ne intoarcem in Romania sau nu?

Raspunsuri - Pagina 40

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Adrianaa spune:


Un raport social al Romaniei dupa 20 de ani, care probabil va da mai multe raspunsuri la intrebarile noastre despre calitatea vietii.

http://www.iccv.ro/ICCV_Romania_dupa_20_de_ani.pdf

pe scurt:

3 tendinte ale economiei in 20 de ani:

* ponderea sectorului privat in PIB s-a stabilizat dupa 2004 la circa 71%;
* industria a lasat loc predominant serviciilor in cadrul economiei
* numarul salariatilor a scazut de la 8 mil. (1990) la cca 5 mil. (2008)

Statul roman cheltuieste pentru domeniul social proportia cea mai mica, nu numai in raport cu PIB, dar si ca pondere din buget: 36,5 fata de 55,9% media UE.

Salariatii si pensionarii impreuna au reprezentat 50% din populatia Romaniei. Evolutia lor a fost de sensuri opuse: in timp ce numarul salariatilor a scazut, cel al pensionarilor a crescut, tendinte care se vor pastra si în 2010.

In prezent salariatii sunt mai putin de 60% (4,6 milioane) din cati erau in 1989, iar pensionari sunt cu 55% mai multi (5,5 milioane).

In 1991-2000, sectorul public social pare sa fi fost primul sacrificat. In prezent se incearca reechilibrarea bugetului tot prin taieri masive in zona sociala: salarii in educatie, sanatate si asistenta sociala, a pensiilor si a altor beneficii sociale ale unor grupuri cu risc social ridicat.

1% din populatie se defineste in prezent „patron”, dar putini dintre ei sunt insa „oameni de afaceri” cu venituri mari. Cea mai mare parte au venituri „pe cont propriu”, reduse si incerte, alaturandu-se adesea segmentul saracilor, in urma socurilor din economie.

Exista o tendinta de dezagregare a sistemelor publice de educatie si sanatate atat prin subfinantare, cat si prin decredibilizare prin exemple negative generalizate.

http://www.ernu.ro/anticasual/dupa-20-de-ani-optiuni-pentru-romania/


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

ari, adrianaa, merci de informatii, o sa le rumeg in weekend. Am gasit pt Ca employment of total population 49.9% in 2009.
Pt Romania 4M de oameni ce muncesc...fata de 18M neproductivi. Nu cred ca am vreun comentariu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khristin spune:

Ooops, ca am ajuns tocmai la spartul targului si pe pagina 40 dar m-am gandit totusi sa-mi vars cei 2 centi…

Xio, trebuie sa specific de la inceput ca sa nu exista dubii ca eu traiesc in Canada de vreo 9 ani, si ca sa stiu ce vorbesc doar pt. faptul ca am trecut prin ambele sisteme de invatamant si cel din RO si cel din Canada, iar balanta nu se inclina in nici un chip in favoarea primei. Am si argumente solide in sensul asta, in sensul ca in RO zilelor noastre ai surpriza sa gasesti liceeni semi-analfabeti (nu din auzite, am predat la o astfel de clasa). Ca sa ne limitam la zone geografice, eu cred ca in mod cert avem de-a face cu straturi sociale si implicit incultura. Te asigur ca daca mergi aici in cercul profesorilor sau al doctorilor (in cazul tau), garantez ca nu vei avea surprize sa nu stie vreunul pe unde e Turnul din Pisa sau Turkey. Nu stiu care a fost exact cercul tatalui tau unde a avut loc discutia de care mentionai, dar daca ajungi sa cunosti destul canadienii (adica trecand peste contextul din auzite), ai putea avea chiar placuta surpriza sa constati ca multi tineri pe la 20 ani sint foarte umblati prin lume, smart si descurcareti, pt. care ai tot respectul ajungand chiar si in parti mai putin accesibile romanilor si nu neaparat turistice (gen Australia, Japonia, Africa) si au experienta mult mai inedita decat noi care am crescut in Romania. Iar despre faptul ca oamenii traiesc aici dupa 20/24 iarasi as fi putin sceptica. Eu nu marchez decat 6 ore/zi intr-un full-time job cu vacanta pe an de 3 luni, deci nu m-as recunoaste in niciun chip in programul descris de tine. Personal cred ca tie Xio, ti-ar prinde bine un schimb de experienta in orice tara decat RO, si atunci vino si spune-ne cat de inculti sint alti doctori ca sa te credem, altfel nu de alta dar nu te mira ca nu ai parte de credibilitate si prin mesajele tale dovedesti cam multa imaturitate, ca sa fiu gentle asa….iar ca sa ai un copil cult, trebuie sa-l educi Xio cu exemple eventual personale, nu sa-i spui ca tu ai auzit, ar merge mai degraba eu am trait prin experienta asta din care am invatat lucrul asta…si in final ca sa elucidam odata si misterul de ce copiii din RO sint plasati aici intr- un an avansat, secretul este ca din cauza varstei, clasa intai poate incepe aici la nici 6 ani impliniti, adica 5 si ceva…deci nu stiu de ce ar fi asta un lucru neaparat pt. RO, poate te gandesti tu singurica a doua oara de ce nu merita adus in discutie.


