ne intoarcem in Romania sau nu?(4)

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Laura B spune:

Canada si Romania au semnat un acord inca din noiembrie 2009 (inca nu a intrat in vigoare, pe site-ul canadian se spune ca probabil se va intampla in a doua parte a anului asta)
www.servicecanada.gc.ca/eng/isp/pub/ibfa/romania-i.shtml" target="_blank">Agreement on Social Security between Canada and Romania- Qualifying for Canadian and Romanian benefits pentru recunoasterea pensiilor.

Nu am studiat foarte in amanunt problema ca mai am ceva pana la pensie, insa banuiesc ca ar putea fi intesant pentru cineva care a lucrat multi ani in Romania.



_

Bucataria lui mami ***********************************************************Puterea din noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

Citat:
citat din mesajul lui Laura B

Canada si Romania au semnat un acord inca din noiembrie 2009 (inca nu a intrat in vigoare, pe site-ul canadian se spune ca probabil se va intampla in a doua parte a anului asta)
www.servicecanada.gc.ca/eng/isp/pub/ibfa/romania-i.shtml" target="_blank">Agreement on Social Security between Canada and Romania- Qualifying for Canadian and Romanian benefits pentru recunoasterea pensiilor.

Nu am studiat foarte in amanunt problema ca mai am ceva pana la pensie, insa banuiesc ca ar putea fi intesant pentru cineva care a lucrat multi ani in Romania.



_

Bucataria lui mami ***********************************************************Puterea din noi


Da, in general nu trebuie sa ai 10 ani de stat in Canada daca ai 65 de ani ca sa iei acel ajutor de batranete daca emigrezi din Ro. In acelasi timp iei pensie si din Ro si din Ca dar in functie de cat ai lucrat in fiecare loc.. nu e mare chestie ca din Ro nu iei cine stie ce pensie.... In cazul lui Rufus, ajutorul l-ar lua oricum ca ar avea peste 10 ani de Canada.. dar daca s-ar intoarce in Ro l-ar pierde... vezi mentiunea despre rezidenta in articol... Ar avea totusi acea pensie de $250 maxim din Canada care i-ar veni in RO. Inainte de acest agreement daca nu lucrai cel putin 10 ani in Canada nu vedeai nimic din banii contribuiti la pensie. Cam asta a rezolvat acest contract din ceea ce stiu eu...

Laura, la pensie te gandesti de tanar:)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Asa e cu pensiile cum zice Edip, inca un pic si ajung la cifra magica de 20.

Eu as mai vrea sa spun clar ca inainte de a avea orice acces la asistenta sociala trebuie sa fi in kurul gol. Adica nu ai bani, nu ai proprietati, nu ai investitii. Ca daca inca mai ai bani din romania, te trimit aceia sa-i cheltui si apoi sa ceri ajutor.

Eu am auzit ca-i mai bine sa fii sarac decat middle class la pensie. Oricum, pana facem noi 69 de ani, e-he-heee, taica, sanatosi sa fim...

Rufus, eu cred ca ar fi mult mai comfortabil pentru voi sa plece un copil si sa o urmati. E alta presiunea.


pepit
Common sense is not so common...[Voltaire]

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Pentru Rufus.
Scriu asa mic-mic, fiindca mi-e teama sa nu se supere...
Rufus, te rog sa nu te superi, da? :)

Din cat te-am citit eu pe DC, tu imi pari un tip destul de pesimist. Plus ca, ai valori si asteptari de la viata bine definite. Si esti complet format.
Daca emigrezi pana la urma, dupa ce vor mai disparea din "miraje", vei vedea marite neajunsurile si le vei pune, alaturi de "mirajele" ramase, fata in fata cu valorile si asteptarile tale. Cred ca vei fi dezamagit de alegere. Parerea mea :).


