Opinia publica dezavueaza alaptarea

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns raluk16 spune:

Selene imi pare foarte rau

Si mie mi se canta continuu treaba cu purtatul in brate, nelasatul sa planga, dormitul cu el, dragalitul lui, etc. Dar am avut noroc ca oamenii care erau chiar langa mine au fost de acord cu deciziile mele (sot, parinti, socri, prietene bune, etc.). Asa ca restul nu m-au interesat, era mai important sa fie bebe bine, sa se simta iubit.


Mami fericita de minune Alex (16 octombrie 2009)

"As a mother comforts her child, so will I comfort you." - Isaiah 66:13

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Luna trecuta la consulatul roman din berlin, io, blonda, inalta, romanca, stilizata ca pt berlin:)), inca o familie de romani si hop intra si o familie de rromi cu 4 copilasi dintre care unul mic mic de abia 3 saptamini. erau in intirziere, program pina la 2 si era deja 2 jumate. Ea era sefa casei, cu acte si oficialitati, si era pina la urechi prinsa intre completari de hirtiute si alte oficialitaturi, lucrataoarea de la ghiseu mai si zice cu voce birocratica " familia cu multi copii va rog nush ce" si astia toti tre sa se simta ca naiba, hop si bebelusul face treaba mare si ea se uita incurcata si vorbeste cu familia ca al mic trebuie schimbat. ok da' unde?eu-s cu organizarile de fel, si-i zic sa se uite rapid la toaleta pt pers cu handicap de au masuta de schimb pt bebei ca acolo-i de obicei, unul din copii zboara acolo si zice ca nu-i, si-i zic sa se duca linistita in sala alaturata de asteptare si sa-l schimbe pe masa, ca doar nu or sa puna un nou nascut pe jos la buda. ea, pe bune ca era atit de recunoscatoare ca uite intre "romani" nu e privita ca naiba pt o chestie normala ´la urma urmei si rapid bebele schimbat si linistit.in 10 minute plinsete mari, bebe vrea sa pape. iar sefa clanului incurcata intre romanii cei cu nasul pe sus cu hainele lor de duminica, de fapt si ei erau primenti nevoie mare:), si hop si acte de completat, sot plecat sa plateasca niste taxe, cum eram iar eu pe aproape ii zic sa nu-si faca probleme ba chiar sa-i dea mai repede tzitza la al mic ca mi se rupa inima nu alta.si ea cu pixul in continuare, al mic gil gil la tzitza, io ma uitam si-mi ziceam ete dom'le asa noroc ce mama naibii nu am avut si io sa vina laptele gil gil, bebele satul in 15 min ca la carte, toate bune si frumoase.femei f diferite la spoiala si totusi unite prin ceva: suntem mame, avem copii, nimic altceva nu mai conteaza. mi-au placut, ca-s mai multe ce am apreciat la ei, si cu siguranta si ei au vazut in ziua aia ca mai sunt si romani normali. ca tare se mai simtea jena aia ca ei sunt priviti altfel, jena ca au copii multi, jena ca tre sa-l alapteze pe cel mic.merci pt flori, imi fac buchet de nunta nu alta:) e bine, ca al meu ma re-ia si dupa 15 copii alaptati ori ba:))Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns 300 spune:

Citat:
citat din mesajul lui nelia

Conceptul baby led weaning eu il inteleg ca trecerea treptata de la lapte la mincare, dar nu piuré, ci bucatele mici, pe care copilul sa le ia cu mina.

De fapt, daca stau si ma gindesc bine, cred ca 300 se refera la faptul ca, prin laptele mamei, copilul este deja expus la toate gusturile mincarurilor cu care se hraneste o fiinta umana. Si ca, trecid treptat de la laptele matern la mincarea solida, el fiind deja obisnuit, diversificarea se face mai usor pentru ca pruncul este deja obisnuit cu gusturile (si alergiile pot fi mai rare si mai putine tot din acest motiv). Ceea ce nu se intimpla in cazul laptelui praf, desi, in ultima perioada, cei care il produc incearca sa faca exact acelasi lucru: produsul obtinut sa imite cit mai bine laptele de mama, facilitind astefel trecerea spre alimentatia solida.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)





