ne intoarcem in Romania sau nu?(4)
Raspunsuri - Pagina 21
![](images/user_woman.png)
iulianm spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul
Scrie in horoscopul tau asta? |
Let them be, Capcaunule, be gracious
![](icon_smile.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui kariguld Rufus, din ultimile pagini reise asa: -persoane care au emigrat si s-au adaptat dupa un proces mai lung sau mai scurt -aceia te sfatuiesc sa pleci -persoane care au emigrat si nu prea s-au adaptat, sunt inca nostalgici, au anumite doruri.....-si acestia te sfatuiesc cu rezerve sa pleci -persoane care nu au emigrat si probabil nici nu o vor face -au temeri si/sau sunt prea legati de Romania, nu se vad adaptandu-se in alta tara -acestia te sfatuiesc sa ramai alta concluzie: -sunt persoane care se adapteaza cu usurinta, isi croiesc mai cu usurinta un drum in alta tara, pe cand altora adaptarea li se pare un munte greu de cucerit. nici unii si nici altii nu au vre-un merit/vina ca sunt asa. pur si simplu asa au fost ei construiti. desigur ca fiecare om se poate schimba, exista in fiecare din noi rezerve si capacitati ascunse, trebuie doar sa invatam sa le scoatem la suprafata, sa ne folosim de ele. |
Da, kari, si eu sunt la vremea concluziilor din sfaturile oferite cu generozitate aici. Imi pare rau ca nu am avut aceasta discutie mai demult, macar de cand v-am descoperit pe DC.
Sunt fete de pe DC care s-au oferit concret sa ne ajute. Fie cu fetele mele, fie cu toata gasca. De la informatii pana la solutii concrete, cum ar fi cazare. Chestia asta m-a lasat masca...si am vazut destule in viata mea.
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lor
![](foto.gif)
![](foto.gif)
zizi7209 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui iulianm
Nu te contrazic absolut deloc. Imi pare rau ca nu s-a inteles, eu nu scriu nici de Franta, nici de Canada. Scriu de tara unde locuiesc eu, respectiv US. Si nu am generalizat, am scris de ceea ce cunosc eu, si de alternative la retirement homes pt cei care sunt mai in putere si au alte optiuni. Chiar unde ai dat tu quote la mesajul meu, scrie destul de clar: "Personal nu cunosc nici o persoana in virsta care sa fi mers intr-o casa de batrini. Bineinteles ca exista, si bineinteles ca foarte multi apeleaza la ele, din diferite motive". Si am mai scris foarte clar grupele de virsta, 80-90. Cei cu vacante, voluntariat si alte activitati se situeaza in general in grupele 60-70. Diferenta intre tine, gmmm si mine este ca voi vedeti numai partea cu retirement si nursing homes. Familia nu ofera o ingrijire mai buna in cazul celor cu dementia si Alzheimmer, si a multor altor boli care necesita asistenta permanenta si ingrijire de specialitate. Ai alta alternativa la acestea, ori tu exact pt ce militezi? Nu numai cei din ret. homes mor fara familie aproape. Si nu "le stiu chiar pe toate". Dar incerc sa scriu numai acolo unde cunosc. In rest, succes in meserie iti doresc. "Double, double, toil and trouble; fire, burn; and caldron, bubble." |
Pai de ce sari asa mai iulia...hai zau...Eu iti faceam un compliment bazat pe numarul de postari/sfaturi...O persoana care scrie atita pe forum si are raspuns la orice chiar ca tre' sa le stie pe toate....
Si vis a vis de succesul in meserie pe care mi-l doresti, las-o mai usor ca esti un picusor insulting in felul in care o spui.
Si btw, zi si mie, muritor de rind....de ce ai pus la semnatura bucatica din opera lui Shakespeare? Iti place cum suna?
