Intrebari, nedumeriri...

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Adrianaa spune:


Pentru ca s-a adus in discutie situatia din China. S-a demonstrat ca in comunism domina totalitarismul, deci nu este o societate ideala. Nici pe departe societatea chineza actuala nu este ideala. Partidul comunist chinez isi asuma meritul pentru dezvoltarea economica actuala a tarii. In realitate, aceasta dezvoltare a fost obtinuta din greu de oameni in acesti 20 de ani. Ea a fost treptata dupa ce partidul aflat la putere a slabit usor lanturile. Acolo, partidul isi atribuie merite ale sportivilor, oamenilor de stiinta cu care isi lustruieste o imagine ideala. Marele potential de piata al Chinei cautat de investitorii straini ia nastere din puterea de consum a populatiei (1,3 miliarde). In China functioneaza inca la capacitate maxima masina de propaganda care serveste scopurilor partidului la putere.

In anii 80, pentru a se mentine la putere, partidul comunist a dus o politica de reforme si de deschidere simuland democratia pentru mentinerea dictaturii.

Citat:
« Nerabdarea cu care a cautat succese rapide a plasat China intr-o pozitie dezavantajoasa numita de economisti „blestemul intarziatului”.

„Blestemul intarziatului” sau „avantajul intarziatului ” se refera la faptul ca tarile subdezvoltate care se dezvolta mai tarziu pot imita tarile dezvoltate în multe aspecte. Imitarea poate lua 2 forme: imitarea sistemului social, sau imitarea modelelor tehnologice si industriale. Imitarea unui sistem social este de obicei dificila, din moment ce o reforma de sistem pune in pericol interesele obscure ale unor grupuri sociale sau politice; astfel ca tarile subdezvoltate sunt inclinate sa imite numai tehnologiile tarilor dezvoltate. Desi imitarea modelului tehnologic poate genera cresteri economice pe termen scurt, poate ascunde multe riscuri si poate determina chiar esecul dezvoltarii pe termen lung.

„Blestemul intarziatului” este o cale spre esec, iar PCC urmat-o. De-a lungul ultimelor 2 decenii „imitarea tehnologiei” a condus în China la unele realizari de care PCC a profitat pentru a-si consolida legitimitatea; dar a continuat sa reziste reformei politice care i-ar submina interesele. Asa ca interesele pe termen lung ale natiunii au fost sacrificate.. »


Mai multe despre societatea « ideala » chineza contemporana, www.epochtimes-romania.com/articles/2004/12/article_9.html" target="_blank">aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Rufus, comunismul a ofeirt stabilitate prin anihilarea demnitatii umane si prin coercitiune.

Democratia la noi in tara ofera stabilitate prin cresterea nivelului de trai. De fapt in nicio tara cu nivel de trai scazut nu este stabilitate.

Si Accept are dreptate. Dar nu libertatea in sine ci proasta intelegere a libertatii. Cand fiecare s-a trezit ca poate sa faca orice fara consecinte.
Comunismul a distrus biserica si noi o facem in continuare.
Eu nu sunt bisericoasa si deseori imi este greu sa le inteleg pe fetele care scriu pe la sufletul religiei. Eu cred si atat. Si consider ca manifestarile mele spirituale tin maimult de intimitate decat de biserica.
Azi, insa, am vazut la Realitatea TV o reclama la Academia Catavencu care aduce prejudicii ideii de biserica si ideii de preot si prin asta ideii de religie in general. Si am stat sa ma intreb cum este posibil asa ceva?
Si asta ma face sa gandesc ca nu ar fi rau ca din cand in cand sa ne intoarcem catre morala crestina.

Consider ca amestecul preotiei cu politica este daunator. Pentru ca biserica isi pierde din credibilitate.