Pe langa asta vroiam sa spun ca diversificarea nu e obligatoriu sa decurga neaparat repede, procesul de inlocuire a hranei solide poate fi mai lent sau mai rapid in functie de bebelus - la noi, de exemplu, s-a desfasurat tare incet. Baby led weaning presupune intarcarea ghidata de copil, el alege cand sa nu mai primeasca lapte de la mama lui, trecand la o hrana specifica altei etape din viata lui. La unii copii, foarte rar dupa acceptiunile anumitor antropologi, intarcarea fireasca, aleasa de ei, survine putin dupa un an si jumatatea. Pentru majoriatea fiintelor umane, intarcarea din proprie initiativa ar surveni undeva intre doi si trei ani, hai patru. Exista un n% exceptii care chipruiile s-ar intarca pana la 7 ani, dar n asta e foarte mic, tinde spre 0, 1, 2, pe-acolo.

Asta e primul motiv pentru care alaptez oriunde un copil de doi ani. Pe cuvantul meu ca nu e nici subdezvoltata nici anemica! Eh, in lipsa mea mananca destul de bine, iar din 11 ocrtombrie vom trece la alaptare la cerere seara, noaptea si in weekenduri, iar laptele pe care-l voi culege peste zi va merge - tineti-va bine :) - la un alt bebelus, pana cand mama lui va relacta complet.

Ma bucur ca s-au mai alinat spiritele pe-aici. De asemenea, imi cer scuze in mod public daca am facut pe careva sa se simta prost prin postarile mele. In mod cert nu asta intentionam dar, cand discutia a luat turnura aia condamnativa, dupa ce citisem apelativele din evz, am simtit si eu nevoia sa spun varianta mea.

Stiu ca altii percep lucrurile altfel, dar pana la urma aici suntem aproape toate mame si cred ca intr-un fel avem datoria sa intindem o mana de ajutor celor care o cauta.

Eu m-am intalnit de atatea ori cu prieteni si perietene cu copii, unii alaptati, altii care vorbeau biberoneza, am alapat in cafenea la nefumatori, unde mergeam sa schimbam progeniturile si sa le indopam (de multe ori ne indopam si noi) si sa stam si noi ca oamenii in acelasi timp. Practic am fost mai mereu mai ceva decat sambata in izvor si culmea e ca atunci nu am auzit pe nimeni ca alaptam ostentativ sau deliberat sau mai stiu eu cum.

Ganditi-va acum, la ceas de seara, ca noi nu avem banii lui nestle sa platim reclame cu bifi si prietenii sai, nici banii lui danone sa va bagam aptamilul pe gat la fiecare pauza publicitara. Editia online a unui ziar era insa gratis - a fost singura publicatie care s-a aratat interesata de eveniment.

Vikinga, ce pastile erau alea, cums e numeau? Eu am avut mari probleme din cauza hormonilor, la noi am gasit doar viviflor care contine putin estrogen si m-au ajutat dar numai local, in rest... aiurea. Stiu ca progesteronul se secreta f. mult in sarcina si alaptare, iar estrogenii afecteaza cantitativ laptele. Iata un articol interesant despre hormoni si alaptare.

http://www.obgyn.net/pcos/pcos.asp?page=/pcos/articles/childers-chats

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alra spune:

in belgia am vazut multe mame care alapteaza afara, insa ferit. le vezi in general in parcuri de distractii, locuri de joaca pentru copii, la piscine unde vin familii cu copii,etc.

in fond nu cred ca e mare diferenta fata de RO, din ce spuneti voi.

probabil ca singura diferenta e ca aici chiar nu ii pasa nimanui ce faci.

ah, da, si ca se vorbeste mult mai deschis despre alaptat - eu nu stiam la prima fata, insa e normal ca colegi de servici barbati sa te intrebe de curiozitate daca alaptezi, daca merge ok si la fel e normal ca organizarea sedintelor sa tina cont si de pauza ta de alaptat in masura in care e posibil.

inaioana, tu chiar te apuci sa comentezi comentariile din evz?

