De ce trebuie arestat Băsescu
Raspunsuri - Pagina 4
espiritu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui b.nica Pentru a nu fi acuzata ca propag zvonuri neconfirmate,trebuie sa recunosc ca am sters postarea mea anterioara,preluata de Esperitu si Valentinag,pt. ca nu am gasit-o confirmata si din alte surse. Daca o gaseste cineva in "Le Monde" am sa-i multumesc. |
nu conteaza ca ai gasit sau nu confirmare.ideea e ca tu cauti scuze.eternul "si ala a facut".cand o sa ajungem la jumatate din nivelul Frantei atunci vom putea face comparatii de presedinti,ministri etc.
pana una alta alesul lui Moise aka boc(intentionat scris cu litera mica) se vede un fel de Angela Merkel.laser frate!
I'm not crazy my reality is just different than yours !
My_Lady0091 spune:
''4. poli#355;i#351;tii puteau preveni b#259;taia dac#259; ar fi patrulat non-stop prin fa#355;a b#259;t#259;turii cu pricina''
Mirela...hai sa ma lase cu faza asta..cine pusca mea poate sa stea sa-l pazeasca non-stop pe nea Caisa..betiv...si analfabet....pai asa hai sa angajaz cate un politist care sa stea non-stop pentru fiecare uscatura a societatii..si sa-l pazeasca.de acum politia e garda de corp....sau paznic...frumos!!!ca daca nu e vinovat Baselu ca nu a pus strajeri....
oricum..motivele sunt aberante....
vinovat e intreg sistemul, nu numai Baselu'....aratati-mi voi un presedinte care a schimbat un stat intreg doar el...hai impuscati-l voi pe Baselu' ca pe Ciausesti..si sa vad cand vine Salvatoru nostru..
Toti ne-au bagat in rahat...toti cei care ne conduc...Baselu'...e doar varful aisbergului...
parerea mea pam-pam!
Blackmoon Lady&lipishtocul
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca |
beren spune:
citat din mesajul lui noltic Din pacate nu-l poate aresta nimeni pe Basescu(ca asa-i la noi). Dar buba mare nu este B nici Boc, nici PDL-ul(ei sunt bubute mici care trec rapid cu Lamisil!!!!).Raul cel mare il reprezinta criza morala in care traim; si pericolul cel mai mare este ca efectele crizei economice sa treaca, ca sigur va trece si in RO, iar noi sa nu facem nimic pentru a aseza valoarea reala acolo unde merita, sa incepem sa gandim, judecam, actionam normal, natural. Ideea este ca nu stim sa traim intr-o societate democratica in plin mileniu 3; si nici nu avem de unde invata. In opinia mea, vina pentru situatia dezastruoasa in care traim este a curentului politic romanesc, indiferent de coloratura: singurele principii care au animat scena politica romaneasca, pe langa dispret, iresponsabilitate, igoranta, lipsa de profesionalism, au fost cele de imbogatire rapida in slujba tarii; indiferent de pozitie toti au beneficiat de multe avantaje materiale. Adevarul este ca si noi am tolerat aceasta situatie fara a avea habar de efectul pe termen lung al acceptului nostru la marea imbogatire. As vrea sa rog pe oricine citeste acest post si traieste afara, in lumea civilizata, sa vina si sa publice normele, principiile, valorile care caracterizeaza societatile unde traiesc acum. Trebuie sa avem o imagine de ansamblu a ceea ce inseamna democratie in tarie civilizate si cum o tratam noi. Gandesc asta ca un etalon, masura despre cum ar trebui sa traim si noi in propria tara. Noltic |
Sigur ca da, iata niste elemente esentiale:
- raspundere ("accountability"): fiecare senator, fiecare reprezentant (deputat) USA trebuie sa vina periodic inapoi de la Washington in fata alegatorilor locali ca sa dea socoteala pentru activitatea din Congres. I se pun intrebari dure, la obiect, critice, i se aminteste de ce a fost votat. Daca nu raspunde satisfacator, daca nu isi tine promisiunile, la urmatoarele alegeri nu mai e votat;
- transparenta: exista date publice detaliate despre activitatea guvernului, a Congresului, despre fiecare agentie guvernamentala. Presa urla la fiecare ilegalitate, normele spun ca cei cu raspunderi care incalca legile isi dau imediat demisia si sunt anchetati prompt. Exemplele abunda: ultimii doi guvernatori ai statului Illinois au fost condamnati, primul a stat 4 ani dupa gratii, al doilea poate ajunge si el;
- independenta justitiei: este asigurata si prin faptul ca procurorii-sefi (de district) sunt alesi direct de public, prin vot la fel ca in functiile politice. Deci si ei trebuie sa raspunda in fata publicului pentru activitatea lor, daca nu satisfac nu mai sunt realesi;
- antipatia alegatorilor pentru "politicienii de cariera": sunt preferati candidatii "proaspeti", tineri, independenti, care par sa raspunda direct dorintelor publicului, nu intereselor speciale;
- respectul pentru realizarile speciale: eroii decorati de razboi, oamenii care si-au aratat fibra morala sunt foarte apreciati si promovati in politica. Cu atat mai mult daca sunt independenti.