Si am putea sa vorbim si despre disparitia rusinii - in toate aspectele ei.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adrianaa spune:


E clar, regimurile totalitare nu sunt bune. Trei regimuri politice - fascismul, nazismul si comunismul - au demonstrat lucrul asta. Toate au in comun faptul ca, ajunse la putere, acestea distrugeau organizarea democratica. Eu vad ca sunt multe framantari in toata lumea pe plan economic, politic si social. Ce se intampla cu capitalismul contemporan? A ajuns acesta la capatul drumului? Si ce urmeaza dupa el? Postcapitalismul ? Sa nu-mi sugerati ca tot… comunismul…

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Dar dupa parerea mea si capitalismul a dat o tzira gres pentru ca distrus acea stabilitate despre care vorbea Rufus. E tot un fel de exploatare, nu ca in China, ci de o alta natura, mult mai fina si mai subtila.

Nu stiu ce urmeaza, in post-capitalims sintem deja, toate regimurile sint neo- acum, trebuie sa vina altceva. Am inceput sa tot citesc analize peste analize, ale societatilor, ale regimurilor, ale modurilor de productie si concluzia mea de pina acum este a toate au avut ceva bun si toate au avut ceva prost. I-am urit pe Marx si pe Engels, dar acum, recitind din ei, imi dau seama ca cel putin Marx nu vorbea chiar prostii. Asa l-am urit si pe Nietzche, dar citit cu atentie, ala spune lucruri mari acolo, depinde mult de felul in care este inteles.

M-am gindit la faptul ca, daca am lua comunismul, socialismul, capitalismul, de le ideea originala si am incerca o altfel de abordare si de aplicare, oare am avea de unul dintre ele altfel de rezultate, mai bune pentru individul de rind? Si, sincer, eu cred ca nu, sint depasite si nu se mai potrivesc neam omului de astazi si nici societatilor care sint conturate acum.

Pe mine personal nu ma mai multumeste nimic: nici dreapta, nici stinga, nici macar centru-dreapta sau centru-stinga. Nici comunismul, nici socialismul, nici liberalismul sau neo-cele-enumerate. Individul in sine are mereu de suferit, ori ca i se impinge prea mult sula-n coaste si i se lipeste banda adeziva mai bine pe gura, ori ca i se lasa libertatea sa aleaga, aruncind pe umerile lui toata lipsa de organizare sau lucrurile rele care nu merg intr-o societate.

O cale de mijloc intre tot ce a fost cred ca ar fi o solutie, dar care? Care e ideea principala de la care trebuie pornit???

Morala religioasa, crestin-ortodoxa in primul rind, ca pe asta o cunosc mai bine decit celelalte e buna. Inca de cind am citit Biblia mi-am dat seama ca in ea nu scrie nimic rau, cele 10 porunci sint atit de simple si atit de clare incit ma pufneste risul sau plinsul, sau amindoua odata, de ce domnule, daca e atit de simplu, nu facem ceea ce scrie acolo si gata!?

Cred ca noua, pe plan social, economic, uman exact asta ne lipseste: o idee simpla de tot, care sa satisfaca si cu care sa fie de acord toata lumea si apoi gindit planul de plecare. Ideea asta a lipsit de la baza celorlalte mari teorii contemporane si chiar si celor dinaintea lor, de aceea le consider non-viabile. Daca la nivel de idee le lipseste, atunci cind incep sa fie aplicate, iese tragedie... asa cum istoria ne-a demonstrat-o si ne demonstreaza inca.

Cititi ideea simpla de la care pleaca crestinismul si vedeti cu ce nu puteti sa nu fiti de acord (pentru cei care au o problema cu Dzeu, poate sa inlocuiasca in porunca cu individ, fiinta umana, libertatea si demnitatea umana in general... sau orice valoare fundamentala necesara pentru un trai decent in orice societate am trai, incepind de la individ, de la nucleul principal - familia si terminind cu societatea si lumea in ansamblu):

1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor.
3. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert.
4. Adu-ti aminte de ziua Domnului si o cinsteste.
5. Cinsteste pa tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant.
6. Sa nu ucizi.
7. Sa nu fii desfranat.
8. Sa nu furi.
9. Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau.
10. Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Rufus, eu nu stiu cat de bine o duc chinezii si ma refer la omul de rand.
Stiu insa cat de rau o pot duce.
Munca.Munca. Munca.
Bani extrem de putini pentru efortul depus.
Mizerie si conditii de lucru care la noi in Europa n-ar fi posibile.




