copiii nostri la 5,6, si mai multi ani :))
Raspunsuri - Pagina 5
![](images/user_woman.png)
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Gabi_K Ceea ce am observat eu, unde baiatul are surioara mica, fetita e foarte baietoasa, papusile sunt doar pt a cauta raspunsuri gen "ce are sub fusta" oare cum i-ar sta cu parul scurt" sau papusa e calcata de masina politiei ![]() |
Gabi, bine ca ai adus vorba de asta. N-am citit mai departe, poate ati mai discutat ce vreau eu sa zic.
Fetita cu frate mai mare vede mai´´de aproape´´ ca sa zic asa diferentele dintre fete si baieti. Si poate mai repede decat o fetita fara frate.
Ea , fetita, nu stie ca toate fetitele au lipsa ceva acolo jos. Si cauta..ridica fusta papusilor sa vada, ele oare au?
N-au. Hmmm..dar oare de ce nu au? Ea de ce nu are? L-a pierdut? I-a picat? I l-a luat cineva?A pedepsit-o mama si i l-a luat?
Ok..poate inca nu i-a crescut! Va creste, cu siguranta.
![](icon_smile.gif)
Puteti sa credeti cate imagini si cate lucruri se invart in capsorul unui copil? Si imaginati-va ca el saracu, copilul adica, NU le stie verbaliza , nu le discuta..si se chinuie asa singur cu tot felul de intrebari.De aia e rau cand adultul reactioneaza fara sa gandesca ca si copilul din fata lui e un OM, ba chiar neajutorat.
Asta cu ´´oare cum i-ar sta cu parul scurt´´ in traducere inseamna ´´oare cum i-ar sta fiind baiat, adica avand ce au baietii si ea nu are?´´. Intreabarea asta nu se refera defapt la papusa ci la fetita insasi.Fetita transfera papusii temerile, sperantele ei, pentru ca papusa este si ea ´´cu lipsa a ceva acolo jos´´
Papusa calcata de masina politiei= papusa pedepsita.(defapt ea, fetita pedepsita) Pedepsita prin lipsa a ceva.
PS- o fetita la terapie spunea terapeutei ca papusa ei e ´´rea´´. De ce e rea, a intrebat terapeuta. ´´Pentru ca nu are nasture´´ a raspuns fetita. Nasture=penis.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
adinag spune:
LadyJ, foarte interesant ce scrii (daca nu stiai pana acum
).
La mine e invers: fata mai mare, baiatul cel mic si protejat. Fata nu a avut faza asta cu uitatul pe sub fustele papusilor, insa interesul pentru papusi a venit oricum foaaaarte tarziu si foaaaarte slab (adica se joaca din cand in cand cu ele, de obicei daca vine vreo prietena si vrea sa se joace cu ele sau daca incepe baiatul joaca).
In schimb baiatul, mi-am dat seama citindu-te, cauta mereu ceva pe sub fusta papusilor. Avem si una gen baby, cu o gaurica intre picioare, banuiesc ca ar putea bea ceva si face pishu (nu stiu, a fost prmita de la cineva cu fetita deja prea mare). Si mereu imi explica ca papusa are o gaura intre picioare.
Noi suntem foarte deschisi in sensul ca privim corpul ca pe ceva normal - nu ne uitam la tv in pielea goala dar nici nu incuiem usa cand facem dus.
Crezi ca baiatul are si el "criza" asta, insa cumva invers, ca se gandeste ca el nu e "normal" avand penis? Ar fi necesar sa explic ceva in plus? In plus fata de ce i-am zis mereu si fetei: baietii au penis, fetele au vagin. Tu esti ca mami etc. etc.
La noi fata nu e deloc baietoasa in sensul ca ii plac fustite, rochite etc., dar nu a ratat inca niciodata un copac de catarat sau stiu eu ce. Are in general o fire mai atletica, e fizic foarte sigura pe sine. Baiatul este mai atent,ii trebuie mai mult timp sa incerce ceva nou. Dupa ce a prins siguranta, e viteaz.
Fetei mereu i-am zis ca daca ea crede ca poate, sa incerce, ea stie unde ii sunt limitele. Pe baiat trebuie sa-l incurajez mai activ, sa-l asigur ca poate incerca, sigur reuseste... Hmmm...
Foarte interesant subiectul, imi provoaca multe semne de intrebare :)
ladyJ spune:
Adina,da, este interesant, din acest motiv vi le povestesc si voua(pentru cine nu stie)
Multumesc:)
Floris nu se va considera anormal, ba din contra.
El remarcaa cum cu stupoare ca papusa are gaura si deci n-are ce are el. Poate stie si ca sora lui n-are ce are el(o fi vazut-o).
Bun, acum el se intreaba firesc ´´de ce?´´ Isi pune exact aceleasi intrebari, isi face exact aceleasi scenarii:
´´i-a cazut. I l-a taiat. L-a pierdut´´
Cine i l-a taiat? Mama, normal, ca doar mama e super om, le poate face pe toate.
Copilul incepe sa se teama ca si el va ramane fara penis, deci ii va fi luat.Si el nu vrea asta.