PS: eu am avut lapte cantitativ putin hormonal. da, se poate :). am alaptat mult ca si perioada insa cantitatea a fost mica orice am facut, si am avut persoane mai mult decat specializate ajutor.

editez iara : si de caca ne schimbam in public, tot asa ne ferim, dar nu e vazuta ca o tragedie. eram odata intr-un restaurant (ha!), am intrebat daca au masuta de infasat la baie, cica nu, si s-au oferit sa imi lipeasca 2 scaune sa o schimb la fata locului (ups :)). eu le-am schimbat in carucior la toaleta pe unde a fost posibil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanzi spune:

Felicitari 300 si tuturor mamicilor care au participat la actiune! E clar ca in Romania mentalitatile se vor schimba greu, comentarii negative vor mai aparea, dar sunt sigura ca nu e imposibil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

Discutam si de cum e sa fie alaptat copilul tau cu laptele altei mame? Aici recunosc ca am o mare trauma.

300 dupa cum bine ai sesizat nimanui nu i s- a parut nimic ciudat sa alaptezi in public, ciudat e sa impui altor mame sa faca asta. Cat despre faptul ca ati permis taman EZ sa va faca publicitate v-a facut probabil cel mai mare deserviciu. Scopul nu scuza mijloacele mereu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns a_alinta spune:

eu nu vad unde vedeti voi indarjirea dorsiliei?
este pur si simplu un alt punct de vedere , care este foarte adevarat , dar pe care unele din participante la dialog nu il accepta.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Wow, ce de mesaje...
Dorsilia, mie nu mi s-a parut ca am formulat prost subiectul si nu am inteles nedumerirea lui Rufus asa cum nu am inteles-o nici pe a ta. Am explicat ca era vorba despre o actiune de awareness al alaptarii in general, inclusiv in public dar nu numai. Eu asa am priceput, nu am participat la ea, nici nu am stiut de ea inainte, am citit despre ea in linkul pe care l-am dat. Am explicat si ce inseamna genul asta de actiuni cand raspundeam Marinei despre de ce a parut "ostentativ".
In rest, desigur ca fiecare are dreptul la o opinie, nu opiniile "contra" m-au socat, cum spuneam ci ostilitatea. (Nu de aici de pe DC, ci de acolo)Acuma mi se spune ca nu ma pot astepta la altceva de la cititorii ziarului aluia...nu stiu, tot e aiurea. Nu am auzit ca cititorii ziarului aluia sa fie anume un soi de hooligans sau asa ceva. In fine..
Ca sa fie clar, nu cred ca mamele care au alaptat sunt mai cu mot decat cele care nu au putut-o face. Una dintre cele mai bune si dragi preitene ale mele, o minunata mama a trei copii, nu a alaptat pe niciunul dintre ei deloc din motive medicale serioase. Cunosc foarte bine stresul unei astfel de mame careia medicul ii interzice sa alapteze si care bombardata de ideea ca alaptarea e cea mai buna solutie pentru copil, se simte nejustificat vinovata ca ea nu poate. Din pozitia mea de prietena am sustinut-o si am pledat impotriva alaptarii in cazul ei, cand era gata sa cedeze si sa o faca in ciuda sfaturilor intemeiate ale medicului, punand astfel un mic (poate inexistent dar...cine poate stii sigur) risc asupra copilului. Si am convins-o ca nu merita si ca bebelusii cresc foarte bine si cu lapte praf.
Eu insami nu am avut lapte deloc dupa nasterea Katjei mai mult de o saptamana. Am reusit sa fac lapte destul incat sa ii acopar nevoile in 4 luni. Apoi am alaptat pana dupa 18 luni. La Serghei situatia s-a repetat, am reusit insa sa ii acopar nevoile cu laptele meu dupa doar 5 saptamani si apoi am alaptat tot putin peste 18 luni.Nu imi fac un titlu de glorie din asta, dar imi fac din faptul ca am ajutat multe mame sa poata alapta atunci cand erau convinse ca nu pot si nu au lapte.
De asemenea inteleg si respect alegerea femeilor care nu alapteaza pentru ca nu vor. Uite asa, diverse aspecte psihologice le impiedica sa aiba dinsponibilitatea psihica de a o face. Asta este, nu cred ca in asta si numai in asta sta calitatea de mama. Decat o mama nefericita care alapteaza, mai bine una fercita si grijulie care da biberon.
Nu pot insa sa nu aplaud initiative acestor mame care au ales sa faca actiunea de awareness deoarece adevarul adevarat este ca Romania are mare nevoie de asta. Noi suntem aici pe un forum de mame, desigur ca suntem foarte foarte familiare cu subiectul. Dar adevarul e ca in Romania lumea nu este familiarizata cu asta, alaptarea se intampla de regula foarte putin si tot de regula intr-o intimitate atat de totala incat cel mai natural act din lume este cvasinecunoscut. Oamenii in general nu sunt aware/constienti de naturaletea, normalitatea si valoarea alaptarii. Si asta nu e ok.
Cum spunea cineva, in Romania se vorbeste mult despre ce nu merge bine, dar cand cineva chiar face ceva, orice, o actiune/campanie in vederea unei imbunatatiri in patratica in care se pricepe si functioneaza el...ne deranjeaza ca face. Ne uitam la cei din Occident si am vrea ca lucrurile sa stea peste noapte la fel ca acolo si aici. Asta nu se poate face aici altfel decat s-a facut si acolo: pas cu pas, de catre niste oameni cu viziune si cu curajul de a se expune public in timp ce schimba mentalitati.

