Dati-mi o idee - ketchup
Buna
As vrea sa fac ketchup din suc de legume. ardei, ceapa, telina, rosii...ce se mai pune. le-as da prin storcatorul de fructe-legume si apoi la fiert.
ati facut careva? oare iese? dati-mi o idee va rog
Am facut reteta "normala" insa nu imi place ca nu e fin. si l-am tot dat prin robot, degeaba.
O zi buna sa aveti
Retete pentru bebelusi si copilasi la adresa de email mamicicluj@yahoo.com cu parola retete.
Raspunsuri
Mediajust spune:
Eu fac din rosii, ceapa si ardei, dar ceapa doar o fierb intreaga pentru gust, apoi o arunc.
Ingrediente:
- 5 kg rosii
- 1 kg ardei capia
- 2 cepe mari
- o capatana de usturoi
- cateva boabe de ienibahar, coriandru, piper, mustar, frunza de dafin
- sare
- zahar brun
- cimbru, busuioc, tarhon, menta uscate (praf) - dupa gust.
Trec rosiile prin separator, ca pentru suc. Coc ardeii, ii curat si ii mixez foarte bine, pana ajung pure (eu bag la blender, cred ca merg si prin masina de tocat).
Le pun impreuna la fiert, la foc mic. Adaug ceapa taiata in doua si usturoiul catei. De marginea oalei agat un saculet de tifon steril in care pun mirodeniile.
Las sa fiarba pana scade cam o treime. Intre timp pescuiesc ceapa si usturoiul, cat sunt inca intregi.
Spre final adaug sare neiodata si zaharul, dupa gust (ca la mancare, nu mai mult) si ierburile aromatice praf.
Scot saculetul, torn in sticle uscate si le pun la fiert 45 de minute. Le las sa se raceasca acoperite intr-o patura. Tine fara probleme chiar si doi ani (daca scapa de pizza).
Mie mi se pare destul de fin (sigur ca nu este chiar ca ala de magazin, numai ca nici ala n-are nicio legatura cu rosiile).
Aceeasi compozitie de rosii si ardei (dar fara mirodenii) o folosesc in loc de bulion iarna. Procedez exact ca mai sus, doar ca nu-l aromatizez deloc.
Cred ca ai putea adauga morcov si telina la fiert, dar tot asa, sa le scoti apoi, pentru a lasa numai sosul.
cosminiq spune:
eu am facut asa:
am oparit 10 kg de rosii pe care le-am dat prin pasator.
am fiert legume :morcov,ceapa,telina,ardei,gogosari pe care am incercat sa le dau tot prin pasatorul de rosii numai ca mergea tare greu si deasupra ramanea tot ce era mai bun,foarte putin cadea in vas prin gaurelele de la sita.Asa ca m-am hotarat sa bag toate legumele la robot unde le-am maruntit si le-am amestecat cu sucul de rosii. Am fiert cam 3 ore si ceva ,am pus in sticle , dupa care am sterilizat totul la cuptor cam inca vreo ora.
Daca vrei sa iasa pasta trebuie sa dai totul prin pasator ca prin robot ai vazut si tu ca nu iese foarte fin.
Mihaela,mami de ingeras Cosminiq
Ridurile nu fac decat sa arate unde au fost zambetele" (Mark Twain)
http://bazar.desprecopii.com/browse.asp
alinabojuc spune:
Multumesc de idei fetelor. m-am inspirat din retetele voastre.
Pana la urma am facut dupa ochi mi-a iesit prea dulce dar are o aroma foarte buna as mai pune inca vreo 50 de borcane mi-au iesit doar 6 de alea de 400.
sa va zic cum am facut.
Am pus rosiile la storcator. nu recomand mi-a ramas tare multa pulpa in resturi asa ca le-am dat prin sita. deci am lucrat de doua ori. mai bine se dau prin masina de rosii. Am stors si o ceapa mare si o telina mare.
Am copt ardei capia i-am pasat bine de tot.
Am pus la fiert sucul de legume si ardeii pasati impreuna cu: sare, zahar, putin mustar, putin otet, foi de dafin, cepe maaaari, ghimbir praf, un saculet din tifon cu boabe de mustar, boabe de piper, boabe de coriandru, cimbru uscat, busuioc uscat.
Am lasat sa scada bine. am scos cepele, dafinul, saculetul si am pus sosul in borcanele de 400 pe care apoi le-am pus la sterilizat.