Chinezii de rand nu au dus-o niciodata bine. Aici trebuie sa ne uitam la statistici, iar astea spun ca nivelul de trai a crescut de x ori, iar asta poate fi adevarat. De fapt, pentru ca am avut ocazia sa vorbesc cu chinezi care au afaceri la noi in tara, chiar cred ca este asa, chiar daca pentru unii din noi cresterea asta ni se pare hilara.

Strict vorbind de comunism, nu vad ceva care sa ma faca sa-l doresc, ceva logic care sa-i justifice existenta. Dar, daca asta ar insemna doar un partid unic care isi insuseste meritele pentru ca Romania ar ajunge a nu stiu cata putere economica in lume, zau nu m-ar deranja.

Da, chinezii circula liber, in sensul ca pot pleca cand vor din China. Evident, cei ce-si permit. Au nevoie de vize, dar, cel putin in Romania, nu este asta o problema, mai ales daca cei care vin chiar muncesc (in firmele lor sau la altii). Dupa o perioada in care dovedesc cu acte ca au stat aici si au lucrat, primesc viza pe 5 ani, valabila si in UE (altfel, viza e de 1 an si se reinnoieste anual, pe baza de documente, care dovedesc ca muncesc sau au firme care produc).

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

solutia cu un partid unic este un fiasco dpdv al umanitatii in primul rand si apoi dpdv social, economic etc.

trebuie sa intelegem o data pentru totdeauna ca noi oamenii suntem diferiti si nu putem gandi toti intr-o singura doctrina, never!!

si ca o exemplificare a acestui lucru, va rog sa va uitati ce se intampla in artidele cu "unic conducator" de ex NG ul lui Becali sau PRM ul lui Vadim. Sund distruse apriori.

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellej spune:

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Rufus, comunismul a ofeirt stabilitate prin anihilarea demnitatii umane si prin coercitiune.

Democratia la noi in tara ofera stabilitate prin cresterea nivelului de trai. De fapt in nicio tara cu nivel de trai scazut nu este stabilitate.

Si Accept are dreptate. Dar nu libertatea in sine ci proasta intelegere a libertatii. Cand fiecare s-a trezit ca poate sa faca orice fara consecinte.
Comunismul a distrus biserica si noi o facem in continuare.
Eu nu sunt bisericoasa si deseori imi este greu sa le inteleg pe fetele care scriu pe la sufletul religiei. Eu cred si atat. Si consider ca manifestarile mele spirituale tin maimult de intimitate decat de biserica.
Azi, insa, am vazut la Realitatea TV o reclama la Academia Catavencu care aduce prejudicii ideii de biserica si ideii de preot si prin asta ideii de religie in general. Si am stat sa ma intreb cum este posibil asa ceva?
Si asta ma face sa gandesc ca nu ar fi rau ca din cand in cand sa ne intoarcem catre morala crestina.

Consider ca amestecul preotiei cu politica este daunator. Pentru ca biserica isi pierde din credibilitate.

Si am putea sa vorbim si despre disparitia rusinii - in toate aspectele ei.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi


Din pacate, o buna parte a preotilor isi aduc singuri prejudicii prin coruptibilitatea si imoralitatea de care dau dovada. Sunt cazurile pe care le vezi la TV (preotul care snopeste in bataie un satean, preotul cu concubine etc) si mai sunt cazurile cunoscute de noi toti, prin diveresele noastre experiente.

Stiu ca teoretic trebuie sa "faci de zice popa, nu ce face popa", dar mi-ar fi greu sa ascult de sfaturile unuia care stiu ca "una zice, alta fumeaza", vorba lui Zaharia Stancu :). Cu siguranta comunismul e in mare parte vinovat de decaderea morala a bisericii, dar regret sa spun ca nici biserica nu face nimic in clipa de fata pentru a-si recupera credibilitatea, doar inchide ochii cand e vorba de reprezentantii sai.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Citat:
citat din mesajul lui Rufus

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Oamenii nu plang de fapt dupa comunism plang dupa o societate stabila.