Eeda, ma bucur ca ai sters de pe retina ceata pe care o aveai. Eu cred ca tie nici nu ar avea cum sa-ti placa o tara cum e Canada, cand ai plecat din RO doar ca sa te intorci, te uiti in stanga si-n dreapta doar ca sa-ti gasesti argumente pt. a pleca. E trist, pt. ca de fapt pierzi esenta tarii, eu sincer in locul tau nu as fi rezistat atatia ani daca asa gandesti. Ceea ce nu mi-a placut in gandirea ta, a fost analiza ta de genul "sefa mea are o Toyota mai veche de 15 ani". A devenit cumva masina un sistem de referinta la care ne raportam cine sintem de fapt ? Nu cumva ai preluat gandirea asta din tara, si desi ai stat aici un timp n-ai reusit sa-ti schimbi mentalitatea ? Bottom line, food for thought pt. tine era nu cumva problema e la tine?

Cristina

Yasmine et Chris Anthony

The past is history, the future is a mystery, but today is a gift—that’s why it's called ‘present’.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Khristin, mediul tatalui meu l-am spus, era intr-o firma internationala, discutie intre ingineri.
Din auzite iti spun si eu de la un prieten care lucreaza in America si unul in Canada, ambii la universitatea de med ca cei de acolo sunt mai slab pregatiti decat cei de aici. Asa au spus. Motive sa minta nu aveau.
Si o profesoara a spus ca acolo nivelul e altul pt. ca se fac materiile la alegere. Unchiul meu mi-a spus de nepotul lui care in clasa a 4-a facea ce se facea aici in clasa a doua. Si-si iubea nepotul, nu-l facea prost, era vorba despre diferentele.
Ba chiar aici fourmiste au spus ca in Ro copilul este suprasolicitat.
Asa iti pot spune si eu, nu stiu in ce cercuri ai predat, probabil in ceva similar scolilor publice din America in care se intra cu pistolul in geanta.
Si in final , un om poate fi cult doar daca doreste asta. Indiferent daca a facut geografia din clasa a 3-a sau la liceu.
dar cand un om spune clar ca daca nu ii foloseste la lucru nu il intereseaza da, e incult. Ca nu vrea sa se culturalizeze.
Nu mi-am permis sa fac medicii inculti, nu stiu de ce imi pui cuvinte in gura.
Era pe youtube si un filmulet cu intrebari puse la Universitati gen Harvard, cu raspunsuri la fel de tampite ca alea de acolo. Probabil din aceleasi motive ca si colegul citat de mine.


Deci, ca sa fac un rezumat: esti cult cand esti interesat sa inveti, sa afli lucruri noi. Indiferent de varsta la care o faci. Diferenta de care vorbeam e ca la noi bazele culturii se pun inca din scoala, prin obligatia de a studia istoria, geografia, chimia si celelalte pe care nu le mai insir.
Deci nu , nu era o jignire. La tine?

