De ce atit de multe operatii cezariene in RO?(3)
Raspunsuri - Pagina 13
Liliann spune:
eu nu am nici o parere, nu am citit cele 35 de pagini , poate ca o voi face cand m-or lasa cei 2 bebe, insa nu stiu care este motivul pt care este preferata nasterea naturala celei cerzariene, cica e mai bine pt copil, dar nu stiu de ce, ca eu am vazut copii nascuti prin cezariana perfect normali ..
in fine mi se cam rupe cum este bine, eu am nascut de 2 ori, natural, fara epidurala, am nascut f usor, am fost cusuta f bine....
as vrea , poate stie cineva sa ne spuna si noua DE CE e mai bine pt copil, sau mama?! sa fie o nastere normal afata de cezariana....asa, ca sa stiu si eu...nu ca m-as fi dat peste cap pana acum sa aflu
carmenpit77 spune:
hai sa-mi dau si eu cu parerea. Eu am nascut prin cezariana desi optasem pt o nastere natural, copilul era cu capul in jos, cam mare ce-i drept dar parea ok asteptam sa-mi vina sorocul. Dar sorocul intarzia sa apara si asa am ajuns cu 2 zile inainte sa implinesc 42 de sapt. Ma intenasem si in spital pt a face mai multe controale ca poate doar doar. S-a luat decizia intr-o ora sa mi se faca cezariana si asta a fost. Fiind din provincie si nascand in Buc, am nascut pana la urma fara sa am familia la usa pt ca nu se asteptau la cezariana si asteptau sa inceapa travaliul. Desi am trecut usor peste operatie si sunt intradevar taiata pe burta, dar nu si jos, cred ca prima varianta este tot nasterea normala. Si asta pt motivul ca in Rom nastere normala dupa ceza nu se practica si atunci nr de copii pe care il faci nu-l mai poti stabili tu.
Amina_Marina spune:
quote:
mi s-a dat o anestezie prin perfuzie ,cu care am stat foarte comfortabil pana am ajuns la dilatatia necesara pentru epidurala
Exista anestezie ca sa amelioreze durerile??? Vai! Nu-mi sa cred
Eu la prima nastere am fost sa mor, a fost naturala. Din cazua ca m-au taiat si plus ca mi-a iestit fundul afara. O luna de zile nu am putut sa stau jos.
Acum sunt gravida in 3 luni si ma gindesc sa nasc prin cezariana.
Adidana13 spune:
mie mi-a spus nenea doctorul ca facem cezariana de la primul control, la 6 saptamani. asta pentru ca la 37 de ani imi va fi foarte greu sa suport o nastere normala, punand in pericol si viata bebelusului.O sa revin cu amanunte cum a fost, la anul
Sa invatam sa fim mai buni in fiecare zi!
Ioana13 spune:
Buna
In Cluj, de unde sint si unde am nascut, nu se fac cezariene , "asa ca vrea mama", SAU POATE SE FAC DAR DOAR CU SUPER PILE SI INTERVENTII. Mie mi s-a facut cezariana, doar dupa 44 de ore de membrane rupte si dupa 14 ore de contractii din 5in 5 minute, dar fara dilatare. In momentul in care inima bebeului a inceput sa bata mai putin ritmic s-a hotarit operatia, dar numai aprobata de cel care ramasese sef pe clinica ( un doctor batrin si ramolit, care nu are nici o pacienta). Si acel babalic a spus "sa mai asteptam o ora, poate se dilata". si am mai asteptat. Din fericire a fost bine operatia, m-am recuperat f bine si repede, bebeul e sanatos si cuminte; dar dupa toate astea l-am intrebat pe medicul care ma supravegease toata ziua daca nu era mai bine sa asteptam, poate ..poate se face loc..., dar cred ca era efectul anesteziei. Azi sunt foarte impacata cu faptul ca asa sa nascut minunea. Nu ne-am mai chinuit amindoi, poate inca niste ore bune.
Cred ca nu se prea accepta cezarienele, pt ca nu se compara cheltuielile necesare recuperarii.. injectii muulte...
A, si dupa operatie, dupa 3 nopti nedormite, m-am odihnit 2 zile jumate, pe cind mi l-au dat pe bebe eram foarte odihnita si relaxata, numai buna de
Ioana
Sori1980 spune:
In urma cu 5 luni, am nascut si eu o minune de fetita prin cezariana cu anestezie generala. Trebuia sa fie o cezariana programata, dar apa s-a rupt cu o zi inainte de data respectiva, si am trecut si prin 5 ore de travaliu, asteptandu-mi randul la operatie (mai erau doua operatii inaintea mea).
Am nascut in Canada, unde cezariana la cerere nu se prea accepta, insa am gasit un medic care a fost de acord cu mine pt ca sunt maruntica si am si niste migrene cu orbire temporara de la efort. In afara acestor motive, mi-a fost frica de probleme de genul ...incontinenta urinara si fecala si alte probleme ale zonei pelviene din cauza unei nasteri normale. A fost totusi o alegere personala, neurologul canadian spunandu-mi ca pot naste normal si oarba...
Ulterior, am discutat problema nasterii prin cezariana vs. natural cu un amic, medic obstetrician din SUA, care mi-a spus ca dupa sutele de nasteri pe care le-a asistat, el sotiei lui tot cezariana iar recomanda tot pe motiv de a nu distruge zona pelviana.