Romania practic nu are experienta democratica deloc. Suntem foarte, foarte, foarte la inceput. Nu stim mare lucru si nici nu invatam prea repede. In plus, am aruncat niste oportunitati la gunoi in loc sa le folosim: Ion Ratiu, candidatii independenti si tineri din anii 90. Nu-i nimic, din erori se invata. Chiar daca ne va lua multe generatii.
noltic spune:
Multumesc frumos pentru raspuns Beren. Din pacate ai multa dreptate in afirmatia despre cum privim noi democratia; suntem complet depasiti de situatie; vor fi necesare multe multe generatii care sa prinda si sa propage ideea democratica in esenta ei: respectul fata de propria persoana si automat fata de ceilalti. Daca invocam princippile democratiei reale in viata romanilor cred ca ne blocam total: nu avem nici un fel de pregatire in acest sens; daca, in schimb, vom incerca sa analizam ce anume nu merge bine in viata noastra, de ce si cum putem indrepta asta cred ca scurtam fantastic de mult drumul spre convingerea ca viata merita cu totul altceva decat ce avem noi acum: mult circ ieftin, o bucata de paine, libertatea de a muri de foame si o frustrare imensa. Chestia cu democratia este delicata: daca pomenesti unui roman de asa ceva iti sare in cap: el stie despre ce e vorba si la noi este democratie; avem un orgoliu absurd. Ca dovada afirmatiei ca habar avem de normele democratice reale enumar un sir intreg de oameni politici, din 90 incoace care aveau sansa sa schimbe viitorul copiilor nostri; si acel numar inceoe cu cel al lui Iliescu si se termina cu al lui Basescu. Singura lor realizare este uriasa discrepanta economica in care a aruncat o tara intreaga fata de o mana de milionari sau miliardari de carton, facuti la comanda politica si peste noapte. Este anacronic, revoltator si inuman ca astfel de oameni sa conduca in continuare o tara care nu-si cunoaste valoarea si ii sprijina in continuare. Drama noastra este ca nu stim si nici nu avem de unde invata; schimbarea mentalitatii se poate face in 2 sensuri: de sus in jos sau de jos in sus; prima varianta iese din calcul pentru ca nici ei nu mai stiu altceva afara de scheme rapide si cat de cat legalizate de imbogatire, iar pentru cea de a 2 este nevoie de mult mult timp. Dar ar fi un inceput totusi fata de imobilismul in care vegetam. Ca atare reinnoiesc rugamintea fata de toti cei care traiesc si muncesc afara sa ne ajute sa vedem ce valoare are omul, cum il trateaza statul si cum se simte el acolo. Asa poate ai invatam si noi ceva.
Multumesc frumos pentru timpul si rabdarea voastra.
espiritu spune:
e perfect!atunci sa il lasam pe baselu(dragut nume de alint) ca el este Moise precum graia nenea ala lazaroiu.
manelismul razbate prin toti porii acceptand un presedinte gen baiat de cartier.ca l-ai votat e scuzabil,ca ii gasesti scuze e deja aberant.
ceea ce e mai grav ca pe fondul mirificei conduceri portocalii va reveni la guvernare mirifica putere rosie.e un fel de condamnare perpetua.
My_Lady0091 spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui espiritu
e perfect!atunci sa il lasam pe baselu(dragut nume de alint) ca el este Moise precum graia nenea ala lazaroiu. manelismul razbate prin toti porii acceptand un presedinte gen baiat de cartier.ca l-ai votat e scuzabil,ca ii gasesti scuze e deja aberant. ceea ce e mai grav ca pe fondul mirificei conduceri portocalii va reveni la guvernare mirifica putere rosie.e un fel de condamnare perpetua. I'm not crazy my reality is just different than yours ! |
eu nu i-am gasit scuze...daca asta ai inteles...problema ta!
eu am spus doar ca nu e el singurul vinovat si ca articolul e aberant.
in fine.parerea mea e a mea...iar a ta e alta...
si hai sa facem un experiment..incrimineaza-l tu pe Baselu(nu e nume de alint..daca atat ai putut intelege, iarasi problema ta)...si eu iti garantez ca oricare presedinte ar veni la guvernare..tot la fel va fi..GARANTEZ....RAUL TREBUIE TAIAT DIN RADACINA..NU SMULS DIN VARF,te-ai prins??..asta era ideea principala postata de mine!
