de ce trebuie sa mergem la camin si nu stam acasa?
Raspunsuri - Pagina 2
mirela0521 spune:
stiu fetelor, si mie mi se pare micuta si credeti-ma ca as fi preferat sa o mai tin acasa pt ca am cu cine. stam cu soaca-mea la curte, ea la parter, noi la etaj, fiecare cu intrarea lui, cu "gospodaria" lui, cu cheltuielile lui, nu suntem legati unii de altii decat de curte. faza este ca rares nu mai vrea sa mearga daca nu merge nici rebeca. si lui chiar ii place la camin, avea prietenii lui cu care se juca, cu care statea la masa si la nani, insa are mandria/orgoliul lui si nu vrea sa fie mai prejos. desi are 4 ani, are si a avut intotdeauna o personalitate extrem de puternica (este LEU), iar pe rebeca de cum a vazut-o acasa in cosulet nu a suportat-o, a simtit "concurenta" (desi am incercat sa fac tot posibilul sa nu fie asa, o concurenta intre ei pt cine capteaza mai mult atentia parintilor a existat).
pe el l-am dus de anul trecut la camin pt ca asa am simtit ca este cel mai bine pt el (copiii sunt f inteligenti in ziua de astazi, dar daca nu te ocupi tu insuti de ei, e bine lasi pe altul sa faca asta, nu?). nu aveam timp sa ma ocup de amandoi (desi stam in curte cu soaca care ma ajuta la cresterea lor, totusi ei ma preferau amandoi pe mine la joaca, la nani, la masa, la tot ce trebuia facut) si oricat incercam sa il invat poezii sau sa coloram, nu reuseam de fiecare data pt ca cea mica ne intrerupea (un copil de 1an jumate se plictiseste de poezii sau cantece sau colorat, de orice joc) si uneori poate chiar nu ma lua "in seama", sa ma fac ascultata/inteleasa de el, asa ca spre binele lui l-am dus in colectivitate sa invete ceva nou, cu oameni abilitati, priceputi, cu experienta si ca sa socializeze, sa-si faca prieteni. el cu surioara mult timp nu au avut absolut nimic in comun, nici nu se suportau unul langa altul, asa ca jocurile in grup erau absolut imposibile, trebuia, vrei nu vrei sa alegi intre unul sau altul, insa de vara asta au inceput sa mai colaboreze.
sotul ma sustine in tot ce consider eu ca este bine pt ei (si in fata copiilor si in fata lui mamaie), deciziile le luam de obicei impreuna, insa eu sunt un pic mai implicata in cresterea si educarea copiilor. poate si pt ca am stat 4 ani acasa cu cei mici (fiind diferenta mica intre ei s-a prelungit automat concediul de crestere copil). cu soacra am o relatie buna, ne sprijinim si ne respectam reciproc, si de obicei face ceea ce eu hotarasc in privinta copiilor mei (poate nu e de fiecare data de acord, mai carcoteste, dar se conformeaza). soacra se va duce la tara pt o luna de zile, dar apoi tot acasa se va intoarce, asa ca nu e o solutie buna sa o retrag pe cea mica pana pleaca ea la tara si sa o reintroduc dupa aceea. consider ca va fi mai greu asa, o data retrasa, de ce sa nu o retrag de tot?!? si daca la fetita se poate, de ce nu si la baiat? cred ca se vor razvrati amandoi si nu va mai vrea nici unul la camin dupa aceea. iar daca pt un copil de 2 ani si 4 luni nu e bai sa mai stea 1 an acasa, pt unul de 4 ani consider ca e in detrimentul lui, este un regres sa intrerupi o activitate educativa. la scoala tot asa vom proceda? vom merge la libera frecventa cand avem chef?!? sau cum hotaraste mamaie ca suntem mic sau mare?!?
Mirela cu Rares-Mihai (19 aug 2006) si Rebeca-Maria (4 iun 2008)
Lali spune:
Atunci singura solutie este tot gasirea unui punct comun cu mamaie si cooptarea ei in mersul la gradi al fetitei. Eu zic ca trebuie sa te gandesti cu mult calm la o discutie si la explicatii care sa o convinga sa te sprijine in decizia ta, mai ales ca spui ca nu e o femeie de neinteles.
