Informatii trasee montane pentru un copil de 5 ani
Desi mai sunt vreo doi ani pana la varsta de mai sus, incerc sa ma informez deja. E vorba despre trasee montane din Ro, potrivite pentru un copil de 5 ani. Am plecat de multi ani din tara si nu mai sunt la curent deloc cu starea cabanelor, drumurilor etc.
Cu multi ani in urma (inainte de a termina liceul) am facut circuitele obisnuite in Fagaras, Retezat, Bucegi, Piatra Craiului, Calimani si Ceahlau. Adica stiu nivelul de dificultate al muntilor si ce fel de cabane existau (sau nu :) in acea perioada. Insa atunci planificam altfel efortul zilnic, confortul s.a.m.d., fata de cum ar trebui intr-o excursie cu un un copil mic.
As vrea sa aflu daca sunt trasee care sa le fi placut copiilor vostri la varsta asta, cu un nivel potrivit de efort/pericol si cu facilitati suficient de confortabile; sau invers, daca sunt trasee de evitat cu orice pret.
Raspunsuri
sanziana72 spune:
Tocmai am fost cu fiica mea de 5 ani in Bucegi.
Grupul cu care am fost a facut trasee mai lungi, dar eu m-am adaptat varstei incercand in acelasi timp sa ne intalnim cat mai mult cu ei.
Am urcat vineri dimineata cu telecabina la Babele (2 ore la coada). Vizitat Babele si Sfinxul, coborat cu telecabina la Pestera (cred ca am fi putut cobora si pe jos, dar cum stiam ca urmeaza inca doua zile de munte, am preferat sa nu risc sa o epuizez din prima zi).
La Pestera am vizitat Pestera Ialomicioarei - asta i-a placut mult.
Apoi ne-am cazat la hotel Pestera (conditii super ok, pretul cam piperat - 240 camera). Si nu va sfatuiesc sa mancati acolo decat daca va permite bugetul. Am avut surpriza sa ne coste 80 lei cina. Micul dejun inclus in pret a fost ok.
In aceeasi zi ne-am plimbat si de la Pestera la Padina in speranta ca vom gasi locuri acolo la un pret mai rezonabil, dar nu erau locuri. Eventual puteti incerca o rezervare inainte. Si la hotel trebuie rezervare pentru ca altfel nu gasiti locuri in weekend. La hotel e si loc de joaca chiar langa restaurant (seara a sarit fericita pe saltea desi eu credeam ca o sa cada lata). E si sauna si o mini piscina, dar nu am apucat sa le folosim.
A doua zi am vizitat din nou Pestera Ialomicioarei cu grupul. Din pacate in Pestera a adormit la un moment dat si apoi i s-a facut foarte frig. A durat vreo doua ore sa isi revina. In pestera era bine imbracata, dar nu i-am luat manusi, iar ea e foarte sensibila la asta. Sunt cam 10C in pestera, dar pot fi si mai putine. Am urcat cu telecabina la Babele si de acolo urma sa mergem pe jos la Omul. Din pacate era epuizata din cauza frigului din Pestera si ma gandeam serios sa ne intoarcem acasa. Pana la urma am zis ca o luam o bucata spre Omul si vedem cum ne simtim (asta dupa ce am negociat cu mancarea pe care nu vroia sa o manance). Dupa o masa buna si un snickers si-a revenit si am facut vreo 2h40 pana la Omul. Dar a fost nevoie de 4 povesti inventate ca sa nu se plictiseasca (doua eu, doua ea). Au mai interesat-o lacustele.
Am dormit la Omul, la prici, unde avea rezervare grupul. Cand am ajuns i-au revenit fortele si nu s-a culcat decat pe la 21h. Ea a dormit ca lemnul, eu mai putin. Pe la 12h cand au venit altii in camera si au vorbit, au trezit-o si a inceput sa planga pentru ca nu stia unde este, dar nici nu era in stare sa se trezeasca sa isi dea seama unde e. Pana la urma a dormit toata noaptea pe burta mea.
Un mic detaliu tehnic. I-am pus pampers peste noapte pentru ca am dormit in paturile de la etaj si nu eram singura ca vom reusi in timp util sa iesim din cabana daca vroia la toaleta peste noapte. S-a dovedit o idee buna.
Dimineata s-a spalat la sticla la bustul gol, desi eram cam vant. I-a placut.
A doua zi am mers pe jos la Babele (intr-o ora si 40 min). De acolo am coborat cu telecabina la Busteni.
