Franta interzice burka
Raspunsuri - Pagina 5
crinuta spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui viviana Sub burka se poate ascunde o identitate masculina? Cred ca foarte usor. Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
Cunosc un caz concret in Arabia Saudita, cum un terorist sub arest, operat in spital, in ciuda faptului ca spitalul era incercuit, a reusit sa scape imbracat cu asa ceva. Mai necesita comentarii?
Crinuta si
minunea eiFara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy
www.arcb.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2894&Itemid=419" target="_blank">Monseniorul Vladimir Ghica
crinuta spune:
| citat din mesajul lui motanik Mai, eu nu locuiesc in Franta ci in Anglia, sunt ortodoxa deci nu sunt musulmanca si nu ma afecteaza direct legea asta a francezilor dar jur ca nu stiam ca trebuie sa incep intai cu disclaimerul ca sa pot initia un topic de discutii pe un forum. Gizas, unele chiar n-au ce face. ![]() Revenind la discutie, eu sunt impartita. Pe de o parte impartasesc parerea Lunei, extremismul unor tari arabe (de fapt nu stiu daca e corect pluralul, am auzit de A Saudita doar, voi stiti si altele unde e tinuta obligatorie chiar si pt turisti?) nu trebuie folosit drept scuza. Pe de alta parte, sa discutam o situatie ipotetica, copil de cativa ani la scoala, vine mama sa il ia, acoperita cu burka, invatatoarea nu stie exact pe mana cui da copilul mai ales daca mama nu vorbeste (si in UK sunt f multe care nu vorbesc o boaba engleza), poate zice doar numele copilului, si poate de fapt era o vecina pe care copilul o stie si de asta nu zice nimic, nu se impotriveste, tanti il ia si dispare cu el (uh, lunga fraza, sorry). Eh, ajungem in sfarsit la intrebare: e sau nu vina invatatoarei ca l-a lasat sa plece cu altcineva decat mama lui? -------------------- Andra si bebe Theodora Angels wanted to do the moonwalk so God sent one to bring Michael Jackson |
ASa este, este obligatorie, eu am refuzat sa imi acopar parul si fata, si nu vreti sa stiti in ce fel eram privita.....
Crinuta si
minunea eiFara Dumnezeu nimic nu e.
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy
www.arcb.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2894&Itemid=419" target="_blank">Monseniorul Vladimir Ghica
mianna spune:
| citat din mesajul lui crinuta ASa este, este obligatorie, eu am refuzat sa imi acopar parul si fata, si nu vreti sa stiti in ce fel eram privita..... |
scuze, dar eu din asta inteleg ca NU este obligatorie, ci eventual recomandata. ca si la noi la tara, una cu fusta mini poate fi privita intr-un anume fel, dar asta nu inseamna ca e obligatorie fusta pana la pamant.
crinuta spune:
Sunt zone in care este obligatoriu, ma refer in Arabia Saudita. 99% dintre femei se acopera, categoric cand nu o faci iesi in evidenta, ca sa nu mai zic ca daca trece prin zona politia moravurilor ti se face observatie!
Crinuta si
minunea ei
Fara Dumnezeu nimic nu e.
elaga spune:
Cand am citit subiectul, reactia mea imediata a fost ca nu e normal sa ti interzica sa porti ceva pe fata, mai ales daca asa iti cere religia, dar citind postarile voastre am realizat ca exista motive serioase pentru implementarea acestor masuri. Mi se pare ok sa fie interzise in spitale, scoli, cladiri publice.
ForemanElf spune:
E o diferenta intre burqa/ chador si baticul pe care il poarta femeile musulmane pe cap. Baticul e un semn de respect fata de religie, fata de Coran, asa ca nu vad de ce ar avea cineva ceva impotriva lui.
Cu burqa, insa, e altceva. A aparut odata cu fundamentalismul islamic, ca o modalitate de a reprima senzualitatea femeii. Am gasit intr-o carte a Christinei Lamb, o jurnalista care a trait citiva ani in Afgahnistan sub regimul taliban, o lista cu lucrurile impuse de autoritati. Lista e lunga, le insir aici numai pe cele legate de femei:
Sa nu uit, cartea se cheama The Sewing Circles of Herat.
