ce inseamna un psiholog bun

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anne`mary spune:

multumesc maria...era asa simplu si totusi asa de dificil pt mine. Asta pt ca am uneori probleme cu exprimarea..nu reusesc sa ma fac inteleasa.
Am primit intrebarea : tu ce vrei de fapt. raspunsul este: vreau o radiografie a trecutului meu; vreau o analiza obiectiva a mea , a comportamnetului meu; vreau sa stiu daca trecutul meu imi afecteaza relatia de acum; vreau sa-mi inteleg trecutul (prin trecut a se intelege copilaria/adolescenta); vreau sa stiu de ce sunt asa pretentioasa, daca ma cert cu sotul meu si daca trairile si sentimentele mele au legatura directa cu trecutul; in ce masura ma afecteaza acesta si in ce masura ne afecteaza pe noi trecutul sotului (a se intelege o relatie de 12 ani foarte grei); Pana la urma vreau sa stiu daca relatia mea de acum este nereusita pentru ca suntem noi incompatibili sau sechelele din trecut ne impiedica sa ne armonizam
Nu vreau un transplant de personalitate si caracter; vreau sa ma inteleg eu pe mine (greseala e intentionata);
A citit pe internet o persoana care spunea ca a schimbat multi psihologi pt ca nu erau calzi si apropiati ei.... eu nu vreau un psiholog apropiat mie, il vreau echidistant, impartial, obiectiv, sa ma judece la rece, sa nu ne compatimeasca, sa nu aud "saracu` de el" (cum s-a intamplat);
Nu vreau sa stau la masa cu pixul in mana si sa stabilim ce las eu , ce lasi tu ...nu semnez un tatat de pace; nu vreau sa fac schimbari si comprmisuri pt ca asa crede psihologul, vreau sa-mi doresc eu sa fac compromisurile pentru ca asa vreau si consider eu;
Daca sotul considera ca munca este o prioritate pentru el , eu nu vreau sa psihologul sa-i spuna "familia e nr.1" caci exista oameni si oameni, caractere si caractere; vreau sa vina de la el schimbarea asta, nu sa-i fie impusa sau sa i se dea sfaturi in legatura cu asta; Sotul a tolerat multe certuri si scandaluri monstruoase in fosta casnicie, s-a rupt de lume, de prieteni, s-a interiorizat numai ca sa nu mai aibe certuri in casa. Munca pt el e un loc nealterat unde nimeni nu arunca cu farfurii in el; In fond prioritatea asta este de pentru ca asa vrea sau pentru ca in continuare considera ca biroul e un refugiu; Iar toate lucrurile astea vreau sa vina de la noi, nu vreau sfaturi, nu vreau sa ma influentezi tu pe mine, sa iei decizii pentru mine sau alte asemenea;
Psihologul la care am fost s-a comportat ca o prietena...eu am vorbit, el a ascultat (aparent nu foarte atent de vreme ce i-am explicat de 3 ori cum sta un lucru si cand am plecat el tot pe a lui o tinea), caracterizarea mea pe care mi-a facut-o la sfarsit era ....identic cu ce i-am spus eu: domnule eu sunt X, Y si Z ca el sa-mi spuna la sfarsit ca sunt X, Y si Z. Mi-am dat seama ca am pierdut 2 ore din viata mea degeaba, nu m-a ajutat cu nimic, nu m-a pus pe ganduri, nu am aflat nimic nou despre mine, nu am discutat despre parintii mei, despre fostele relatii sa ma intrebe ceva, sa ma puna in dificultate" mai fata dar tu de ce simti nevoia sa reactionezi asa" sau ceva...............
si problema mea este asa cum spunea Maria cum gasesti un psiholog? specializat pe problema ta, daca se poate? cum se clasifica specializarile, cum le regasesti tu, muritorul nestiutor de rand? ca daca asa e normal si asa decurge o sedinta la psiholog atunci insemana ca exagerez eu si ca dr asta este in fapt un dr bun
Sincer sper sa ma fii facut inteleasa pentru ca imi este cu atat mai greu sa ma exprim in scris

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Am inteles. Doresti doar o informatie de genul "unde si cum gasesc un psiholog care sa corespunda profilului pe care il stiu eu".
Poate ca nu ai gasit un psiholog bun, poate ai gasit unul dar nu asa cum ai vrea tu sa fie. Sunt foarte multe stari "agitate" in tine dupa cum scrii - usor usor ti-ai dat drumul insa probabil doresti sa citesti ceva ce anume ai dori tu sa corespunda cu ceva de-al tau.
Pe de alta parte as dori sa spun ca un psiholog bun din punctul meu de vedere este exact o persoana care in primul rand asculta, care intreaba, care accepta toate starile celei(celui) din fata lui/ei si care sunt suficient de normale cat sa-i poata ajuta lui in a exprima opinii. Nu exista psihologi reci, cel mult psihiatrii reci desi un medic psihiatru nici macar el nu ar trebui sa fie rece. Dar e Ok.

