Rusine, mandrie sau indiferenta?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns witeflower spune:

De votat nu voi vota, pt ca nu mi se potriveste nimic- sau cate putin din toate... Pot sa spun totusi ca uneori mi-e - nu rusine, dar ciuda!
Si nu mi-e ciuda ca sunt romanca, ci pentru ca "lumea civilizata", (care,de altfel, ne tot acuza pe noi, romanii, ca dicriminam pe tigani)tocmai aceasta "lume buna" ne discrimineaza pe noi. Sa fii roman printre straini nu e o rusine, dar poate fi dur si greu de suportat sa vezi cum trebuie sa te zbati mai mult, pentru mai putin si mai esti si jignit sau pus la colt - doar pentru ca esti roman.

Da, uneori ma simt prost - dar nu pentru ca sunt din Romania, ci pentru ca altii ma trateaza prost sau cu superioritate - in mod nejustificat.
Si scuza cu confuzia tigani-roamani - dupa parerea mea nu tine. Pentru ca fiecare e dator sa cunoasca inainte de a judeca, si-apoi, chiar daca as fi tiganca tot nu as considera justificata o atitudine de respingere iaca-asa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns witeflower spune:

Si ca sa raspund si lui accept92- cred ca as renunta la cetatenia romana - legal vorbind- daca m-as muta in alta tara si as vrea sa-mi traiesc acolo restul vietii. Mi se pare normal si avantajos sa fii cetatean al tarii in care traiesti.
Dar cu sufletul as ramane romanca, nu mi-as nega/ascunde niciodata provenienta. Nu am de ce. A fi roman face parte din identitatea mea, oriunde m-as duce, oricum m-ar chema sau orice cetatenie as avea.
Sa fac abstractie de faptul ca sunt romanca ar fi ca si cum mi-as renega parintii sau o parte din mine.

Daca altora nu le convine ce sunt sau de unde vine - asta e chiar problema lor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns luisa1983 spune:

Citat:
citat din mesajul lui desprecopii

Deci, haideti sa vorbim cu calm, ratiune si sinceritate despre sentimentul care va scarpina pe spate :) ... cand va prezentati ca romani/romance.
Ce sentiment aveti si de ce?

Prima data cand m-am prezentat ca fiind romanca (este ceva timp de-atunci ,imi amintesc ca au spus ca par a fi olandeza ) ...interlocutorii foarte surprinsi (nu luasera contact cu prea multi romani pana in acel moment insa la emisiunile lor tv erau prezentate ,,cu disperare" fapte ale romanilor emigranti).Da ,m-am simtit mandra pentru ca le-am demonstrat ca nu suntem nici pe departe ceea ce credeau ei adica niste inculti,analfabeti ,salbatici etc. Este foarte adevarat ca mai depinde si cu cine ai de-a face (din afara tarii) ,o persoana desteapta , cultivata si cu o buna crestere n-o sa te bage niciodata in aceeasi ,,oala" cu ,,exemplele" negative, mie una nu mi s-a intamplat asa ceva (din fericire, nu stiu cum as fi reactionat), sa-mi fie rusine ca sunt romanca.
Si mai am un motiv pentru care sunt mandra , acesta : http://www.youtube.com/watch?v=y5IUERmuiyc&feature=related varianata romana http://www.youtube.com/watch?v=4yPhBmafabs&feature=related
...unii dintre noi nu ne-am nascut la timpul potrivit, in locul potrivit vorba cantecului : http://www.youtube.com/watch?v=tOBfGWcQ0TM
cititi : http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/ISTORIE/sufletul_romanesc.htm ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellej spune:

Eu n-as renunta niciodata la cetatenia romana. Sunt impacata cu cine sunt eu si de unde vin. Presupunand ca vreodata mi-as dori si cetatenia altei tari (deocamdata nu e cazul), mi-as pastra dubla cetatenie.