Scuze ca m-am lungit, dar m-am gandit ca iti vor folosi aceste informatii pe viitor .
Pe ansamblu i-a placut si mai vrea. Dar sa vina si alti copii cu ea. Ar vrea sa o ia pe prietena ei ca sa nu se plictiseasca.
Am avut noroc de vreme buna si a fost echipata corespunzator (cu bocanci si pelerina de ploaie daca era cazul). A avut un mic rucsacel in care puneam putina apa si papusa!
Ce mi-ar placea sa am pentru alte trasee ar fi ham pentru ea si o cordelina daca apar pasaje mai dificile (nu a fost cazul). Inca e prea mica ca sa perceapa pericolul.
Daca nu ati mai fost demult pe munte, luati in calcul si faptul ca nici voi nu mai mergeti la fel. Trebuie sa rezistati si voi.
Pentru inceput, cred ca a fost prea mult 3 zile, Ar fi trebuit sa incepem cu 2.
Urmatoarea tura cred ca va fi pana la Curmatura in Piatra Craiului cu dormit acolo (la cabana sau la cort).
Pana faceti 5 ani, poate va mai povestim cateva ture pe care le puteti face . Pana atunci antrenati-va la mers si la catarat (locurile de joaca sunt bune pentru asta).
lbelciug spune:
Noi am fost la Gura Diham si de acolo faceam excursii de max 3-4 ore pe zi. Daca mergeti in acest ritm mai multe zile consecutive e arhi-suficient pt un copil de 5 ani. Nu recomand trasee lungi de genul azi la vabana x maine la y. Apar situatii diferite de cazare si nu cred ca e cazul sa riscati. Cel mai bine cu o baza stabila la care reveniti dupa 3-4 ore.
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
valentinag spune:
Un traseu relativ usor,prima parte e un pic mai grea,pe urma seamana cu o plimbare prin padure,e de la Busteni,spre cascada Urlatoarea.Eu am vazut multi parinti cu copii mici dupa ei.Presupun ca in unele momente i-au mai luat in brate,dar in general mergeau pe jos.Si spre Spumoasa ai putea sa-l duci,tot din Busteni,din spatele telecabinei se pleaca,si acolo am vazut urcand copii mici,desi e un pic mai greu,in sensul ca e mai mult urcus,decat spre urlatoarea.
De la Gura Diham,la Diham nu cred ca fata fata copilul,e destul de greu,acum depinde si cat de "antrenat'este copilul.
"La vita e bella"
www.youtube.com/watch?v=-3fbAZECphs" target="_blank">Explore Romania
www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
Sabina spune:
Eu recomand cazare in Busteni si urmatoarele trasee:
gura diham si inapoi, drum drept.
cascada de la valcelul inspumat, aceeasi dificultate cu urlatoarea, dar mai frumos.
poiana costilei si retur (mers copil de nici 3 ani, al meu, vara asta, luat in brate la doua trecatori abrupte. Aia de aproape 8 fluierand))
pana la verdeata in Valea Alba si retur, cu atentie sporita in ultima portiune, o carare f expusa.Se poate si lega in coarda copilul daca ti-e frica, dar nu e nevoie, pararea mea.
De la gura diham la poiana izvoarelor, nu e greu, parol. E un singur urcus mai abrupt, la inceput, cca 15 minute.Intoarcerea pe la cabana Diham.
Cu cabina pana la Babe si de acolo Cruce si inapoi. A mea exact la 5 ani a facut asta. Si cabina, vf Omu si inapoi cabina e alta varianta. Mai spectaculoasa pt cei mici e insa Crucea.
Din Sinaia pana la Poiana Stanii, e f usor, drum pietruit.
De l;aStana daca mai are putere se poate merge in sus srre piatra Arsa, cat va tine.
Tot din Busteni se poate urca cu o cabina si cobori pe la Piatra Arsa , Poiana Stanii, in Sinaia, e lung, dar nu e asa solicitant ca un urcus si e superb.
Nu va sfatuiesc vara daca vreti cu cabina. maxim iunie.....
Pestera iarasi e f frumos, dar cum zicea si Sanziana, grija la coada de la cabina....
Depinde cat vreti sa stati, ca puteti grada efortul si incununa cu ceva "big"
:)
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Sabina spune:
Valentina, mie nu mi s-a parut mai greu la Spumoasa, chiar nu e:), am urcat si insarcinata in 8 luni acolo.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
danutz spune:
Noi am urcat in Cheile Rasnoavei cand fii-mio avea 2 ani jumate.