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui marius

Ce anume din felul de a fi a sotului tau consideri ca este incompatibil cu viziunea ta despre relatia voastra? Pentru tine relatia voastra este prioritatea numarul 1. Este un pic contradictoriu pentru ca tot tu afirmi ca nu prea vezi viitor in aceasta relatie. Teoretic esti constatativa. Afirmi ca pentru tine relatia voastra este prioritara, acuzi faptul ca pentru sotul tau jobul este prioritatea nr.1 - intrebarea este: ce anume faci sau consideri ca ar trebui facut de tine pentru a face relatia voastra sa functioneze? Sau daca faci, ce anume faci si nu face sotul tau? Daca ai fi in locul sotului tau ce ai face si ce nu ai face din ce face/din ce nu face el?

buna marius. Asta as fi vrut de la psihologul la care m-am dus...sa ma ia la intrebari ca sa inteleaga mecanismul meu; Din pacate sunt foarte multe lucruri de spus , sunt multe intrebari la care am raspunsuri dar sunt multe de spus si (fara nicio suparare) nu vreau sa mi se faca analiza pe internet din multe motive: nu stiu cine e in spatele unui nick, desi sunt o persoana ce vorbeste cu usinta totusi in astfel de momente ma exprim dificil ca sa nu mai vorbesc in scirs cat de greu imi este. Dar problema mea este in fond cea exprimata de Maria_alexa care in 2 fraze a spus exact ce vroiam eu sa spun...dar eu m-am lungit cu explicati, ma justific cand de fapt vreau doar sa aflu daca asa decurge o sedinta la psiholog ca sa stiu din start la ce sa ma astept a 2-a oara si cum identific de ce specializare am nevoie.
Merci Maria

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui marius

Am inteles. Doresti doar o informatie de genul "unde si cum gasesc un psiholog care sa corespunda profilului pe care il stiu eu".
Poate ca nu ai gasit un psiholog bun, poate ai gasit unul dar nu asa cum ai vrea tu sa fie. Sunt foarte multe stari "agitate" in tine dupa cum scrii - usor usor ti-ai dat drumul insa probabil doresti sa citesti ceva ce anume ai dori tu sa corespunda cu ceva de-al tau.
Pe de alta parte as dori sa spun ca un psiholog bun din punctul meu de vedere este exact o persoana care in primul rand asculta, care intreaba, care accepta toate starile celei(celui) din fata lui/ei si care sunt suficient de normale cat sa-i poata ajuta lui in a exprima opinii. Nu exista psihologi reci, cel mult psihiatrii reci desi un medic psihiatru nici macar el nu ar trebui sa fie rece. Dar e Ok.

oh my god m-am facut inteleasa dupa lupte seculare ; Deci un doctor asa cum vreau eu nu se poate? (si cand spun asa cum vreau ma refer la ce am scris inainte nu la ce vreau sa aud pentru ca nu ma duc la psiholog ca sa-mi cante in struna; as lua foarte in serios comentariile si opiniile unui psiholog pentru ca este numai in interesul meu sa ascult ce are de zis...altfel de ce sa ma mai duc). As putea sa incerc a 2-a oara la dr asta si sa-i spun din start cum vreau sa decurga sedinta. Se poate face asta? As putea sa caut pe altcineva (asta ar fi o problema caci in Buzau cu greu l-am gasit si pe dr acesta)
merci marius

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Anne, insist in a-ti explica ca pentru a fi ajutata la modul cel mai optim este de preferat sa ai incredere in terapeutul tau, adica sa-l lasi sa-ti fie prieten. Nu te vei putea deschide cu adevarat in fata unei persoane care trebuie sa se tina la distanta de tine, pentru ca vorbim de lucruri INTIME, de lucruri pe care nu le spui oricarui om,inclisiv familiei.

