ne intoarcem in Romania sau nu?(4)
Raspunsuri - Pagina 13
![](images/user_woman.png)
iulianm spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Am citit ca in USA sunt anual 48.800 de mii de decese ale oamenilor care nu beneficiaza de asigurare potrivita si deci nu pot fi tatati corespunzator. In Canada scria ca sistemul este mai bine structurat si ca se inregistreaza un procent infim de oameni care nu beneficiaza de asigurare. Plus speranta de viata mai mare, mortalitatea infantila mai mica. Cum e cu asigurarile private? Pt. ce anume sunt? Ca in Romania spre exemplu cu asigurarea clasica beneficiezi si de proteza in cazul unei amputatii, de operatie pe cord, reconstructie dupa tumora samd. Mi-a facut mama-mea asigurare privata si mi s-a parut bs, ca aveam acces la ce am deja acum. Singura chestie in plus a fost ca eram acoperita si in alte tari pt. o suma fixa . |
Ceea ce nu intelegi tu este ca cele doua tari, US si Canada, dpdv al sistemului medical, respectiv asigurari, sunt diferite ca organizare. Asta s-a discutat de nenumarate ori, pe topice la care luai parte, chiar foarte activ. Nu poti judeca sistemul de asigurari de sanatate din US prin prisma sistemului de sanatate romanesc, ori canadian.
In US marea majoritatea a asigurarilor medicale apartin sectorului privat. De asigurare medicala finantata federal ori statal se poate vorbi doar in cazul persoanelor fara venit ori cu venit foarte jos (Medicaid), pensionarilor/persoane peste 65 ani (Medicare), a copiilor si veteranilor.
Populatia US este de peste 300 milioane (310 309831), asta ca sa avem un sistem de referinta pt cei 48000 amintiti de tine (CBS anunta 45000).
Atit scria in articol citit de tine, o singura propozitie, ca mor anual xxx persoane pt ca nu sunt asigurate? Nici un alt comentariu?
Cazul prezentat de CBS (ca pct de pornire al discutiei), in articolul gasit de mine: un barbat isi paraseste slujba (full-time) avuta la o fabrica de brinzeturi pt a munci pe cont propriu in catering. Considera ca este indeajuns de sanatos si risca, alegind varianta fara asigurare medicala. Decizia lui. Incepe sa piarda in greutate, ajunge la doctor cind aproape nu mai putea minca. Diagniostic: cancer la stomac in stadiul 4. Este operat, operatia fiind acoperiata de catre Medicaid.
Ce optiuni exista pentru cei fara asigurare in US? [si in paranteza, Xio, am mai scris despre asta la alte doua subiecte, acum citeva saptamini, la unul din subiecte erai participant activ].
- clinici gratuite (free clinics), care asigura asistenta medicala populatiei cu venit scazut si acelora aflati in nevoie de ingrijiri medicale. Asistenta este gratuita ori taxata foarte jos, preturile calculindu-se in functie de venitul pacientului. Nu se trateaza conditiile de urgenta, acestea merg direct la spital/ER).
Lista clinicilor gratuite se poate obtine, printre altele, de la Health and Human Services Department (website).
Majoritatea personalului la aceste clinici este constituita din voluntari, incluzind medici, asistente, dentisti si mental health specialists. Suportul financiar provine in principal din donatii, mai putin din fonduri guvernamentale.
- clinici de caritate (charity clinics,uncompensated health care) care ofera servicii medicale gratuite sau la pret redus. Pacientii de regula provin din cei neasigurati, la care de adauga conditia de a nu fi beneficiari ai unui program social (cum ar fi Medicaid). Multi pacienti nu au nici o sursa de venit. Admiterea se face pe baza de aplicatie, in principal informatii financiare (venit+proprietati), marimea familiei (numar membri), venitul raportat la limitele federale de low income/saracie.
Informatiile si formele(aplicatii) pt clinicile de caritate sunt distribuite si in spitalele obisnuite, in zone ca biroul financiar/de plati, inregistrare/triaj, camerele de urgenta/er.