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca |
beren spune:
citat din mesajul lui noltic legalizate de imbogatire, iar pentru cea de a 2 este nevoie de mult mult timp. Dar ar fi un inceput totusi fata de imobilismul in care vegetam. Ca atare reinnoiesc rugamintea fata de toti cei care traiesc si muncesc afara sa ne ajute sa vedem ce valoare are omul, cum il trateaza statul si cum se simte el acolo. Asa poate ai invatam si noi ceva. |
Cel mai important lucru l-ai spus deja: respectul pentru sine. Asta duce la respectul pentru ceilalti, la respectul pentru legi.
Pentru ca, daca ne gandim un minut, un cetatean oarecare poate fi foarte usor abuzat de un grup sau de autoritati. O gasca de 5 golani poate teroriza un cartier, un politist abuziv poate intimida o strada. Care este singura posibilitate reala a individului ca sa se protejeze? Organizarea si impunerea de reguli si legi drepte pentru toti.
Primul exemplu: dreptul la libera exprimare. Americanii au o vorba: "nu sunt de acord cu opinia ta, dar voi lupta pana la capat ca s-o poti exprima liber". De ce? Nu pentru ca suna bine. Ci pentru ca daca azi un potentat sau grup de presiune il abuzeaza pe cetateanul X (ori minoritatea Y etc) si nu li se opune nimeni, nimic nu-i va opri sa ma abuzeze si pe mine data viitoare. Asa ca, indiferent ca X e amicul sau inamicul meu, trebuie sa lupt pentru drepturile lui, ca altfel eu urmez la rand.
Generalizati dreptul la libera exprimare la orice alt drept individual, garantat de Constitutie.
Alt exemplu: respectarea legilor si institutiilor. De ce avem un Stat? Ce e Statul? Ar trebui sa fie angajatul cetatenilor, care functioneaza prin contributiile lor si executa dorintele majoritatii, respectand drepturile individului. Politistul din colt e angajatul meu. Senatorul e angajatul meu. Presedintele e angajatul meu. OK, al nostru. Asta inseamna ca ei trebuie sa urmeze deciziile majoritatii, daca nu vor fi schimbati.
Dar si eu trebuie sa respect regulile si sa nu subminez institutiile create. De ce sa platesc taxe? Pentru ca tot ce face Statul e finantat din taxe, tot. Vreau sa am 2 politisti in colt pentru mai multa siguranta? Trebuie sa contribui mai mult la taxe ca sa fie platiti doi angajati. Vreau scoli si profesori buni? Trebuie sa dau bani pentru asta. Vreau medici si servicii medicale? Trebuie sa platesc taxe din care sa fie facute investitiile.
Ori, in Ro exista inca mentalitatea "ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim". Complet absurda, complet eronata. Da, comunismul a facut din oameni sclavi, fara nici o posesie, fara drepturi. Dar acum avem alt sistem. Unde exista drepturi, exista proprietate, exista un contract social.
Contractul social trebuie respectat de ambele parti: patron (cetateanul) si angajat (reprezentantii Statului).
Cei care nu platesc taxe incalca contractul. La fel cei care dau mita. La fel cei care ocolesc procedurile legale/formale, cei care practica favoritisme, cei care gasesc solutii "personale" la orice.
Romania are o economie de piata si una la negru. Are o legislatie oficiala si una ascunsa, in care unii sunt prejudiciati, exclusi iar altii beneficiaza.
In alte societati lucrurile merg pentru ca mare parte din oameni iau sistemul in serios. Cei care incalca regulile sunt o mica minoritate, iar ilegalizatile sunt urmarite si pedepsite sever. Pentru fraduele financiare comise, Bernie Madoff a fost condamnat la peste 150 de ani de inchisoare. Adica, nu-ti faci socoteala "fur cateva miliarde, stau la rece vreo 5 ani, dar apoi ma bucur de viata". Nu, daca furi vreo 2-3 miliarde, te bucuri doar de lanturi restul vietii. Crima? Inchisoare pe viata. Droguri? 30 de ani fara reduceri. Conduci sub influenta? 5 ani sau mai mult.
