Cu incredere, spre Canada... (partea I)
Raspunsuri - Pagina 11
Ira spune:
Buna seara!
Va multumesc foarte mult pentru informatii
si voiam si sa va mai intreb...
Stiu ca foarte multi romani stau pe ajutor social
la inceput
cel putin cat timp fac cursurile de franceza
(care am inteles ca sunt platite?)
Se poate trai din ajutor social,
sau trebuie sa mai muncesti si altceva?
Stiu, de asemenea, ca exista si un history
al vietii tale profesionale...
si nu e prea bine sa ai in acte ca
ai impartit ziare daca tu vrei sa devii profesor...
E adevarat?
Stiu ca nici o munca nu e dezonoranta,
mai rau e sa stai si sa te plangi si sa-ti sufere copilul.
insa...
Stie cineva ce trebuie sa faci ca sa devii profesor
in Canada?
Exista vreun ordin, asociatie, etc?
Job-urile apar toate pe internet, sau
numai o mica parte din ele se afiseaza acolo?
Dana, brrrrrrrrrrrr, m-ai speriat putin...
Ti-a ajutat insa Dumnezeu si ai razbit
ca-mi imaginez ca taaaaaare greu o mai fi fost cu 2 copii
dupa tine....
Cred ca asa vom pati si noi
cu Conservatoarele noastre cu tot
insa nu as renunta la dorinta mea de a trai
intr-o tara civilizata...
nici pt. 5 milioane de dolari, cum am vazut
intr-un subiect de pe aici...
Microbul civilizatiei l-am capatat
de cand am fost prima data in occident, in 96, parca,
si de atunci nu mai pot scapa de el...
Mihaela, daca tu ai lucrat in Franta soft-inginer
normal ca te-au primit montrealezii cu bratele deschise.
Zic si eu, am presupus
ca spuneai ca ai trait acolo....
try, Daiana, Cristina(Khristin), Clau07 si Adela P
Mihaela si Dana
Va multumesc foarte mult pentru ca ma ajutati
cu informatii
atat de pretioase...
Dan-quebec,
mai scrie-mi si tu te rog...
Sa stii ca am inceput deja sa-mi fac unele bagaje
de nerabda-cioasa ce sunt
si mi-am pus carti din literatura romana...
Sa vedem ce-o sa spuna Sibin
ca si bulgarii il au pe "Creanga" si "Eminescu"al lor
si o sa o zapacim
pe biata Sofia...
Irina si Sofia cea jucausa
khristin spune:
Nu stiu ce trebuie sa faci in Quebec ca sa devii profesor, dar uite un site pt. Ontario: http://www.oct.ca/
E un proces de lung durata dar cred ca merita!!!!
Cristina
Adela P spune:
Draga Ira, nu e nici o rusine in a imparti ziarele sau pamfletele publicitare, e cam acelasi lucru cu ce face postasul, doar ca e la ore diferite. La noi de exemplu vine ziarul la 3:30 - 4:00 dimineata, pamfletele publicitare se impart vineri seara sau sambata dimineata dar la ore ceva mai rezonabile. E diferit de la o zona la alta. Dar sa sti ca lumea pe aici vede joburile acesta nu mai putin importante decat altele. E o sursa in plus de venit, pe langa alt job sau scoala.
In CV tu treci ce vrei si ce crezi ca te ajuta pt jobul pt care aplici, eu n-am auzit sa existe vreun history al vietii profesionale, ci doar istorie de credit dar asta e alta mancare de peste.
Adela
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Adela%20P
mimitete spune:
Nu cred ca dauneaza sa spui in CV ca ai vindut ziare in prima perioada cind ai venit in Ca, cred ca dauneaza mai mult sa spui ca ai stat pe ajutor social si nu ai facut nimic. Cred ca dovedeste ca esti muncitor si faci totul ca sa te descurci, calitati cautate in orice fel de job.
Nu toate job-urile sint anuntate pe Internet, nici pomeneala. Sint multe care nu sint anuntate in nici un fel , nici macar la agentiile de plasare.
