centrala pe lemne?
Hello tuturor!
Are cineva ventrala pe lemen si de care?
Am vrea sa achizitionam o centrala pentru o casa p+m, suprafata / nivel 100 m2. Am fost si am vazut 2 centrale wiesman si atmos, acestea 2 ne-au fost recomandate , dar as vrea sa aflu si alte pareri.
Ma intereseaza consumul de lemne, usurinta cu care se incarca centrala, modul de curatenie si nu in ultimul rand randamentul.
Va multumesc aniticipat pentru raspunsuri.
Cristina mamica de Dragos (31.01.2004) si Victor(19.09.2006)
Raspunsuri
ellinia spune:
Si eu sunt in stadiul in care urmeaza sa cumpar o centrala pe lemne. Ca si consum de lemne stiu ca sunt necesare doua incarcari, dimineata si seara si nu ai treaba cu caldura. Ar fi de preferat sa ai o incapere pentru centrala, separata, e si destul de mare si pentru depozitare, curatenie, etc. In momentul de fata stiu ca e cel mai convenabil sa te incalzesti pe lemne. Curentul electric e foarte scump, pentru centrala, insa centrala e mai ieftina. La lemne e invers. Faci o investitie in centrala si apoi cu lemnele e mai usor, iti faci stoc si caldura cat iti trebuie.
Te rog sa-mi spui si mie la ce centrala te-ai hotarat. La mine mai dureaza cateva saptamani, asa ca mi-ar prinde bine impresiile tale.
Cristina si Stefan Costin (25.02.2005)
BazarGeneral
Crisnemes spune:
Ellinia- astept si eu inca pareri - dar a fost sotul meu sa vada ambele centrale si urmeaza azi sa luam o hotarare. O sa te tin la curent.
nma spune:
Cristina noi am cumparat de curand una VISMAN, 30kW. Sotul a studiat mult centralele, el a hotarat de care sa luam. Am facut punerea in functiune in urma cu 5 zile, de atunci avem foc zilnic in ea. Deci nu o folosim de mult timp dar suntem multumiti. Aseara a trebuit sa fac eu focul (sotul nu era acasa) si nu mi s-a parut complicat. Focul se aprinde mult mai usor decat la gratar . Eu una preferam centrala pe gaz, din comoditate, dar sotul m-a convins.
iti trebuie neaparat lemn uscat pt un randament bun. Eu acum pun foarte putine lemne si am caldura pana a doua zi. Casa e noua deci trebuie incalzita.
La noi marea problema e lemnul. Nu gasim lemn uscat .
Vecinii au JUNKERS si sunt foarte multumiti si ei.
Nico
cristina22 spune:
Junkers avem si noi.Asa cum zice Nico-nma, am fost ingrozita de ideea de centrala pe lemn, insa s-a dovedit a fi comod.
Se alimenteaza, in general, 1-2 pe zi.
Cred ca indiferent de marca, trebuie sa ai lemne uscate.
C+C=Andrei
Bee spune:
Noi avem Atmos de 50 KW. Si momentan incalzim 250 mpatrati. O avem de 2 ani. Consuma ceva, ne costa lemnele, dar ce nu costa pe lumea asta. De felul in care e reglata centrala depinde consumul de lemne. Se incarca cam de doua ori pe zi, daca nu e ingrozitor de frig afara. Trebuie mare atentie la centrale, fiindca au tot felul de secrete! Noi am studiat mult pana sa ne hotaram. Sotul meu a vrut o centrala ceheasca (sau italieneasca) si nu nemteasca, fiindca cica cele nemtesti sunt mai sensibile la fluctuatiile de curent (si cum noi avem fluctuatii zdravene....). Centrala noastra are o incapere separata de casa (o anexa).
lbelciug spune:
Bee, cat a fost costul mediu lunar asta iarna pt incalzirea celor 250mp?
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
mistral spune:
Pe noi ne-a costat cam 2500 lei lemnele iarna trecuta,aprox.200 mp.(adica de la inceputul lui septembrie ,pana pe la sfarsitul lui mai).
Crisnemes spune:
Noi ne-am hotarat si vom achizitiona o centrala Atmos de 35 kw. Asa cum spunea si Bee centrala wiesman am ajuns la concluzia ca e mai sensibila.
Costurile sunt ok din cate imi dau seama mai ales ca mai mult de jumatate de an a fost folosita centrala. Si noi vom face o casuta separata centralei.
Nma- la noi lemnul nu e o problema avem cumparat deoarece anul trecut am ne-am incalzit tot cu o centrala pe lemne doar ca era o centrala la 3 case si traseul de la centrala la case este destul de mare iar pierderile sunt la fel de mari.
Multumesc tuturor celor care au raspuns.
Bee spune:
LIviana, pe noi incalzirea ne-a costat aproximativ 5 mil/luna. 40 de milioane lemnele pentru 8 luni de incalzire. SI nu inchid caloriferele, fiindca la centrala cu lemne nu prea poti face economii asa.
lbelciug spune:
Bee, ce coincidenta! Tocmai am verificat "condica" mea si anul trecut intre oct-mai am platit aceeasi suma, doar ca centrala noastra e pe gaz. Supraf e cam aceeasi, cu specificatia ca am avut ceva pierderi pe la niste usi si fereste ne-etansate perfect de toc.
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)