Ghiocei de martie-aprilie 2009 ***243***
Raspunsuri - Pagina 4
Ayla21 spune:
Ana Maria, apropo de ,,rosu'', Luana stie cq unele obiecte care au anumite culori, si le numeste, dar,desigur,numai cand are ea chef. Pe la vreo 17 luni a fascinat toata audienta cu ,,puci oshi'' (papuci rosii), si la intrebarea ,,cine are papuci rosii?'' a zis ca ,,mama'' si i-a aratat.
www.glitter-graphics.com/users/monika21m" target="_blank">Monica, mami de Claudiu si Luana - raza mea de soare
Adun cioburi de fericire. Poate candva isi vor da mana.
anamariame spune:
Ayla, poate imi dai o idee cum sa o invat mai usor culorile. Eu mi-am propus (la sugestia unei prietene), sa le iau pe rand, cate o saptamana pe fiecare culoare. Avem in living lipiti 3 maci rosii pe perete, si cand vine vorba de "rosu" ii arat acoperisul de la casuta ei, diverse imagini de prin carti si macii. Acum daca zic rosu arata direct macii, intrebarea e cum o fac sa faca legatura intre rosu si rosie, adica macul e rosu, dar floarea e rosie. Nu as vrea sa o zapacesc Ana-Maria, mami de Eva Maria (23 aprilie 2009)
Ayla21 spune:
Ana Maria, in cartea "Ghid practic pentru cresterea copilului pana la 5 ani" de pe mailul comun sunt si exercitii de genul. O sa caut dar cred ca doar peste 2 ani sunt cunoasterea culorilor. Trebuie sa ii arati obiecte, hainute, jucarii, etc de o anumita culoare si sa-i spui ca sunt acea culoare. De exemplu o minge, o cana, un tricou, un creion. Vazandu-le pe toate la un loc va intelege ca seamana intre ele prin culoare. Si ii spui culoarea. Apoi ii ceri sa iti aduca si ea o jucarie de acea culoare. Si apoi sa o numeasca. Nu ii spune mai multe culori in acelasi joc/activitate/zi ca le amesteca, ci doar cate una pe zi.
Rosu-rosie nu cred ca va intelege acum.
Nici Luana nu le stie pe toate. dar am incercat sa ii arat. De fapt eu multe am incercat sa ii arat, pe ideea ca si daca nu se vede ca a inteles ceva acum, candva tot se va vedea.
www.glitter-graphics.com/users/monika21m" target="_blank">Monica, mami de Claudiu si Luana - raza mea de soare
anamariame spune:
Ghid practic ... e cartea aceea cu activitati pe saptamani? Ca o am printata, numai ca nu am eu rabdare sa fac exercitiile alea cu ea. Activitatea ei preferata este sa ne uitam impeuna in carti, avem "Primele mele cuvinte" unde sunt desenate tot felul de obiecte, eu ii arat diverse si ea le numeste pe limba ei sau o pun sa arate un anume obiect...Mai avem o carte grozava, cu cate un animal pe fiecare pagina, care macaie/latra/miauna, in functie de ce e. Are un difuzor pe undeva si un fel de senzor si cand deschizi la mielut, se aude "meeee"Mai avem una cu animale ascunse, pe care trebuie sa le ghicesti atingand o parte din el. I-as mai lua si altele in genul asta. Poate aveti si voi idei.De exemplu, nu sta la povesti. Se plictiseste. Dar cred ca nu am eu cartea potrivita. Ce am e o carte cu printese, scris mult si poze mari. Oricat incerc sa scurtez povestea, ea da repede pagina.Ana-Maria, mami de Eva Maria (23 aprilie 2009)
Ayla21 spune:
LIMBAJ 0-1 ANI
1. Repeta sunetele facute de alte persoane. -DA
2. Repeta aceeasi silaba de 2-3 ori (ma-ma-ma). -DA
3. Raspunde la gesturi cu gesturi. -DA
4. Indeplineste comenzi simple, insotite de gesturi. -DA
5. Inceteaza activitatea cel putin momentan, in 75% din cazuri cand i se spune NU. -DA
6. Raspunde prin gesturi la intrebari simple. -DA
7. Combina doua silabe diferite in jocul vocal. -NU
8. Imita intonatia vocii altuia. -DA
9. Foloseste un cuvant cu sens ca sa denumeasca o persoana sau un obiect. -DA
10. Vocalizeaza ca raspuns la vorbirea altei persoane. -DA
LIMBAJ 1-2 ANI (cred ca aici e nelamurirea si nu mai exemplific la 0-1 an, ci incerc aici sa dau exemple, care imi vin in minte pe moment).
