Cu incredere, spre Canada... (partea I)

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Pt.Ionela,

Cred ca ar fi trebuit sa depui actele deja de mai mult timp, daca doresti sa pleci in 2005. Trebuie sa fii in Canada la 12 luni dupa ce iti vei face vei face vizita medicala. Cat despre copilul tau care nu stie engleza, nu-ti fa nici cea mai mica grija, noi avem prieteni ai caror copii de o seama cu al tau au venit aici si s-au integrat atat de rapid, incat acum parintii le vorbesc romaneste, iar copii le raspund in engleza, fiindu-le mai usor . Din pacate aici, se pare ca este mai greu sa nu uite limba materna (ma refer aici la vorbit, pt. ca de inteles nu se pune problema), copilasii preferand automat sa comunice in limba pe care o folosesc la gradinita. Vecinii nostri au 2 copilasi (un baiat si o fetita); baiatul a fost nascut in Hong Kong, iar fetita aici, iar pe fetita o duc in week-end la cursuri de chineza, desi o vorbesc in casa.

Pt. Ira

Cat despre concerte, preturile variaza sunt si foarte scumpe adica cam 200 CAD in primele locuri, si scad pana la vreo 70. Noi am fost de curand la concert la Cher, nu am vazut nici o interdictie sa-ti iei copilul, chiar am vazut cativa copilasi tare draguti care erau costumati fiind noaptea de Halloween. Se concerteaza cu sala arhiplina si atmosfera este pe masura. Personal am ramas foarte incantati.

Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Daiana30 spune:

Pt. Ionela

1 Incepe de pe scum procesarea actelor. du-te pe montreal.ro, in pagina de start iti da toate indicatiile in privinta actelor.

2. Nu iti fa probleme cu copii ... ei sunt cei care se adapteaza primii; am o prietena a carui copil facea misto de ea ca stia mai bine franceza :)

3. Viza o primesti pe 6 luni; cand expira trebuie sa aplici pentru o noua viza si sa explici de ce nu ai folosit-o pe cea veche ... deci mai bine pleci in cele 6 luni.


Numai bine!!!

Daiana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

Ira, cu telefonul mobil nu-i o necesitate in Canada. Cel putin pentru inceput este un moft, mai tarziu o sa simti oate si nevoia lui. In Toronto spre exemplu convorbirile intraurbane sunt gratuite, adica pot sa vorbesti cat vrei cu vecina ta sau cu amica din capatul celalalt al orasului ca nu te costa nimic (Banuiesc ca si in Montreal e la fel). Numai telefoanele iterurbane se taxeaza, ceea ce aici se numeste long-distance calls. Dar n-ai venoie de ele la inceput. Acasa, adica in Romania, veti putea vorbi de pe cartele telefonice (formezi un numar de centrala, apoi introduci un cod al cartelei si apoi nr. din Romania). Este cea mai ieftina varianta (chiar daca trebuie sa formezi ceva numere in plus) - pe noi pe cartela ne costa 7centi/min cu Buc si cam 12 centi/min cu provincia, in schimb daca folosesc serviciul de long distance de la Bell Canada (echivalentul lui Romtelecom) ne-am costa cam 30centi/min plus o taxa lunara ce trebuie platita pentru ca ai serviciul de long distance. Abonamentul minim la Bell Canada este in jur de 27$/luna fara taxe. Aveti grija ca-s nesimtiti baietii si dupa ce va bagati telefon si cereti basic-ul ei vor incerca in lunile ce urmeaza sa va bage pe gat anumite servicii suplimentare fara ca voi sa le fi solicitat. Imediat cum va treziti cu ele pe factura sunati-i si anulatile.
Cu telefonul mobil: spre ex. ieri tocmai am aflat de o oferta foarte buna: 20$ abonament, cu telefon gratuit, 200min. gratuite in cursul zilei/luna si gratuit convorbirile in cursul serii si in weekend (asta din urma e cam o caracteristica afiecarui abonament). Deci ce ti-am zis eu consider-o oferta foarte buna. Dar nu am sincer nevoie momentan de un telefon mobil. N-am pe cine sa sun si n-are cine sa ma sune pe el. Cu toti prietenii vorbesc linistita de pe tel fix. Aragaz, frigider si mobila de bucatarie (adica dulapurile) sunt o regula a apartamentelor. Nu prea se intampla sa inchiriezi ceva fara astea. Iar la baie ai oglinda, dulapior/etajera si masca la chiuveta. Cand inchiriezi intr-o casa nu stii foarte sigur ce gasesti, dar de regula si aici sunt furnizate cam toate pe care ti le-am enumerat.
Masinile de spalat: de regula blocurile de apartamente sunt prevazute la subsol cu sala de masini de spalat si de uscat. Cu 1,5$ poti spala si cu alti 1,5$ poti usca o masina de rufe. De regula masinile de spalat din blocuri sunt sub nivelul de eficienta al masinilor de spalat cu care eram noi obisnuiti in Ro. Aici sunt predominante modelele masive cu incarcare verticala, iar programul de spalat dureaza cca. 25 de minute de cand le bagi pana le scoti (asta la noi la bloc) - eu una sunt tare nemultumita de ele, dar n-am ce face. Pentru ca administratia blocurilor nu prea da voie cu masini de spalat in apartamente (doar cu masini de capacitate foarte mica - zici ca-s de jucarie). Pentru o masina de spalat iti trebuie racordaje speciale si o priza speciala (restul prizelor nu suporta o asemenea putere si plus au alt stecher care nu corespunde prizelor obisnuite). Poate fi bagata doar in priza de la aragaz. Dar iti dai seama ce inseamna sa dai tot timpul aragazul la o parte ca sa bagi masina de spalat in priza ... caaaahhhh. Asta-i situatia la noi la bloc, nu stiu cum e prin Montreal...
Unele blocuri cu apartamente de inchiriat au piscina si sala de forta la subsol... misto, nu? Nu stiu cat e de aglomerat, dar oricum e mai bine decat deloc.
Alceva nu-mi mai vine in minte....