![](floare.gif)
Ramona J spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui iulianm
Nu, nu "punct". Pt ca eu nu am citit pina acuma scris de cineva care nu s-a adaptat ca "nu m-am adaptat pt ca am alte vederi, nu am mintea deschisa, nu sunt receptiv la nou, nu sunt dispus sa fac sacrificii, sa depun efort, sa accept solutii mai bune, sa accept ca gindesc diferit, sunt diferiti, se comporta diferit". Nu, citesc ca tarile/sistemul nu e bun, nu le-a oferit, nu le-a dat, ca oamenii/vecinii sunt asa si pe dincolo, casele din carton, traditiile lipsa, etc. Citesc ca altii sunt de vina pt neadaptarea unora. Tara, sistem, oamenii locului, mentalitatea, cultura (lipsa ei!). Mai rar cei in cauza. "Double, double, toil and trouble; fire, burn; and caldron, bubble." |
Ah, ai sintetizat perfect!
Poate ca acelasi lucru este valabil si invers. Eu aveam grija asta in Romania, pentru ca si cind eram copil sistemul de pile imi era "crystal clear". Nu mi s-a potrivit niciodata.
Nici aici n-a fost usor, exista tot felul de diferente culturale - dar cum ai spus, nu trebuie sa se adapteze US dupa capriciile mele. Poate ca asta-i printre cele mai importante lucruri pe care le-am invatat de cind am emigrat (dar s-ar putea sa fie si ceva ce vine cu virsta) - cred ca sint mult mai toleranta, accept si chiar "I embrace" diversitatea (de opinie, culturala etc.).
denizel spune:
citat din mesajul lui zizi7209 Pai de ce sari asa mai iulia...hai zau...Eu iti faceam un compliment bazat pe numarul de postari/sfaturi...O persoana care scrie atita pe forum si are raspuns la orice chiar ca tre' sa le stie pe toate.... |
Ba Iulianm nu scrie deloc mult pe DC. A scris extrem de putin :).
Habar n-aveam ca exista pana la subiectul de acu' cateva luni cu cat de rau e in Romania
![](icon_smile_big.gif)
![](help.gif)
Alta e intrebarea pe care mi-o pun eu: care e impulsul ce a declansat resortul tiradelor Iuliei impotriva Romaniei (si super-mega-pro tara de adoptie), Iulia fiind o persoana care traieste de atata timp intr-o incantare fara margini?
![](icon_smile_cool.gif)
Si mai am o intrebare: care e rezultatul pe care il asteapta cei din diaspora care descriu cu lux de amanunte ce bine e acolosa la ei, si ce oribil e aici?
![](confused.gif)
Atata timp cat e evident ca nu toata lumea vrea/isi permite sa emigreze, ce rost are sa apari si sa spui:
1. cat esti de fericit si implinit
2. cat ar trebui sa fie de nefericiti si neimpliniti cei ramasi in Ro
Ma depaseste complet aceasta problema.
E ca si cum eu mi-as lua acuma un sandwich imens si extrem de bine mirositor si m-as duce sa-l mananc in fata unora care cauta prin gunoaie.
Pentru parinti, de dragul copiilor
"Omul care a inventat distractia a fost copilul"
![](icon_smile.gif)
Grace spune:
citat din mesajul lui denizel Si mai am o intrebare: care e rezultatul pe care il asteapta cei din diaspora care descriu cu lux de amanunte ce bine e acolosa la ei, si ce oribil e aici? ![]() Atata timp cat e evident ca nu toata lumea vrea/isi permite sa emigreze, ce rost are sa apari si sa spui: 1. cat esti de fericit si implinit 2. cat ar trebui sa fie de nefericiti si neimpliniti cei ramasi in Ro Ma depaseste complet aceasta problema. E ca si cum eu mi-as lua acuma un sandwich imens si extrem de bine mirositor si m-as duce sa-l mananc in fata unora care cauta prin gunoaie. |
Denizel, eu nu iti inteleg ingrjorarea. Nu vad de cei din diaspora ar trebui sa se cenzureze numai pt. ca altii sint nefericiti. De fapt postarile lor fac mai multe tocmai pt. aceasta categorie de oameni care vor mai mult de la viata. Nu se adreseaza celor care sint multumiti de ei si de Romania lor (numai a lor!). Mesajele diasporei eu le vad ca pe postul de radio "Europa libera". Emiterea de informatie, de principii, aratarea unor modele de civilizatie care functioneaza, moduri si perspective personale de viata altfel decat romanesti. Nu iti inteleg sincer monopolismul monocrom atunci cind sustii ca cei din Romania nu ar avea nevoie de informatii. Si nu inteleg cum de poti vedea contributiile diasporei de pe forum la un mod atat de trivial. Un lucru este sigur: genul asta de mentalitate pe care il sustii tu este static. Puturos. Si "pute". Si ca tine gindesc multi. Poate tocmai de aceea lucrurile sint cum sint in Romania si se avanseaza intr-un ritm de mmmmmmmmmmelc.