Si, tot parerea mea, asta cu "sa nu treaca copiii prin ce-am trecut noi", nu prea tine.
In primul rand ca, daca ei (copiii) doresc, pot pleca la studii imediat dupa ce termina liceul.
Daca le place, raman, daca nu, nu.
In al doilea rand, nu mai e fiecare tara cu granitzucile ei apasat conturate, traim intr-o altfel de lume acum, iar copiii nostri sunt cetateni adaptati perfect acestei lumi.
Noi nu prea suntem, dovada fiind faptul ca luam atat de lesne in calcul ruperea definitiva prin emigarare tooocmai in Canada, de pilda.
Da' de ce sa lichidez tot aicea ca sa am bani de emigrat in Canada (si fonduri pt. eventualele zile negre ce ma asteapta acolosa), cand pot sa semnez un contract pe 2 ani cu nu'sh ce firma din Europa? Si dupa aia, mai vad eu ce si cum...
In plus, nu se compara emigrarea la 30, 40, 50 cu emigrarea la 20. Ca daca vor sa plece, copiii nostri vor pleca la 20, nu la 40, nu?
Si-apoi, de ce sa decid eu in locul copilului meu intr-o chestie atat de importanta?
"de ce sa treaca el prin ce-am trecut eu?" e mai degraba ceva fabricat intru inchiderea gurii bucatelei din noi, bucatelei aleia care ne sopteste ca 'poate mai bine nu' :).
Sau, ceva fabricat din teama ca ei vor pleca, iar noi vom ramane singuri si tristi pe-aicea.
Si mai am parerea ca un european trecut de o anumita varsta se simte mai bine oriunde in Europa decat in America.






Pentru parinti, de dragul copiilor


"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Denizel, am decis (si am si spus asta) sa nu ma supar indiferent ce sfaturi primesc aici, prefer sa mi se spuna verde o parere aici, unde nu mi-e teama ca sunt mintit pentru vreun interes, de catre persoane care-mi cunosc, de la un moment dat, sansele. De altfel, nici nu prea vad de ce m-as supara, din moment ce eu am solicitat pareri, iar parerile sunt pro si contra, exact de lucrul asta am eu nevoie. Este, deci, o mare favoare care mi se face.
Parerea ta conteaza, este la obiect si o apreciez ca atare; de altfel, toata lumea care a raspuns dezinteresat gandurilor mele, chiar inainte sa mi le formulez, imi ofera un suport, indiferent de decizia pe care o s-a iau. Iar asta este, cu adevarat, de nepretuit.
M-am uitat (ajutat de una din fete) pe forumuri care dezbat problemele astea; chiar daca am fost avertizat ca se dezbate "incins" problema, m-a socat sa vad nivelul acestor dispute, motivele...nu as indrazni sa intru in ciorba aia...e o mare diferenta, mi-e greu sa si citesc. Voi parcurge discutiile de la inceput, voi deschide linkurile recomandate dar, inainte de toate, sunt sigur ca voi lua o decizie pe masura dorintelor familiei mele si, pentru asta (fara "periute"...), sunt recunoscator.

Teoria (din carti) o stiu. Dar, dupa voi care-i diferenta intre partea(influienta) engleza si franceza? Unde ar fi mai usor pentru un proaspat ajuns acolo sa se adapteze?



RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Uite ca va spun si eu o poveste, cat se poate de reala, Rufus sa nu te superi.
Tatal meu are 56 si tot inginer constructor este (si tot trei fete are ). Din 2004 tot din "floare'n floare" (a se citi din contract in contract) lucreaza (in 2004 a fost disponibilizat din firma in care lucrase de la terminarea facultatii, avea 50 de ani fara 2 luni ).
A durat ceva pana si-a revenit la realitatea capitalismului salbatic.
Initial si-a pus problema ca isi face o firma, n-a avut suficienta energie. Apoi s-a tot angajat, chiar si pe contracte pe 2 luni. Primii 3 ani era varza cu moralul, mereu spunea ca abia asteapta sa gaseasca si el o firma "serioasa". Apoi a constatat ca "firma serioasa" cum cauta el nu mai exista. Asa ca s-a obisnuit cu ideea a trebuie sa accepte orice constructie i se da. Intelegi tu... de la viaducte a ajuns sa faca inclusiv si ferma de animale.
Vara asta a finalizat niste lucrari la un mall. Pe urma pauza cateva luni pana au inchis santierul. Acum e pe undeva prin vestul tarii, aproape de Timisoara, lucreaza la un hypermarche. Cand se va termina ala, spera sa fie propus la un hotel in cu totul si cu totul alta parte de tara. Asta e viata. Mama il cam vede o data la 2 saptamani, noi poate si mai rar. Bine ca mama s-a obisnuit cu situatia asta, eu de exemplu n-as putea sa stau fara barbat in casa (decat daca as fi in situatie de forta majora).
Nu-l dau banii afara din casa, dar nici lux nu poate face. S-a obisnuit si cu ideea asta, acum viseaza sa-si dea masina la rabla si sa ia una noua (de exemplu). Vorbeste o anglo-franceza de te doare capul. Dar se intelege cu toti strainii. Totusi nu-l vad emigrand si nici nu il vedeam emigrand la 50 de ani, e prea inradacinat aici. Iar noi, fetele, din 3 pun pariu ca una cel putin pleaca sigur, a doua fifty fifty.

nota bene; in ro trebuie sa ai minim 15 ani munciti pe cartea de munca pentru a primi pensie.

