ce inseamna un psiholog bun
Raspunsuri - Pagina 3
rrox3 spune:
Anne foarte multi oameni confunda psihologul cu psihoterapeutul si, de aici, multe asteptari neimplinite. In principiu si de obicei, ambii au la baza studii de psihologie, numai ca meseria de psihoterapeut se invata abia dupa ce iti iei licenta in psihologie. Alti ani, alte studii si alta calificare
Afla neaparat ce specializare are psihologul pe care-l frecventezi.
Si retine ca un psiholog nu e medic.
In alta ordine de idei, cand am vazut titlul subiectului postat de tine, m-am gandit automat la empatie si acceptare indiferent cat de dificil e clientul. Sigur ca peste astea mai e nevoie si de stiinta si de inteligenta, dar fara astea nu putem vorbi de un psihoterapeut bun.
In rest, ti-a explicat LadyJ foarte frumos.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
anne`mary spune:
da roxx, recunosc faptul ca nu am stiut ca exista atat de multe specialitati...asa pateste cine nu se informeaza inainte. AM zis ca vreau la psiholog, am cautat unul, intr-un final l-am gasit, m-am dus la el si abia apoi m-am gandit ca nu e ceea ce vreau/caut . Ceea ce este ciudat pentru ca eu fac adevarate studii atunci cand vreau sa fac ceva (sotul spune ca sunt profunda in tot ceea ce fac) dar.. ma mai abat si eu . Nu l-am intrebat pe domnul la care am fost ce specialitate are pentru ca nu stiam lucrurile astea. Diseara ma intalnesc cu sotul, abordam treaba asta, ii povestesc ce mi-ati spus voi si ne hotaram ce facem. Merci pentru lamuriri
rrox3 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui maria_alexia Reiau si eu intrebarea, ceva mai precis: cum gasesti un psiholog? specializat pe problema ta, daca se poate? cum se clasifica specializarile, cum le regasesti tu, muritorul nestiutor de rand? |
Deci, psiholog se numeste orice absolvent de psihologie, posesor al unei diplome de licenta. Un astfel de psiholog se poate ocupa cu o gramada de chestii, nu se ocupa automat cu terapia sau consilierea.
De obicei muritorul de rand cauta un consilier sau un psihoterapeut.
In functie de problemele muritorului de rand, el se va orienta catre unul sau altul.
Pe scurt, psihoterapeutul poate interveni si trata inclusiv afectiuni clinice grave, consilierul nu are competenta asta, el ocupandu-se de manifestari subclinice usoare si dezvoltare personala.
Uite www.psihologia.info.ro/" target="_blank"> aici explicat putin mai detaliat.
Atat psihoterapeutii cat si consilierii sunt formati in anumite metode de terapie/consiliere.
Normal ar fi, ca la oricare din ei ajungi, sa iti spuna clar daca are sau nu competenta necesara sa te ajute si, eventual, sa te indrume catre ce ai tu nevoie. Dar nu m-as baza pe asta...
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
maria_alexia spune:
Nu exista cumva asociatii profesionale, sau chiar vreun site, unde sa fie inregistrati? Inclusiv descrise competentele? Si unde sa te poti informa in prealabil?
columbiana spune:
Roxana , foarte interesant linkul, de mult cautam informatiile respective; cred ca o sa-i pun si eu citeva intrebari psihologului lui fiu-meu!
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
rrox3 spune:
Ba da, sigur ca exista. Sunt inregistrati in baza de date a www.copsi.ro/" target="_blank"> Colegiului Psihologilor din Romania .
Separat fiecare scoala de psihoterapie si consiliere are organizatia si site-ul ei, unde gasesti o gramada de informatii, inclusiv phihoterapeutii si consilierii cu drept de practica sub supervizare sau autonom.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
rrox3 spune:
Ana ma bucur ca iti este de folos. Normal ar cam fi ca orice psiholog sa se prezinte la inceput, sa stii cu cine ai de-a face. Dar tot normal este si ca orice client sa puna intrebari si sa afle exact ce competente are psihologul cu care lucreaza. Si nu ma refer doar la ce pregatire are, ci si la experienta cu cazuri similare. Daca a mai avut, ce rata de succes a inregistrat, etc. Asta ii da clientului o oarecare doza de incredere il psiholog.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
Vic spune:
anne`mary
Am si eu o nelamurire: tu te-ai dus la terapie de cuplu asteptand terapie individuala?
ilia_99 spune:
anne, subscriu la ce ti-au spus lady si rrox, tu ai nevoie de psihoterapie. dupa ce ai explicat ce te intereseaza sa afli e singura concluzie pe care am tras-o. si da, sechelele trecutului au repercursiuni in prezent, fie ca vb de ale tale din copilarie, fie ale sotului din casnicia anterioara. psihoterapia - aka o mai buna cunoastere a mecanismelor tale interioare - va schimba si modul in care te raportezi la relatia cu sotul tau.
spui ca nu gasesti profesionisti in Buzau, iaca la o simpla cautare ce-am gasit: www.psihoterapie.net/judetul-buzau/cabinete/cabinet-de-psihoterapie-in-buzau-irina-ghimbasanu.html " target="_blank">http://www.psihoterapie.net/judetul-buzau/cabinete/cabinet-de-psihoterapie-in-buzau-irina-ghimbasanu.html nu e o recomandare, caci n-o cunosc pe respectiva doamna, dar poti incerca, sau mai poti cauta.
din experienta mea personala, poti gasi si psihoterapeuti slabi pregatiti. si eu am renuntat anul trecut la unul si am cautat pe altcineva. si mie mi-a spus sotul ca opun rezistenta la procesul terapeutic, aiurea. pur si simplu, omul ala nu ajungea la mine. dupa cum am intrerupt consilierea cu altcineva, cind mi-a spus ca nu ajuta sa-mi analizez trecutul ba m-a ajutat foarte mult, atunci cind am gasit o terapeuta dispusa, cu abilitatile necesare si care m-a demolat bucata cu bucata, ca sa vad unde si de ce ma doare.