Si tocmai pentru ca stiu exact cine sunt, ma lasa rece aroganta unor straini si modul in care ii percep pe romani. Nu vad de ce m-ar deranja ca X, cetatean al tarii Y, zice "toti romanii sunt hoti si lenesi" atata timp cat parerea lui X nu prezinta nicio importanta pentru mine, nu-l consider vreun etalon de inteligenta sau cultura si nu ma simt inferioara lui in vreun fel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elaga spune:

Uneori imi doresc sa ma fi nascut in alta tara, sa nu mai trebuiasca sa astept atatia ani pentru a ajunge o tara dezvoltata, sa nu trebuiasca sa impart banii infiecare luna cu grija, sa nu ma gandesc cu groaza daca tara asta se va stabiliza pana creste fiul meu. Nu stiu daca asta inseamna ca mi-e rusine cu tara mea, dar cu siguranta nu sunt mandra ca de atatia ani ne taram, cand alte tari au trecut cu brio peste aceleasi situatii. Asta ma face sa cred ca noi, ca popor, avem ceva in neregula, altfel nu ar fi rau numai la noi, de fiecare data.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rall spune:

Sunt absolut indiferenta, ma simt un cetatean al planetei.

Am o sora in Canada, un "copil" pe care il ajut sa creasca - din Africa, prieteni in toata lumea, parteneri majoritatea din USA. Colega de facut sport e din China, tipa de la care citesc review-uri despre carti este din Finlanda, la retete ma inspir de la o doamna din Mexic. Contactul cu Romania e minim

De asemenea, ma amuza raspunsurile gen "sunt mandra cand se spune de Hagi, mi-e rusine de tigani". De parca ar avea asta vreo legatura directa cu sentimentele mele pentru Romania.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralcat spune:

Depinde foarte mult de context.

Nu pot spune ca sunt mandra de ceva pentru care eu una nu am nici o contributie. Sunt romanca prin nastere, nu este o calitate pentru care sa ma fi luptat eu.
Dar daca vorbim de mandria de a-mi recunoaste cetatenia ... e un pic altceva. Mi-e draga rau limba in care m-am nascut si muntii tarii mele sunt cei mai frumosi din lume ... dar nu doar ele definesc Romania.
Si ma apuca un pic strechea cand vazandu-mi copilul obosit stand pe vine, colegul francez mi-a zis ca "ia uite, pozitia romaneasca, e ceva genetic sau e cultural?". Dupa ce i-am explicat cu toata duritatea de care am fost capabila atunci ca gluma lui a fost nu proasta ci foarte proasta ... m-am gandit ca ceea ce pentru el a fost o gluma nevinovata pe mine m-a jignit pana in maduva. Pentru ca daca atunci cand vezi un cupil obosit stand pe vine si stiind ca e roman te gandesti automat la cersetor ... e de-a dreptul eczema mancarimea aia de pe spate.
Cand a fost Alexandru Tomescu la Bruxelles pentru doua concerte cu vioara Stradivarius ... credeti ca a zis cineva ca da, e roman, vine dintr-o tara cu o cultura veche si faina ? Nu n-a zis nimeni, dar nici promovat nu a fost, am vazut in ultima secunda ca a fost concertul principal si printr-un mare noroc am ajuns la al doilea. Si mi-am luat colegi cu mine care au ramas masca ... ca scoala romaneasca de muzica poate produce si Alexandru Tomescu nu doar tzambalagiul de la metrou.
Si din pacate in contextul actual, mult mai putin Alexandru Tomescu auzi legat de Romania, ci romanii care fac probleme in Franta sau colo sau dincolo ...
Nu sunt mandra ca sunt etichetata pe nedrept ca posibila infractoare doar pe baza cetateniei, nu sunt nici disperata, raspund in functie de context, dar ... asta e. Mi-e dor de locuri dragi si de prieteni dragi, mi-e dor de teatrul romanesc de-mi dau lacrimile si mi-e dor sa stau cu orele in librarie la Carturesti, dar in acelasi timp ma bucur pentru alegerea facuta cand am plecat de langa cele de care mi-e dor.

www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank"> In sufletul meu

Eu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

Citat:
citat din mesajul lui inaioana

Am biFat "indiferenta" pentru ca nu am nici vreun merit si nici vreo vina ca sunt romanca. Nu am ales eu unde sa ma nasc, asa ca nu vad cum as putea avea mandrie sau rusine in asta. Eu cred ca pot fi mandra sau rusinata exclusiv de faptele mele proprii. Am ales indiferenta desi nu exprima anume exact ce simt. Pur si simplu simt..ca e ok ca sunt romanca si gata.Pentru ca sunt ok cu mine, inclusiv ca romanca.

Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).

subscriu

Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Nu m-a intrebat nimeni daca vreau sa fiu romanca si nici daca vreau sa ma nasc in Romania.
Nu m-a intrebat nimeni nimic.
E ceva ce am dobandit fara sa fi cerut.
O instanta suprema desemnata cu "promovarea" a hotarat ca locul meu e aici.

Azi, eu ma prezint prin mine insami.
Prin ceea ce am realizat si dobandit in cursul vietii.
Am merite personale si marunte succese nu primite ci realizate prin munca si efortul meu.

Am invatat sa pretuiesc faptele si oamenii.

Asa cum nu am trait niciodata de pe urma meritelor altor romani asa nu am sa ma rusinez niciodata de faptele rele ale altor romani.

Toate astea le-am realizat in Romania.
Si sunt mandra ca sunt romanca.

Am batut si eu lumea asta in lung si-n lat si am fost intrebata de mii de ori de unde sunt.
Am ridicat capul, am privit omul in ochi si am spus raspicat: din Romania.
Nu mi s-a intamplat nicaieri sa se uite lumea ciudat la mine. Niciodata.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Eu sint mindra ca sint romanca(nu mai facem teoria mindriei,a facut-o acum citiva ani un ginditor roman si am inteles cu totii ca nu putem fi mindri de ceva in care n-am investit niciun efort)dar sint mindra ca s-a intimplat,ca Domnul a ales sa ma nasc intr-o tara atit de frumoasa,cu o limba atit de bogata si de expresiva cum nu e alta pe lume,cu oameni dotati in mare parte cu inteligenta,cu cultura(nu cred ca exista domeniu in care sa n-avem si nume romanesti),cu oameni puternici,adaptabili la orice mediu,razbatatori,intelepti,nu mai zic un popor de crestini de 2000 de ani(rusii sint doar de-o mie,ungurii doar de vreo 900 de ani de ex).Cel putin aici sint mindra ca numai de bine auzi de ei,razbat peste tot,unul si unul,care mai de care mai la locul lui si nu mai zic ce curati si ingrijiti sintem.

Dar in aceeasi masura in care sint mindra(dar intr-o mai mica,e-adevarat,astfel incit sa ramina votul meu la mindrie)imi crapa si obrazul de rusine cind vad cit sintem de complexati si cit de putina stima de sine avem cind vad ca sintem gata de a ne debarasa de vreun specific al nostru si iute a ne adapta la glob,la universal,cum se poate ca romanii de ex sa sarbatoreasca,in Ro,halloween-ul sau aici imi mai crapa obrazul cind se imbisericeste vreun prunc dupa botez,il ia preotul si-l duce-n altar sau prin fata lui:se imbisericeste robul lui Dumnezeu William sau Robin sau roaba lui Dumnezeu Elisabeth sau Amelie...in conditiile in care alte natii,de-a dreptul amarite social,se cheama cu mindrie Fati sau Islam(are fata mea-n clasa o fetita cu numele asta).Mai imi crapa obrazul si cind unii romani explica sefilor cum se deschidea usa la noi la sef,in Ro,cu capul,adica cu sarsanaua,de parca occidentalii n-ar avea si ei bubele lor,dar cine vb despre ele?..Si mi-a mai crapat obrazul cind am vazut acum citiva ani un film realizat de un roman de-aici despre copiii strazii in Ro,abuzuri sexuale etc.

E-adevarat ca dincolo de ocean datorita si dorului ai tendinta sa fii mai mindru ca esti roman decit cind esti roman in Romania,acolo deocamdata e mai sanatos si mai prudent sa predomine spiritul critic dar nu pina-ntr-acolo incit sa vrei sa te anulezi ca neam.

Cam asta deci,eu sint mindra si n-as renunta in veci la nationalitatea mea romana,ma consider mai mult romanca cu cetatenie canadiana decit canadianca de origine romana.

Mergi la inceput