1. Spune cinci cuvinte diferite (poate folosi acelasi cuvant pentru obiecte diferite). -DA (aici eu am inteles ca orice 5 cuvinte diferite, si de spus spune mai multe, chiar denumind un obiect anume, si daca foloseste un cuvant specific, in "japoneza" cum spuneti voi, il foloseste de fiecare data, deci acel obiect are acea denumire in limbajul ei).
2.Poate cere mai mult . -NU
3. Spune: Gata/Nu e. -DA (spune daca intrebi unde e "nu-i" pt ca scoate si ascunde obiecte, mai ales hainutele, spune "ata" la gata cand papa tot, sau o cert si-i spun "gata" etc.)
4. Executa 3 comenzi simple, fara a i se da indicatii prin gesturi. -DA (aici si la alte intrebari cred ca se incadreaza la categoria limbaj, si nu numai la a vorbi copilul ci la a comunica, la a intelege ceea ce prin limbaj i se spune, si aici Luana chiar face pana acum ceea ce i se spune si intelege desigur. Chiar si cand ii cerem sa ne aduca unele lucruri ale noastre pe care ea le ia si le ascunde cum ar fi telecomanda, chei, etc, stie sa le aduca. Stie sa aduca sticluta de apa, papucii ei, prosopelul, papusa, etc. Cred ca deja aici am depasit limita intrebarii 4 si am ajuns si la 5 cu cateva exemple.
5. Poate da sau arata la cerere (cand i se spune: da-mi sau arata-mi). -DA
6. Arata 12 obiecte familiare cand sunt numite. -DA (cred ca daca as sta sa numar ar putea fi mai putine sau mai mult de 12, ideea e ca cunoaste, cele familiare, si le poate arata).
7. Indica 3-5 imagini dintr-o carte, cand acestea sunt denumite. -DA (si face acest lucru de multa vreme, deci sunt sigura ca raspunsul e da, pt ca arata si animale si jucarii in cartile de Teora daca i le numesc)
8. Arata 3 parti ale propriului corp. -DA (stie si la ea si la mami, si la papusi unde sunt ochii, nasul, gura, urechile, chiar are cuvinte specifice pt unele parti)
9. Isi spune la cerere numele sau porecla (diminutivul). -DA (acum e "Lu" sau "Lulu")
10. Raspunde la intrebarea: Ce-i asta?, denumind obiectul. -DA (aici depinde de obiecte si de multe ori foloseste limbajul ei, sau folosind onomatopee, in nici un caz nu m-am gandit ca denumeste orice obiect cu denumirea lui corecta)
11. Combina cuvintele si gesturile pentru a-si face cunoscute dorintele. -DA (mai nou si cand face pipi sau kk, inainte cand vroia sa faca nani se freca la ochisori si spunea "nai-nai", sau daca o doare burtica, pt ca inca face des distensie abdominala, se fraca pe burtica si zice "au"...astea imi vin in minte acum. La pipi pune mana pe pampers si zice "pipi" sau "caca" sau dupa ce o pun la olita si face acolo surpriza spune ca a facut)
12. Numeste alti membri ai familiei, inclusiv animalele preferate. -DA (doar avem catel, nu? si el e membru al familiei. Pe langa "mama", "tata", il mai numim pe "Cli" (Cristi, de la Cri-Cri) de care e tare indragostita, pe "buni", bona care mai sta cu ei, dar nu zice "buni" foarte clar, si la mama nu-i spune "buni" ci "mama" ca asa m-a tot auzit si pe mine si pe Clau.)