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Eu te sfatuiesc sa ramai si sa-ti trimiti fetele afara (daca vor si te induri sa te desparti de vreuna )

Stiintle comunicarii sunt general aplicabile, bineinteles daca iei in calcul si factorul cultural, specificul tarii. Dar in constructii trebuie sa iei normativele in vigoare in tara respectiva si sa-ti aliniezi cunostintele cu ele. Nu ca ai lucra la nasa, dar totusi nu e debandada din romania. E un efort. Si in tot timpul asta trebuie sa traiesti din ceva.

Pe de alta parte se mai gaseste de lucru si in ro. Partea proasta este cu jaful facut de guvernanti. Dar incet incet se ermina si cu asta, o sa fim guvernati de UE si cu asta basta.

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

Edip a punctat aspecte foarte importante. legate de pensie si alte contributii. banuiesc ca si in Canada, ca de altfel in Germania iti poti face o pensie privata. la o companie de asigurari.
noi am facut asta prima data cand ne-am stabilit in Germania. sotul a lucrat din prima zi, contract alea alea, dar eu eram descoperita. pe noi varsta ne-a determinat sa facem pensia privata.

Rufus, eu te sfatuiesc sa nu te desparti de copii. mai ales acum cat sunt mici si au nevoie de parinti. sub nici un aspect familia nu ar trebui sa se desparta, parintii pleaca la munca, copii raman acasa sau invers. mai bine lipsa.
din cate te cunosc, virtual desigur, imi pari un om echilibrat care se poate descurca si pe pamant si pe apa!

am mai spus pe forum, parintii mei s-au stabilit in Elvetia acum 4 ani, ambii la 70 de ani. tata inca face traduceri (este traducator ptr persoanele care nu stapanesc limba si au nevoie la diferite institutii). iar mama face menaj usor de doua trei ori pe saptamana la doamnele "sofisticate". au casa lor, intr-o zona superba de munte, un sat micut. primesc pensia din RO care nu e mare deloc si se descurca foarte bine. regreta ca nu au facut pasul la 40, 50 de ani.

voi va cunoasteti cel mai bine, va stiti capacitatile , puterea deciziei sta la voi.


Bazar general pe DC

*********************


VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David


_M-am nascut pentru succes!







Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Rufus eu te sfatuiesc sa ramai in Europa. Si pentru tine si pentru fetele tale. Niste cunostinte de aici s-au mutat cand fata lor cea mare avea 15 ani si cealalta (cea mica) 12 ani. Cea mare nu s-a putut adapta, a terminat scoala aici si apoi s-a intors in Romania, cam penduleaza intre aceste doua tari insa inima inca ii este in Romania. Cea mica s-a adaptat, zici ca e englezoaica.

Nu stiu prin alte tari din Europa cum este dar aici inginerii constructori erau intr-o perioada f cautati. Am inteles (corect?) ca cu asta te ocupi. Incearca sa-ti gasesti direct job si sa pleci asa, cu familia dupa tine normal, dar macar esti mai aproape, nu va adaptati, va intoarceti acasa.

Depinde mult de firea omului. Mama acum 4 ani cand a venit prima oara aici a facut o depresie crunta (zic eu). Nimic nu-i convenea, totul era aici pe dos, ne certam zilnic (desi am fost apropiate dintodeauna). Acum dupa 4 ani se simte...poate nu acasa insa e adaptata aici. Vede si ea acum diferentele, desi merge cu placere in Romania totusi ii place aici, poate si prin prisma faptului ca noi amandoi copiii ei suntem aici.

Daca vorbesti engleza uite www.reed.co.uk/engineering/default.aspx?WT.mc_id=SE-Google-ReedB2C_Construction&WT.srch=1&gclid=CL316rKboKQCFYeY2Aod7SZw3g" target="_blank">AICI website de recrutare. Iti poti incerca norocul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ari spune:

Rufus, iti pun si eu un link cu despre pensiile in Canada. Rubrica *Prestation mensuelle maximum* este cea care reprezinta suma maxima care se poate primi lunar. E vorba de pensia de baza + *supplément de revenu garanti*. Acea suma scade in functie de venit, de situatia familiala, etc.

Daca nu poti citi in franceza, alege la acelasi link optiunea engleza.

Sper sa-ti poti face o imagine mai clara despre pensie...

Veniturile inseamna salarii, pensii private, rente de la guvernul provincial.

http://www.servicecanada.gc.ca/fra/psr/sv/svtaux.shtml#note

Mergi la inceput