"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Podeanu spune:

Vad ca scrie lumea la greu la acest subiect si ma bucura sa vad acest lucru.
Vreau sa adaug ca spre deosebire de R cind ai tel mobil tu esti cea care platesti atunci cind primesti telefon de la te miri cine.De ex cind ma suna Sorin din US eu (care nu am long distance)platesc din Mtl pina in granita si el care are long distance plateste aceeasi convorbire de la granita la el.Sper ca a-ti inteles ce aiureli am incercat sa explic.De aia multa lume isi ia si pager si sunt intii sunati pe pager si apoi persoana suna de pe mobil.
Mihaela zicea ca nu scrie nimeni despre greutati de inceput...ca de ex sa imparti ziare la 6 dimineata,sa te scoli de la 4.30 sa le triezi,sa pleci apoi prin nameti(ca la ora aia nu prea e data de nicaieri)sa imparti ziarele,sa te intorci cu ghetele si ciorapii uzi,sa schimbi numai ciorapii ca alte ghete nu ai si sa pleci la scoala(cursuri de franceza )...si asta numai ptr 30$/saptamina.
Sau sa lucrezi 2 zile lumina la pamflete publicitare distribuite aici gratuit,si sa iei 60-70$ ptr ambele zile.Sau sa faci lista de cumparaturi si sa incepi sa tai untul(iei margarina),etc.Sau sa-ti pui in cui diploma si sa ai grija de copiii altor romini (bogati) ptr un salariu de nimic pe luna,sa iei salariul si sa-l dai tot pe chirie,mincare si sa urmaresti reducerile de la magazine second hand (50% ) sau sa intrebi de bisericile de unde cumperi haine la 25 centi bucata...
Despre asta ai intrebat Mihaela?
A fost greu (experienta mea si a altora) dar am sperat mereu la mai bine si ne-am zis ca asa cum s-au descurcat altii asa ne vom descurca si noi.
Cineva intreba daca e grea scoala si parca Mihaela i-a raspuns f bine.
Daca ai familie si copiii e greu,in plus nu prea mai ai nici memorie buna dar nu e imposibil.

Sper ca am fost de ceva folos si nici n-am suparat pe nimeni.


Dana si gemenii
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?numeX=Podeanu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Podeanu spune:

Am uitat ceea ce era mai important:carnetul de conducere.Daca nu-l ai,pune mina si ia-l pina pleci ca aici scoala e scumpa,si de abia dupa un an iei carnetul propriu zis.Daca il ai deja din R,este valabil 3 luni de la intrarea in tara si poi dai examen de preschimbare,teoretic (formulare pe calculator) si practic.
Nu este greu de luat si ai carnetul imediat.
Daca faci scoala aici,pe linga bani si timp consumat,la sf scolii ti se da un carnet temporar cu care ai voie sa conduci dar supraveghet de cineva cu carnet.Si daca nu ma insel de abia dupa un an dai examenul propriu zis de carnet.
Deci e f bine daca vii cu el din R.

Dana si gemenii
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?numeX=Podeanu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mimitete spune:

Multumesc Dana pt. completare. Intr-adevar la astfel de inceputuri mai grele ma refeream.

Cred ca tu ai pus punctul pe i cind ai spus ca "nu v-ati pierdut speranta" caci aici mi se pare mie ca e diferenta capitala intre cei care reusesc sa se adapteze aici (nu vreau sa folosesc cuvintul "realizare" ca sa nu jignesc pe nimeni) si cei care au mai putin noroc. Diferenta majora intre Ca si Ro este ca in Ca mai ai speranta, eu in Ro n-o mai aveam deloc (desi a pilpiit la un moment dat imediat dupa revolutie..), si am nenumarate exemple de oameni care au venit ca si noi cu 2-5 valize si o duc foarte bine atit material cit si spiritual (ca sa nu-mi sara cineva in cap ca a o duce bine material nu inseamna ca esti fericit). Au venit ca niste imigranti, nu-i cunostea nimeni, nu aveau "pile", relatii, nu
i-a "bagat" nimeni la servici. Asta nu inseamna in nici un caz ca relatiile nu functioneaza si aici, nici pomeneala, insa nu primeaza ca in Ro.