A fost mai mult decat ok pt el, noi am fost mai obositi, el inca mai avea energie
anya spune:
Pe Valea Prahovei am facut si eu trasee cu copiii.
La 2 ani si jumatate (pustiul cel mare) si eu insarcinata in 7 luni am facut Predeal-Cabana Susai (pe jos, prin padure, pt ca exista si drum de masina). Cred ca aratam cam ciudat .
Trasee facute cu copil de 3/4 ani: Poiana Tapului- Cascada Urlatoarea, Predeal-cu telescaunul la Clabucet Plecare- prin padure la Cabana Susai-coborare in Predeal.
Trasee facute cu copil de 4/5 ani: Busteni -cu telecabina pana la Babele - mers la Cruce si inapoi. Traseul nu e dificil, dificil e sa aiba rabdare la coada de de la telecabina. Timis - Cascada 7 scari, Timis - Cascada Tamina
La Pestera am fost cu masina (am facut putin off-road din Sinaia, pe drumul de Moroieni, urcat pe munte si apoi coborat in drumul care duce la Pestera) si am nimerit dupa niste ploi. A fost foarte interesant in pestera pt ca am trecut prin niste perdele de apa, am vazut lacuri/rauri subterane...Pacat ca au stricat intrarea in pestera facand o biserica. Pe vremuri acolo se facea escalada...
cris_stef spune:
As recomanda si muntii Apuseni. Sunt blanzi. Urcarea la pestera Scarisoara. E superba. Si la poalele Scarisoarei este o pestera superba, imi scapa numele. Ghid cu lampas, neamenajata excesiv.
Pestera Ursilor mi s-a parut comerciala, mergi cu masina, te preia ghidul, cand te-ai dumirit esti deja afara. Mai sunt pesteri, Focul Viu ... nu le mai tin minte numele. Peisaje superbe, cazari decente, munti blanzi.
Din Apuseni, se poate trece in Moldova pe la Borsa. Telescaun pana sus si platou super. La Cascada Cailor (cam asa) se ajunge usor, la acelasi nivel. Mai este un traseu pana la un Lac, dar poate confund. As putea cauta exact pe Internet, dar prefer amintirile mele inexacte.
Mai mergeam cu fata noastra la Vatra Dornei. Urcam cu telescaunul si coboram pe jos. Statiunea cam old, poate plictisitoare, dar se gasesc cazari foarte bune, mancare buna. Se ajunge si cu trenul. Iarna se pot lua lectii de schi fara multa aglomeratie. Manastirile din zona, Sucevita, Moldovita, etc., Campulung, Gura Humorului cu al ei nou telescaun, etc.
Nu am fost inca pe Rarau, dar se lucra la drumul spre Cabana. Pe jos sunt 16 km, foarte putin in panta, dar nu am avut curaj si timp. Cei care au fost au doar cuvinte de lauda pentru peisaj. Cazarea scumpa la Cabana si cam old, dar multe pensiuni curate si noi la poale.
In Moldova Duraul cred ca este cel mai recomandat. Urcusul pana la Fantanele este suportabil, si cel pana la Cascada. Pana sus la Cabana de pe munte este cam mult pentru 5 ani. E usor de la Fantanele dar este lung. Picioare varza. Doar sa innoptati acolo cu rezervare.
Apoi salina de la Targul Ocna, Lacul Rosu, Sovata, Praid, Sighisoara, Sibiu, Ocna Sibiului.
Si muntii Fagaras. Superbi. Nu sunt de urcat pe jos, dar sunt superbi.
Sincer, Romania este superba. Muntii Romaniei sunt superi.
As putea sa fac si sa refac un traseu de 7 -10 zile prin Romania si sa nu ma satur, sa gasesc iar si iar locuri noi si interesante.
Tocmai am descoperit un strand termal undeva prin judetul Harghita, rustic, cu casute, dar numai bun pentru 2 zile. Nu l-am salvat la Favorite, dar il voi regasi in primavara. Bine ca stiu ca exista.
Multumesc pentru subiect si scuze daca m-am intins. Dar amintirile sunt foarte placute.
valentinag spune:
Sabina,poate eram eu obosita,nu-s ce sa zic,eram in ultima zi de practica,ne alergasera profii pe toate coclaurile,era o caldura insuportabila,poate d;aia mi s-a parut mai greu....
"La vita e bella"
www.youtube.com/watch?v=-3fbAZECphs" target="_blank">Explore Romania
www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
Sabina spune:
cand e cald....si pana la paine mi se pare greu :P
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo