Vinete pentru salata, de care?
Raspunsuri
luisa1983 spune:
sincer, ti-as putea explica dar cred ca le-ar umfla rasul pe celelalte care ar citi explicatiile mele....stii ce-am facut eu prima data cand m-a trimis mama sa cumpar vinete?! M-am uitat la cele ce cumparau (trebuia sa aibe fata de bucatareasa...)si am ales identic. Eu ma uit sa nu fie ,,batrane" vinetele pentru ca au multe seminte mature deja, sa nu fie mai mari de 25 cm (se coc foarte greu la mijloc) si cam atat...eu le cam nimeresc!!!!Cele moi nu sunt bune, sunt deja ofilite ...tari, cat de tari(vinetele asa sunt, tari)?!
peanut spune:
Eu ma uit la culoare,sa fie inchisa. La fermitate,sa fie tari. La marime, sa fie mijlocii,nu prea mici ca sunt greu de curatat,dar nici prea mari ca au samburii mari.
Androix spune:
Si unde anume te uiti sa nu fie batrane?
Si eu le aleg tot ca Peanut, potrivit de mari nu prea mari ca nu mai ramane nimic din ele dupa ce le coc si nici prea mari ca au seminte. De fapt secretul cu semintele ar cam fi si perioada. De exemplu pentru zacusca cumpar cand apar la inceput in piata. Cam cand se umple piata de vinete. Acum deja nu mai cumpar decat asa pentru cate o salata.
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Blogul grasei
www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
NinaR spune:
Alegeti vinete potrivite ca marime, negre, lucioase si putin moi la apasare, sunt cele mai bune, eu asa le aleg si nu au samburi.
http://elisagradinameadevis.wordpress.com/2009/07/20/vinete-de-cules/
CorinaDani spune:
imi place nespus de mult salata de vinete, insa urasc pe masura coptul si curatatul vinetelor...atata munca migaloasa, pentru un biet castronel de salata...mai ales ca perioada vinetelor "bune" si a "poftei" de salata s-a suprapus peste perioada de canicula, nu-ti venea aprinzi nici macar un bec, daramite sa aprinzi aragazul si sa coci vinete...noroc cu cele care stau la casa, le pot coace pe gratar in curte, sau cei care desi stau la bloc, ies mai des la iarba verde si coc vinetele pe gratar, dupa ce termina cu fripturicile si micii...
asadar, s-a inventat cumva alta metoda de coacere si curatare, astfel incat sa ne usuram viata ? cumparam gata curatate si congelate ?
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
luisa1983 spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Androix
Si unde anume te uiti sa nu fie batrane? Si eu le aleg tot ca Peanut, potrivit de mari nu prea mari ca nu mai ramane nimic din ele dupa ce le coc si nici prea mari ca au seminte. De fapt secretul cu semintele ar cam fi si perioada. De exemplu pentru zacusca cumpar cand apar la inceput in piata. Cam cand se umple piata de vinete. Acum deja nu mai cumpar decat asa pentru cate o salata. www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Blogul grasei www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux Niste copii si toti copiii! |
ma gandeam la un raspuns ...mai bine primeste-l pe acesta , este mai sigur http://elisagradinameadevis.wordpress.com/2009/07/20/vinete-de-cules/
mara95 spune:
sa va spun cum face soacra mea, care e o gospodin desafarsita: le alege pe cele mai mari, nu au oligatoriu mai multe seminte, dar sun mai "carnoase".le lasa cateva zile sa se stafideasca, sa nu pocneasca pe aragaz. sunt ok
eu le aleg pe cele potrivite
Mara , mami de Flavi (7 dec 2005) si Andru (8 ian 2009)
Bijuteriile mele handmade din sarma crosetata
Karis spune:
Eu am copt 20 kg si am congelat sa am si la iarna vinete pentru salata. Dar le-am copt pe la incaputul lunii august, cand erau pietele pline de vinete si erau mari si frumoase. Nu se coc greu, dimpotriva, cele din prima recolta sau ma rog, asa mi-a spus doamna de la care cumpar de obicei, sunt mai albe, cu mai putine seminte si chiar daca sunt mari, se coc foarte bine. Apropo, doamna respectiva spunea ca vanata trebuie sa fie usoara, lucioasa si nu foarte tare, pentru ca cele tari sunt amare.