Cu drag,

Mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns clau07 spune:

Referitor la carnetul de conducere, vreau sa spun ca daca carnetul din Romania nu il ai de cel putin un an, aici, dupa examenul teoretic trebuie sa astepti un an pentru a-l sustine pe cel practic. Deci nu ar mai avea rost sa faci scoala in ultima clipa, dupa ce stiu eu.



Claudia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

quote:
Originally posted by clau07

Referitor la carnetul de conducere, vreau sa spun ca daca carnetul din Romania nu il ai de cel putin un an, aici, dupa examenul teoretic trebuie sa astepti un an pentru a-l sustine pe cel practic. Deci nu ar mai avea rost sa faci scoala in ultima clipa, dupa ce stiu eu.



Claudia



Este important sa ai carnetul de conducere din RO. Poti obtine G2 imediat dupa proba teoretica, doar G full il obtii dupa un an. Important este ca poti conduce singur atunci cand ai G2.

Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iris spune:

dragelor, va urmaresc de ceva vreme, pentru ca si noi aveam depuse din 2000 actele pt emigrarea in canada;
dar uite ca acum doua zile am primit vesti de la ambasada canadei din bucuresti, si, sorpresa, sorpresa, ne sar cu interviul si ne trimit la doctor la dusseldorf...deci peste un an si 3 luni, teoretic atacam , cu catel , cu purcel, Kanada; tot facusem eu depresie ca nu vad zapada copiii mei nici iarna asta decit la 800 de km...asa ca voi veni pe capul vostru cu multime de intrebari, dar trebuie sa ma adun...
-pentru inceput va rog ca , atunci cind aveti timp, cele din ontario, sa imi povestiti care e situatia cu gradi, noi vom veni cu doua moatze de 3 , respectiv 5 ani, care vor sti germana, nu si engleza...si pe care sper sa le plasez cit mai repede la gradi faine...
-apoi daca aveti idee unde pot comanda o harta, un atlas detaliat cu ontario, sa ma apuc sa ma orientez,= ceva edituri sau alte sisteme de trimis carti prin posta, poate...
- apoi daca aveti idee de modalitati de transport calabalic mare, am si eu intrebari, de genul, daca tot mi-am muatat casa din ro in germani, s-o mut mai departe in canada sau s-o vind- zau nu-mi vine sa vind sau sa le las pe aici...sa le trimit inapoi in ro, si sa le dau pe acolo?
- ce zone recomandati, din ce stiti, ce-ati vazut, pt locuit, prin ontario, pe linga toronto- faina intrebare...dar trebuie sa incep sa ma familiarizez cu denumirile...
- despre carnetul de sofer, unde as putea cauta informatii, noi avem carnetul nemtesc, o fi bun la kanada? sau iar invat?...
- unde pot gasi informatii despre sistemul scolar - cum e cu gradi, grupa mare samd, scoala primara, cind se diferentiaza dupa performante scolare samd; ce e cu copiii care nu stiu engleza...bine ca l-am studiat pe sistemul asta german...

apoi va zic somn usor...si MULTUMESC!

pupici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns clau07 spune:

quote:
Originally posted by khristin

quote:
Originally posted by clau07

Referitor la carnetul de conducere, vreau sa spun ca daca carnetul din Romania nu il ai de cel putin un an, aici, dupa examenul teoretic trebuie sa astepti un an pentru a-l sustine pe cel practic. Deci nu ar mai avea rost sa faci scoala in ultima clipa, dupa ce stiu eu.



Claudia



Este important sa ai carnetul de conducere din RO. Poti obtine G2 imediat dupa proba teoretica, doar G full il obtii dupa un an. Important este ca poti conduce singur atunci cand ai G2.

Cristina




G2 si G full este in Toronto.
In Montreal dupa ce dai examenul teoretic primesti un carnet de "aprenti" cu care nu poti conduce decat daca te insoteste cineva care are carnet de doi ani in Canada. Nu se ia in considerare vechimea din Romania, pentru insotitor, doi ani de condus in Canada. Pentru a avea carnetul de conducere trebuie sa treci examenul practic, care in cazul in care nu ai permis din Romania cu vechime mai mare de 1 an trebuie sa astepti un an dupa sustinerea examenului teoretic. Iata site-ul oficial al SAAQ :

http://www.saaq.gouv.qc.ca/envrac/visiteurs/admissibles_echange.html

Eu asa inteleg din ce spun ei.

Claudia

Mergi la inceput