Adesea la asemenea relatari apar comentariile gen "da, dar la englezi merge, ca au sistemul, americanii la fel etc". Ce trebuie inteles este ca nici un "sistem" nu merge de la sine. Exista mereu atacuri si incalcari de reguli. Exista mereu tensiuni si nedreptati. Dar oamenii lupta pentru drepturile lor, pentru drepturile altora (tot aia e, am explicat), pentru respectarea legilor, pentru transparenta, pentru justitie. Lupta. Cateodata e periculos, cateodata sunt martiri, cateodata sunt asasinati in public, cateodata pierd mult timp, averi, sanatate.
Dar lupta pentru ca stiu ca nu exista alta cale. Daca nu o fac, intr-o generatie "sistemul" va deveni la fel de corupt, nedrept si abuziv ca in alte locuri in lume. Ca in Zimbabwe, ca in Iran, ca in Coreea de Nord.
Ori, aici revenim la respectul de sine. Inseamna si ca iti respecti partenerul de viata, si copiii, si mediul in care traiesti. Daca nu lupti acum, imediat, ce vor mosteni copiii tai? O mizerie uriasa, minciuna si nedreptate. Iar daca-ti respecti cu adevarat copiii, nu poti lasa sa se intample asa ceva.
In toate situatiile in care majoritatea a luat decizii catastrofale, aceasta afectiune si preocupare pentru viitorul copiilor au lipsit: de la "tinerii nazisti" nascuti pentru carne de tun, la votul de peste 90% dat lui Iliescu et co. acum 20 de ani. "De ce faceti asta?" i-am intrebat pe adultii cu drept de vot atunci (eu n-aveam). "Ce viitor le dati copiilor?" Dar raspunsul era simplu: adultii de atunci erau speriati de noutate, de libertate, de lipsa "garantiilor" lantului comunist, si insuficient de preocupati de viitorul copiilor, in balanta cu prezentul lor. Asa ca au ales cu burta, nu cu capul. Iar copiii lor platesc acum, sau au plecat de mult in lumea larga.
Cat timp vom continua sa alegem asa, se vor gasi acei isteti "politicieni de cariera" care sa manipuleze in favoarea lor de alesi in perpetuitate. Romanul e istet, se stie: asa de istet ca-si fura singur caciula.
Toate "sistemele miraculoase" din Vest merg dupa aceeasi reteta: oamenii iau regulile in serios, se iau pe ei in serios, respecta contractul social, trag la raspundere angajatii Statului, au pretentii si-si apara drepturile cu pasiune. Calitatea este recunoscuta si rasplatita pentru ca duce la performanta, care duce la progres.
Si pe langa toate, vesticii astia mai au o calitate de grup: sunt realisti. Nu-si inchipuie imediat dupa razboi ca vor deveni deodata o societate prospera. Stiu ca urmeaza ani, decenii de reconstructie, o generatie care trebuie sa faca multe pentru putin. Si-au asumat asta lucid, cu totii. Romanii n-au facut-o la timp, asa ca n-au reusit decat sa intarzie procesul. Reconstructia civila trebuie facuta candva, daca nu in 1990 atunci in 2010, ori in 2020. Cu oameni tineri, cu o perspectiva noua si pretentii pentru progres real.
espiritu spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui My_Lady0091 eu nu i-am gasit scuze...daca asta ai inteles...problema ta! eu am spus doar ca nu e el singurul vinovat si ca articolul e aberant. in fine.parerea mea e a mea...iar a ta e alta... si hai sa facem un experiment..incrimineaza-l tu pe Baselu(nu e nume de alint..daca atat ai putut intelege, iarasi problema ta)...si eu iti garantez ca oricare presedinte ar veni la guvernare..tot la fel va fi..GARANTEZ....RAUL TREBUIE TAIAT DIN RADACINA..NU SMULS DIN VARF,te-ai prins??..asta era ideea principala postata de mine! Blackmoon Lady&lipishtocul
|
mda.unde e radacina?si cine e garantul hotiilor?
si daca orice presedinte ar veni ar fi la fel sa il lasam pe baselu(cute!) in continuare,nu?
poate ne invata pe toti cum sa facem vanzari anterioare si sa dansam din buric eventual sa conducem sub influenta alcoolului.
My_Lady0091 spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui espiritu
mda.unde e radacina?si cine e garantul hotiilor? si daca orice presedinte ar veni ar fi la fel sa il lasam pe baselu(cute!) in continuare,nu? poate ne invata pe toti cum sa facem vanzari anterioare si sa dansam din buric eventual sa conducem sub influenta alcoolului. I'm not crazy my reality is just different than yours ! |
pam-pam!
raisa5 spune:
Chiar ar trebui "detronat". Nu conduce deloc bine tara, si nu se gandeste deloc la copii.