***Fur is for petting**
http://www.flickr.com/photos/greecky/?saved=1

http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monabella spune:

Citat:
citat din mesajul lui iulianm

Ari, discutia despre sistemele de sanatate nu o vad chiar asa de off topic (nu ma refer la comentariile de genul "al meu sistem e mai bun"). Autoarea topicului era interesata de sist medical si cel de invatamint, e adevarat, Canada vs Romania. [ne-am bagat si noi, astea din US, ce naiba, vecini suntem ].

Legat de ce a afirmat Mathilde de sistemul de aici, ca e accesibil doar boagatilor. Depinde ce intelegi prin bogati. Din ce vad eu, un job decent in US vine cu beneficii de sanatate, deci acces.

Pt cei underinsured sau uninsured sunt optiuni. Totul e ca acestia sa fie informati. Printre optiuni:

- Free clinics/ clinici gratuite pt low income. Procedurile sunt fie la pret redus, fie gratuite, pt non emergency conditions. Rata se stabileste in fct de venitul pacientului. Unele clinici ofera acces similar la medicamente. Finantarea vine majoritar din donatii, foarte putin din fonduri federale. Personalul medical este constituit in principal din voluntari.
Lista cu aceste clinici este accesibile prin Departamentul de Sanatate si Human Services.

- spitale/clinici de caritate (uncompensated health care), la fel, actul medical gratuit sau la cost foarte redus pt pacienti low income sau fara nici un venit. Trebuie insa aplicat pt asta, pacientii sint uninsured si nu trebuie sa beneficieze de nici un program de ajutor guvernamental (cum ar fi Medicaid).

Informatiile astea sunt oferite si de spitalele obisnuite, social workers ofera asistenta in sensul asta celor care vin la emergency room, biroul de inregistrare ori serviciul financiar.

Emergency rooms: Exista o lege federal data in 1986 (Emergency Medical Treatment and Labor Act) care obliga orice emergency room de pe teritoriul US sa accepte si sa trateze pe absolut oricine se prezinta la ei, indiferent daca au sau nu posibilitatea sa plateasca. Deci asigurat sau nu, ei sunt obligati sa te preia. Refuzul este ilegal. Evident ca legea este abuzata...de pacienti (dar asta e o alta discutie).

Asta legat de sistemul medical de aici cind vine vorba de opusul celor bogati.



"Double, double, toil and trouble; fire, burn; and caldron, bubble."


iulianm parerea mea e ca sigurarile medicale in sua sint in favoarea bogatilor si a celor cu job. eu platesc vreo 200usd pe luna asingurare medical pt mine si copil (e ultimul an cind mai poate fi acoperit) si aceasta asigurare aetna, acopera 80% din spitalizare etc. deci daca doamne fereste se intimpla ceva, un accident de masina bat in lemn si ajunge vreunul din noi la spital, sint buna de plata $$$$$.

Copilul meu (in general tineri absolventi de facultate) care nu au inca job sau care au gasit un full time job la vreo compnaie unde NU au beneficii sint neacoperiti de nici o asigurare medicala.
Ca sa cumpere asigurare medicala pe cont propriu costa enorm.

Am un prieten care e self employed (e zugrav) si anul anul asta a avut asigurarea aia pt saraci de care spuneai pt ca a avut venit mic. Bun, datorita reduceriolor de buget aceasta asigurare se va sista de anul viitor. Aceasta persoana va ramine fara asigurare impreuna cu copiii lui. ca sa cumpere asigurare ca si self employed il costa 1000 usd pe luna. Nu are banii astia.
Deja se gindeste cu goraza ce va face pt ca ii trebuie o operatie in palma plus vizite la dentist si oculist pt copii. Acum pricepi de ce asigurarile medicale ii avantajeaza pe cei bogati?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO

Khristin, mediul tatalui meu l-am spus, era intr-o firma internationala, discutie intre ingineri.
Din auzite iti spun si eu de la un prieten care lucreaza in America si unul in Canada, ambii la universitatea de med ca cei de acolo sunt mai slab pregatiti decat cei de aici. Asa au spus. Motive sa minta nu aveau.

