De ce atit de multe operatii cezariene in RO?(4)
Raspunsuri - Pagina 15
liliana83 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui miram topicul avea rostul sa clarifice de ce se fac atatea cezariene in Romania, si nu sa stabileasca superioritatea unei metode asupra alteia[:D |
ti-ai raspuns singura la dilema
miram spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui liliana83
ti-ai raspuns singura la dilema |
Nu eu ma intrebam de topic , ci altcineva. eu nu am dilema asta
Chestia asta cu -nu au putut sa stea o luna in sezut pe cad eu cu cezariana am mers la cumparaturi e amuzanta, si dupa nasterea normala poti sa mergi unde vrei, sa iti alaptezi copilul etc doar ca dupa cezariana pare o dovada a cat de bine te-ai refacut - cred ca asa cum zici tu ca prezint cezariana ca pe ceva groaznic, afirmatia asta cu statul in sezut sperie! Da uneori unele femei nu pot sta in sezut ceva timp, asta variaza de la femeie la femeie!Eu am constatat dupa o saptamana in care ma asezam cu frica, ca nu ma doare epiziotomia- si apoi unele femei scapa fara epiziotomie Tu puteai face abdomene luna aia?depinde pe unde nastidar oricum doare mai mult sau mai putin
Te cred ca te-ai mobilizat repede si te felicit!dar sa stii ca mersul si tinutul copilului in brate sunt de la sine intelese dupa nastere normala.
Cezariana nu e asa groaznica, este o operatie, asta e tot!
paulush spune:
In nici un moment n-am avut intentia de a raspunde "de ce" e mai avantajoasa. Informeaza-te tu cat de sigura si beneficioasa e cezariana innecesara sau electiva.
asa a fost
poze
mes p’tits riens
miram spune:
[quote]citat din mesajul lui liliana83
Chiar daca n-as fi considerat cezariana mai sigura tot as fi ales-o pentru ca mi-ar fi fost frica.
asta e raspunsul sincer si corect! restul nu conteaza si crede-ma ca nu te judec, e ok. Dar nu proclama ca cezariana este minunata si "avantajoasa", si ca mamele care nasc natural se refac mai greu decat te-ai refacut tu. Este o operatie si ti-a fost frica- asta este adevarul si nimeni nu are intentia sa te faca sa te simti prost. Este absolut OK, la fel de ok ca si nasterea naturala. Esti multumita.
Citeste asta. Sa stii ca nu e scrisa de o mama care a nascut natural
Mai mult chiar te rog sa nu te simti prost nu ai facut nimic rau copilului tau alegand cezariana, dar informeaza-te totusi
http://www.childbirthconnection.org/pdfs/cesarean-birth-mothering-ponte.pdf
liliana83 spune:
Of ,Doamne, se pare ca nu prea suntem pe aceeasi lungime de unda , dar nu-i nimik.Nici macar o secunda nu mi-a parut rau ca am facut cezariana sau sa ma simt vinovata, chiar m-ai facut sa zambesc. eu am scris aici tocmai ca acuzele vin din partea persoanelor care n-au facut , si nu le vad sensul .Fiecare face cum crede ca este mai bine pentru sine si pentru copil. Eu nu ridic in slavi cezariana , doar am spus ca nu este chiar asa un lucru groaznic cum il prezinta unele persoane, de asta am prezentat cum a fost in cazul meu.Inainte sa nasc m-am documentat destul de mult zic eu , si-am citit si despte cazuri in care au aparut complicatii la cezariana(la mama ma refer), dar am vazut si cateva nasteri in direct, si-am recunoscut ca eu nu voi putea s-o fac.Cu toata sinceritatea cel mai neplacut lucru legat de cezariana a fost punerea sondei. In rest a fost mai mult decat ok.Pentru mine si operatia de apendicita a fost mai neplacuta decat cezariana.Dar acum normal ca depinde de organism.Eu aveam 25 de ani cand am nascut si nu stiu sa fi avut vreo problema mare de sanatate pana acum. dar am o prietena care este foarte plinutza, si cand mi-a zis ca face cezariana chiar m-am gandit daca ea n-o sa aiba probleme , in sensul ca nu cumva sa nu i se prinda operatia, dar nu , si la ea a fost la fel de bine ca si la mine, am nascut cu acelasi doctor.Bineinteles ca este o operatie si ca toate activitatile pe care le-am facut eu dupa nastere sunt firesti in cazul mamelor care au nascut natural , dar eu vroiam sa scot in evidenta faptul ca nu este chiar ceva de speriat.Oricum daca fac o balanta cu plusuri si minusuri eu raman tot la parerea mea . Numai bine si nastere si refacere usoara tuturor mamicilor indiferent de metoda pe care o aleg
Deus spune:
miram - da, frica de durere si pt viata copilului! la mine in bloc am o fetita de 5 anisori pe care au chinuit-o la nastere, au lasat-o pe mama sa se chinuie, copilul s-a sugrumat cu cordonul si este o fiinta distrusa pt tot restul zilelor. In scara vecina la fel! Normal ca am ales varianta in care si eu si copilul nu ne-am chinuit si totul a decurs perfect iar eu dupa 7 zile de la cezariana faceam curatenie mare in casa (alta poveste dar nu conteaza)
Sau, am prietena care dupa 18 ore de chin au anuntat-o senin ca a murit fetita...si a fost perfecta pana a ajuns pe masa . Cand auzi atatea grozavii te gandesti si iei in calcul si alte variante. Cezariana pentru mine a fost lejera si refacerea la fel.
