Limba germana - un moft sau necesitate?

Limba germana - un moft sau necesitate? | Autor: Anka74

Link direct la acest mesaj

Aud in jurul meu si citesc pe forum cum multi parinti se orienteaza tot mai mult spre studiul limbii germane de catre copii, de la gradi chiar, cu examen la intrarea in scoala...cu speranta ca va prinde un loc la un liceu german. Acum, pe cei care au cat de cat de-aface cu limba germana sau cu Germania, ii inteleg - unii au rude in Germania, altii au afaceri cu firme din Germania, altii vor sa plece sau sa isi trimita copilul la studii acolo. Pe cei care insa nu au nimic comun nici cu limba nici cu tara, ba mai mult, nu stiu nici macar ei limba germana, nu ii mai inteleg. De ce nu franceza? De ce nu spaniola? De ce nu italiana? (avem o fetita pe forum care face italiana din clasa I)De cand moda asta cu germana (folosesc cuvantul moda fara sens peiorativ)? Pe vremea alor mei se studia limba rusa, noi am prin perioada engleza-franceza, vad ca acum engleza e deja aproape o limba materna, si musai germana.
Nu ma intelegeti gresit, nu am nimic cu nimeni, pur si simplu sunt curioasa. Ca am si eu un pitic ce va merge la scoala la anul, nu stiu boaba de germana, si mi-e sa nu-l privez de ceva....mai ales ca scoala la care cred ca va merge a ramas pe structura Engleza - Franceza.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Pentru a-i citi pe Gebrüder Grimm in original?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danat spune:

Imi dau si eu cu parerea...de ex, poate:
- pentru ca in copilarie se prinde mult mai usor o limba straina, in special una grea cum e germana
- pentru ca in ultimii ani firmele austriece si germane au intrat destul de puternic pe piata romaneasca (sigur, asta nu inseamna ca vor fi si peste 15-20 de ani cand acel copil ar incepe un job, dar...)
- pentru ca Germania e cea mai tare putere din Europa? si in viitor limba acestei tari iti poate fi de folos, ca individ..

Asa, putem omite cateva pareri, dar fiecare parinte intelege sa-si formeze copilul dupa propriile-i asteptari si pretentii.

Celelalte limbi enumerate, franceza, italiana, mi se par mult mai usoare si se pot invata mai tarziu in cazul in care se doreste acest lucru.

Parerea mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

nici o limba nu e moft.
e un cistig imens

"sahul e prea creieros, mai bine jucam table" - M

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

Germana e o limba grea pentru un roman ,de aceea e bine sa o inceapa devreme.Franceza si spaniola si italiana ,cel putin pentru romani,se pot invata mult mai usor si mult mai repede.Germana cere timp mai mult in timp ce celelalte au o structura oarecum asemanatoare,si foarte multe cuvinte,cu romana-doar apartin de o singura familie.
Daca stai si analizezi ,engleza si germana au oarece asemanari,fiind amandoua limbi germanice,clar diferite de romana.Si merg invatate impreuna.
Nu trebuie sa studiezi germana doar pentru a intra la liceul german care de altfel nu este in topul liceelor din Buc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madadum spune:

noi sintem cls 3a la liceul german.
de ce am ales noi germama desi noi nu vorbim in casa germama.parerea mea este ca orice limba stiuta in plus poate face diferenta candva in viitor. engleza deja este un must, nu te mai diferentiaza in nici un fel. invatarea la nivel de limba materna a unei limbi inca din copilarie se face mult mai temeinic decat daca te apuci la 15-18 ani sau mai tarziu de ea. in plus, copilul vine in direct contact cu o alta cultura, citeste literatura in limba respectiva. modul de abordare in scoala germana, cel putin la nivel primar, mi se pare mie ca este un pic diferit de scolile "romanesti"... nu neaparat mai relaxat dar parca mai deschis spre ceea ce ar trebui sa fie invatamantul. poate am fi ales alta limba daca ar fi existat ciclu complet de invatamant gratuit (asa cum este liceul german). nu stiu daca dupa clasa 5a vom ramane tot in liceul german insa deocamamdata nu regretam alegerea facuta. si da... sper ca copilul sa isi doreasca sa isi faca studiile in austria/germania.

mada

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eusunteuasa spune:

Nici eu nu stiu germana, dar daca incepi de mic studiul unei limbi straine, cand vei fi mai mare, vei aprofunda mai usor...de aceea dupa ce va vorbi mai bine, si eu ma gandesc ca pe la 6 ani sa-l dau pe nazdravanul nostru la germana.
Succes in toate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralcat spune:

Traiesc intr-o tara, cu 3 limbi oficiale: franceza, flamanda si germana. Destul de putini francezi stiu celelalte doua limbi ale Belgiei, dar toti flamanzii pe care i-am intalnit vorbesc cel putin 4 limbi. Flamanda, ca-i a lor, germana, ca e sora cu flamanda, franceza, sa se inteleaga cu fitzosii din sudul tarii care refuza sa invete "limbi grele", engleza ca-i necesara. Si vorbesc de "ordinary people". Acu, daca omu ala si-a gasit consoarta prin alte locuri (am 2 colegi insurati cu spaniole), evident ca invata si limba nevestei. ...
Si desi aveam o parere buna despre mine si capacitatea mea de a prinde limbi straine si mai ales de a lucra multitasking si multicultural ... sunt umilita total cand ii vad cat de repede schimba de la o limba la alta (cu tot ce inseamna asta la nivel de sintaxa diferita, pronuntie atat de diferita)... cand vad ca in sub un minut colega mea flamanda vorbeste cu mine engleza, cu flamandu din fata noastra flamanda si cu sefu franceza ... ma doare neuronu.
Si mai au o chestie buna in scoala, invata limbi straine doar de la vorbitori nativi, au o engleza superba, franceza ce sa mai zic... eu nu voi ajunge la performantele lor.
Dar pruncu ... parleste franceza cu accentul francez (si cu toate nazalele lor pe care le detesta mama pruncului), incepe sa-i iasa si latrata din gat cu care seamana flamanda (au niste ghhhgh de zici ca-si curata gatul de mucus, si la care eu invariabil ma inec) si de la primavara vreau sa inceapa germana. Ca engleza o incepem de la toamna la scoala si deja avem niste baze de la colegii de gradi.
Nici o limba straina nu mi se pare un moft, mi se pare o achizitie pe care copilul de acum cand va ajunge adult o va folosi natural si va aprecia ce-i ofera.

www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank"> In sufletul meu

Eu

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ralcat

.......

Dar pruncu ... parleste franceza cu accentul francez (si cu toate nazalele lor pe care le detesta mama pruncului), incepe sa-i iasa si latrata din gat cu care seamana flamanda (au niste ghhhgh de zici ca-si curata gatul de mucus, si la care eu invariabil ma inec) si de la primavara vreau sa inceapa germana. Ca engleza o incepem de la toamna la scoala si deja avem niste baze de la colegii de gradi.
Nici o limba straina nu mi se pare un moft, mi se pare o achizitie pe care copilul de acum cand va ajunge adult o va folosi natural si va aprecia ce-i ofera.

www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank"> In sufletul meu

Eu

You made my day cum zice francezu´

Mergi la inceput

Si ca o completare la ce a spus ralcat anterior, apropos de parerile unanime din cate observ, ca cu cat inveti de mai mic o limba cu atit bazele acesteia iti vor ramine: fii-miu traieste de 2 ani jumate zi de zi (gradi, apoi scoala) printre austrieci.
cand il auzim cum pronunta, cum vorbeste limba asta atit de diferita de cea materna, raminem ca la dentist si dentistul plecat dupa tigari deci nu ne revenim usor, inafara de faptul ca ne creste pipota in noi. Nu mai zic, ca are un accent vienez...cuvinte din dialect si alte finetzuri
Pe de alta parte noi adultii, oricat ne-am chinui, nu putem pronunta acel "r" din gat (vorba lui ralcat cu flegmele ) sau eu daca reusesc am senzatia ca sunt penibila la maxim si ca o imit pe Mireille Mathieu caci oricum nu e natural ca pronuntia lor.
Consider ca trebuie sa ai un anume talent pt limbi straine ca sa le inveti bine ca adult si apoi sa le si pronunti ca un vorbitor nativ (sau cat mai apropiat).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Fi-mea face italiana la scoala. Nu a fost alegerea mea, pur si simplu e scoala foarte aproape de casa si ... asta e.
Acasa deocamdata face engleza. Engleza mi se pare obligatorie, nu vad cum te-ai putea descurca indiferent de profesie fara sa stii engleza.
As vrea sa invete si germana cand va fi un pic mai mare, deocamdata nu poate face 3 limbi, ar fi prea mult. Idealul meu ar fi sa invete si franceza, nu stiu insa daca se va descurca cu atatea limbi, mai vedem cand mai creste un pic.
De ce germana?
In primul rand este una dintre limbile care se predau in aproape orice liceu. Italiana nu. Cu alte cuvinte cand va intra la liceu va avea de ales intre franceza, germana si eventual spaniola.
In al doilea rand eu nu stiu germana deloc, sotul meu o vorbeste bine.
Sotul meu se descurca sa citeasca documentatie tehnica nu numai in germana ci si in suedeza, daneza, norvegiana. Nu vorbeste limbile nordice dar poate citi (zice el ca seamana bine).
In timpul vietii profesionale am constatat ca mi-ar fi folosit germana. Si imi pare rau ca n-am fost in stare sa o invat. Am invatat de nevoie termeni tehnici si comerciali dar ... mi-ar fi fost de folos sa pot conversa.
Ca idee cred ca orice limba straina stiuta e un plus. Nu se stie niciodata in viata in ce tara vei trai sau ce limba iti va fi de folos.

Mergi la inceput