Dar, daca ma intrebati la ce as renunta din democratia asta , pe care oricum nu o sa apuc sa o cunosc pana am sa mor, asta-i sigur, cred ca as renunta la pluripartitism in favoarea unui partid unic (ca in China), care imi garanteaza progres, stabilitate si cresterea nivelului de trai, libertate de a pleca din tara...in fine, toate chestiile de care se bucura chinezii.

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde


Rufus avantajele pe care tu le vezi la TV nu sunt pentru toti chinezii. Am lucrat cu chinezi si stiu cum e acolo din ce-mi povesteau ei. Am prietena maritata cu un chinez si a fost acolo de mai multe ori si nu in Shanghai ci la tara, in localitati mici... si nu mi-a placut deloc ce mi-a povestit. Nu toti beneficiaza. Marele merit al PCC este ca in China nu se mai moare de foame, toti au cate un bol de orez. Dar multi dintre ei muncesc pentru acel bol de orez in conditii de neimaginat in EU.

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui Andries


Rufus avantajele pe care tu le vezi la TV nu sunt pentru toti chinezii. Am lucrat cu chinezi si stiu cum e acolo din ce-mi povesteau ei. Am prietena maritata cu un chinez si a fost acolo de mai multe ori si nu in Shanghai ci la tara, in localitati mici... si nu mi-a placut deloc ce mi-a povestit. Nu toti beneficiaza. Marele merit al PCC este ca in China nu se mai moare de foame, toti au cate un bol de orez. Dar multi dintre ei muncesc pentru acel bol de orez in conditii de neimaginat in EU.

Andries


Da, stiu ca nu putem sa ne imaginam conditiile in care muncesc in China multi dintre chinezi. Deci nu e vorba sa imi doresc asa ceva la noi, ar insemna sa scadem la un standard la care noi nu am ajuns niciodata.
Dar, daca in China se murea de foame si acum nu se mai moare, asta inseamna ca se merge in sus. Si incerc sa inteleg cum e posibil, raportandu-ma la conditiile lor, nu la ale noastre.
In conditiile noastre, incomparabile cu ale lor, cu un sistem democratic, considerat iar incomparabil cu comunismul lor, noi mergem in jos. Ma refer la situatia economica care reflecta absolut direct nivelul de trai. Probabil ca la chinezi, faptul ca nu se mai moare de foame e o realizare teribila. Nu stiu ce ar insemna o mare realizare la noi, dar oricum ea nu exista.
Si ma intreb: este posibil ca unora (de exemplu noua) sa nu li se potriveasca (cel putin la un moment dat) sistemul asta democratic, fie ca nu-l inteleg, nu-l plac, nu stiu ce sa faca cu el, fie ca nu sunt pregatiti sa se descurce in el? Spunea cineva ca, poate, trebuia sa o luam mai incet...dar, cum?

Si nu va mai indoiti asa tare de sondaje. Da, pot fi trucate, dar e clar ca multi au nostalgia vietii de atunci. Stiti cum e, in general iti aduci aminte de lucrurile frumoase si, daca stai sa te gandesti, erau multe, mai ales la inceputurile anilor 80 (stiu, pentru majoritatea de aici asta e istorie).
Mirarea mea din sondaj este ca nu sunt numai batrani nostalgici...ci si cei mai tineri.

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Citat:
citat din mesajul lui Rufus

Strict vorbind de comunism, nu vad ceva care sa ma faca sa-l doresc, ceva logic care sa-i justifice existenta. Dar, daca asta ar insemna doar un partid unic care isi insuseste meritele pentru ca Romania ar ajunge a nu stiu cata putere economica in lume, zau nu m-ar deranja.


RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde



OK si cum ai avea garantia ca in acel partid unic nu vor exista never ever derapaje ? Cum ai garantia ca la un moment dat conducatorii acelui partid unic nu vor fi prinsi de mirajul puterii absolute ?
Eu cred ca singurul raspuns la asta este democratia pluripartinica cu alegeri libere.
Intrebarea mea este cum reusim sa aducem in fata, in doua, trei partide cu doctrine diferite oameni care sa aiba in principal in cap binele societatii si niste valori morale normale ? Pe care sa-i schimbam la alegeri cu ceilalti daca derapeaza. Si sa nu imi spuneti ca nu exista astfel de oameni, ca exista sigur.

Mergi la inceput