Xio,
exista cateva etape obligatorii prin care fiecare emigrant trece in procesul de acomodare cu noua situatie. Prima este de extaz, totul e curat, frumos, civilizat, oamenii zambesc, etc. Apoi urmeaza cea mai dificila perioada, perioada in care creierul nostru cauta ceva familiar si incepe sa respinga noutatea din cauza suprasolicitarii. Din pacate unii emigranti raman in faza asta multa vreme iar altii nu reusesc sa o depaseasca niciodata. Depinde de capacitatea fiecaruia de-a imbratisa noutatea si de-a renunta la ceva din 'sine', pentru ca aceasta perioada inseamna schimbarea valorilor. Daca toata viata ti s-a bagat in cap ca ce destept si frumos esti ca scoala romaneasca este atat de minunata si vesticii niste idioti, este foarte greu sa re-evaluezi aceste credinte si sa le privesti obiectiv. Ele fac parte din identitatea ta si cere foarte mare efort sa renunti la ele. Eu as fi mai precauta atunci cand cineva critica aspru localnicii si viata si as lua in considerare etapa a 2-a si o eventuala depresie inainte sa imi imaginez ca realitatea este asa cum o decriu ei.

Tu nici nu esti plecata, esti intr-o discutie cu o gramada de mame care au experimentat ambele sisteme, primul pe pielea lor, al 2-lea prin copii si cu toate ca viziunea este aproape unanima cu privire la inferioritatea sistemului romanesc, tu nu reusesti nici macar sa consideri aceasta varianta. Pur si simplu respingi atat de puternic aceasta idee pentru ca ar insemna modificarea identitatii tale, nu mai esti Xio cea culta si desteapta si tare pe felie in ce te-ai pregatit, ar trebui sa accepti ca absolventul vestic e mai eficient, profesionist, cult, are o cultura a muncii adecvata, o etica si morala care ii aduce respectul in comunitate, etc. Ideea asta ar zdruncina puternic ceea ce crezi ca esti tu si din cauza asta e asa dificil sa o accepti. Cred ca ar trebui sa spun ca si eu am trecut prin asta si stiu cum este cand te crezi buricul pamantului si pleci in alta tara cu ideea ca astia sunt inferior pregatiti si trezirea la realitate a fost extrem de dureroasa si m-a pus in kur pentru ceva vreme. Eu am ales in loc sa carpesc o pereche de izmene cu gauri sa imi fac una noua, si am facut o facultate de la inceput. Diferenta dintre calitatea invatammantului si calitatea absolventilor nici nu are rost sa o discut.

Adauga la lovitura puternica pe care o primesti in legatura cu identitatea ta profesionala, restul schimbarilor cu care se confrunta emigrantul: faptul ca trebuie sa vorbeasca si sa auda o alta limba, sistemul nou pe care trebuie sa-l inteleaga, oamenii cu valori si idei diferite, mancarea cu gust diferit, lipsa prietenilor si familiei, sentimentul de nesiguranta la inceput, sentimentul de neimplinire din cauza ca nu isi gasesc joburi 'pe meserie' parte din cauza incompatibilitatii sistemelor de invatamant, nevoia de-a arata celor de acasa ca 'au reusit', senzatia de respingere din partea localnicilor din cauza valorilor diferite, etc. Rezulta un individ extrem de stresat, care simte ca toti sunt impotriva lui, il discrimineaza si gaseste orice motiv sa discrediteze localnicii. Romanul sufera de o depresie agresiva si atunci toti in jur sunt idioti, inculti, saracani, etc. Nu vad ca sistemul e de mii de ori mai eficient si profesionist ca in Romania, ca oamenii de aici sunt calmi, relaxati si se bucura de viata cu o 'inconstienta' (o numim noi) aproape copilareasca. Oamenii astia sunt relaxati si fericiti, isi traiesc viata senin, tu, emigrantul, esti ala incrancenat, nu te poti relaxa, ai mania persecutiei si cauti nod in papura la toata lumea ca sa-ti dovedesti superioritatea.

