Incepe scoala - cum o asteptam?
Raspunsuri - Pagina 8
sorana spune:
Eu ma intreb cum se descurca scoala lu' fi-mea. Adica e curat, tabla alba, jaluzele, etc. Toalete rezonabile (faianta, gresie, usi, curatenie etc). Nu e scoala de fite, e o scoala de cartier.
Noi nu am dat nimic pentru scoala in sine, am luat insa o multifunctionala (copiator/imprimanta) si luam cartuse pentru ea, pentru clasa noastra. Scoala are un copiator dar se mai strica, ba n-are toner ... in fine, pana la urma s-a luat in clasa ...
Se mai aduc de catre parinti chestii gen hartie, markere - dar astea aduce fiecare ce si cat poate, unii deloc, altii mai mult ... stau intr-un dulap in clasa.
Nu avem nici "fondul scolii" nici "fondul clasei".
Ma rog, ziceau anul trecut ca o sa fie "fondul scolii" dar deocamdata n-am dat nici un ban.
Asta incerc sa pricep. Adica eu n-am dat nici un ban scolii propriu zis deloc, niciodata. S-au strans bani de catre un parinte doar pentru imprimanta si cartus - si acolo s-au strans fix cati trebuiau pentru achizitia respectiva.
De banci, table, zugravit si alte de-astea se ocupa ei ... din ce fonduri habar n-am.
Si au zugravit anul asta deci au avut bani de undeva ....
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui sorana Eu ma intreb cum se descurca scoala lu' fi-mea. Adica e curat, tabla alba, jaluzele, etc. Toalete rezonabile (faianta, gresie, usi, curatenie etc). Nu e scoala de fite, e o scoala de cartier. Noi nu am dat nimic pentru scoala in sine, am luat insa o multifunctionala (copiator/imprimanta) si luam cartuse pentru ea, pentru clasa noastra. Scoala are un copiator dar se mai strica, ba n-are toner ... in fine, pana la urma s-a luat in clasa ... Se mai aduc de catre parinti chestii gen hartie, markere - dar astea aduce fiecare ce si cat poate, unii deloc, altii mai mult ... stau intr-un dulap in clasa. Nu avem nici "fondul scolii" nici "fondul clasei". Ma rog, ziceau anul trecut ca o sa fie "fondul scolii" dar deocamdata n-am dat nici un ban. Asta incerc sa pricep. Adica eu n-am dat nici un ban scolii propriu zis deloc, niciodata. S-au strans bani de catre un parinte doar pentru imprimanta si cartus - si acolo s-au strans fix cati trebuiau pentru achizitia respectiva. De banci, table, zugravit si alte de-astea se ocupa ei ... din ce fonduri habar n-am. Si au zugravit anul asta deci au avut bani de undeva .... Sorana si Monica (28.09.2002) |
Probabil de unde spuneam mai sus - varuitul de la primarie, dotarile de la primarie/guvern. Dincolo de ce se spune despre starea scolilor, in orase cel putin eu cred ca putine mai sunt ruine. Bani au fost, cel putin pana acum doi ani chiar multi.
Revin un pic la after (ma scuzi, dar am sa-ti spun si de ce):
De cine este organizata activitatea? De scoala, de asociatia de parinti, de vreun privat? Unde platesti taxa, cine iti factureaza?
Si sa-ti explic interesul: la scoala "noastra", after-school este organizat de Asociatia de parinti. Am inchiriat spatiul de la scoala (adica 3 sali dupa-amiaza, pentru 6 ore), invatatorii ii platim noi prin asociatie (avem si o doamna voluntara), mancarea este de la o firma, platim lunar cat se mananca. Parintii fac plata prin asociatie.
Eu, personal, as vrea sa se renunte la aceasta activitate derulata prin asociatie, si sa se preia efectiv de scoala, iar venitul sa se constituie in fond extrabugetar. Mai sunt si alte considerente (de ex., s-a imputinat nr. copiilor, sunt zile cand nu vin sau nu mananca - dar noi chiria o platim conform contractului, uneori iesim in paguba) - in fine, tot felul de situatii pe care scoala le-ar gestiona mai usor in mod direct.
Pe mine personal mai putin ma intereseaza, copilul meu este mare, dar fiind implicata dupa puterile si priceperea mea in activitatea scolii, as vrea sa gasesc o solutie mai buna pentru toata lumea.
geniest spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Mediajust
Aici nu doar directorii de scoala sunt vinovati (sau vina lor este cea mai mica). La asemenea proiecte nu poate aplica scoala singura, pentru ca nu are restul de bani pentru cofinantare (toate finantarile au aceasta componenta). Prin urmare, proiectele trebuie asumate impreuna cu primaria sau consiliul judetean ca principal aplicant. Si ca sa-ti raspund la intrebare: avem fiecare primarul si presedintele de consiliu judetean pe care ni l-am ales. Noi, parintii. Unii-s gospodari si gasesc solutii, altii doar isi servesc clientela politica in asteptarea urmatoarelor alegeri. Unele administratii infloresc, alte orase sunt ca dupa razboi. (Este off topic, dar mie mi-e rau cand aud "nu votez, nu ma intereseaza". Ba du-te, ca intr-un fel sau altul chiar te intereseaza - macar si pentru scoala copilului). "Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc). |
Aha, deci trebuie sa ma consolez cu ideea ca dna directoare de la scoala noastra nu are aceeasi culoare politica cu dnul Poteras...presupun...
