adoptie in Romania
Daca exista printre forumisti parinti adoptivi, m-ar interesa foarte mult orice sfat pe acest subiect. Dorinta mea cea mai mare este sa adopt un copil si chiar nu stiu de unde sa incep. Orice sfat din experienta celorlalti este bine venit.
Raspunsuri
ponicid spune:
Te duci la Directia pentru Protectia Copilului in orasul resedinta de judet de care apartii. Acolo depui un dosar din care trebuie sa rezulte situatia locativa, starea sanatatii, unde lucrati si cat castigati. Se va face apoi o ancheta sociala (va veni acasa la tine un asistent social care va vedea in ce conditii locuiesti, de ce doresti sa adopti un copil, etc.) Veti da apoi un test psihologic. In maxim trei luni de la depunerea dosarului poti capata atestatul de adoptator. Din momentul in care ai acest atestat incepi sa cauti un copil. Atunci cand ai gasit copilul acesta poate sa iti fie incredintat (adica poti sa il iei acasa). Timp de minim trei luni vei fi tinut sub observatie de catre asistentii sociali. Apoi urmeaza sa treci printr-o comisie care poate propune adoptia si incep procedurile de adoptie care se sfarsesc in momentul cand prin hotarare judecatoreasca copilul este declarat al tau si poate lua numele tau schimbandu-i-se numele. De la atestat pana la hotararea judecatoreasca trec cam minim 6 luni. In cazul cand gasesti mai greu copilasul aceasta perioada se prelungeste.
Daniela, mamica de Ana-Maria
nano spune:
Depui dosarul cum a spus Ponicid apoi incepi sa cauti prin maternitati,unde sunt f multi copii abandonati,o speldoare,cati nu am vazut eu la Giulesti....Stiu niste prieteni care asa au facut,au vb si cu un doctor de la maternitate pentru ei stiu cand apar astfel de cazuri si cuno0sc si mama,e mult mai sigur asa.Succes!
liliana csaki spune:
Draga Country girl,
Dosarul trebuie sa contina:copie legalizata a actului de proprietate al spatiului,certificatului de casatorie(daca e cazul), certificatului de nastere,certificat de cazier judiciar, copie dupa buletin,certificat constatator de persoana apta sa adopte-eliberat de medicul de familie pe baza rezultatelor analizelor(HIV,VDRL si radiologie pt.TBC),certificat de la medicul neuro-psihiatru(de regula este cate unul agreat de ei in fiecare sector-cum ca esti zdravan la cap si stii intradevar ce vrei), adeverinta de venituri.Odata la 2-3 saptamani se intruneste comisia si te prezinti in fata lor, se uita frumusel la tine si primesti atestatul.Pe urma nu umbli asa de nebuna pe strazi cautand un copil, tot ei au o evidenta a copiilor care sunt adoptabili in acel moment, nu toti copiii aflati in maternitati sau chiar in leagane pot fi imediat adoptati, din cauza situatiei juridice neclare. Un copil poate fi adoptat daca: exista consimtamantul scris al mamei(care il poate da numai dupa 45 de zile de la nastere, avand apoi inca 30 zile la dispozitie sa si-l retraga sau daca timp de 6 luni mama nu si-a vazut deloc copilul-situatie in care la cererea Directiei, instanta constata abandonul, copilul este declarat abandonat).Un copil cu situatia juridica clara iti este incredintat in vederea adoptiei pt o perioada de 3 luni si-apoi urmeaza intocmirea unui alt dosar pt. adoptie. Daca esti f.f.f.hotarata ai putea incepe demersurile pt. ca se pare ca legea se va modifica (poate si cu 1 ian.,sunt zvonuri decamdata)si tot dupa zvonuri nu in bine.
Oricum, iti doresc tot binele din lume si sper sa-ti indeplinesti cat mai repede dorinta.
o sa-ti trimit si un mesaj privat
pupici si s-auzim numai de bine
qsar spune:
Ai primit aproape toate informatiile de care ai nevoie in raspunsurile anterioare... Daca sunteti hotarati, asa cum ti-a scris si Liliana, ar fi bine sa va grabiti cu obtinerea atestatului de familie adoptatoare... In rest, orice vrei sa afli, pas cu pas... aici suntem!
Mult-mult succes!
Q (Gabriela si Dinu)
Mirunda spune:
In legatura cu acest subiect, as avea si eu o intrebare: care sunt formalitatile pentru adoptia unui copilas din Romania, pentru o famile straina? Este vorba despre o prietena de a mea (romanca cu cetatenie germana), casatorita cu un neamt, care se gandesc sa adopteze un copil din Romania, dar deocamdata sunt numai la faza de planuri, nu au nimic concret, si nici nu stiu unde ar trebui sa inceapa...
Multumesc mult pentru informatii!
Mirunda
"Copilului tau, atunci cand este mic, sa ii daruiesti radacini, atunci cand este mare, aripi".
liliana csaki spune:
Draga Mirunda,
Pentru moment, de fapt de vreo 2 ani daca nu ma-nsel,adoptiile internationale sunt sistate in Romania,in mod oficial pt. ca neoficial se mai fac cateva dar nu pentru toti muritorii.Asa ca deocamdata, sincer, nu cred ca ar avea prea multe sanse.Poate dupa aparitia noii legi, desi dupa cate am auzit,repet doar zvonuri,s-ar putea sa se dea din nou drumul la adoptiile internationale dar nu vor fi adoptabili decat copii mai mari iar faptul ca e cetatea german de origine romana sau chiar cu dubla cetatenie n-are nici o relevanta,
Independent de asta, pentru a adopta un copil(nu conteaza de unde), trebuie sa obtina din tara de domiciliu un atestat(sau echivalent)potrivit caruia indeplinesc conditiile pt. a adopta.Amanuntele privind obtinerea acestuia le pot afla doar acolo, trebuie sa existe(pe langa primarie, prefectura probabil)un organism de protectie a copilului sau ceva echivalent.