Tu ai nevoie de PSIHOTERAPIE. In prim plan nu este acum relatia ta, pe tine te macina mai mult persoana ta, gandurile tale, comportamentul tau, tu insati. Ai intrebari despre trecut, copilarie, influente, etc, astea se analizezaza in cadrul psihoterapiei.Imi este foarte clar ca e ceva acolo care te deranjeaza enorm, ceva din trecut, intuiesti problema dar nu ai depistat-o, nu o vezi exact. La psihoterapie o vei depista si o vei putea indeparta.

Tu ai in general o problema de apropiere de cineva?

Psihoterapeutul, daca e rece, distant , fara empatie, fara intelegere, este un psihoterapeut care mai are de invatat. Marius a explicat foarte bine, e vorba despre o legatura care trebuie sa existe intre voi, el, psihoterapeutul, te va ajuta sa treci si peste rezistenta pe care o depui in demersul terapeutic.
Nu esti prima si nici singura persoana care reactioneaza asa, astea sunt rezistente care apar ca metoda de protejare. Daca esti sincera cu tine insasti, vei descoperi ca ti-e putin frica de ce vei putea ´´afla´´ la psihoterapie. cand e vorba de abuzuri, trecut dificil, confruntarea cu tine insati este dureroasa. Atunci, cand vei ajunge in acest punct vei intelege de ce e bine ca terapeutul sa fie empatic cu tine, intelegator si prieten!

Voi reveni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deus spune:

unica ta varianta este sa rezolvati problema? "vreau pur si simplu pe cineva care sa ne faca sa intelegem ... nu stiu cum sa ma exprim."
poate ca nu este nimic de inteles, poate pur si simplu asa stau lucrurile si nu este nimic de inteles sau de reparat

devii ceea ce practici
www.de-azi.ro
http://oscarfriends.wordpress.com/

"Daca abatoarele ar avea pereti de sticla, am fi cu totii vegetarieni." Linda si Paul McCartney

Mergi la inceput

aaa merci lady. Ai pus lucrurile intr-o alta lumina pentru mine. O sa ma gandesc si sa analizez ce mi-ai spus dar cred ca ai dreptate. Merci frumos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Cu placere.

Nu lua cuvantul ´´prietenie´´ in sensul acela larg cunoscut noua. Terapeutul nu iti va fi prieten asa cum ti-e X colega de liceu. El iti va fi prieten prin prisma faptului ca nu te va critica, nu te va judeca, te va lua asa cum esti si nu va initia relatii extraterapeutice cu tine. terapia se face si ea dupa niste reguli , foarte bine cunoscute terapeutului, fara constrageri dar neaparat cu empatie.

Asa ca n-ai de ce sa-ti fie frica ca va intra cu bocancul in viata ta si va face ravagii acolo dupa propriile lui reguli.

Nu uita ca partea cea mai mare a efortului iti apartine tie. daca nu esti motivata, psihoterapeutul nu te poate lega de calorifer dictandu-ti ce sa faci.E munca in echipa, dar tu esti cheia. Lucrurile care se discuta in terapie pot fi foarte dureroase pentru tine si iti pot produce suferinta.(de aceia exista tendinta asta de negare si rezistenta in terapie)
Si poti trece peste asta doar daca tu ai o relatie autentica cu terapeutul, asta inseamna sa simti din partea lui intelegere,acceptare, empatie. Chiar sunt studii care au confirmat importanta relatiei dintre terapeut si client,indiferent de orientarea terapeutul in specializarea lui, respectiv tehnicile folosite.

Sper sa gasesti un psihoterapeut pe care sa-l simti empatic si intelegator. Ii vei spune din prima sedinta problemele tale,vei mentiona aspectele legate de trecut care nu iti dau pace, greutatile tale,temerile tale, bucuriile tale-de ce nu, si impreuna cu el vei hotara ce terapie sa urmezi(iti va recomanda el in functie de probleme si de scopul vizat). Alegerea desigur, iti apartine.
Poti alege terapeut femeie daca te face sa te simti mai in siguranta.

Bafta.

Mergi la inceput

saru`mna. Va tin la curent cu sedinta a 2-a.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blue eyes spune:

Citat:
citat din mesajul lui anne`mary
in momentul in care i-am spus ca ii tine lui partea a inceput sa ma ridice pe mine in slavi, ma tutuieste si in plus imi da sfaturi ("si ce daca sotul ajunge ministru, te duci si tu la bucuresti"; "si daca te desparti de el, ce sanse ai sa gasesti un alt barbat asa cum vrei tu" etc).

am citit pe diagonala, sunt la munca. Ma opresc asupra acestor intrebari ale tale. Stii ca unii psi pun intrebari, fac afirmatii capcana, provocatorii?

Mergi la inceput