VA rog sa ma credeti ca e mult mai bun decat cel din comert
Zau ca ma bate gandul sa mai fac. Acu am facut doar din 3.5 kg de rosii. As mai face din 10
o zi frumoasa
Retete pentru bebelusi si copilasi la adresa de email mamicicluj@yahoo.com cu parola retete.
cosminiq spune:
Alina asa e!Ai muncit de 2 ori dar pana la urnma ai reusit!!!!
Tu chiar ai facut ketchup! Eu am facut mai mult un sos de rosii cu legume.Nu am folosit atatea ingrediente ca tine.
Am tras si eu cu ochiul la pozele voastre.Foarte frumusica Alexandra!Sa va traisca si multa sanatate!
Mihaela,mami de ingeras Cosminiq
Ridurile nu fac decat sa arate unde au fost zambetele" (Mark Twain)
http://bazar.desprecopii.com/browse.asp
Mediajust spune:
Alina, ce fel de storcator ai?
Eu dau rosiile prin separator de doua ori intotdeauna (cred ca este vina mea ca n-am spus!) si raman cojile aproape uscate (eu am o masina veche, din aia care seamana cu vechile masini de tocat - doar ca are un cilindru-sita).
Cand n-am chef de dat la manivela, folosesc blenderul (cojesc rosiile si le scot cotoarele intai) - dar raman in suc si semintele, ceea ce la sos nu merge (la sucul pentru ciorba, da).
alinabojuc spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cosminiq Alina asa e!Ai muncit de 2 ori dar pana la urnma ai reusit!!!! Tu chiar ai facut ketchup! Eu am facut mai mult un sos de rosii cu legume.Nu am folosit atatea ingrediente ca tine. Am tras si eu cu ochiul la pozele voastre.Foarte frumusica Alexandra!Sa va traisca si multa sanatate! |
Mihaela multumesc am o minune de copil sunt nedormita din luna august din cauza dintisorilor dar ce mai conteaza Sanatate si voua.
A iesit foarte bun! Daca sotul a spus asta atunci e adevarat am facut deja pizza si nu am cuvinte sa va spun ce aroma are
alinabojuc spune:
citat din mesajul lui Mediajust Alina, ce fel de storcator ai? Eu dau rosiile prin separator de doua ori intotdeauna (cred ca este vina mea ca n-am spus!) si raman cojile aproape uscate (eu am o masina veche, din aia care seamana cu vechile masini de tocat - doar ca are un cilindru-sita). Cand n-am chef de dat la manivela, folosesc blenderul (cojesc rosiile si le scot cotoarele intai) - dar raman in suc si semintele, ceea ce la sos nu merge (la sucul pentru ciorba, da). "Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc). |
Am storcator de la Philips. Mai lasa el si la fructe ceva pulpa insa la rosii cam prea multa
O sa imi iau si eu o masina pentru rosii. are si mama si e tare usor cu ea. le pune si ea de doua ori. dar merita la ce bunatate mi-a iesit
Blenderul l-am folosit si eu dar am scos si semintele rosiilor cam mult de munca.
Multumesc inca o data pentru sfaturi
Anda08 spune:
Multe retete interesante. Astazi am facut si eu un ketchup- mai mult o incercare, dar a iesit delicios!
Ingredinte:
12 gogosari
12 ardei capia
7 ardei iuti (de culoare rosie)
1 cana otet
1 cana zahar
pasta de tomate dupa gust (amestecata cu apa sa rezulte 1 litru - sau suc de rosii natural)
2 linguri de sare mare
Gogosarii si ardeii se dau prin masina de carne, apoi se adauga restul ingredientelor si se lasa la fiert aproximativ 1h - pana scade apa.
Simplu, rapid si foarte gustos.
O zi buna in continuare! - A day without laughter is a day wasted (Charlie Chaplin)
Anda08 spune:
Mediajust Publicat la - 28/09/2010 : 21:15:36 -------------------------------------------------------------------------------- Anda, cat sos ti-a iesit la cantitatile aatea? "Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc). |
Am facut doar jumatate din portie - de proba - fiind prima data cand incerc reteta asta am zis ca de nu iese bun nu ramane nemancat. Mi-au iesit 4 borcane: unul de 800 si trei de 400. Sincer, dupa ce sa racit il mancam pe paine! acum imi pare rau ca nu am facut portia intreaga
O zi buna in continuare! - A day without laughter is a day wasted (Charlie Chaplin)