, ca practic ii piere copilului orice chef de joaca. De fapt cand mergem in Romania, Maya nu suporta sa mearga incaltata prin nisip, pentru ca nu suporta sa ii intre nicip in sandale, asa ca umbla desculta. Nu va spun cate bunici nu se iau de mine ca de ce o las pe fata sa umble desculte prin nisip. Sincera sa fiu, daca ar fi sa ma cert cu ea si pe tema asta, inseamna ca nu ne-ar mai ramane nimic cu care sa ne punem de acord.

Mergi la inceput

La mine nu sta nici unul incaltat in parc de prin aprilie asa pina spre octombrie, nici in Romania, nici aici... In Romania, in Alba Iulia, bunicul chiar a observat ca in parcul plin de copii numai ai mei si inca doi pui de tigani erau desculti. Si nu numai atit, dar ai mei au fost singurii care s-au jucat cu ei, ca deh, se jucam cam la fel, spre nepasarea mea, care era spre indignarea bunicului, a fratelui, a nepoatei lui... ca nah, iesisera si ei cu nepotii in parc. I-am luat ca pe purcelusi de acolo, ne-am retras intr-o toaleta a unui magazin si i-am schimbat de la piele, ca mergeam in vizita... Abia asa au inteles de ce le iau cite doua rinduri de haine la fiecare pe linga cel de pe ei!

Eu cred ca o voi hrani pe Tudora si la nunta! Atit de multe nelinisti am avut pentru ea, ca si atunci cind maninca binisor, eu am senzatia ca nu a mincat nimic. Oricum, eu sint singura care spun ca maninca bine acum, in Romania, prin comparatie cu flaminzii astialalti doi, toata lumea o plingea: vai, ce putin maninca, trebuie dusa la medic, trebuie sa-i dai vitamine... dar tot se mirau ca o hranesc. Mama mea mi-a spus ca maninca exact cit mincam eu cind eram mica... si ca a trait si ea sa ma vada mincind ca un om adevarat (ca un porc mai bine spus).

Agata s-a uitat chiar la filme de groaza, bine, mai pentru copii spre adolescenti asa, dar a vazut tot ce s-a putut vedea. Ii plac, o fascineaza, nu o sperie... dar mereu spun ca vine protectia copilului sau asistenta sociala peste noi (adica io, peste ceva timp!).

Mergi la inceput