Mediajust spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui geniest
Aha, deci trebuie sa ma consolez cu ideea ca dna directoare de la scoala noastra nu are aceeasi culoare politica cu dnul Poteras...presupun... |
Este posibil si asta. Daca vei constata ca alte scoli sunt parte in astfel de proiecte cu Primaria - atunci asta e. Daca nu - Poteras are alte prioritati si ii respinge initiativele, nu-i da bani de cofinantare.
Poate nu-i destul de razbatatoare sau informata (dar atunci de ce nu intreaba). Poate este obosita. Poate nu are in jurul ei un grup de oameni dispusi sa-si piarda nopti ca sa propuna/scrie un proiect eligibil. Poate n-are tupeul de a merge in sedinta de Consiliu local unde sa sustina interesul scolii.
Daca intrebarea ta n-a fost retorica, atunci raspunsul il poti obtine usor: in Consiliul de Administratie al scolii este un parinte. Acela sigur stie de ce nu se acceseaza fonduri, daca s-a propus si s-a respins (de ce), daca n-a trecut nimanui prin cap asta (si atunci puteti propune chiar voi, parintii).
Dar in mod clar, proiectele si finantarile astea nu vin din cer, se munceste destul pentru ele - si cred ca toata lumea ar trebui sa contribuie cu ce poate la acest efort.
viviana spune:
Exista vreo prevedere legala legata de numarul de ore maxim pentru elevi-ciclul gimnazial?
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Exista vreo prevedere legala legata de numarul de ore maxim pentru elevi-ciclul gimnazial? Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
Da. Lasa-ma un sfert de ora (trec prin "laboratorul" cu aragaz), le caut in balamucul din calculatorul meu si ti le dau.
Editez pentru a-ti raspunde:
Clasa a V-a - 26
Clasa a VI-a - 28
Clasa a VII-a - 30
Clasa a VIII-a - 30.
Pentru scolile cu program integrat de arta sau in limba minoritatilor, sunt alte cifre (ceva mai mari) - daca despre o altfel de scoala este vorba, completez.
sorana spune:
Mediajust sincer habar n-am cine il organizeaza. Nu cred ca parinti pentru ca s-a vorbit ceva despre invatatorii care lucreaza la acest after care aveau intalnirea cu coordonatorul care e tot invatator ...
viviana spune:
Oh, Mediajust mi-ai taiat avantul! Cu 30 de ore clasa a VII.
mi se pare asa de mult si acuma vad ca e legal si chiar nu pot face nimic in sensul asta.
Fi-mea are 31 de ore, dar ora in plus este de fapt o ora pregatire suplimentara la matematica. In principiu sta cine vrea, numai ca e pusa undeva la mijlocul orelor. Oricum sunt de acord cu ora asta.
Ma deranjeaza pentru ca nu prea mai are timp de activitati extrascolare.
Cand am ridicat problema asta directorul ne-a spus ca e mai bine sa stea copiii la scoala decat sa bata strazile si sa fumeze pe la colturi. Un punct de vedere cu care nu am fost de acord, la inceput, dar apoi i-am dat dreptate pentru ca 2 fete de la ea din clasa fumeaza chiar in WC-ul scolii.
Imi este peste putinta sa inteleg cum parintii nu le simt...
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Mediajust spune:
Da, Viviana, mult. Sunt zile cand fiul meu (un an mai mare decat domnisoara ta, poate ne incuscrim ) munceste, efectiv, 10-11 ore/zi.
Da, stiu si eu copii care fumeaza si - parca mai grav - vreo doi baieti care beau!!
Parintii - probabil prea ocupati, prea furiosi pe leafa taiata, plecati la munca in strainatate, prea incrancenati sa gaseasca solutii ca sa se mai uite la copii.
Dar cum adica fumeaza in scoala?? Unde-i profesorul de serviciu, care raspunde cu capu' de ce se intampla acolo?
Macar atata liniste am - in scoala nu fumeaza nici macar profesorii (au o bancuta in curtea din fata, tremura acolo in viscol) pentru ca in cladire este interzis prin lege (ca si in spitale, de altfel, dar...) Apoi, directoarea este spirt, foarte muncitoare, exista un grafic al serviciului pe scoala riguros respectat de profesori, asa ca macar in alea cateva ore nu se intoxica si cel care intra la WC.
anya spune:
Nu e cam devreme cu fumatul? Si pe vremea noastra se fuma in WC, dar la liceu! Acum sunt mai precoci copiii .
Clasele 5-8 mi se par cu presiunea cea mai mare la invatat. Poate din cauza importantei notei la intrarea in liceu? Au multe ore, multe teme si pregatire suplimentara. Liceul li se va parea parfum.