zizi7209 spune:
denizel, ma refeream strict la numarul de postari de la subiectul in discutie dar nu avea grija ca daca o sa continue sa posteze cu ardoarea cu care o face acum, te depaseste in no time.
Pacat ca se consuma atita energie in a critica Romania si romanii. Un minut pe zi daca ne=am gindi pozitiv la tara noastra, unde ne-am lasat familiile, locurile dragi, amintirile, si tot cred ca s-ar schimba ceva, macar in mentalitate....
grace...pacat ca ai asa un nickname si folosesti asa niste cuvinte de dure....Normal ca ne "pute" la toti cei ce am plecat din Romania, nu stam cu grija de la un salar la altul, nu imbracam si incaltam copiii cu haine/incaltaminte "donata" de rude, avem timp sa judecam sistemul si oamenii de acolo, privim viata cu lentile roz, ne facem vacantele sub soarele tropical...si ne mindrim ca donam bani pentru copiii nevoiasi din Africa pentru care avem mai multa compasiune decit pentru ai nostri...Trist.
iulianm, nu vad viata prin perspectiva retirementului....dar, ma gindesc la ai mei de acasa mult si cu drag...si imi pasa.
Ramona J spune:
Nu exista oare un grup de oameni care ziceau ca Europa Libera dezinformeaza?
Acum sustin ca mori bolnav sau impuscat prin strainataturi.
iulianm spune:
citat din mesajul lui denizel Ba Iulianm nu scrie deloc mult pe DC. A scris extrem de putin :). Habar n-aveam ca exista pana la subiectul de acu' cateva luni cu cat de rau e in Romania ![]() ![]() Alta e intrebarea pe care mi-o pun eu: care e impulsul ce a declansat resortul tiradelor Iuliei impotriva Romaniei (si super-mega-pro tara de adoptie), Iulia fiind o persoana care traieste de atata timp intr-o incantare fara margini? ![]() Si mai am o intrebare: care e rezultatul pe care il asteapta cei din diaspora care descriu cu lux de amanunte ce bine e acolosa la ei, si ce oribil e aici? ![]() Atata timp cat e evident ca nu toata lumea vrea/isi permite sa emigreze, ce rost are sa apari si sa spui: 1. cat esti de fericit si implinit 2. cat ar trebui sa fie de nefericiti si neimpliniti cei ramasi in Ro Ma depaseste complet aceasta problema. E ca si cum eu mi-as lua acuma un sandwich imens si extrem de bine mirositor si m-as duce sa-l mananc in fata unora care cauta prin gunoaie. |
Ce am scris, Denizel, asa de "oooooh, help"? Ca in viziunea mea e deplasat sa te extaziezi de deschiderea unui nou boutique cu marfa Victoria Secret cind sistemele de invatamint si medical schioapata serios, cind e crunt sa fii batrin in Ro datorita asistentei sociale minime (la care am fost chiar corectata, ca nu ar fi minima, ci lipseste cu desavirsire!). OK, am folosit cuvintul "chilot" referitor la marfa noua adusa la boutique-ul respectiv, tu nu-l folosesti, unuia mic i te adresezi cu bikini, tanga, thongs, slip...?. Ori ai fost oripilata de critica mea la adresa celor care comit adulter? Ce e neadevarat, faptul ca nu prea exista decenta ori respect pentru partener, si mai tirziu nu prea sunt trasi la raspundere, ca sotia si copiii dispar rapid din peisaj, ca elemente disturbatoare de liniste, si la marea majoritate nu exista ideea de responsabilitate ci doar preocuparea de a scapa cit mai ieftin de indatoriri si plati catre copii? Te-a oripilat descrierea mea destul de plastica mai mult decit ceea ce descriam? Daca ambalajul e mumos, restul nu mai conteaza?
Ce am scris in plus fata de altii, din diaspora dar mai ales fata de cei traind in Romania?
Au trecut citeva luni de cind am scris "ororile", si ce s-a mai intimplat sub ambalajul frumos: s-a taiat din pensii, s-a taiat din alocatii, s-a taiat din salarii, acus se maresc taxele, oamenii au mai iesit in strada, sistemul medical a mai oferit o mostra de buna functionare si omenie in ambele sensuri...Cred ca sunt destule pt citeva luni doar.
Ori faptul ca nu accept folclorul si incerc sa scriu informatia corecta e deranjant. Nu, nu sunt adepta politicii strutului si nici a curateniei folosind metoda "gunoiul sub pres", asa cum sublinia si Grace. Asta nu ajuta. Asta nu genereaza schimbari. Ca sa schimbi, trebuie intii sa recunosti ca exista lucruri gresite, apoi sa identifici si apoi de abia incepe schimbarea. Unele lucruri nu trec de la sine, si nici nu le rezolva timpul. Numai oamenii au puterea sa le indrepte.
Si unde sunt, Denizel, tiradele mele impotriva Romaniei? Unde am scris/descris eu cit de oribil e? M-ai citit facind referinte la vinzatoare, soferi de taxi, educatoare, asistente, alte categorii profesionale ori sociale, etc? Asa, la general, ori cumva doar caz concret, cu care m-am confruntat eu, nu...lantul lui Caragiale? Cred ca-mi atribui mesajele altor useri.
A scrie ca oameni buni exista peste tot, ca prieteni se pot face peste tot, ca traditii, si ajutor, si parte spirituala, si socializare exista peste tot, ca nu tine de o tara anume ci de om, de individ, reprezinta in viziunea ta o tirada impotriva Romaniei? Ori unde exact am descris eu cit sunt de fericita si implinita? Descris de mine, nu concluziile tale. Asa interpretezi tu cind cineva scrie ca se poate reusi si conditiile sunt x, y, z. Munca, efortul, renuntarile, noptile nedormite, pe astea le vezi in spatele mesajelor astea, de fericire si hm, extaz, cum le categorisesti? A mele si ale altora.
Fara suparare, marea majoritate a diasporei a reusit. Cind cineva rasufla usurat si considera ca duce o viata normala si e multumit, si are motiv sa zimbeasca (vorba Neliei) cind se trezeste dimineata, apoi acel cineva a reusit. Cind tragi linie si plusurile depasesc cu mult minusurile, atunci ai reusit, ce e atit de greu de inteles?
Ori ce e atit de greu de inteles ca unii nu se adapteaza acolo unde s-au nascut, nu-si gasesc locul, nu se impaca cu modul de functionare a lucrurilor, sunt depasiti de sistem (cu ale sale arhivehiculate pile, spaga, relatii, aka PCR) asa cum tu te declari depasita de o anume problema.
Iar subiectele despre emigrare se adreseaza in primul si in primul rind celor interesati de emigrare. Pt restul pot intra cel mult la capitolul "fapt divers". Ori ai impresia ca marea majoritate a plecat de prea mult bine si alege sa ramina in tara de adoptie la mai rau, din considerente sado-masochiste? Ca doar nu pleaca cu precadere cei dereglati.