Iar cu chiulul la gradi, ocazional bineinteles, eu nu cred ca e chiar asa o mare problema si ca se va repercuta asupra scolii. Sunt micuti, dragalasi si oricum scoala ii va acapara pentru minim 12 ani asa ca trebuie pretuiti cum se cuvine acesti ani de copil mic cu mai putine responsabilitati. (Si ce scriu aici e de la o fosta eleva foarte buna - adica eu
- care crede cu tarie ca scoala trebuie facuta bine)
mirela0521 spune:
ai dreptate! cred ca m-a luat valul un pic cu scoala, si eu tot din experienta proprie vorbesc. am facut poate chiar prea multa si fara rost. in ziua de astazi scoala, de orice fel, a devenit nula si egala cu zero. in fine asta este alta discutie...
dar ai dreptate, un mic chiul nu e bai, insa nu asa cum pune soacra mea problema. adik daca e chiul, sa fie pt amandoi, nu doar pt unul. asa o numesc DISCRIMINARE. doar pt ca rares este mai mare, mai obisnuit si reactioneaza mai bine, nu vad de ce trebui "pedepsit" ca el sa mearga la camin si beki sa stea acasa, doar pt ca ea este mai MICA, ca plange si ca nu VREA. si asta pt ca eu cand le explic ceva la amndoi si am o "discutie" serioasa, vine apoi mamaie si zice "lasa mami copii, ca e mica fata, nu poate ea... cand se va face mare...". nu sunt de acord sa se faca diferentieri intre ei, unul poate ca e mare, altul nu poate ca e mic... iar copiii sunt profitori, vad cine le tine parte si le sufla in coada!!!
Lali spune:
Eu asta spun, convinge-o pe ea (bineinteles cu calm si diplomatie) si apoi, tot cu diplomatie "organizeaza" tu cate un chiul, pentru mine asta inseamna de exemplu "te iau mai repede azi de la gradi si mergem doar noi doi impreuna, undeva unde stiu ca el isi doreste".
La mine bunicii desi il rasfata intr-un mare fel pe baiatul meu au pierdut "razboiul" cu mine, pentru ca eu stiu cel mai bine ce-si doreste, ce il preocupa la un moment dat. Si tot eu sunt autoritara cu el, eu ma ocup de educatia lui si am ceva pretentii si standarde in acest sens. Cu toate astea cand il las la bunica, pe care o iubeste enorm si care-i face toate poftele imi spune "mama, daca pleci nu voi mai fi la fel de fericit, fara tine..."
Dar am descoperit ca, lucrurile se pot desfasura asa cum cred eu ca e bine, insa cu mult calm si cu putin efort de gandire.
mirela0521 spune:
din pacate pt mine nu este la fel de usor si unele batalii le-am pierdut si nu le-am mai recuperat, pt ca de multe ori am fost pusa in situatia de a alege intre 1 copil sau celalalt. in sensul ca daca cea mica era obosita si trebuia culcata, decat sa o las pe mamaie sa o culce pe picioare (o porcarie absurda pe care unii o considera utila si cu care eu nu am fost de acord considerand-o inutila si infantila) am ales sa il dau in primire pe cel mare (care poate ar fi vrut sa ma uit cu el la desene sau sa ii povestesc o carte in acel timp) ca sa o pot culca pe cea mica dupa "regulile" mele. si exemple pot fi multe, asa ca usor-usor am mai pierdut teren in fata propriilor mei copii si i-au "castigat" bunicile la anumite capitole, si poate uneori chiar in defavoarea celor mici, cum ar fi culcatul repetat la o ora mult prea tarzie pt varsta lor doar pt ca bunicile au timp/nopti de pierdut, uitatul prea mult la desene in detrimentul jocurilor practicat in weekend la bunica, mancatul a prea multe dulciuri la orice ora din zi sau noapte etc. lucruri pe care in casa noastra nu au voie sa le faca pt ca sunt reguli de la care rar ne abatem. stiu ca sunt copii, dar consider ca au destula libertate, iar ceea ce e mult, nelimitat si neingradit nicicum, strica!!!