13. Numeste 4 jucarii. -DA (da, bebe, elefantelul, masina, telefonul, si daca ma gandesc, ar mai fi)
14. Produce onomatopee pentru a imita glasul animalelor sau foloseste aceste sunete pentru a denumi animalele (vaca este muu-muu). -DA (aici cred ca toti ghioceii stiu, nu?)
15. Cere un aliment care-i este cunoscut folosind numele acestuia cand il vede (lapte, biscuit, prajitura). -DA (apa, gaga-mamaliga, ush-supa)
16. Pune intrebari folosind o intonatie urcatoare la sfarsitul cuvantului sau al propozitiei. -NU
17. Numeste trei parti ale corpului la o papusa sau o alta persoana. -da (la fel ca la intrebarea 8)
18. Raspunde afirmativ sau negativ la intrebari care cer raspuns da/nu. -DA (cred ca da, desi poate raspusurile nu oglindesc realitatea, daca face pipi, daca facem nani, daca o doare ceva, daca vrea pupic, etc si spune da sau nu, desi poate ca ii e foame si totusi spune "nu").
Eu am spus de la inceput, poate am fost subiectiva. Adica daca face ceva care sa fie raspuns cu DA eu am bifat DA, chiar daca poate ea face partial, desi parerea mea e ca Luana nu vorbeste prea mult si prea bine. Dar cred ca categoria de limbaj se refera la comunicare nu la cat picura copilul. La a face ce i se spune, la a putea denumi obiecte din mediul in care traieste si aici Luana stiu sigur ca face.
Pt ceea ce nu face nu-mi fac mari probleme, si nu ma refer la rezultatele testulu, ci in raport cu alti copii de varsta aproapiata. Sa stiti ca la gradi mai sunt fetite de 18 luni care vorbesc mult si corect fata de Luana. A spus o fetita de 18-19 luni despre surioara ei mai mare "ea este prietena mea", am ramas cu gura cascata si am intrebat-o iar pe educatoare ce varsta are fetita, pt ca am ramas cu impresia ca am inteles eu gresit varsta.
Eu despre Luana cred ca intelege foarte multe dar nu simte nevoia sa comunice, dar si putinele cuvinte care le spune le spune "la obiect" fara prea multa picureala (care cred ca va veni pe viitor).
Ayla21 spune:
Ah, si la Limbaj 2-3 ani dupa acelasi subiectivism explicat anterior cred raspunsuri de DA ar fi la intrebarile
3. Foloseste un cuvant anumit pentru a-si exprima nevoia de a merge la toaleta. (am explicat mai sus)
7. Raspunde la intrebarea ce face? pentru activitati simple. (pt activitati simple si cel mai mult referitor la bebelusii ei, cand fac "papa" ca-i dau cu biberonul, "nai-nai" cand pune papusa in patut, "pipi" daca o pune pe olita)
8. Raspunde la intrebarea Unde este ... ?. (Spune doar "ici" sau arata unde este ceva daca intrebi}
9. Numeste sursa unor sunete familiare din mediu. (ce se aude? cine vine? daca vine masina, stie de unde vine claxonul, stie cum latra cainele si cum face pisica, pt ca a vazut real, nu doar in carti, si cand latra cainele la curte stie de unde latra, de ex, daca da drumul la tv/casetofon, stie de unde canta).
Si sa fim seriosi, ar fi absurd sa pretind ca fi-mea e la nivelul de limbaj/comunicare al unui copil de 2-3 ani, chiar si la raspunsurile cu DA. Intr-un fel se exprima un copil de 2, si mai ales 3 ani, si in alt fel un gandacel care incearca sa se exprima la nici 2 ani. Dar ideea e ca mi-a crescut si mie putin increderea in fetita mea, acum imi dau seama ca face mult mai mult decat cere un test, si ar trebui sa am eu mai putine pretentii de la ea. Desi, cum spuneam, sunt si copiii cu mult peste nivelul ei, deci pe aceia, in functie de limitele stabilite de acest test, unde ii incadram?
Va las, ma duc si eu la dush.