E o faza care trece, insa.
Baiatul nu concepe ca mama lui nu are ceea ce el are, ea trebuie sa aiba ca doar si lui, tot ea i l-a dat. Mama deci, ia si da dupa cum doreste.
Nu se poate ca tocmai ei sa-i lipseasca...o fi ascuns pe undeva de nu se vede, cine stie...
El nu poate verbaliza toata avalansa asta de ganduri, asa ca vine la tine si spune ´´papusa are o gaura´´ asteptand sa-i dezlegi misterul
Tu ii explici foarte bine, ca baietii au penis si fetitele nu au, au acea ´´gaura´´,asa-s toate fetitele.
Acuma nu te astepta ca el sa zica ´´áh, ok, m-am linistit´´
El va trece prin toate fazele(angoasa de castare, complexul lui oedip) pana la faza de latenta cand toate astea nu vor mai fi o problema.
Curand vei remarca ca copilul simte o usoara superioritate fata de fetite, el se sinte de-a dreptul favorit ca are penis si ele nu au. favoare pe care, evident, mama i-a facut-o.:))
Superioritatea se va manifesta prin faptul ca refuza se se joace cu ele, le evita, le alunga, le ignora, si el se va avanta spre actiuni ´´barbatesti´´-mai agresive, mai riscante.
De aceia este gresit, foarte gresit sa ii speriam pe copiii cu ´´daca mai pui mana in pantaloni o sa-ti cada, o sa te doara, o sa se usuce, o sa ramai fara..´´Ei oricum se tem de asta, iar faptul ca tu ii spui asta va lasa urme adanci in sexualitatea adultului de mai tarziu.
Daca va intrebati si nu stiti, toate astea sunt teorii psihanalitice, acceptate de multi, contestate de multi.
Pana la urma, chiar daca hotaram sa le contestam cu indarjire, trebuie macar sa admitem ca aceste informatii nu ne fac rau, cunoscandu-le . Ca la psihanaliza nu ne obliga nimeni sa mergem.
adinag spune:
citat din mesajul lui ladyJ Acuma nu te astepta ca el sa zica ´´áh, ok, m-am linistit´´ ![]() |
![](bang.gif)
Curand vei remarca ca copilul simte o usoara superioritate fata de fetite, el se sinte de-a dreptul favorit ca are penis si ele nu au. favoare pe care, evident, mama i-a facut-o.:)) Superioritatea se va manifesta prin faptul ca refuza se se joace cu ele, le evita, le alunga, le ignora, si el se va avanta spre actiuni ´´barbatesti´´-mai agresive, mai riscante. |
Chiar astept cumva de ceva vreme faza asta. Pana una alta el cauta mereu compania fetitelor mai mari (sigur datorita faptului ca are o sora mai mare) si evita cat se poate copiii mici (fiind destul de inalt, ii considera mici si pe cei de aceeasi varsta sau cu un an mai mari), ceea ce nu usureaza neaparat inceputul gradinitei (avem doua zile la activ, insa cu mami langa el
![](icon_smile.gif)
De aceia este gresit, foarte gresit sa ii speriam pe copiii cu ´´daca mai pui mana in pantaloni o sa-ti cada, o sa te doara, o sa se usuce, o sa ramai fara.. |
Asta chiar mi se pare cateodata dificil. Placut nu e, de fapt pentru mine, cand umbla in public prin pantaloni. Nici la fata nu mi-a placut sa se uite altii la ce face ea.
Asa ca eu le-am zis mereu sa nu arate partile intime (ma rog, le-am definit, ca nu stiu ei ce-i aia), strainilor. La fel cum nici eu nu le arat strainilor. In rest, ignor, ca nu e mare lucru.
Chiar ca e bine de stiut, si citind ce ai scris, nu ma pot abtine sa gandesc: Ce fain e sa fii mama aka supraom!
![](icon_smile_cool.gif)
sorana spune:
citat din mesajul lui roxanaz ok, propun dezbaterea zilei: cum reactionati cand nu aud decat a 4-a oara cand le spui ceva, eventual cu tonul cu 5decibeli mai sus? si asta a 40-a oara in ziua respectiva? ipoteza mea: nu aud pentru ca nu-i intereseaza altceva decat ceeace fac. cum il fac sa auda fara sa fiu ciocanitoarea woody? ![]() (paranteza: intr-una din dati cand repetasem de vreo 3 ori o rugaminte spun cu un ton jos, asa pentru mine "mai frate, copilul asta ori e surd ori nu s-a spalat bine in urechi" raspunsul a venit foarte prompt "ba nu-s surd!!" voila de vezi.... ![]() astept cu interes ![]() R |
Eu am un singur copil asa ca nu stiu cum e cu relatiile intre frati
![](icon_smile_big.gif)
Dar la asta sunt chiar curioasa ... nici a mea "nu aude".
Pe de alta parte uneori nici eu nu-l aud pe tica-miu. Adica stiu ca vorbeste pe langa mine dar nu-l bag in seama si habar n-am ce spunea
![](icon_smile_big.gif)
O sa incerc si eu cu "cuvinte cheie". Mai aiurea la mine e ca de regula mi se intampla in parc surzenia asta ... Pana acum dupa ce ridic vocea (inutil) ma duc si pun o mana pe mana ei (ma remarca si ea) si apoi zic.