mirela0521 spune:
o sa incerc sa mai vb cu soacra, sa o fac sa realizeze ceea ce este bine si important pt copii. ea pare sa inteleaga anumite lucruri, dar apoi vine si da cu "batu'n balta". spre ex. saptamana trecuta i-am explicat frumos ca vreau ca cei mici sa faca amandoi nani la ei acasa, pt ca e mai usor dimin sa ii imbraci pe amandoi intr-o casa, decat sa fugi de colo-colo cu hainutele imbracandu-i la etaje diferite. a parut sa inteleaga si sa respecte asta, in schimb aseara, pt ca rebeca nu vroia nani dupa ce dormise atatea ore dupa-msa, ne-am trezit cu mamaie zicand "haide la mamaie jos atunci", sa faci nani cu mamaie". asta dupa ce ii explicasem fetitei ca nu are unde, ca tataie este acasa nu este la serv si nu au loc toti in pat, si ca rares este acasa si doarme cuminte la el in dormitor. vine mamaie si strica totul! contrazicand decizia noastra de a culca copii in aceeasi casa!
alt exemplu: am anuntat-o ca nu ma mai pot invoi de la serv saptamana asta si ca trebuie sa vina cu mine dimin sa duca copii la camin. a zis, bine cum vreti. iar aseara ma trezesc cu ea ca zice "lasa, nu mai trezi copiii dimin la 7, ca ii duc eu cu tataie la 8 jumate'". asta in conditiile in care nici unul din copii nu colaboreaza cu tataie, amandoi vor la mamaie daca e de ales intre cei 2!!!! m-am enervat si i-am zis sotului:"vezi ca maica-ta o da la intors! i-am zis ca o duc eu cu masina maine la gradi si eaa cum imi schimba programul ca sa las copii sa doarma mai mult si ca ii duce cu taica-tu. stii bine ca nici unul nu il plac pe taica-tu si or sa se bata pe maica-ta!". normal ca sotul i-a zis direct "vezi ca maine te duce mirela cu copii la gradinita, nu mai schimba tu planu", la care ea "bine draga, bine, faceti ce vreti!"
mirela0521 spune:
cand am ajuns acasa am intrebat-o "eh, cum a fost? ce a zis d-nele de rebeca? a mai plans?" la care ea "nuuuuu, am gasit-o bine. nu plangea, nici nu se uita la usa macar si nici nu a fugit repede de acolo cum facea ea inainte cand veneam sa o iau", la care eu "eh, vedeti ca se poate, vedeti ca se obisnuieste usor usor, asa a fost si cu rares, si el plangea un pic cand il duceam si cand il luam era super vesem nu vroia acasa", la care ea "dar ce a plans cand am lasat-o dimin!!! plangea si ea, plangeam si eu!!!". cu asta ce a vrut sa demonstreze? pe mine crede ca nu ma doare sufletul cand stiu ca plage? si ca nu ii place acolo? crede ca imi este indiferenta situatia? NU!!! dar am incredere ca usor usor se va obisnui si va fi mai bine, si stiu ca e un loc potrivit pt ei in acel camin... plus ca am vazut-o eu dimin ca nu se mai scandalizezza asa tare ca inainte, deci un mic progres tot este...
Lali spune:
Ma bucur pentru progresul vostru. Poate asa, cu pasi mici rezolvi lucrurile asa cum iti doresti. Succes !
mirela0521 spune:
de dimin bineinteles ca iara s-a lasat cu plansete! din partea SOACREI!!! nu au protestat mai deloc cand i-am imbracat si i-am urcat in masina. nici cand au coborat in fata gradinitei. dar acolo soacra nu s-a putut abtine si a dat cu bazait cand a inceput fetita sa planga ca vrea acasa cu ea, ca nu vrea sa ramana la camin. si normal a inceput si rares sa planga... si uite asa...
corina2005 spune:
Am citit ce ati scris si mi-e teama rau ..vreau sa o inscriu pe Emma la gradi.Sotul zice sa mai stea un an, sa faca 3 ani ..bunicii la fel.Sunt singura impotriva lumii. Bunicii o rasfata mult prea mult 
La gradi sper sa isi faca prieteni, chiar vreau sa o vad mai disciplinata,sociabila..
O sa va urmez sfaturile si sper sa reusim. I-am spus ca in curand o sa aleaga mami cea mai frumoasa gradinita unde sa isi faca prieteni, unde sa se joace..e foarte incantata.Dar cand va vedea ca nu stau cu ea acolo..