O sa incerc sa gasesc site-ul profesorilor din Qc. Am un vecin profesor (canadian) care tocmai incearca sa se reintegreze pe piata muncii dupa ce a stat ani multi cu fetitele lui acasa. De la el am aflat ca iti depui numele pe o lista de profesori disponibili la comisia scolara si te cheama ei cind au locuri disponibile (l ainceput mai ales de suplinitor). Asta nu se aplica la scolile private, acolo poti sa aplici oricum.
Cred ca la studiile voastre ati putea sa dati si lectii private de muzica (pian ?) ca sa va mai completati venitul.
Uite ca am gasit si site-ul ministerului invatamintului din Qc : http://www.meq.gouv.qc.ca. si are si un capitol despre ce trebuie facut pt a putea practica.
Cit despre faptul ca am venit din Franta, cu siguranta ca a fost un avantaj mai ales pt ca vorbeam limba Fr. bine dar nu este nicidecum o primire cu bratele deschise. Sint destui francezi (pure laine :-) care nu isi gasesc de lucru si sa-i vezi pe ei ce frustrati sint cind li se spune ca nu au experienta canadiana...
Iris le las pe doamnele din Ontario sa-ti raspunda la obiect. Un singur lucru stiu sigur si anume ca Ontario nu are programul de 5$/zi la gradinita asa ca trebuie sa te astepti la vreo 27-29$/zi (eu cam atita plateam in Qc inaintea de aparitia programului cu 5$) ceea ce este cam prohibitiv pt. cineva nou sosit care are nevoie de multe la inceput. Cit despre caratul mobilei si a restului, cred ca preturile sint destul de piperate asa ca vezi si tu cit ai putea lua pe ele acolo fata de cit te-ar costa. Si eu zic sa-ti iei lucrurile de suflet care nu pot fi inlocuite. Copiii se vor adapta imediat, nu-ti fa grija.
Nu cred ca se traieste f. bine din ajutor social ca el este facut sa iti asigure un trai minim de bunastare ca sa nu ajungi pe strada dar in acelasi timp nu vor sa te incurajeze sa ramii pe ajutor social deci nu trebuie sa-ti fie prea confortabil. In general lumea mai incearca sa-si completeze acest mic venit cu munca la negru, carat mobila, tuns iarba, reparatii, baby sitter etc.
Numai bine,
Mihaela
Danro spune:
Draga Irina,
Am ramas placut surprins cand citind doar asa in "fuga" pe forum sa vad ce mai spuneti,gasesc finalul mesajului tau (chiar vroiam sa inchid pagina) in care ma rogi sa mai scriu.Inseamna ca nu sunt chiar asa de "respins"...
In special mi-a placut cum m-ai abordat,stiam eu ca oamenii din lumea muzicii sunt oameni cu suflet si cu simtul umorului,nu se putea sa fie altfel.
Vad ca fetele te informeaza f. bine si cand o sa am ceva de "sanctionat", voi scrie.
Parca eram dator cu un raspuns lui mimitete daca imi aduc bine aminte,eu am spus,scoala primara in special nu e la asteptarile mele iar gradinitele ,nu sunt toate de preferat,noi avem fata la o garderie privata si nu prea ne convine mancarea care le-o da,(daca putem spune mancare),paste,sandwich-uri,plus ca imobilul nu arata grozav,noi platim 9$ pe zi,stau si ma intreb cum or fi alea la 5$,subventionate de stat,am auzit de la altii,ca tot asa, mancare te miri ce.Din ce stiu eu,gradinitele unde sunt multi copii de quebecosi sunt "ca lumea",insa acolo e greu de patruns,te refuza ,sau mai bine zis te evita,vazand ca esti emigrant(bineainteles ca nu-ti spune) si zic ca nu mai au locuri.
In orice caz,multe lucruri ai sa gasesti aici,diferit din cum iti imaginezi,asta sigur,ptr. ca numai cand vei fi fi aici vei realiza pe deplin,plus ca mai e si vorba aia,socotelile de acasa...
