Copilasi de iulie august 2004 *56

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

neata!

vreau sa va zic ca azi dimineata am avut o revelatie, si nu mai babai intrebandu-ma daca fac bine sau nu in privinta activitatilor extra si in privinta actualei competitii la gradi dar si a viitoarei competitii de la scoala. M-a cam scuturat revelatia asta, zau. M-a scuturat de un prost obicei as putea zice, de obiceiul de a te uita in ograda vecinului si de a te teme pt viitorul copilului, ceea ce este absolut neproductiv dar si nociv pt relatia cu copilul si pt atmosfera din casa..Asa ca:
1. de dus copiii la activitati extra ii voi duce numai cand mi-o vor cere si se vor arata curiosi sa vada macar cum e la un curs de dans, inot, pictura, lb straina etc...una la mana....si
2. eu personal nu mai fac greseala sa indop capul copilului de 6 ani si 2 luni cu referate despre nimic, ii voi povesti chestii care mi se par interesante si gata. De ce? pt ca eu ieri si azi dimineata mi-am stresat efectiv copilul cu istoria masinilor prezentata stiintific cum i s-a cerut, adica de la adam incoace, de la targa la automobilul modern, cu marci, inventatori, scopuri ale masinii, dezavantaje si tot tacamul. Azi dimineata Dan era speriat de-a dreptul si zicea ca nu mai stie cum se incepe....era afectat, avea emotii, era rece la manute. Deci mi-a fost clar ca am trecut limita asa ca nu mai fac prostia asta ever. Doar din obiceiul dobitoc de a tine pasul cu altii care pareau sa fie mai bine indopati la cap, ai caror mame se lauda cu timpul de studiu de acasa, si de teama mea cretina de a nu se simti el mai prejos in clasa. Ei bine nu am realizat nimic decat ca i-am zdruncinat increderea in el cel putin pe moment, i-am rapit momente de liniste si de bucurie punandu-l in situatia sa asimileze ceva peste puterile lui poate. M-a luat valul. Pana mai ieri am cautat informatii despre scoli si invatatoare care face carte, performanta cu copiii, cu renume la olimpiade, etc. Schimb macazul si aci si o sa-l inscriu exact la cea mai apropiata scoala de casa, la cea mai blanda si prietenoasa invatatoare de peste 50 de ani. Vreau sa mearga la scoala cu placere, cu interes si fara stres ca nu e destul de bun, fara teama de a gresi. Eu am trecut prin primii 4 zni primari de scoala cu un stres urias, parintii mei profesori fiind mereu tineau stacheta sus de tot si mereu imi spuneau sa nu cumva sa-i fac de ras ca e vai de capul meu. Si nu i-am facut, am luat 4 ani premiul I sau II dar cu niste eforturi uriase. Aveam o invatatoare exigenta si aspra, care in 4 ani de scoala nu mi s-a adresat nici macar odata cu prenumele meu, mereu ma apela cu numele de familie si ma pedepsea la cea mai mica greseala folosind aceeasi propozitie "esti fata de profesor, cum e posibil sa gresesti asa ceva? nu ti-e rusine?" Ajunsesem sa somatizez deja, aveam dureri de stomac zilnice dimineata de dimineata si greturi cand ma trezeam si stiam ca trebuie sa prezint eu vreo tema sau ca nu sunt suficient de pregatita la absolut toate de la citire la aritmetica si geografie etc.
Ei bine nu vreau sa ajung sa fac la fel cu copiii mei si nu o sa-i dau pe mana unei invatatoare despre care se stie ca "scoate untul din copii, face oameni din ei"...

Singurul meu scop e sa imi ghidez copilul si sa-i potentez calitatile, aptitudinile, sa il ajut cand are nevoie, la ce are nevoie, in felul in care are nevolie, sa fie multumit de el si de viata in general, increzator in puterile lui si vesel.

imi scuzati logoreea dar am simtit nevoia sa si scriu gandurile mele
o zi buna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

a propos de ce ar trebui sa stie pentru scoala, ia uitati ce scria Caro acum un an: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?whichpage=-1&TOPIC_ID=131109&REPLY_ID=4473778:
"A, si inca ceva ...ca am auzit multe pareri referitor la ce ar trebui sa stie copilul cand incepe scoala si parerile sunt impartite.

