Grupa pregatitoare, obligatorie?
Raspunsuri - Pagina 2
medeea76nou spune:
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri si imi cer scuze ca am intrat atat de tarziu...
Fetita mea este inalta, prin comparatie cu fetitele de varsta ei. In primul rand, nu vrea sa fie in situatia in care am fost eu in anii de scoala, cea mai inalta din clasa, incat trigau copiii dupa mine Olive sau Sandy Bell.
Apoi, ma gandesc ca daca la varsta ei deja face adunari si scaderi cu cifre mici, fara ca cineva sa o fi invatat (nici acasa, nici la gradi), stie o multime din literele din alfabet (litere mari, evident), la gradi faceau inca de anul trecut betisoare (asociate cu firele de iarba), decupeaza corect etc., ce va face peste trei ani? Sigur se va plictisi sa o ia de la zero cu totul...
In privinta ghizdanului, nu-mi fac griji, intrucat am ales un liceu cu profil de arta, unde rechizitele sunt tinute la scoala, in dulapioare, iar pentru acasa exista caiete mici care nu cantaresc atat de mult... In primul rand am ales acest liceu, tocmai pentru ca elevii nu sunt aglomerati cu teme pentru acasa, care sa depaseasca limitele bunului-simt, cum am inteles ca se practica la alte scoli.
Noi nu vrem sub nici o forma sa renuntam la educatoarea Teei, suntem extrem de multumiti, desi ne este destul de greu cu transportul, taxa etc., asa ca la anul nu vrem sa o inscriem la pregatitoare, caci asta ar presupune schimbarea educatoarei.
Intre timp am vorbit si cu directoarea scolii, care ne-a spus ca primesc si copii care nu au frecventat gradinita, deci, cu atat mai mult, copii care au trei ani de gradi, si ca nu este obligatorie grupa pregatitoare.
Multumesc inca o data pentru raspunsuri, cel mai mult ma intereseaza cum s-au integrat copiii aflati in situatii similare.
Mamica de Tea (2006) si de Ana (2008), in curand din nou
13+
anya spune:
Medeea, baiatul meu a intrat in clasa 1 fara sa fi facut pregatitoarea. Acum e a 2-a, asa ca informatia e proaspata
. Este in continuare cel mai inalt din clasa si e fericit ca el ii conduce la ora de sport.
A invatat sa scrie si sa citeasca, sa socoteasca fara probleme. A avut FB pe linie (mai bine de jumatate de clasa nu a avut FB la toate materiile), a luat Excelent la concursurile de la scoala (Cangurelul si Smart). In paralel a urmat cursuri la o scoala de engleza (de 2 ori/sapt cate 1.5 ore) si a facut karate (a participat la competitii si a ajuns sa ia medalie de aur la Embu Mixt, la gryupa lui de varsta) facand antrenamente de cel putin 3 ori/saptamana. Si nu e genul mielusel: unde-l pui acolo sa stea si sa faca ce zici
. Avem personalitate si vrem sa ne-o impunem.
CorinaDani spune:
medeea, una dintre colegele mele de serviciu si-a dat fetita tot la liceul de arta (cred ca e singurul din Ploiesti
) si a fost foarte dezamagita, deoarece in comparatie cu scolile normale, fetita ei facea prea putina materie, o lalaiau toata ziua cu pianul si alte aiureli, drept pentru care in clasa a II-a si-a mutat fetita urgent la o scoala normala, unde i-a fost destul de greu la inceput, deoarece era cumva in urma fata de colegii ei...
asa ca...tu alegi, desigur, insa s-ar putea sa regreti mai tarziu si fetita sa aiba probleme in privinta nivelului cunostintelor...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
medeea76nou spune:
Anya, felicitari pentru baietelul tau!!! Intr-adevar impresionant.
Corina, trebuie sa te contrazic, intrucat sunt in deplina cunostinta de cauza. In primul rand, eu si fratii mei am invatat la acest liceu, intr-adevar, nu am fost asaltati cu obligativitatea invatatului, insa am castigat, in acelasi timp, si olimpiade judetene (matematica si limba romana) la vremea noastra. Eu am si predat pian cativa ani in Liceul de Arta (inainte de a termina facultatea) si sunt in continuare incantata de atmosfera de acolo. In ceea ce priveste invatatul, tocmai din cauza faptului ca elevii sunt lasati mai liberi, ei pot concentra in anii terminali asupra materiilor care ii intereseaza. Unii dintre fostii mei colegi de liceu canta in filarmonici de renume din lume, altii au afaceri prospere, altii (de exemplu eu si fratele meu) au terminat facultati fara legatura cu muzica si lucreaza in alte domenii (fratele meu este Director tehnic la Burda Romania, sora mea este fotograf cu studio foto propriu in Paris, iar eu sunt magistrat, un fost coleg lucreaza in Irlanda, ca programator, pentru Google). Am avut o surpriza extrem de placuta la intalnirea de 10 ani de la terminarea liceului, cand am constatat ca absolut toti colegii mei sunt foarte bine realizati in plan profesional, in diverse domenii. Si am convingerea ca totul se datoreaza libertatii de gandire si actiune oferite de acest liceu.