Un lucru f. important unde te stabilesti,sa-ti placa zona.
Ma bucur Ira ca-ti iei carti si ai dreptate ca si bulgarii au valorile lor,acum pe Sofia o s-o inveti ce vreti voi,cred ca timp prea mult nu o sa fie si important e sa vorbeasca limbile de aici,apoi cand o fi mare o sa faca "cunostinta" cu multi scriitori.
Am ramas deosebit de surprins cand am citit ca Iris vrea sa vina aici, din Germania,oare ce o fi facand-o sa plece de acolo?Pe mine m-a frapat diferenta uimitoare la ceea ce e aici si cum e in Germania(fiindca am fost si acolo,nu odata).Poate ne raspunde,de ce vrea sa plece.
Inchei aici,numai bine,
Dan-quebec :-)(ah,am incurcat,Danro,mai Ira,:-))
iris spune:
pai da, ar trebui sa explic ce e cu mutatul nostru din germania: noi am venit aici cu viza speciala pt cei din IT= sotul, viza care e valabila pina in 2006, adica 5 ani, dupa care nu stim ce va urma; viza asta, green-card, e data de guvernul asta socialist de aici, pentru perioada limitata si nu intra sub incidenta legii actuale a imigrarii adica nu avem dreptul sa cerem rezidenta permanenta dupa 5 ani de rezidenta temporara; deci sintem un pic in aer; de fapt noi doi sintem bine de tot in aer, pt ca nu stiam germana cind am venit aici; sotul meu n-are nevoie de ea la servici dar nici nu are timp sa invete, si fara sa stii limba bine ce sanse ai cind se termina contractul asta, ca nici asta nu e sigura ca mai dureaza (la infinit, in nici un caz...)?
eu am apucat sa invat putin dar prea putin ca sa incerc sa imi caut de lucru- daca as vrea sa lucrez in domeniul meu, ind. alimentara si controlul calitatii ar trebui sa studiez ani buni germana si apoi sa ridic pretentii; in momentul venirii in germania aveam deja depuse actele pt canada, contractul asta german a venit la tzanc ca sa stringem bani si vrem sa ne folosim de viza canadiana ca ni se pare mai bien acolo, pt noi cel putin; intre timp au crescut si copii, si uite asa...
as vrea sa aud si parerile voastre legate de situatia noastra , germano-canadiana, am deja multe pareri pro si multe contra plecarii; din cite stiu eu dezavantajele canadei fata de germania ar fi ceva legat de asiguari sociale si medicale, si durata concediilor, (distanta fata de ro nu o punem la socoteala, cred ca nu ne va afecta foarte tare...) cam atit stiu eu, astept deci sa aflu si de la voi ce alte minusuri are draga de kanada...
multumesc!
mimitete spune:
Mai Dane bine ca ai revenit ca incepusem sa ma contrazic singura de plictiseala :-)), acum ca ai revenit vin si eu cu amunitia.
Gradinitele ca peste tot in lume depind foarte mult de cine le conduce si nu depind mai deloc daca sint de 5/10/27$ caci cele care sint sub 27$ sint subventionate de stat pt. diferenta. Baiatul meu cel mic merge la o gradinita de 5$ si au un meniu de restaurant (nu glumesc !) care este facut de dieticiana spitalului (gradinita este a spitalului de copii St. Justine). Nu am ajuns acolo prin "pile" ci prin pur noroc, m-am pus pe lista de asteptare si am fost sunata ca au locuri. Gradinita este asa de "celebra" ca de anul acesta au creat si gradinite "particulare" supervizate de aceasta gradinita. Sint convinsa ca am avut noroc mare dar sint la fel de convinsa ca exista si altele la fel de bune si nu cred ca depinde de citi "quebecoisi" merg la gradinita, depinde de cine o conduce.
Este usor de zis "schimba gradinita daca nu-ti place" dar e mult mai greu de facut caci nu sint locuri si nu stii dinainte cum e gradinita numai daca cunosti pe cineva care are deja copilula colo... o groaza de necunoscute in ecuatie.