Denizel, nu traiesc intr-o incintare fara margini. Absolut deloc. Dar nici mesaje care bat cimpii nu inghit. Si ma simt si eu depasita de o problema: de ce unii, asemeni tie, sunt nefericiti cind Ro este criticata, din interior sau din exterior, si tot nefericiti sunt cind strainatatea nu este criticata, din interior ori din exterior. Cu alte cuvinte, starea e bine le este asigurata cind realitatea Romaniei este prezentata in culori pastel, eventual si cu o funda mare, si realitatea din afara criticata. Arhaica capra a vecinului, ...perhaps?
Poate intrebarea asta iti ajuta la clarificarea problemei: tu de ce aperi minoritatea tiganilor, din ce considerente? Speri sa schimbi mentalitatea majoritatii con? Nu esti de acord cu tot folclorul legat de minoritatea respectiva? Te deranjeaza si combati toate ideile preconcepute si fara nici o baza referitoare la minoritatea respectiva?
Oricum, merci pt corectura legata de numarul de mesaje. Chiar am apreciat interventia.
Grace, buna comparatia cu "Europa Libera". Din pacate, nu cred ca o inteleg decit cei care au crescut cu "Europa Libera" si "Vocea Americii", ascultindu-le nu din considerente muzicale, respectiv Casey Kasem.
Ramona, nah, cei care sustin ca mori bolnav sau impuscat prin strainataturi sunt (in general) urmasii celor cu "Europa Libera dezinformeaza". Lupta impotriva dusmanului de clasa continua
![](icon_smile_big.gif)
denizel spune:
citat din mesajul lui Grace Si nu inteleg cum de poti vedea contributiile diasporei de pe forum la un mod atat de trivial |
A, pai te pot ajuta sa intelegi, Grace.
De asta:
citat din mesajul lui Grace Nu vad de cei din diaspora ar trebui sa se cenzureze numai pt. ca altii sint nefericiti |
Este exact cum spuneam eu: imi iau un sandwich mare si aromat si ma duc sa-l mananc in fata unora care isi cauta de mancare in pubela cu gunoi.
Mesajele diasporei eu le vad ca pe postul de radio "Europa libera". Emiterea de informatie, de principii, aratarea unor modele de civilizatie care functioneaza, moduri si perspective personale de viata altfel decat romanesti. |
E o pomposenie fara seaman daca asta iti imaginezi ca faci, adica daca tu crezi ca esti o voce gen Europa libera. Oh my... !!!!!
Simtul masurii si cel al ridicolului iti lipsesc cu desavarsire.
Un lucru este sigur: genul asta de mentalitate pe care il sustii tu este static. Puturos. Si "pute". Si ca tine gindesc multi. Poate tocmai de aceea lucrurile sint cum sint in Romania si se avanseaza intr-un ritm de mmmmmmmmmmelc. |
Deci, te duci intr-o tara gata "facuta", nu ai miscat un deget pentru ca tara aia sa ajunga acolo unde a ajuns, pur si simplu profiti de ceea ce ai gasit acolo si, te simti in masura sa ne tii noua lectii si sa ne mani de la spate ca sa schimbam naibii ceva odata. Hahahaha!!!!! Asta e tare de tot!!!
![](cool.gif)
In caz ca nu stiai, vocile 'Europa libera'
![](alcool.gif)
Stii ce e de facut, vrei binele Romaniei, ai atitudinea care ne lipseste noua, vino, sufleca-ti manecile si pune-te pe treaba.
Si ia in ajutor pe toti cei care scriu la topice dintr-astea.
Sunt atat de multi, iar solutiile lor/voastre sunt atat de grozave incat, in 10 ani o sa vrea toata Europa sa se mute aici.
Daca nu esti dispusa sa pui umarul, voi banui ca nu faci altceva decat sa-ti clefai multumita sendviciul si sa te feliciti apoi pentru cat esti de satula.
Pentru parinti, de dragul copiilor
"Omul care a inventat distractia a fost copilul"
![](icon_smile.gif)