- camerele de urgenta/er trateaza cazurile de urgenta. Conform unei legi federale data in 1986 ( Emergency Medical Treatment and Labor Act), absolut toate Urgentele de pe teritoriul US sunt obligate sa trateze pe oricine solicita ajutor medical, indiferent daca este asigurat sau nu, de statutul financiar (daca poate plati sau nu).
Legea a generat abuzuri din partea pacientilor, in sensul ca multi apeleaza la Urgente pt raceli, gripe, infectii ORL, rani minore (taieturi), luxatii, probleme dentare, etc, care nu constituie urgente. Prin urgenta se intelege o situatie (boala sau ranire) in care viata este pusa in pericol (life-threatening). Pacientii care solicita ajutor, dar nu se incadreaza la situatii de urgenta, contribuie semnificativ la marirea timpului de asteptare, incetinesc procedurile, si determina marirea semnificativa a costurilor medicale.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Iulia, am inteles aia. ;)
In articolul citit scria ca mor anual 40 si ceva d mii(am gasit 48.800, dar vad ca 45.000 e alta alta cifra) de oameni din cauza ca nu au asigurare. Era facut un studiu la Harvard.
http://www.google.ro/#hl=ro&q=american+health+die+harvard&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=bfbf7b1339b07278
***Fur is for petting**
http://www.flickr.com/photos/greecky/?saved=1
http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
iulianm spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lai Sarind oarecum de la una la alta ![]() In schimb am vazut la parinti acasa o viata sociala activa, cu chemat la ei si mers la altii, suete, petreceri (toate astea cu programare), si fix asta am reprodus si eu mai tarziu in viata, pe alt continent. Singura piedica pe care am intampinat-o a fost ca pe americani mai greu ii urnesti la dans la o petrecere acasa, la partea asta tot pe romani si pe alti latini ma bazez ![]() Lai |
Pai eu tot in oras mare am crescut (oras in care care s-au nascut si trait atit mama, cit si parintii ei/bunicii mei- asta apropos de lipsa de mobilitate
![](icon_smile.gif)
![](icon_smile_wink.gif)
Si cum spui tu, ai mei erau foarte activi sociali, aveau un cerc de prieteni cu care se intilneau (again, in masura timpului liber), fie acasa, fie la "padure", fie excursii in vacante ori la zilele liber gen 1 mai, 23 august, etc. Plus la sarbatori.
Lai, aici incearca sa-i scoti out. Ia propune iesire la un club, sa vezi cum devin interesati. Lumea prefera cina la restaurant, ca-i fara deranj. E adevarat ca am in cercul meu destui care vor sa stea la vorba cu orele (si americani, si de alte natii), si atunci ne stringem in casa cuiva. Al meu sot e mai amator de iesiri la restaurant, pe motiv ca nu are de facut curat inainte si dupa, nici de gatit
![](icon_smile_big.gif)
Edit: eu cred ca dac-am fi vecine, ne-am intelege foarte bine
![](icon_smile.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
iulianm spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Iulia, am inteles aia. ;) In articolul citit scria ca mor anual 40 si ceva d mii(am gasit 48.800, dar vad ca 45.000 e alta alta cifra) de oameni din cauza ca nu au asigurare. Era facut un studiu la Harvard. http://www.google.ro/#hl=ro&q=american+health+die+harvard&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=bfbf7b1339b07278 |
Eu ma foarte indoiesc ca tu ai inteles "aia", avind in vederea intrebarea ta legata de asigurararile private in US si Canada.
Referitor la articol, si la modul in care se citeste un studiu, mai treci o data peste partea asta:
"“We doctors have many new ways to prevent deaths from hypertension, diabetes, and heart disease — but only if patients can get into our offices and afford their medications.”
The study, which analyzed data from national surveys carried out by the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), assessed death rates after taking into account education, income, and many other factors, including smoking, drinking, and obesity. It estimated that lack of health insurance causes 44,789 excess deaths annually".