Sorana si Monica (7 ani)
ladyJ spune:
Da, e fain.
Inca ceva, cand baiatul se mai joaca in public cu mana in pantaloni, ori ii indrepti atentia spre altceva ce-i ocupa manile(dar la modul cel mai firesc) ori ii spui ca asta pur si simplu nu se face in public, ci in intimitate. (asa cum ai facut, dealtfel, deja).
E si asta o faza care trece(daca te linisteste cu ceva)
Ai remarcat ca de obicei fac asta cand sunt plictisiti si n-au alta ´´ocupatie´´?
sorana spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ladyJ
Gabi, bine ca ai adus vorba de asta. N-am citit mai departe, poate ati mai discutat ce vreau eu sa zic. Fetita cu frate mai mare vede mai´´de aproape´´ ca sa zic asa diferentele dintre fete si baieti. Si poate mai repede decat o fetita fara frate. Ea , fetita, nu stie ca toate fetitele au lipsa ceva acolo jos. Si cauta..ridica fusta papusilor sa vada, ele oare au? N-au. Hmmm..dar oare de ce nu au? Ea de ce nu are? L-a pierdut? I-a picat? I l-a luat cineva?A pedepsit-o mama si i l-a luat? Ok..poate inca nu i-a crescut! Va creste, cu siguranta. ![]() Puteti sa credeti cate imagini si cate lucruri se invart in capsorul unui copil? Si imaginati-va ca el saracu, copilul adica, NU le stie verbaliza , nu le discuta..si se chinuie asa singur cu tot felul de intrebari.De aia e rau cand adultul reactioneaza fara sa gandesca ca si copilul din fata lui e un OM, ba chiar neajutorat. Asta cu ´´oare cum i-ar sta cu parul scurt´´ in traducere inseamna ´´oare cum i-ar sta fiind baiat, adica avand ce au baietii si ea nu are?´´. Intreabarea asta nu se refera defapt la papusa ci la fetita insasi.Fetita transfera papusii temerile, sperantele ei, pentru ca papusa este si ea ´´cu lipsa a ceva acolo jos´´ Papusa calcata de masina politiei= papusa pedepsita.(defapt ea, fetita pedepsita) Pedepsita prin lipsa a ceva. PS- o fetita la terapie spunea terapeutei ca papusa ei e ´´rea´´. De ce e rea, a intrebat terapeuta. ´´Pentru ca nu are nasture´´ a raspuns fetita. Nasture=penis. |
Oare chiar asa o fi?
Adica toate fetele trec prin asta?
Eu sincera sa fiu nu prea cred.
Fi-mea a aflat de la gradi ce au baietii (cumva a izbutit sa vada unul la toaleta) - avea 3 ani. A venit acasa si mi-a explicat ea mie cum fac baietii pipi si ca au ceva. I-am explicat cat am putut de pe intelesul ei ca asa sunt felete si baietii si ca propriu-zis si fetele au dar nu e in exterior ci in interior.
De atunci am mai vorbit, am mai studiat enciclopedii.
Stie (cred eu) multe lucruri despre anatomia oamenilor.
Nu a avut niodata probleme cu anatomia diferita a sexelor. Adica a parut ca accepta (chiar sila 3 ani, acum, la 8 sigur) diferentele fara s-o deranjeze idea.
De ex. n-a pedepsit niciodata papusile si nici nu am avut niciodata senzatia ca ar crede ca a pierdut ceva ... totdeauna a zis "fetele au asa, baietii au asa" cu ton de constatare, nu a parut niciodata impresionata ....
Sorana si Monica (7 ani)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/roxanaz/roxanaz.jpg)
roxanaz spune:
Sorana, subiectul nu e nici pe departe doar pentru mamicile cu copilasi mai multi. ca is sigura ca asta ne-auzitul e prezenta la mai toti.
chiar aseara discutam cu doua prietene, ambele mamici de copilasi unici. si acelasi lucru l-au spus si ele. NU vor sa ne raspunda pentru ca li se pare complet neinteresant ce spunem sau oricum mult mai putin interesant decat ceeace fac ei in momentul acela.
R
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Laura25/Laura25.jpg)
Laura25 spune:
Fiica'mea, acu vreo doua luni :" Cand o sa cresc mare si o sa imi creasca cuc ....". Azi dimineta: "Eu cand o sa cresc mare o sa fac 3 copii. Nu.. 4, daca o sa pot.. 2 baieti mai mari asa si 2 fete mici ca mine".
Si tu poti intinde o mana - Actiunea 3 sate
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/szivarvany/szivarvany.jpg)
szivarvany spune:
Subscriu.
Nici Giulia nu e interesata si nu aude
Aude doar cand o intreba daca e surdaaa sau daca tine neaparat sa strig
Si spune un "bine-bine" ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.
Fix identic la fel sunt surzi si restul de copii de 6-7 ani
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu
Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"