Androix spune:
Citat: |
citat din mesajul lui CorinaDani imi place nespus de mult salata de vinete, insa urasc pe masura coptul si curatatul vinetelor...atata munca migaloasa, pentru un biet castronel de salata...mai ales ca perioada vinetelor "bune" si a "poftei" de salata s-a suprapus peste perioada de canicula, nu-ti venea aprinzi nici macar un bec, daramite sa aprinzi aragazul si sa coci vinete...noroc cu cele care stau la casa, le pot coace pe gratar in curte, sau cei care desi stau la bloc, ies mai des la iarba verde si coc vinetele pe gratar, dupa ce termina cu fripturicile si micii... asadar, s-a inventat cumva alta metoda de coacere si curatare, astfel incat sa ne usuram viata ? cumparam gata curatate si congelate ? Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 ) "Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham) |
Asta cu mersul al gratar ca sa mai coc o vanata acolosha n-am inteles-o niciodata. Pai ma duc sa mananc un mic si sa beau o bere sau sa muncesc?
Ca sa scap de canicula cumpar in reprize, cantitati mai mici si le coc in miezul zilei, ca la mine in casa oricum sunt spre 40-50 de grade daca e canicula ce mai conteaza daca mai aprind si aragazul dau drumul la AC, pun vinetele pe foc si fug in casa. Mai naspa e cand uit de ele, d-aia iau cat mai grase ca sa mai am ce alege din ele. Gata congelate nu cumpar ca sunt naspa la gust.
Luisa, super! Multumesc, habar n-aveam ca vinetele mai deschise la culoare sunt de fapt batrane spre trecute. Eu credeam ca sunt necoapte
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Blogul grasei
www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
daniela_b spune:
Eu aleg vinete mai inchise la culoare, lucioase si ma uit sa fie codita "coapta" ( nu stiu sa va explic, arata intr-un fel...adica nu verde ci "coapta") si da, usoare da' nu prea. In general cei ce le vind pun o vinata taiata de exemplu si experimentind, ajungi sa-ti dai seama cum trebuie sa arate vinata cruda buna ( de copt).
Pentru ca nu-mi prea place sa le curat am "inventat" o metoda care ma ajuta sa nu ma oparesc si sa nu ma ung cu negreala ( eu le coc pe flacara, nu in cuptor).
Pun pe toata masa ziare vechi si intind folie peste ele. Intr-un colt imi pregatesc un fund usor inclinat sub care pun servete de hirtie groasa.Scot vinata, ii tai codita si apoi in lung, injumatatesc vinata taind usor cu cutitul bine ascutit sa nu imprastii coaja arsa pe pulpa alba.
Apoi inarmata cu doua linguri scobesc, pe rind, jumatatile.
Practic nu ating vinata. Umblind rapid, chiar daca ele sint fierbinti, lingurile ma ajuta sa lucrez fara sa las zeama si oricum, dupa fiecare citeva vinete schimb folia de pe masa.
E vorba doar de exercitiu. Intr-un final ( cam dupa trei incercari de astea) am capatat o dexteritate teribila. Stiu ca pare ceca simplu ( cam cum ai inventa apa calda) dar mie care sint o mare mincatoare de vinete mi-a schimbat viata metoda asta, nu mai urasc sa coc si sa curat vinete, as putea coace saci intregi fara sa ma pling.
Chiar, voi cum le curatati? ( ar fi durere sa aflu ca am reinventat roata in materie de vinete...eu la mama am vazut ca le curata cu mina, fisie dupa fisie)