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
ari spune:
mQQm, ceea ce spui tu chiar este o parte a realitatii, ceea ce au spus celelalte fete e o alta. Depinde ce vezi mai usor, ca imigrant: partea dificila, sau cea mai putin dificila. Emigrarea nu e un proces usor pentru nimeni, asta e clar.
In ce priveste afirmatia cu *nevoiasii*:nu toti cei care se simt bine aici si nu regreta pasul facut, au fost nevoiasi in Romania. Pentru ca mai emigreaza oamenii si din alte motive decat economic. Si chiar daca aici nu au de la inceput, material, tot ce aveau in Romania, tot nu regreta pasul facut.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
CriPOD spune:
ari, nu m-ai inteles, adica ai intors invers ce am spus. Reciroca nu-i valabila. O recitire va clarifica.
Da, sigur, sunt un exemplu si eu din cei carora le place aici venind de la mai mult din romania, pentru ca am ajuns peste nivelul de acolo. Insa iti spun foarte sincer, pana ajungi acolo e jale, daca in ro ai cam tot ce-ti trebuie. Si sa nu poti sa ajungi acolo e jale mareeee. In fine, am si io dreptul la o experienta si o opinie. Crede-ma ca I have a point.
Xio, mi se pare mie... este... atitudinea ei reflecta perfect sistemul pe care il avocateste. In negare, arogant, surd si cu ochelari de cal. Nu stiu daca e parte din trainingul ei, sau pur si simplu se potriveste ea cu sistemul, dar eu zic ca va pierdeti vremea cu ea si e fuarte plictisitor, daca nu chiar enervant. Cum alte sisteme sunt mai bune? cum in alta parte personalul e civilizat cu pacientii? cum sa se ia/ceara spaga in ro? Vorbiti prostii, habar n-aveti, pai hai ca va spune ea o poveste despre occident de va ia rusinea. Hmmm, in ochii atator oameni care au avut de-a face cu acest sistem si au vazut... contrariul. Adica ce spune ea sunt exceptii, dar nu va agitati ca imediat ii da un gugal si produce un articol care dovedeste fara tagada ca e jale mare si la altii, iar daca nu gaseste, sigur e vreo ruda/prieten care sa-i fi povestit ceva. Boriiiiing!
pepit
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/viviana/viviana.jpg)
viviana spune:
Mai adaug si eu ceva: cei la care am stat,(in SUA) medici (internal medicine) la clinica particulara sunt obligati ca de 2 ori pe luna, (cand le vine randul)sa vada pacienti fara asigurare. Ei nu sunt platiti pentru acest numar de pacienti.
Bineinteles se urmeaza niste proceduri, sunt niste liste, samd pe care nu le detailez.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Letitia1/Letitia1.jpg)
Letitia1 spune:
mQQm Xio vorbeste din pozitia de student practicant si noi toate, din pozitia de pacient/rude ale pacientilor si bineinteles ca vedem problema diferit. Se batea in piept cu cit a stat ea in spital. Pai una e sa fii student/medic in spital si alta e sa fii pacient.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
iulianm spune:
Referitor la articolul pus de Xio si la diferente.
Xio, tu spui ca atitia oameni mor din lipsa asigurarii medicale.
Articolul estimeaza ca atitia oameni mor. "Estimeaza ca mor" e o afirmatie mai putin puternica decit "mor". Deci lasa loc de interpretari.
Legat de unele grupe amintite (considerate in studiu), fumatori, alcoolici si obezi:
Este lipsa asigurari unul din factorii cauzatori de deces? Da.
Este singura cauza? Nu.
Prezenta asigurarii garanta viata si lipsa decesului? Nu. Doar dadea sansa unei prelungiri a vietii.
Este prezenta asigurarii medicale un factor determinant in prelungirea vietii? Posibil, foarte probabil. Dar nu mai determinant decit aportul (vointa) bolnavilor respectivi, in sensul de a se lasa de bautura, de a se lasa de fumat, de a trece pe o dieta stricta si pierde din greutate, de a subscrie la un program zilnic de miscare si la o dieta sanatoasa, plus odihna.
Si uite, Viviana a mai adaugat o posibilitate pt cei fara asigurare.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)