Mi se pare insa foarte trist, ca cel mai firesc lucru din lume, fara de care nu am fi supravietuit, are nevoie acum de actiuni de "coming out of the closet" de parca ar fi vorba despre o minoritate. Ooops..pai este o minoritate...Si unii ii trimit "back to the closet" absolut ultragiati. Suna cunoscut? Nu este incredibila aceasta alaturare, nu e incredibil sa devina "ciudat" pentru publicul larg sa alaptezi?
Repet: incercati sa va ganditi la perceptia generala, nu la curentul de opinie care este aici pe DC unde noi suntem "public implicat" si avem un grad de cunoastere foarte inalt al problemei, prin urmare proabil ca nici nu ne dam seama ca "exista o problema" la nivelul perceptiei publicului larg. Dar din publicul asta larg fac parte si viitoarele mamici si tatici si matusi si bunici si as amai departe, care au nevoie de aceasta educatie.

Prin urmare, acestea fiind spuse, eu cred ca actiunea a fost cu atat mai justificata decat mi-as fi imaginat inainte de a cunoaste (si a ma soca de) reactia opiniei publice.

Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns 300 spune:

Marina, nu stiu de ce crezi ca noi incercam sa impunem ceva. Cine vrea sa dea de noi, de-acum stie unde sa ne gaseasca. Si reclama negativa tot reclama este . Oricum, repet ce scriam si pe blog, noi chiar ne-am adunat intr-un loc aproape pustiu.

Nu voiam sa aduc faza cu laptele in discutie dar da-mi voie sa ma explic scurt: in diverse pagini de specialitate, mai nou, se recomanda asa: 1. laptele de mama, de la sursa. 2. Laptele de mama, muls. 1. laptele altei mame, cum o fi. 4. daca niciuna din variante nu este posibila, se recurge la laptele praf. Este o mare onoare sa pot ajuta, chiar si cu putinul pe care reusesc sa-l strang, o mama aflata intr-o situatie limita. Cand se va regla lactatia mamicii, laptele meu va ajunge la o nepotica, intarcare de nevoie, pentru ca mama ei are are un nodul tiroidian si urmeaza sa faca un tratament radioactiv. Mama ei este verisoara mea primara.

Iarasi, nu vad nicio problema daca tu sau alte fete nu sunt de acord cu asta sau nu o vad cu ochi buni, e ceva nou si neobisnuit la noi.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Marina


Discutam si de cum e sa fie alaptat copilul tau cu laptele altei mame?




Sotul meu cand era prunc a supt de la o tiganca. Pe vremea aia era ceva obisnuit. Stati asa, nu va speriati, ca nu e un neanderthal[:d]. In ce an o fi aparut laptele praf? Va dati seama ca au existat vremuri cand copilul unei mame ce nu avea lapte era condamnat la moarte si numai solidaritatea intre femei il putea scapa...


Mergi la inceput