Tot din experienta mea:
- trebuie sa stie sa desparta cuvintele in silabe (oral) - ajuta f. mult la invatarea cititului
- daca stie deja sa citeasca e bine, ii va fi mai usor la inceput, dar daca nu stie nu e nici o problema - oricum la scoala o iau de la zero cu cititul ...
- trebuie sa stie sa raspunda la intrebari in forma corecta si completa, adica nu cu un singur cuvant (de ex. "Cum te numesti?" - NU - Alessia, CI - "Ma numesc Alessia.")
- trebuie sa stie sa povesteasca, cu propriile cuvinte, un text scurt care i-a fost citit, sau sa povesteasca privind anumite imagini
- sa stie sa numere si sa recunoasca cifrele ...
- sa aiba notiuni despre multimi (mui mult, mai putin, tot atat, mai mare, mai mic ...)
- cu scrisul literelor de mana va sfatuiesc sa nu insistati, sau daca o faceti sa luati un abecedar si sa ii invatati sa faca literele exact ca acolo ... si nu ma refer la rezultatul final, adica sa fie litera ca in carte, ci sa o scrie asa cum sa arata in carte, urmand exact acele etape, pentru ca, mai tarziu, se pune accent pe scrisul cursiv, fara sa ridici stiloul de pe caiet ... Noi am avut unele probleme cu cateva litere pe care Feli le facea inca inainte sa inceapa scoala si i-a fost f. greu sa le faca dupa metoda corecta, ii ieseau mai urate ...
"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

Lia, da' tema aia era data de educatoare? ca nu m-am lamurit. ea nu stia ca e complexa si ca necesita asa multa cercetare?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bunny spune:

Lia - important e ca copilul sa mearga cu drag la grad/scoala

Roxi - intotdeauna vor fi copii mai avansanti, important e ca noi parintii sa nu cerem prea mult , copii nu se compara, fiecare se dezvolta diferit. Unii sunt buni la mate, altii la citit , altii la sport. Nu e nici o problema.
De ex al meu ... deseneaza ca un copil de 4 ani - dar nu ii retusez desenele , le las asa. Pina si la propozitii - greseste, il rog sa se uite inca o data peste ele, daca vede greseala si-o corecteza daca nu il las. Cind e la scoala nu e nimeni linga el si cel mai bine las invatoarea sa vada exact ce stie. Ce rost are.

Ieri a venit o fetita la joaca. Au facut amindoi 25 cuvinte de scris dupa dictare apoi si le-au corectat fiecare pe a celuilalt- sa vedeti ce curios. Au gresit propriile lor cuvinte dar la corectat au reusit sa le scrie corect.

ref creioane - sa va uitati in librarii -aici se mi gasesc asa numitele pencil grip -care se pun pe orice creion
http://www.amazon.co.uk/Groovy-Grip-H-P-Pencils-Pack/dp/B000YHABVM/ref=sr_1_3?ie=UTF8&s=toys&qid=1285835928&sr=8-3

si la formarea literelor ...aici se recomanda sa ii lasi sa faca literele ( asa cum arata in abecedar ) in faina, nisip chiar in spuma de barbierit. Sa nu rideti ... am vazut 2 invataoare cu vreo 20 de spray-uri si n-am rezistat sa le intreb ce fac cu ele. Totul sa fie ca o joaca!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Lia, de asta mergem noi la scoala de cartier, la o doamna calma mi-as dori atat de mult sa mearga cu atata drag cu cat merge la gradi
Cu activitatile eu acum profit de timpul liber ce ne-a mai ramas, fara sa avem alt stres si ma gandesc ca trebuie sa-i arat eu ce se poate face, ca ea nu are de unde sa stie de unel sporturi/ activitati.

Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmenp spune:

nu mere onlain;)) am fost la fata locului si`am inscris`o, la indicatiile tipei la mai multe ca sa aiba fata de unde s`aleaga: pian, teatru si pictura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmenp spune:

perfect de acord, dar la punctul cu scrisul de mina, eu nu va recomand sa incercati pt ca difera de la un manual la altul si o data invatat gresit e mai greu de corectat

Citat:
citat din mesajul lui roxanaz

a propos de ce ar trebui sa stie pentru scoala, ia uitati ce scria Caro acum un an: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?whichpage=-1&TOPIC_ID=131109&REPLY_ID=4473778:
"A, si inca ceva ...ca am auzit multe pareri referitor la ce ar trebui sa stie copilul cand incepe scoala si parerile sunt impartite.