Mie mi se pare ridicol de exemplu ca cineva sa se 'fixeze' asa pe geografie de exemplu, ca nu stie canadianul unde-i Pisa sau crede ca Budapesta e capitala Romaniei. In mediul in care ma invart eu am intalnit nu numai oameni care stiau geografie dar mai ales din cei care au batut locurile personal. Am intalnit oameni care au fost in Romania si isi aduceau aminte si de Timisoara si de Bega si de piata Traian si nu erau romani. Ca sa nu zic ca restul Europei si Asia, unii chiar si Africa au vizitat-o si au cu totul alt gen de experiente decat sa arate cu degetul pe harta.

Inca nu mi-ai zis ce ai invatat in scoala romaneasca despre muzica si arta, si ce instrument te-au invatat. S-au geografia si o bruma de istorie sunt tot ce iti trebuie ca sa te crezi 'cult'?

Citat:
Unchiul meu mi-a spus de nepotul lui care in clasa a 4-a facea ce se facea aici in clasa a doua.

Ce varsta avea copilul? Probabil de varsta copiilor de clasa a 2-a din Romania. Hai sa discutam pe varste pentru ca nu e corect asta cu clasele.

Citat:
Ba chiar aici fourmiste au spus ca in Ro copilul este suprasolicitat.

Si tu vezi in asta ceva pozitiv? Mie mi se pare ca e tipic pentru romani, sunt agitati, si consuma enorm de multa energie aparent facand 'ceva' dar in final nu se vede nimic dupa ei, un fel de agitatie sterila. Mult consum de energie, foarte mici rezultate.

Citat:
Deci, ca sa fac un rezumat: esti cult cand esti interesat sa inveti, sa afli lucruri noi. Indiferent de varsta la care o faci.

Si tie ti se par romanii culti dupa definitia asta? Cati romani mai sunt interesati de altceva decat supravietuire dupa ce au o familie si incep a munceasca? In Romania ai trecut de 40 de ani esti 'baba' sau 'mos', peste 50 esti numai bun de eutanasiat. Vesticii sunt aia care la pensie merg prin lume, experimenteaza lucruri noi, invata geografia practic si apoi se intorc si le povestesc la nepoti.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:


Acum sunt chiar curioasa, curioasa rau!

Fetele din America (USA, pentru ca in Canada nu e cazul iar Mexicul nu se pune), exista in realitate vreo scoala prin vreun colt de USA unde profii si/sau elevii intra cotidian in clasa cu pistoale in geanta?
(nu vorbesc de nebuni gen Dawson sau pe strada in Buc cind s-au impuscat, vorbesc de cotidian)

sau suntem tot prin basme de adormit copii made a la xio si TV?





http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Xio, eu am doi copii si plec dimineata cu doua pistoale - ca doar sint in Texas!

Ana, nu baga in seama. Cind am venit aici (cu multi ani in urma, situatia economica era si mai proasta decit acum) s-a nimerit sa merg la o scoala in ghetou (asa am ales-o, ca nu stiam). N-a fost absolut nici un fel de problema. Ba am facut si atletism, ramineam pentru asta dupa ore, iar iarna era deja intuneric pe cind o porneam spre casa. A da, eram si singura alba.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Ramona,
nu te-a impuscat nimeni? Incredibil, cum ai scapat?

Legat de violenta asta mediatizata din USA, eu cred ca exista o mare problema legata de asigurarile medicale si sociale. Din cauza ca asistenta medicala nu este gratuita sunt o gramada de indivizi tulburati care nu primesc ajutor si se ajunge la tot felul de incidente din astea. Eu gasesc sistemele de asigurare universala plus asistenta sociala serioasa mult mai bune, nu numai pentru cel sarac sau sarac cu duhul dar si pentru cei 'bogati'. Societatea e mult mai stabila si mai linistita acolo unde tot omul are o locuinta si isi permite sa manance si sa mearga la doctor. Iar copiii au sanse mai mari sa iasa din mediul ala.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Deh, romanu-i norocos!

Eu gasesc ca situatia-i mai stabila si mai linistita decit reiese in general pe forum, dar poate m-am obisnuit cu situatia asta. De altfel probabil ca vine cineva sa-mi spuna ca nu-i chiar asa si sa-mi explice si de ce.




>>>Continuare

Mergi la inceput