Eu sunt pro-cezariana, este o alegere personala, dar trebuie subliniat ca nu este o nastere mai usoara decat cea naturala. Este o operatie serioasa, recuperarea poate fi dificila si dureaza mult timp. Dupa operatie, incizia doare (cu toate calmantele luate, tot doare), te misti greu, si cel putin 2 saptamani ai nevoie de ajutor.
Cred in alegerea personala, si orice gravida ar trebui sa aiba dreptul la o hotarare informata impreuna cu medicul ei.
Sori1980, mami fericita de bebe Alexia Sara 11 apr. 2007
b_irina_c spune:
Scuze daca ma repet dar n-am reusit sa citesc cele 53 de pagini .
Eu cred ca procentul de cezariene e mult mai mare in Bucuresti si/sau in orasele mari. Pretentiile tuturor sunt putin diferite.
Am nascut la Oltenita, prin cezariana ca asa m-a sfatuit medicul meu (care e si matusa mea). Bb a fost mare (4.100) si nu a catadicsit sa se intoarca cu capul in jos, toata sarcina a stat tantos cu capul in coastele mele. Acestea au fost motivele invocatede ea pentru nasterea prin cezariana, desi eu de la inceput am zis ca vreau nastere naturala. Dar am eu asa un sentiment ca motivele ei au fost si altele, bazate pe experienta. Cred ca ei i se pare mai putin traumatizanta nasterea prin cezariana. In fine... nu stiu daca as fi avut curaj sa nasc normal in conditiile date
Si sa revin on topic.
Am stat in spital 7 zile si in oraselul acela mic se nasteau cam 7-8 copii zilnic. In cele 7 zile am fost singura cezariana! Deci in saptamana respectiva cezarienele la Oltenita erau ~2%. Cand am ajuns eu mai era o singura fata cu cezariana (bb2 acum, bb1 nascut in Bucuresti prin cezariana) care s-a externat la 2 zile dupa ce am nascut eu. Sunt convinsa ca multe dintre proaspetele mamici nici macar nu stiau ca pot cere cezariana, ci cred ca pur si simplu luau lucrurile asa cum veneau... asa cum stiau ele din mosi-stramosi.
Femeile nasteau cu cine era de garda, fara medici alesi sau progamari... Si nici banii care se dadeau nu se ridicau la sumele vehiculate in capitala.
Asistentele nu erau nici prea dragute, dar nici prea acre... oarecum indiferente... moasa era cam la 35 de ani si cea mai inimoasa si grijulie. Se vedea ca-i pasa.
Comunitatea DC, dupa parerea mea, nu este reprezentativa la nivel de tara. Nici accesul la informatie a membrioor DC nu se compara cu cel la nivel de tara. Am nascut la 25 de ani si eram cea mai informata mamica, desi erau in materniate multe femei la a doua sau la a 3 a nastere.
Ar fi interesanta o statistica reala la nivel de tara.
Irina, mami de Vladut (26.08.2005)
BBPuck spune:
Eu am nascut prin cezariana in iulie anul acesta. Poate ca as fi putut naste natural, riscand o dezlipire de retina (am -12 dioptrii), insa doctorul nu a fost de acord, pe considerentul ca mai bine duc eu copilul de mana, decat invers.
Deci a fost cezariana. Eu m-am refacut extrem de usor, desi am 36 de ani. La 2 ore dupa operatie mi-am vazut copilul (a fost anestezie generala, tot din cauza miopiei). La ora 7 a doua zi dimineata mi-au scos perfuzia, iar dupa doua ore, la ora 9, am fost, pe piciorele mele, la Matei, sa-l alaptez, pentru ca aveam deja colostru. In cele trei zile de spitalizare, am urcat de opt ori pe zi un etaj pe scari pentru a ajunge la bebelus. Neplacuta, dar nu de nesuportat, era doar senzatia pe care o aveam la ridicarea din pat. Am ajuns acasa dupa trei zile, n-a stat nimeni cu mine, sa ma tina de mana, probabil de aceea m-am refacut repede, pentru ca, de nevoie, am pus muschii burticii la treaba. Dupa doua saptamani coboram singura caruciorul si pe Matei din bloc.
Acum, refacerea dupa cezariana depinde de la organism la organism, dar, oricum, foarte important este sa te misti cat de repede dupa operatie, in felul asta muschii nu se anchilozeaza si te refaci repede.
Toate cele bune,
Ank83 spune:
Eu am auzit din niste surse, ca procentul nasterilor cu cezariana din tara este destul de ingrijorator, este aproape de 30%, pe cand in Sua e undeva la 8%, si atunci toti directorii de maternitati din tara sunt cam stransi cu usa de la Bucuresti sa nu mai aprobe atat de usor cezariana, si aceasta sa se faca doar in caz de necesitate.
Bineinteles stim toate ca daca ai medicul tau se poate rezolva usor cu invocarea unui anume motiv ...asta pentru a nu mai parea cezariana la cerere.
Ank 36+
Raul
Mai avem maxim 4 saptamani pana la marea intalnire !!!
Ank83 spune:
A ...si inca ceva... au inceput directorii de spitale sa cam dea mana libera doctorilor la nasteri naturale pe uter cicatricial.. asta desi in 95% din cazuri se ajunge tot la cezariana
Ank 36+
Raul
Mai avem maxim 4 saptamani pana la marea intalnire !!!