Promit ca revin cu informatii la subiectul Germania-Canada pro si contra caci am foarte buni prieteni care au venit din Ro acum 10 ani, au stat 8 ani in Toronto plingind dupa avantajele Europei, s-au intors in Europa (in Germania), au stat acolo 2 ani si s-au intors val virtej anul acesta definitiv zic ei in Canada. O perspectiva interesanta pt cineva care a trait si aici si acolo destul de mult (nu in vizita) ca sa poata sa-si dea cu parerea.
O zi buna,
Mihaela
try spune:
Referitor la gradinitele din Ontario (nu stiu care-i situatia in Quebec, dar dupa raspunsurile fetelor vad ca difera). Tocmai am intrebat o prietena sa-mi confirme ceea ce eu stiam. In Ontario gradinita de stat nu se plateste, e gratuita. Mai cer ei bani din cand in cand in genul "fondul clasei", dar am inteles ca intotdeauna vezi rezultatele acelor bani. Daca e gradinita privata bine-nteles ca situatia se schimba. Nu am nici cea mai mica idee cat poate costa una privata pe luna. Cam de la 3 ani iti primeste copilul la gradinita, una din conditii e sa nu mai faca pe el. Daca ai copil la gradinita si amandoi lucrati cineva trebuie sa se duca sa-l ia de la gradinita, caci nu e cu program prelungit.
Pe langa gradinita exista day-care-ul, un fel de gradinita cu program prelungit si care are avantajul ca primeste si copii mici, incepand de la 6 luni. Taxa maxima (aici se plateste) pe luna pentru un copil este de 1200$. Ai doi copii platesti 2400. In functie de venitul familiei te poti califica pentru o taxa mai mica, dar conditiile (pe care nu le cunosc in amanunt) sunt destul de greu de indeplinit daca ambii parinti lucreaza. Te poti califica chiar si pentru plata zero daca ambii parinti nu lucreaza si probabil ca esti pe welfare. Eu cunosc o familie care aveau 2 fetite (2 si 5 ani) si care nu aveau servicii si care nu plateau nimic pentru fete la day-care.
Deja daca unul din parinti lucreaza si are un salariu nu foarte mic, deja nu te mai califici pentru "subsidy" (adicaplata zero).
Iris, harti cu Toronto si Ontario gasesti pe internet cate vrei. Da-i cautare pe "toronto map" or "toronto maps" si gasesti harti cate vrei. Dati cautare pe internet pentru toate informatiile de care aveti nevoie. Stiu ca exista si site-uri unde poti vedea in direct transmisiile camerelor de filmat care sunt pe strazi (ele au scop informativ asupra traficului), dar poti vedea cum arata strazile. Puteti vedea cum arata apartamentele (sunt poze cu toate camerele, cu blocul/casa si cu imprejurimile cladirii). E adevarat ca in poze totul arata mai bine, dar macar itit poti face o idee. Eu cand eram inca in Ro am vazut toate astea pe internet.
Iris, legat de concedii: aici concediul clasic e de 2 sapt., daca ai mai mult, e pentru ca angajatorul iti ofera concediu suplimentar ca beneficiu, unii iti dau posibilitatea prin pachetul de beneficii oferite sa-ti cumperi zile de concediu suplimentare. Iar cat tine de distanta, lasa-ma sa te contrazic: din Germania ai mai multe alternative sa te duci acasa - tren, avion, masina personala, autobuz - in functie de buzunar, dispozitie de moment, urgenta situatiei. Aici n-ai decat avionul: iti place-nu-ti-place pretul, trebuie sa-l accepti, nu te poti duce cu vaporul in Ro, iar programarile trebuie facute cu sapt. inainte. Efortul pe care-l fac cei de aici pentru a merge in Ro este poate de 3-4 ori mai mare decat cel pe care l-ar face o fam din Germania. Asa mi-am zis si eu pana acum o luna, la fel gadeam si eu ca si tine, pana cand ne-am vazut in situatia de a merge urgent in tara (unul din parintii nostri era pe patul de moarte) si n-am reusit sa ajungem in tara decat peste 5 zile - si asta in extrasezon. Atunci a fost singura data cand m-am simtit departe de tara... Cateodata poti ajunge prea tarziu in astfel de momente...Dar nu astfel de lucruri sunt motivatii puternice pentru a emigra. Astfel de lucruri sunt inevitabile si noi nu putem schimba nimic: fie aici, fie acolo. Trebuie doar sa fii constient de ele caci genereaza frustrari, cateodata mari...