devii ceea ce practici
www.de-azi.ro
http://oscarfriends.wordpress.com/
Tot ce poti cumpara cu bani e ieftin! Erich Maria Remarque.
liliana83 spune:
citat din mesajul lui Deus miram - da, frica de durere si pt viata copilului! la mine in bloc am o fetita de 5 anisori pe care au chinuit-o la nastere, au lasat-o pe mama sa se chinuie, copilul s-a sugrumat cu cordonul si este o fiinta distrusa pt tot restul zilelor. In scara vecina la fel! Normal ca am ales varianta in care si eu si copilul nu ne-am chinuit si totul a decurs perfect iar eu dupa 7 zile de la cezariana faceam curatenie mare in casa (alta poveste dar nu conteaza) Sau, am prietena care dupa 18 ore de chin au anuntat-o senin ca a murit fetita...si a fost perfecta pana a ajuns pe masa . Cand auzi atatea grozavii te gandesti si iei in calcul si alte variante. Cezariana pentru mine a fost lejera si refacerea la fel. |
Deus , ai fost mai directa si-ai spus exact ceea ce vroiam sa sugerez si eu , m-am gandit ca nu e bine sa dau exemple pentru ca aici mai intra si femei insarcinate care vor sa nasca natural si se vor speria f tare citind de astfel de cazuri, care din pacate sunt destul de multe...De aceea am spus ca fiecare are dreptul de a alege fara sa fie judecat de ceilalti.pentru mine si un procent de risc de 1% (sa spunem, asa mi-a venut mie acum) este fff mare , eu sunt fff prapastioasa .
Otiliav spune:
citat din mesajul lui liliana83 Si inca ceva: daca am spus ca m-am refacut repede , crede-ma ca asa a fost. Am nascut la 10,45 dimineata si la 12 noaptea m-am dat jos din pat. A doua zi mi-am alaptat copilul . Dupa 5 zile plecam acasa, eu am urcat scarile cu el in brate! In aceeasi zi am fost la supermarchet, la cumparaturi pentru bebe, deci nu incerca sa faci sa para ca cezariana este ceva groaznic, ca nu-i.Sora mea care a nascut normal si inca alte cateva prietene nu pot sa spuna acelasi lucru , ele n-au putut sa stea o luna in sezut! |
Acum depinde cum definesti tu repede. Si ce fire ai ca om. Si eu tot cam asa, dupa operatie m-am dat jos din pat in prima zi, am plecat dupa 5 zile acasa si am urcat scarile in spital ca n-am avut rabdare sa astept liftul.
Dar dupa nastere naturala a fost si mai rapida refacerea. Adica dupa expulzie am mers sa fac dus singurica . Ce sa mai, la 2 ore dupa nastere eram cazata la hotelul spitalului.
Eu atat recunosc ca sunt egoista si nu ma gandesc la acel 1% procent de risc pentru copil. Ma gandesc la procentul de risc pentru mine ca la cezariana mi-au facut 2 transfuzii de sange, ca a durat operatia 2,5 ore ca se rupea uterul si au suprapus anumite zone.
Cat despre intrebarea din titlu stim de mult raspunsul. Sunt multe cezariene pentru ca asa e moda, pentru ca sunt doctorii mai comozi, pentru ca pacientele sunt mai fricoase decat in alte tari caci sunt din toate partile sfatuite ca e de preferat cezariana, pentru ca o pacienta doreste sa nasca cu doctorul ei si atunci se programeaza o cezariana sau o inducere si se poate ajunge usor la cezariana, pentru ca spitalele nu sunt dotate corespunzator pentru monitorizari in travaliu. Si multe altele evident. Si pentru ca este o optiune, e permis sa aleaga pacienta sau doctorul.
Mami de Ana Maria(18.12.2004) si Elisa Andreea (09.12.2008) si 36+ Iulia Alexandra
miram spune:
Cred ca Otiliav a sintetizat perfect raspunsurile la acest topic! Asta e!
Otilia,ai facut intai cezariana sau intai ai nascut normal?
Otiliav spune:
Mira, prima data am ajuns la cezariana de urgenta in Ro si dupa 4 ani am nascut normal in Norvegia, cu moasa decat.
Peste cateva ore am ecografie sa vedem cat e de mare bb si daca acum pot incerca din nou normal sau nu. Acum nasc din nou in Norvegia si nu e dupa cum vreau eu dar am totusi putina libertate de decizie nefiind un caz perfect de nastere normala dar nici cezariana nu e optiunea perfecta pentru mine.
Mami de Ana Maria(18.12.2004) si Elisa Andreea (09.12.2008) si 36+ Iulia Alexandra