Tot din experienta mea:
- trebuie sa stie sa desparta cuvintele in silabe (oral) - ajuta f. mult la invatarea cititului
- daca stie deja sa citeasca e bine, ii va fi mai usor la inceput, dar daca nu stie nu e nici o problema - oricum la scoala o iau de la zero cu cititul ...
- trebuie sa stie sa raspunda la intrebari in forma corecta si completa, adica nu cu un singur cuvant (de ex. "Cum te numesti?" - NU - Alessia, CI - "Ma numesc Alessia.")
- trebuie sa stie sa povesteasca, cu propriile cuvinte, un text scurt care i-a fost citit, sau sa povesteasca privind anumite imagini
- sa stie sa numere si sa recunoasca cifrele ...
- sa aiba notiuni despre multimi (mui mult, mai putin, tot atat, mai mare, mai mic ...)
- cu scrisul literelor de mana va sfatuiesc sa nu insistati, sau daca o faceti sa luati un abecedar si sa ii invatati sa faca literele exact ca acolo ... si nu ma refer la rezultatul final, adica sa fie litera ca in carte, ci sa o scrie asa cum sa arata in carte, urmand exact acele etape, pentru ca, mai tarziu, se pune accent pe scrisul cursiv, fara sa ridici stiloul de pe caiet ... Noi am avut unele probleme cu cateva litere pe care Feli le facea inca inainte sa inceapa scoala si i-a fost f. greu sa le faca dupa metoda corecta, ii ieseau mai urate ...
"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristalina spune:

Buna dimineata!

A venit doftorul in vizita, Ioana a facut febra si az'noapte iar Mariuca tuseste asa ca urmatoarele trei zile o sa fim in carantina toate. Doftorul m-a ascultat si pe mine si a zis ca trebuie sa stau acasa sa ma odihnesc pentru ca altfel nu o sa aiba cum sa ma mai vindece :))) Asa ca mai in gluma mai in serios fac un weekend prelungit cu fetele in casa...jocuri si jucarii.

Mariuca a invatzat la gradinitza, acasa nu insist cu lectii, scris sau alte smecherii... numai cand are de invatat poezii o bat la cap.
De la gradinita nu le da "teme pentru acasa" (ce chestie ciudata mi se pare asta), a invatat sa desparta in silabe cu palma sub barbie, stie cifrele (desi pe jumatate le scrie in oglinda ), calculeaza cat o tzin degetelele (le baga sub masa si le numara, e supersimpatica....hehehe), stie sa scrie mama, tata, ani, numele ei, al Ioanei, catzi ani au (ea are 6 ANI dar Oana are E ANI...hehehe...il face pe 3 intors)...si are o problema cu scrisul scrisorilor, felicitarilor si al invitatiilor "mami, vreau sa-i scriu o invitatie lui Danut pentru ziua mea de 7 ani!!"
Iar la pian au trecut la cantat cantecele unde fiecare mana canta altceva si defazat...pe mine m-a pierdut si deja ma uit siderata...

Eu ma felicit ca nu am dat-o de 6 ani la scoala, nu pentru ca nu mai copilarea sau nu ar fi facut fatza la lectii ci pentru ca nu ar fi avut stare sa stea in banca si inca nu a invatat sa nu vorbeasca neintrebata, sa lase lumea sa termine propozitiile....una din chestiile care ma dispera pe mine...:)))

Revin!...:)
O zi excelenta sa avem!

Monica, Maria Alexandra (02.07.2004) si Ioana Adriana (20.04.2007)
poze unu, poze doi, poze vechi si poze noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns g_ioana spune:

Da,nu merge online spre ghinionul meu...daca am timp trec si io sa vaz care-i treaba..
Liami-a placut tare mult revelatia ta de dimineatza....meii la chestia cu alesul invatatoarei si mersul la activitati extragradi trebuie musai sa tinem cont si de temperamentul si personalitatea copilului,adica sunt cupii care merg cu drag la orice activitatea extra chiar daca-i obositor....in cazul mandrei mele de exemplu atat tacsu(care a facut sah de performanta si a castigat si ceva cupe in tinereti)cat si profu de sah de la gradi au zis ca are acel "ceva" necesar performantei in sah....numa' ca ea nu vrea sub nici o forma sa mearga la cursuri de sah...iar ca invatatoare mi-a zis clar ca vrea una tanara asa ca ne-am executat...
Deci io la scris nu ma bag deloc ca-i stangace si nu ma pricepiar la cetit nu se prea trage asa ca o las in pace...ii citesc eu in fiecare seara cel putin doua povesti
Cristalina distractie faina in week-end-ul prelungit si sa va faceti bine cat mai rapid...da' macar tati a rezistat atacului nemilos al virusilor?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Io la scris de mana nu ma bag ca scriu k porcu` , repede si mazgalit si dezordonat da` macar repede
Cristal ,sanatate multa, multa la voi

Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"

Mergi la inceput