cuptor taranesc
casa la tara, zona (sub)montana. casa veche, taraneasca. terasa, noua, stil rustic. ei, pe dumneaei vrem sa incropim un cuptor taranesc, din acela cu plita de-a stanga, cuptor si horn de-a dreapta, si sa-i alipim si-un gratar, ca ar fi pacat de Dumnezeu... si tot alipit mausoleului astuia ar veni un minim mobilier inzidit. intelegeti ceva?
daca da, si daca ati facut ceva similar, va rog ziceti-mi ce si cum, asa incat mausoleul sa nu fie doar loc de sezut si beut, ci si de mancat ce produce cuptorul... adica asta musai sa fie functional!
orice idee, sfat, poza, sugestie va fi recompensata cu o placinta mai pe la vara, asa...
Raspunsuri
CorinaDani spune:
incepem cu pozele, macar sa stii cum ar putea arata mausoleul
http://www.egratare.ro/index.php?x=browse&category=5
daca gasesti un mester priceput, cred ca iti poate construi asa ceva cu caramida refractara; insa de unde iei accesoriile ? incearca la firma asta, sau cauta imagini pe net si gasesti si firmele care se ocupa cu proiectarea si construirea lor.
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
karula spune:
pai stiu cam cum o sa arate, aproximativ ca in poza de la tine (multumesc!), o sa folosesc cel mai probabil caramida refractara si tot cel mai probabil un mester local. dar voiam sa aud sfaturi de la cei ce au deja asa ceva in batatura. de genul: am facut doua ochiuri la plita si acum regret, ca ar fi fost mai utile 3, am facut cuptorul nu stiu cum si acum ma felicit ca uite ce bine trage!
chichite tehnice de care trebuie tinut musai cont ca sa iasa un "ansamblu" eficient.
Crisnemes spune:
Karula - noi avem un cuptor de paine, cu plita si gratar- nu arata asa rustic ca in poza - o sa-i fac o poza si o sa o ti-o arat. Trebuie sa stii cat de mare vrei sa fie si pe plita ce vrei sa faci- sa-faci afara zacusca de exemplu- sau doar sa faci un gratar pe plita de afara. Mesterul musai sa fie sobar- sa stie meserie- noi am facut acum 5 ani un alt cuptor pe care nu l-am putut folosi asa cum am fi vrut pt ca nu se incalzea bine- ardea tare multe lemne pt un cuptor de paine. Stiu ca inainte in vatra cuptorului au fost puse sticle sparte iar acum sobarul a pus sticle intregi - a spus ca e mult mai bine asa si pot spune ca e chiar asa.
Cristina mamica de Dragos (31.01.2004) si Victor(19.09.2006)
karula spune:
ahaa! asta cu sticlele nici n-o banuiam macar! sigur va fi un sobar cu experienta, zona e bogata in "resurse".
cristina, cuptorul vostru are usa sau e ca in poza de la corina? usa asta la cuptor face diferenta?
dimensiunile intregului ansamblu vor fi destul de reduse, dar cat sa ne permita ca fiecare element sa fie functional. plita o vom folosi la gatit efectiv. visez ceaunul cu gulas bolborosind pe ea .
gratarul si cuptorul vor avea acelasi horn, in capul meu cel putin...
aici cu hornul, iar am neclaritati: un horn cu cat e mai inalt, cu atat se afuma mai putin in jurul ansamblului, sau altele sunt motivelepentru care unele gratare scot un fum ingrozitor?
Crisnemes spune:
Cuptorul nostru are usa. Hornul este comun pentru toate trei - adica plita, cuptor paine, gratar. Nu stiu cum e cu inaltimea hornului.
Noi am facut zacusca afara pe plita si a iesit super.
Rufus spune:
Da, hornul trebuie sa fie inalt, ca sa aiba tiraj.
Mortarul cu care se prind caramizile refractare se face cu apa de sticla, se gaseste la materiale de constructii.
Tencuiala de finisare, la exterior, este una normala, nu se incalzeste.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009
karula spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Rufus Da, hornul trebuie sa fie inalt, ca sa aiba tiraj. Mortarul cu care se prind caramizile refractare se face cu apa de sticla, se gaseste la materiale de constructii. Tencuiala de finisare, la exterior, este una normala, nu se incalzeste. Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 "EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde |
am notat
Crisnemes spune:
Karula - am ramas datoare cu poza cuptorului. Aparatul foto nu stiu ce a patit iar de pe telefon nu am cablu sa descarc pozele.
Daca nu e prea tarziu azi sau maine incerc sa fac eu ceva.
karula spune:
Nu, Cristina, nu e graba, abia la finalul saptamanii viitoare ajung la "mosie" sa fac masuratori, sa vorbesc cu mesterul etc. Pana atunci adun idei, sfaturi si desenez variante. De-asta m-ar ajuta poza ta, ca pot fi elemente care mie imi scapa. Dar nu te da peste cap! Daca ti-e mai usor sa pui pe mail, adresa care apare la mine in profil e valabila.
Multumesc mult!