Femeile trebuie sa fie acoperite de burqa;
-Le este interzis femeilor sa poarte haine in asa-numite culori atragatoare sexual (burqa trebuie sa fie ori bleu, ori de culoarea mustarului);
-Femeile nu au voie sa poarte pantaloni mulati, nci chiar pe sub burqa;
-Femeile nu au voie sa spele rufele la riu sau in public;
-Femeile nu au voie sa apara la balconul propriei case. Ferestrele caselor trebuie vopsite, astfel incit femeile sa nu poata fi vazute din exterior;
-Femeile nu au voie sa iasa din casa fara a fi insotite de sot, frate sau tata;
-Femeile nu au voie sa cumpere de la vinzatori (ma refer la barbati);
-Orice femeie careia i se vad gleznele de sub burqa va fi biciuita;
-Femeile nu au voie sa vorbeasca cu barbatii sau sa le stringa mina;
-Risul in public e interzis. Risul femeii nu trebuie auzit de nici un barbat strain.
-Femeile nu au voie sa poarte pantofi cu toc sau cu talpi care fac zgomot, fiindca nici un barbat nu trebuie sa auda pasii femeii;
-Cosmeticele sint interzise. Unei femei cu unghiile facute i se vor taia degetele;
-Nici o femeie nu are voie sa faca sport sau sa intre intr-un club de sport.
In Iran, in vremea sahului, femeile care doreau sa poarte batic erau libere sa o faca. Cind Khomeini a luat puterea in 1979, chadorul a devenit obligatoriu.
Eu sint de acord cu decizia Frantei de a interzice burqa. Las la o parte motivele evidente legate de securitate / identitate (faptul ca sub burqa poate fi oricine, femeie, barbat…).
Ea a fost conceputa ca un mijloc de a domina femeia, de a o tine sub teroare intr-un regim fundamentalist. Dupa parerea mea, daca o tara accepta purtarea burqa, inseamna ca accepta tacit iadul prin care inca mai trec femeile in tarile respective. Nu cred ca se poate accepta orice in numele diversitatii. Cum ar fi sa acceptam castrarea feminina tot in numele diversitatii culturale?
De partea cealalta, insistenta unor femei de a purta burqa mi se pare ca inseamna lipsa oricarei dorinte de adaptare in noua tara - in cazul de fata, in Franta. O vad ca pe o declaratie ostentativa, un fel de “noi nu vrem sa fim ca voi”. Multiculturalismul e un drum cu doua sensuri, (e)migrantul trebuie sa-si dea silinta sa se integreze in tara in care si-a ales sa traiasca, nu sa-si impuna regulile. Mie asta nu mi se pare asimilare, cum zice in cartile ‘politically correct’, ci pur si simplu, multiculturalism care functioneaza.
In cazul asta mi se pare de laudat Franta si pentru ca a avut curajul sa se opuna unei culturi a fricii pe care o propaga fundamentalismul islamic. Ori ne acceptati regulile, ori vi se intimpla x sau y. Dar asta e poveste lunga, si déjà am scris cit n-am scris in viata mea pina acum pe forum.
ForemanElf spune:
Maru, te pup,
Acu' ca mi-am scris si articolul de politica externa, merit un lunch :)
Dar acum e rindul meu sa te scot in lume, la ce locanta doresti matale. Iti scriu miine pe mess.
escu spune:
| citat din mesajul lui Luna1 Insa eu sunt de buna credinta si cum cunosc musulumance care nu se acopera deloc, care poarta fuste (poate nu mini insa normale), care sunt europenizate, ma gandesc ca ar putea si ele pleca. Pana la urma din satul ala pana la aeroport erau vreo 15 min. Cred ca femeile musulumance care isi doresc sa iasa de sub "opresiune" (ca asa consideram noi europencele islamismul) o pot face, daca isi doresc asta cu adevarat. |
Stiati ca:
....in tarile musulmane, ca femeie, daca vrei sa-ti scoti pasaport iti trebuie acordul sotului, tatalui sau persoanei masculine din familie in grija careia esti?
...daca vrei sa parasesti tara (in excursie sau vizite) iti trebuie acordul scris al sotului sau ..... masculului in propritatea caruia esti?
asa ca... poate fi aeroportul in curte si tot degeaba....
petra spune:
http://wpc.281e.edgecastcdn.net/80281E/s/s/17/media17/2008/Jul/29/LiveLeak-dot-com-206736-muslim_woman_id.jpg?ec_rate=160
Cum poate fi identificata o persoana intr-un ID card, cu asemenea poza ??
Dupa parerea mea se poate ascunde oricune sub burka aia, ca nicaieri nu isi arata fata.(nici la autoritati, nici la aeroport, nici la spital, nici la politie!) De ce ar fi mai altfel decat ceilalti?
Total de acord cu eliminarea valului de pe fata si daca nu le place pot pleca in tarile lor unde sunt chiar obligate sa le poarte. Cei care aleg sa-si schimbe tara trebuie sa se adapteze cu tara nu invers.