Ayla21 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anamariame Ghid practic ... e cartea aceea cu activitati pe saptamani? Ca o am printata, numai ca nu am eu rabdare sa fac exercitiile alea cu ea. Activitatea ei preferata este sa ne uitam impeuna in carti, avem "Primele mele cuvinte" unde sunt desenate tot felul de obiecte, eu ii arat diverse si ea le numeste pe limba ei sau o pun sa arate un anume obiect...Mai avem o carte grozava, cu cate un animal pe fiecare pagina, care macaie/latra/miauna, in functie de ce e. Are un difuzor pe undeva si un fel de senzor si cand deschizi la mielut, se aude "meeee" Mai avem una cu animale ascunse, pe care trebuie sa le ghicesti atingand o parte din el. I-as mai lua si altele in genul asta. Poate aveti si voi idei. De exemplu, nu sta la povesti. Se plictiseste. Dar cred ca nu am eu cartea potrivita. Ce am e o carte cu printese, scris mult si poze mari. Oricat incerc sa scurtez povestea, ea da repede pagina. Ana-Maria, mami de Eva Maria (23 aprilie 2009) |
Da, Ana Maria, aceea e, mie mi-a placut foarte mult cartea. Uneori nu avem activitati asa interesante si improvizam. Nu le-am facut pe toate sau nu asa cum scrie acolo. Mi s-a parut interesanta ca punct de reper (eu desi sunt la al 2-lea copil, cu Clau nu am fost primul an din viata) ce ar trebui sa faca, sa stie la o anumite varsta un copil, si la ce varsta trebuie sa stie unele lucruri.
de ascultat povestea cuminte nu va sta cred inca ceva timp. Si noua ne place sa citim, dar trebuie mereu sa rasfoim cartea inainte, pagina urmatoare e tot timpul mai interesanta decat cea de pe care citesc eu...pana ajungem la ea, apoi cea mai interesanta e urmatoarea.
Primele cuvinte avem si noi, cauta carti teora, mie alea mi se par cele mai frumoase. Si avem si multe carti in limba franceza cadou de la matusica, poate nu japoneza vorbeste fi-mea.
anamariame spune:
Eu la intrebarile de 0-1 an am raspuns afirmativ la toate.LA 1-2 ani am raspuns cu NU la 2 si 16, in rest cu DA pest tot.La 2-3 ani am raspuns afirmativ la intrebarea cu "Unde e...?" dar acum realizez ca am gresit. Pentru ca daca o intreb unde e cartea, de ex, imi raspunde fie "Nu-i!" fie o aduce. Si aducand-o nu e neaparat un raspuns.Ana-Maria, mami de Eva Maria (23 aprilie 2009)
Ayla21 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anamariame Eu la intrebarile de 0-1 an am raspuns afirmativ la toate. LA 1-2 ani am raspuns cu NU la 2 si 16, in rest cu DA pest tot. La 2-3 ani am raspuns afirmativ la intrebarea cu "Unde e...?" dar acum realizez ca am gresit. Pentru ca daca o intreb unde e cartea, de ex, imi raspunde fie "Nu-i!" fie o aduce. Si aducand-o nu e neaparat un raspuns. Ana-Maria, mami de Eva Maria (23 aprilie 2009) |
Pai pt nivelul copilului de 1-2 ani eu cred ca e un raspuns, daca nu e, nu e, cred ca stie ca o intrebi despre carte si ca nu e acolo langa ea. Nu ma astept la 19 luni sa-mi spuna ca e pe raft sau in dulap etc si nici cel care a creat intrebarea nu cred ca se gandea ca va primi acest raspuns. Ma rog, poate fetitele alea care la 19 luni vorbesc deja in propozitii
La 0-1 an nici Luana nu are toate DA, poate si pt ca n-am inteles intrebarea 7 referitor la jocul vocal. Deci acum foloseste silabe diferita intr-un cuvant, dar nu pana la 1 an, si n-am inteles cum e cu jocul vocal. Si la fel la intrebarea 10 nu sunt foarte sigura ca am inteles.
Ayla21 spune:
Copiii mei nu dorm, devasteaza casa.
A cazut masa de calcat, bine ca n-a cazut pe nici unul.
Maine dimineata iar ii trezesc eu sa mearga la gradinita.