Iris, daca nu aveti sanse sa ramaneti in Germania, eu zic ca-i de preferat Canada decat Romania. Pentru majoritatea inceputul este greu, dar la urma mai toti razbim. N-o s-o ducem toti pe roze, cu case mari si masini gramada si vacante la tot pasul, dar viata din Romania ramane totusi la mare distanta de Canada. Multi au impresia ca platesc cu prea multa munca si efort viata de aici, dar oare nu asta ne-am dorit? Sa muncim cinstit si sa ducem o viata decenta!?!?! Castigurile rapide si imbogatirile peste noapte din Romania ne-au fost exemple (chiar daca nu vrem sa recunoastem) si ne-au facut sa avem o alta parere despre viata, ne-au facut sa credem ca batem din palme si avem totul la scara doar pentru ca pasim intr-o tara dezvoltata.
Cateodata ne dorim prea mult: si bani, si case mari si luxoase, si timp de distractie, si copii care sa invete singuri, si concedii nemaipomenite, si asigurari pe bani putini... Nu se poate sa le avem pe toate, de fapt nu exista loc pe pamantul asta unde sa le ai pe toate. Nu uitati ca multi dintre noi spuneam candva ca venim in Canada pentru o viata MAI BUNA, nu pentru o viata PERFECTA. Foarte multi din cei ajunsi aici dupa un timp au ajuns sa aiba o viata mai buna, insa unii din noi uitam ce ne-am dorit atunci (asta-i si motivul pentru care multi nemultumiti primesc raspunsuri de genul "ai uitat de unde ai plecat, Ioane") si consideram ca meritam mai mult si de aici si nemultumiri si dezamagiri etc.
"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
Lidia spune:
quote:
Originally posted by try
Referitor la gradinitele din Ontario (nu stiu care-i situatia in Quebec, dar dupa raspunsurile fetelor vad ca difera). Tocmai am intrebat o prietena sa-mi confirme ceea ce eu stiam. In Ontario gradinita de stat nu se plateste, e gratuita. Mai cer ei bani din cand in cand in genul "fondul clasei", dar am inteles ca intotdeauna vezi rezultatele acelor bani. Daca e gradinita privata bine-nteles ca situatia se schimba. Nu am nici cea mai mica idee cat poate costa una privata pe luna. Cam de la 3 ani iti primeste copilul la gradinita, una din conditii e sa nu mai faca pe el. Daca ai copil la gradinita si amandoi lucrati cineva trebuie sa se duca sa-l ia de la gradinita, caci nu e cu program prelungit.
Pe langa gradinita exista day-care-ul, un fel de gradinita cu program prelungit si care are avantajul ca primeste si copii mici, incepand de la 6 luni. Taxa maxima (aici se plateste) pe luna pentru un copil este de 1200$. Ai doi copii platesti 2400. In functie de venitul familiei te poti califica pentru o taxa mai mica, dar conditiile (pe care nu le cunosc in amanunt) sunt destul de greu de indeplinit daca ambii parinti lucreaza. Te poti califica chiar si pentru plata zero daca ambii parinti nu lucreaza si probabil ca esti pe welfare. Eu cunosc o familie care aveau 2 fetite (2 si 5 ani) si care nu aveau servicii si care nu plateau nimic pentru fete la day-care.
Deja daca unul din parinti lucreaza si are un salariu nu foarte mic, deja nu te mai califici pentru "subsidy" (adicaplata zero).
.........
"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
Try, da-mi voie sa te contrazic.... cand cei care au scris la acest thread s-au referit la gradinita s-au referit la ceea ce aici in ON se numeste day-care. Ceea ce numesti tu gradinita de stat este de fapt scoala, ceea ce se numeste aici kindergarden, iar copii sunt inscrisi in kindergarden daca au cel putin 4 ani. Pentru kindergarden sunt 2 nivele: kgarden junior si kgarden senior. Dupa acestea urmeaza clasa 1 s.a.m.d. Kindergarden (junior si senior) se fac in cadrul unei scoli si dureaza cam 2,5 - 3 ore pe zi, 5 zile pe saptamana sau full day de 2-3 ori pe saptamana (full day inseamna de la 9 la 3). Bineinteles ca nu se plateste pentru acest kindergarden. Partea proasta este ca tot ai nevoie de day-care inainte si dupa kindergarden
Ce-i cu day-care-ul din ON (gradinitile in intelesul nostru sau garderie/maternelle pentru Quebec). Nu exista day-care subventionat ca in Quebec, decat cu cei pentru venituri sub o anumita limita nu ma intrebati ca nu stiu care-i aia....) si pentru acestia listele de asteptare sun cam lungi (vreo 6 luni). Pe vremea cand Danut mergea la day-care ma costa cam 180 CAD pe saptamana, micul dejun, gustari si pranzul incluse (si de calitate si varietate rezonabila). Ma costa 180 pe saptamana pentru ca avea mai mult de 3,5 ani. Pana in 3,5 ani este tragedie totala: 230-250 cad pe saptamana. Inmultesti cu 4.5 si afla ca mai platesti pentru day-care intr-o luna cam inca o chirie de apartament de 3 camere.....
Mai sunt solutii cu baby-sitter (neoficiale) unde platesti mai putin... la ora actuala platesc pentru Danut 100 CAD pe saptamana (1 ora dimineata si 2-3 ore dupa amiaza....)
Sunt multe de povestit de day care in ON.... imi adun "mintile" si voi incerca sa fiu un pic mai coerenta intr-un alt mesaj.
iris spune:
mamici, mmm, si burtici, multumesc pentru mesajele voastre;
dupa cum banuaim pun si situatia cu gradile pe lista lu' contra, desi nu e un contra foarte clar; am avut noroc aici in germania sa primim loc la o gradi catolica faina si buna pt si probabil de la anul si sara va avea locul ei acolo, pt 8 ore...pe destui bani insa 270 euro / luna...de copchil...noi am preferat sa platim gindind ca tre sa stea mult la gradi sa apucam, si ele si eu, sa invatam germana, acu om vedea ce solutie alegem pt la anu'...uuuf...(un copilas d-asta mic te costa oriunde in lume sa te lase sa muncesti...);
lidia , voi ati adoptat deci solutie mixta, gradi-junior + baby-sitter ; cum e sa gasesti baby-sitter, am vazut multe anunturi pe internet, voi cum ati gasit? mi se pare asa ciudat, ireal sa fie asa multi romini in alt loc decit romania- aici , cel putin in coltul extrem al germaniei unde am nimerit, sint putini romini totusi...
alta idee a noastra ar fi sa mergem in canada sa ne luam PR card-ul ala, sau ce trebuie sa fim luati la socoteala, si sa ne intorcem inapoi pt inca ceva timp , ca prea e bun contractul asta al sotului meu...; nu stim excat cit timp putem s-o lalaim asa, era ceva cu 6 luni dar nu mai gasesc - ceva oficila, nu povestea cu "iuvesc canada, zapada si cerbii.."; ma gindesc ca totusi o sa fiu o baba-baba la vreme aia...
aveti idee unde pot gasi informatii legate de plecarea din canada pentru durata mai mare de timp a celor cu rezidenta permanenta dar fara cetatenie?
ma bucur ca v-am gasit, tare e bine sa aflu cum gindesc femeile in situatia voastra/ noastra, parca nu ma pot baza pe informatii de la barbati si discutiile de pe alte forumuri ma cam sperie si ma deprima...m-oi fi ramolit...sau asa sint eu..
va pupam