Daca prietena ta nu a fost multumita, inseamna ca fetitei ei nu i se potriveste acest liceu (ma intreb totusi de ce a inscris-o acolo). Referitor la educatia copiilor mei, va fi alegerea lor ce urmeaza sa faca in viata, insa pentru inceput, noi personal consideram ca e mai bine sa aiba parte de o copilarie mai libera, si sa isi foloseasca timpul liber pentru ei insisi, nu pentru a scrie teme ore intregi zilnic. Este, insa, optiunea noastra exclusiva.
13+
medeea76nou spune:
Eu le multumesc parintilor mei (artisti, ce-i drept), pentru ca au ales in primii ani de scoala in locul meu. Nu mi-a placut pianul, nu ma atragea studiul lui deloc, asa ca am fost o eleva mediocra din punctul asta de vedere. Insa cand am dat examen la Facultatea de Drept, am intrat a patra pe lista din aproape 900 de candidati. Asa, cu Liceul de Arta terminat...
Scuze pentru ca am lungit subiectul, dar liceul asta face parte din sufletul meu, imi ador in continuare profesorii pe care i-am avut si ne imbratisam cu sinceritate de cate ori ne intalnim intamplator. Unii dintre ei mi-au fost adevarati ghizi in viata, ceea ce a contat mult mai mult pentru mine decat daca mi-ar fi predat o materie mecanic...
13+
CorinaDani spune:
medeea, nu te contrazic, doamne-fereste si nici nu am nimic cu acest liceu, doar ti-am relatat pataniile colegei mele
intamplarea cu fetita colegei mele este de acum 3 ani
poate pe vremea cand ai invatat si predat tu, lucrurile stateau altfel
fetita colegei este foarte talentata la pian
insa, ca sa fim sinceri pana la capat, in ziua de astazi, daca nu esti un "virtuoz", mori de foame cu arta
tocmai pentru ca e foarte realista, colega mea si-a dat seama ca fetita ei risca nici sa nu invete foarte bine, nici sa devina un renume international in materie de pian si a decis s-o mute la o scoala normala, in paralel cu efectuarea lectiilor de pian in particular; in felul acesta, fetita isi poate perfectiona abilitatile, dar este pregatita corespunzator si dpdv scolar, astfel incat sa poata continua studiile la cel mai bun liceu din oras, la momentul potrivit.
si ca o paranteza, in clasa fetitei erau si 2-3 copii de romi, curati, spalati, ingrijiti, talentati, nimic de zis; acei copilasi isi doreau sa ajunga instrumentisti/manelisti, pentru ca stiau ei de la parinti ca vor castiga bani frumosi cand vor creste...
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
medeea76nou spune:
Sunt de acord cu tine, Corina, mai putin partea cu rromii... In Liceul de Arta (nu am pierdut total contactul, tatal meu e profesor acolo), aproape in fiecare clasa e cate un rrom. Spre deosebire de copiii de manelisti (care majoritatea nu au studii muzicale liceale), acesti copii sunt intr-adevar talentati, de bun-simt si, intotdeauna, spalati. Majoritatea ajung instrumentisti in Filarmonici (in tara sau in strainatate), sunt seriosi si ambitiosi. Unii dintre ei au formatii de jazz, de asemenea recunoscute, mai ales pe plan international. Majoritatea provin din familii cu traditie. Mi s-a parut malitios finalul mesajului tau, ca sa nu spun rasist. Copiii rromi din acest liceu sunt exact exceptia in ceea ce priveste rasa lor, pacat ca sunt prea putini...
M-as bucura totusi daca s-ar reveni la subiect. 
13+
CorinaDani spune:
medeea, cred ca nu ai inteles. iti explic, sa intelegi ca ideile nu-mi apartin, asadar, dupa ce vei citi explicatiile, iti vei da seama ca ai rationat eronat si m-ai "acuzat" degeaba.
tot ce ti-am relatat provine de la colega mea de serviciu, care a avut fetita inscrisa in clasa I la liceul de arta, acum 3 ani (de fapt chiar 4, se implinesc in aceasta toamna).
detaliile privind copiii de rromi tot ea ni le-a povestit, in urma sedintelor cu parintii la care a participat. colega ne-a spus ca, daca nu ar fi vazut cum arata si cum vorbesc/se exprima mamele acestor copii, cu greu si-ar fi putut da seama ca sunt rromi, pentru ca intr-adevar copiii sunt curati, educati si chiar au talent.
totodata iti reamintesc faptul ca acum 3-4 ani manelistii ne poluau pe toate canalele mass-media, se faleau cu bogatiile si cu banii castigati, asa ca nu e de mirare ca unii dintre acesti copii, din proprie initiativa, invatati de parinti sau de familie, spuneau ca vor sa devina manelisti sau instrumentisti in trupa unor manelisti, prin prisma banilor ce puteau fi usor castigati. ca sunt si exceptii printre ei, ca ajung instrumentisti sau au formatii de jazz, nu contest, ba chiar bravo lor, asa cum ai spus si tu, sunt exceptia care confirma regula, pacat ca sunt prea putini.
eu doar am relatat doar ce ne-a povestit aceasta colega, repet, foarte dezamagita de faptul ca in clasa I fetita ei nu a facut aceeasi materie ca cei de la scolile normale si ramasese vizibil in urma, dovada fiind ca i-a fost destul de greu sa se integreze si sa recupereze, in clasa a II-a, cand a mutat-o la o scoala normala.
medeea76nou spune:
Nicio problema, doar ca nu intelegeam ce are de-a face nivelul de pregatire din acest liceu, cu faptul ca acolo invata si rromi.
13+